Kuukausikatsaus lokakuu 2022 – säästöprosentti 62,66 %

Olen yli kuusi vuotta blogia pitäessäni elänyt yhden vuoden minimalistina ja sitä seuraavana vuonna pyrin maksimoimaan tuloni. Henkilökohtaisessa taloudessa kaikkein tärkeintä onkin tasapaino tulojen ja kulujen välillä. Tasapainon saavuttamista auttaa valtavasti se, että seuraamme säännöllisesti sitä, mihin rahamme kulutamme ja kuinka paljon meiltä jää joka kuukausi säästöön rahaa.

Tämän takia teenkin joka kuukausi blogiini kuukausikatsauksen, jossa lajittelen kuukauden tuloni, menoni sekä sijoitusaktiviteettini. Säännöllinen oman talouden seuranta on tärkeää, jotta ote omasta taloudenhallinnasta ei herpaannu. Ja kun seurannan tekee aina samalla tavalla, ei se vie kuin parikymmentä minuuttia kuukaudesta! Varallisuuteni kehitystä taas seuraan puolen vuoden välein, koska matka varallisuuden kasvattamisessa on maraton eikä sprintti.

Miltä siis näyttää mennyt kuukausi tulojen, menojen ja sijoitusten osalta?

Lokakuu 2022

Tulot ja menot sekä säästöprosenttini verojen jälkeen näyttävät seuraavalta. Tulot sisältävät ansiotuloni, mutta ei pääomatuloja osake- tai asuntosijoituksista eikä toiminimeni tuloja (joka sisältää pitkälti vain blogituloni). Pääomatuloni laskelmat löydät kuukausikatsauksen toisesta vaiheesta ja toiminimeni tuloksen raportoin aina vuoden lopussa tilinpäätöksen valmistuttua.

Tulot: 4288,22€
Menot: 1601,56€
Säästöprosentti: 62,66%

Tulot olivat hieman korkeammat, koska sain matkavakuutuskorvaukset yhdestä matkasta, jonka jouduin perumaan, koska sairastuin. Tämä matka siirtyi joulukuulle, joten kulut tulevat joka tapauksessa tapahtumaan – vain eri kuukaudessa.

Säästöprosentti kuitenkin asettui vain 62%:iin, joka on alle tavoitetasoni, koska kulupuoli oli turhan paisunut lokakuussa ei inflaatiosta vaan ihan muista syistä johtuen.

Kulutukseni jakautuminen

Katsotaan siis vielä tarkemmin, miten kulutukseni jakautui viime kuussa. Ensin muutama vinkki kulutukseni tulkintaan.

– Asumiskulut sisältävät kotini vastikkeen, veden, sähköt, netin, lainojen korot sekä muut pankkimaksut. Asumiskulut eivät sisällä lainojen takaisinmaksua, koska ne lisäävät nettovarallisuuttani.
– Puhelimen ja puhelinliitymän saan työpaikalta, joten en laske sitä tuloihin enkä menoihin.
– En laske lounaskorttietua ja sen käyttöä tuloiksi enkä menoiksi.

Asumiskulut: 344,76€
Elintarvikkeet ja muut kulutustavarat: 168€
Ravintolat ja alkoholi: 598,58€
Matkustaminen: 138,11€
Viihde, videopelit ja elektroniikka: 75,98€
Harrastukset ja liikunta: 160€
Vaatteet, laukut ja ulkonäkö: 0€

Terveys: 60,15 €
Muut: 55,98€

Lokakuussa kulutukseni oli huomattavasti keskimääräistä korkeampi. Tähän johti muutama asia. Kahden matkan kulut osuivat osaltaan lokakuulle (oikeasti matkat loka ja joulukuussa). Tämän lisäksi onnistuin saamaan syysflunssan toiselta matkalta (ei korona), jonka myötä tuli woltattua yli viikko lähes joka päivä, koska onnistuin tartuttamaan myös tyttöystäväni ja molemmat vain makasimme sohvan pohjalla.

Myös harrastemenoja tässä kuussa oli keskimääräistä enemmän.

