Kuukausikatsaus lokakuu 2021 – tuloistani jo 50% menee hyvinvointiyhteiskunnalle

Vuonna 2019 elin vuoden minimalistina ja vuonna 2020 pyrin maksimoimaan tuloni. Vuonna 2021 elän ilman numeraalisia tavoitteita, mutta blogini moton mukaisesti ja pyrin pitämään talouden tasapainoisena niin tulojen, kuin menojen osalta. Kuukausikatsauksessa listaan myös kuukauden sijoitukseni (myynnit ja ostot). Varallisuuttani seuraan puolen vuoden välein, koska matka varallisuuden kasvattamisessa on maraton eikä sprintti.

Syy, miksi seuraan tulojani ja menojani kuukausitasolla on yksinkertainen. Oman kulutuksen seuraaminen on ylivoimaisesti paras tapa hallita omaa kulutusta ja sitä, ettei ala kuluttamaan rahaa täysin turhiin asioihin elämässä. Tulojen seuraaminen taas kirittää minua jatkuvasti parantamaan tulotasoani ja sitä, että vuosi vuodelta osaamiseni ja tulotasoni toivottavasti nousee.

Miltä siis näyttää mennyt kuukausi tulojen, menojen ja sijoitusten osalta?

Lokakuu 2021

Tulot ja menot sekä säästöprosenttini lokakuulta verojen jälkeen näyttävät seuraavalta. Tulot sisältävät ansiotuloni, mutta ei pääomatuloja osake- tai asuntosijoituksista eikä toiminimeni tuloja (joka sisältää pitkälti vain blogituloni). Pääomatuloni laskelmat löydät kuukausikatsauksen toisesta vaiheesta ja toiminimeni tuloksen raportoin aina vuoden lopussa tilinpäätöksen valmistuttua.

Tulot: 3369,93€
Menot: 1247,01€
Säästöprosentti: 63%

Lokakuu oli ensimmäinen kuukausi verokortin päivittämisen jälkeen. Loppuvuoden saankin palkkaa 40,5%-veroprosentilla. Tästä vielä muihin maksuihin menee (työeläke- ja työttömyysvakuutus) 8,55%, joten oikeasti palkastani erilaisten valtion välikäsien jälkeen jää vain 50,95%. Onhan tämä vähän huvittavaa, vaikka tosiaan hyvätuloinen olen tilastojen mukaisesti, kuten juuri viime viikolla kirjoitin.

Nettopalkkani onkin loppuvuoden alle 3000 euroa. Syy siihen, miksi tuloni olivat tässä kuussa yli 3000 euroa, löytyy siitä, että valmistuin nyt Johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnosta, jonka tein oppisopimuksena töiden ohessa ja siitä sai 400 euron verottoman stipendin. Verottomat tulot nousevat arvoon arvaamattomaan kyllä näillä veroprosenteilla.

Nykyisessä pisteessäni etenkin varallisuuden kasvattamisen eteen tuloja lisäämällä minun pitääkin tehdä kaksi kertaa kovemmin töitä ja vain johtajan pesti mahdollistaisi sen, että palkkani voisi nousta millään tavalla merkittävästi kumoten veroprogression vaikutuksia. Tämä toki johtaisi samalla todennäköisesti työtaakan kasvuun entisestään, joten porkkanan pitäisi olla hyvä. Paljon tärkeämpää tässä pisteessä on sijoitusteni menestys, koska varallisuuteni heittelehtii jo kuukausipalkkani verran lähes joka päivä pörssin liikkeiden mukaan.

Kulutusrintamalla rahaa taas paloi huomattavan paljon omaan kulutustasooni verrattuna (mikä tahansa yli 1000 euron kuukausikulutuksen menevä on paljon) ja seuraavassa katsotaankin lukuja ja syitä vähän tarkemmin.

Kulutukseni jakautuminen

Katsotaan siis miten kulutukseni jakautui viime kuussa. Ensin muutama vinkki kulutukseni tulkintaan.

– Asumiskulut sisältävät kotini vastikkeen, veden, sähköt, netin, lainojen korot sekä muut pankkimaksut. Asumiskulut eivät sisällä lainojen takaisinmaksua, koska ne lisäävät nettovarallisuuttani.
– Puhelimen ja puhelinliitymän saan työpaikalta, joten en laske sitä tuloihin enkä menoihin.
– En laske lounaskorttietua ja sen käyttöä tuloiksi enkä menoiksi.

Asumiskulut: 253€
Puhelinlasku: 0€
Elintarvikkeet ja muut kulutustavarat: 150€
Ravintolat ja alkoholi: 300,54€
Matkustaminen: 57,3€
Vaatteet, laukut ja ulkonäkö: 406,20€
Viihde, videopelit ja elektroniikka: 69,97€
Harrastukset ja liikunta: 10€
Terveys: 0€
Muut: 0€

Ensimmäisenä silmiin osuu elintarvikkeet ja kulutustavarat. Lokakuussa aloin käymään toimistolla jälleen täysipäiväisesti, joka johti siihen, että aloin syömään lounaita ravintoloissa kotona tehdyn ruuan sijaan. Olin kuitenkin polttanut lounaskorttini loppuun, joten maksoin rahat omasta taskusta.