Tämän lisäksi pikkujoulukausi alkoi ajoissa, minkä takia hieman pitemmän juomattomuustauon jälkeen myös baareihin ja iltakebabeihin meni rahaa. Tämä trendi jatkunee samanlaisena myös marraskuussa ja joulukuusta tuleekin ulkonaolemisen suhteen sitten taas hieman rauhallisempi kuukausi, mutta huomaa, että alkusyksyn jälkeen kaveripiirissä on menojalka alkanut vipattamaan, mikä on ihan kiva nähdä iltojen pidentyessä.

Sijoitukseni lokakuussa 2022

Koska tulovirtoja taloudestani löytyy jo monia erilaisia, olen jakanut selvyyden vuoksi pääomatulot omaan kategoriaan. Sijoituksista löytyykin kuluneen kuukauden asuntosijoitusteni vuokratulot (ennen veroja), osinkotulot sekä osakekaupat menneeltä kuukaudelta. Asuntosijoitusten kulut sisältävät kahden sijoitusasunnon (Helsingissä ja Tampereella) vastikkeen, veden, lainojen takaisinmaksut, lainojen korot sekä muut pankkimaksut.

Maksan tällä hetkellä ensiasuntoni lainaa takaisin tuplasti nopeammin kuin tarvitsisi, jotta saan asunnosta vakuusarvoa vapautettua nopeammin uusia lainoja varten. Tästä johtuen asuntosijoitusten kassavirta on negatiivinen vielä vuoden 2023 maaliskuuhun asti. Tämän jälkeen kassavirta kääntyy selvästi positiiviseksi. Tämän lisäksi tavoitteenani on hankkia vielä yksi sijoitusasunto. Asuntosijoitusteni tarkoitus on ennen kaikkea toimia tulevaisuudessa vakuuksina tulevalle kodilleni sekä mahdolliselle sijoituslainalle seuraavassa pörssiromahduksessa.

Vuokratulot (ennen veroja): 1365€
Muut pääomatulot: 0€
Asuntosijoitusten kulut: 1582,17€

Asuntosijoituksissa ei lokakuussa tapahtunut mitään ihmeellistä.

Osakesijoituspuolella tein kaksi ostosta lokakuussa. Kirjoitin aiemmin, että Qt Groupin arvostusta alkaa näyttämään omaan silmiini mielenkiintoiselta ja jatkoinkin strategiani mukaan Qt Groupin osakkeiden ostoja, kun sen hinta laski selvästi alle asettamani rajan 39 euroa. Ostin siis Qt Groupia 36,2 € kurssilla, yhteensä 60 kpl 2177 eurolla sekä 39,59 € kurssilla yhteensä 50 kpl 1984,50 eurolla.

Yhteenveto

Lokakuussa parasta aina on mielestäni ollut Halloween. Vaikka yleensä vastustan sitä, että kaikki asiat valuvat Yhdysvalloista Suomeen, ovat Halloween-kurpitsat aina olleet erittäin kiva traditio, jota olemmekin alkaneet toteuttaa viimeisinä vuosina. Tänäkin vuonna luonamme oli 10 ihmistä tekemässä kurpitsalyhtyjä ja lamppuja riitti kuuteen. Alla siis poikkeuksellisesti kuva ihan omasta arjesta.

Kurpitsat onnistuivat yllättävän hyvin! Oma luomukseni on luonnollisesti kolmas vasemmalta.

Talous ja pörssi taas elää erittäin epämääräistä hetkeä tällä aikaa ja meneillä oleva tuloskausi on yksi mielenkiintoisimmista. Mielestäni pitkäjänteiselle sijoittajalle löytyy nyt jo paljon erittäin potentiaalisia sijoituksia ja toivoisin, että vaikka käteiskassaa on, olisi se vieläkin isompi kuin nyt.

Myös sijoituskirjaprojekti on jatkunut nyt kovaa tahtia eteenpäin, kun työstämme käsikirjoituksen viimeisiä viilauksia kuntoon kustannustoimittajan kanssa. Tämä homma valmistunee marraskuun aikana, jonka jälkeen kirja tulee ennakkomyyntiin ja lähtee painatukseen. Tästä tuttuun tapaan kirjoitan blogitekstejä vaihe vaiheelta.

Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

2 kommenttia artikkeliin ”Kuukausikatsaus lokakuu 2022 – säästöprosentti 62,66 %”

Jätä kommentti