Lokakuussa myös Wolt lauloi kiireen takia vähän liian paljon kotona ja ruoka oli kaiken lisäksi epäterveellistä! Kaupan päälle kävimme tyttöystäväni kanssa 3-vuotisvuosipäivän johdosta vähän hienommassa aasialaisravintolassa Gari by Latitude 25:ssä, jota voin ehdottomasti suositella, vaikka en mikään kulinaristi olekaan.

Lokakuun viimeisellä viikolla aloitinkin muokkaamaan ruokavaliotani etenkin työpäivinä huomattavasti terveellisempään suuntaan, koska jatkuva kiire töissä on aiheuttanut sen, että ruokavalio oli muodostunut työpäivien aikoina erittäin epäterveelliseksi. En ole enää 20v, joten en pysty olemaan tehokas pelkällä Mäkkisafkalla ja kilojakin olisi kertynyt liikaa, jos olisin antanut syklin jatkua pitempään.

Tämän lisäksi kävin ostamassa itselleni lokakuussa business casual-vaatekokonaisuuden, koska rokotteiden myötä kävin myös ensimmäisellä työmatkalla Lontoossa yli puoleentoista vuoteen. Huvittavaa oli kyllä laittaa pikkutakki päälle, koska pikkutakit ja muut ”hienot” vaatteet ovat ehkä vähiten minua koko maailmassa. Löydät minut huppareissa ja college-housuissa oikeastaan aina, kun siihen on mahdollisuus.

En ole ollut kipeä yli kahteen vuoteen ja Briteissäkin peruttiin testauspakko kahdesti rokotetuilta juuri päivää ennen kuin saavuin Britteihin, joten olen välttynyt koko koronan aikana testeiltä täysin. Käynyt hyvä tuuri ehdottomasti, kun minä ja koko lähipiirini on koronan välttänyt kokonaan.

Uskon, että marraskuussa kulutustahti vihdoin laskee ja pääsen marraskuussa jälleen alle tuhannen euron, kun yllättävät kulut vähenevät.

Sijoitukseni lokakuussa 2021

Koska tulovirtoja taloudestani löytyy jo monia erilaisia, olen jakanut selvyyden vuoksi pääomatulot omaan kategoriaan. Sijoituksista löytyykin kuluneen kuukauden asuntosijoitusteni vuokratulot (ennen veroja), osinkotulot sekä osakekaupat menneeltä kuukaudelta. Asuntosijoitusten kulut sisältävät kahden sijoitusasunnon (Helsingissä ja Tampereella) vastikkeen, veden, lainojen takaisinmaksut, lainojen korot sekä muut pankkimaksut.

Vuokratulot (ennen veroja): 1365€
Muut pääomatulot: 0€
Asuntosijoitusten kulut: 1520,98€

Asuntosijoitukset rullaavat vanhaan malliin ja vuokralaiset ovat olleet tyytyväisiä. Ei kupruja siis paratiisissa vieläkään.

Osakesijoituksissa en tehnyt yhtään sijoitusta pääsalkussani, mutta osallistuin kolmeen antiin, joissa myin osakkeet kaikissa suhteellisen nopeasti kaupankäynnin alun jälkeen.
– Osallistuin EcoUpin antiin ja myin annissa saamani 200 osaketta n. 7% tappiolla
– Osallistuin Inderesin annissa saamani 15 osaketta n. 70% voitolla 

– Sain Volvo Carsin annissa saamani 140 osaketta ja myin ne avauspäivänä n. 13% voitolla.

Yhteensä anneista jäin voitolle n. 300-400 euroa Ecoupin ollessa tappiollinen, joka ei ole massiivisesti, mutta kaikki tulo, josta ei tarvitse maksaa 50% hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitoon, on tässä kohtaan plussaa.

Jos olet seurannut kuukausikatsauksia tarkalla silmällä, olet saattanut huomata, että en ole pääsalkkussani tehnyt moneen kuukauteen liikkeitä. Tähän on syy. Pyrin tällä hetkellä keskittämään salkkuani entisestään 5-6 pääosakkeeseen, joista kirjoitan tarkemmin ensi vuoden alussa, mutta tällä hetkellä päämaalini on etenkin kasvattaa käteiskassaani niin isoksi kuin mahdollista.

Pystyn ostamaan työpaikkani osakkeita ensi vuoden alussa jälleen (työpaikkani on siis listaamaton yhtiö, joka järjestää annin työntekijöille kerran vuodessa) ja tarkoitus olisi tehdä siitä kertaheitolla salkkuni suurin omistus, koska näyttää siltä, että alan sitoutumaan oikeasti pitemmäksi ajaksi työpaikkaani tällä hetkellä. On huomattavan motivoivaa omistaa yritystä, jolle tekee töitä.

Samalla suurempi käteiskassa mahdollistaa sen, että jos pörssin maaniset päivät kääntyvät mollivoittoisemmaksi, pystyn ostamaan osakkeita isommallakin kädellä kerralla. En kuitenkaan tähän usko, vaan uskon juhlien pörssissä jatkuvan vielä pitkään.

Yhteenveto – lokakuu

Jos mietitään kirjaprojektiani, se on ollut jäissä lokakuussa, koska esilukijat eivät ole ehtineet vielä korjauksia lukuihin tehdä ja olen itse ollut niin päivätyöni ja blogini pyörteissä, että päivissä on ollut oikeasti ensimmäistä kertaa koskaan liian vähän tunteja. Uskon homman helpottuvan joulukuun jälkeen, mutta pyrin silti jatkamaan kirjan kirjoittamista hitaasti, mutta varmasti eteenpäin. Kustannussopimukselle asettamani deadline hiipii kuuden kuukauden päässä, joten aikaa on, vaikka se ripeästi meneekin eteenpäin.

Kaikesta tästä johtuen viimeiset kaksi kuukautta minulla on ollut hieman ongelmia pysyä blogin aikataulun perässä, kun työt ovat painaneet päälle sen verran kovasti (jos olet subscribannut blogikirjoituksiin mailitse tai mahdollisesti jopa luet tätä blogitekstiä mailista, olet saattanut huomata, että kummallisia kirjoituksia on saapunut sähköpostikansioon – kuten esim. viisi vuotta vanha draft teksti, jonka olin ajoittanut kauas tulevaisuuteen). Pahoittelut siitä! Myös Volvon anti-analyysiä en olisi kirjoittanut, jos niin moni ei olisi sitä kysellyt, koska kyseessä ei ollut suomalainen anti.

Samalla olen miettinyt, että lopettaisin keskimäärin blogilla tienaamisen hakukoneoptimointiyhteistyökirjoituksilla noiden surullisten kuuluisien netticasinoiden kanssa, joista kirjoittelin vuoden alussa. Tunnistat nämä tekstit siitä, ettei niihin voi kommentoida ja niissä ei ole kuvaa, joten voit skipata ne hyvillä mielin. Tämän lisäksi poistaisin Google Adsense-mainokset blogistani (joku lukija oli hyvin nostanut esiin, että sitäkin kautta tulee vähän epämääräisiä mainoksia, joihin en pysty itse vaikuttamaan). Tunnistat nämä tekstit siitä, ettei niihin voi kommentoida, joten voit skipata ne hyvillä mielin.

Anonyymin bloggaajan ongelmia on se, ettei kunnon kaupallisia yhteistöitä saa, mutta eipä näillä veroprosenteilla enää blogilla ja toiminimellä tienaaminen kauheasti lisää rahaa pöytään tuo ja tiedän mainosten häiritsevän osaa lukijoista. Ajan molemmat yhteistyömetodit loppuun tämän vuoden loppuun mennessä, kun olen toteuttanut luvatut postaukset ja ensi vuodesta lähtien pyrin tekemään vain sen verran rahaa blogilla, että pystyn kustantamaan juoksevat kulut palvelimista palomuuriin ja toiminimeni kirjanpitäjään.

Blogin ylläpitäminen yhdessä toiminimen kirjanpidon kanssa maksaa n. 2500 euroa vuodessa, joten tämä on minimi johon pyrin tähtäämään. Todennäköisesti maksimi, jonka pyrin saavuttamaan on YEL-työtuloraja eli 8 063,57 euroa vuodessa, koska en halua alkaa maksaa TyEl:n päälle vielä YEL:iä. Jonkun verran siis jotain mainoksia ja affiliate-linkkejä tulee näkymään, mutta vähemmän kuin tänä vuonna.

Vuoden vaihteessa teen myös muita pieniä muutoksia blogiin, mutta siitä tarkemmin tammikuussa. Ei kuitenkaan hätää: IPO-analyysit, kuukausikatsaukset ja kaikki muut random-kirjoitukset tulevat jatkumaan blogissa aivan entiseen tyyliin, vaikka tienaamista blogilla vähentäisinkin. Tahtia pitää vain vähän rauhoittaa niin kauan kuin tahti muualla elämässä käy täysillä. Ehkä aikanaan pystyn tekemään ihan aitoja kaupallisia yhteistöitä esim. Inssin Osinkojen tyyliin, koska aiemmin tänä vuonna tekemäni äänestyksen mukaan ne ovat myös lukijoiden preferoima tienausmetodi blogilla.

Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

Jätä kommentti