Kuukausi on jälleen kulunut ja on aika katsoa kuukauden tuloja ja menoja. Jokaisen kuukauden olisi tarkoitus viedä minut lähemmäksi taloudellista riippumattomuutta ja tavoitteitani. Kuukausiseurannasta huomaan, mikäli olen edennyt tavoitteiden mukaisesti vai pitääkö kulutustottumuksiin tai sijoitussuunnitelmaan tehdä muutosta. Miltä viime kuukausi sitten näytti? Kaikki katsauksen luvut ovat verojen jälkeisiä lukuja.
Helmikuu 2017 (suluissa viime vuoden vertailuluvut)
Tulot: 3977e (1670e)
Menot: 2806e (685e)
Säästöprosentti: 29,41% (58,98%)
Säästöprosentti on edellisen kuukauden tapaan lähinnä surkea. Toisaalta tulot ovat aivan megalomaaniset verrattuna viime vuoteen.
Tulot ovat selkeästi suuremmat kuin viime vuonna monesta eri syystä. Suurin syy on se, mihin koko taloudellinen riippumattomuuden tavoittelu parhaimillaan perustuu – eli moneen eri tulolähteeseen. Tuloissa on kuukausipalkkani sekä päivärahat, jotka rullaavat tavalliseen tyyliin viikosta toiseen. Toisena tulona näkyy opintotuki, jonka kuitenkin joudun todennäköisesti palauttamaan ensi vuoden puolella, mikäli tulorajani ylittyvät. Nyt se on kuitenkin tulona. Kolmantena vuoden ensimmäiset osingot alkoivat kilahdella tilille, joka lisäsi tulojani entisestään.
Totuuden nimissä tuolla tulomäärällä pitäisi saada helposti yli 70% säästöprosentti. Tämä ei kuitenkaan onnistunut, koska jouduin palauttamaan Kelalle viime vuoden opintotukia tulorajojen ylittymisen takia lähes 2000 euroa. Tämän lisäksi fanipoikailin ja kulutin säädyttömästi rahaa videopeleihin. Jos nämä vähentäisi menoista, olisivat luvut kauniit, mutta noh, nyt ne eivät ole ja menoni olivat aika massiiviset siis helmikuussa.Tärkeintä on kuitenkin se, että nyt olen saanut kaikki viime vuoden opintotuet palautetta ja maaliskuusta alkaen, ei enää turhia kuluja pitäisi syntyä *koputtaa puuta*.
Entäpä 5-vuotistavoitteeni edistyminen? Alla tämän vuoden tavoitteiden kehittyminen tässä kuussa.
2017 tavoitteet
Uutta pääomaa sijoituksiin 2538 / 10000 euroa
Asp-tilille uutta pääomaa 0 / 2500 euroa
Osinkotulot vuodessa verojen jälkeen 77,83 / 3000 euroa
Koko vuoden säästöprosentti > 50% (Nyt 13,10%)
Pakko myöntää, että tulevan vaihdon takia, tämän vuoden tavoitteet näyttävät edelleen erittäin rajuilta (etenkin säästöprosentti). Syynä tähän on suurelta osin opintotukien palautukset, jotka ovat onneksi nyt täysin takana. Elokuuhun saakka (jolloin lähden vaihtoon) minulla on kuitenkin nyt mahdollisuus käydä töissä täysipäiväisesti sekä säästää niin aggressiivisesti kuin mahdollista. Tämä tulee vaatimaan tarkkaa kulukuria, mutta ensi kuukautena olen jälleen viisaampi.
Kuukauden sijoitukset
Tässä kuussa kuukauden ostokseksi osui Tieto lähinnä hyvän osinkotuoton sekä liiketoimintahajautuksen takia. Minulla on aivan liian vähän teknologiaosakkeita salkussa verrattaen sen tärkeyteen nykymaailmassa. Syynä tähän suurelta osin se, että teknologiaosakkeet jakavat perintisesti heikkoa osinkoa. Tieto kuitenkin on positiivinen poikkeus 5% osinkotuotollaan.
ASP:n osalta helmikuun tarina oli samanlainen kuin tammikuunkin. Koska jouduin palauttamaan opintotukiani, en saanut sinne säästettyä tässäkään kuussa senttiäkään. Voi kuitenkin olla, että jo maaliskuussa onnistun laittamaan sinne edes osan koko vuoden 2500 euron tavoitteesta. Tavoitteeni on säästää ASP-tilille 20 000 euroa, jonka jälkeen annan rahojen maata siellä kunnes päätän ostaa asunnon ja tuon 2500 euron jälkeen olen päässyt tavoitteeseeni.
Tämän hetken potentiaalisimmat sijoituskohteet
Osakemarkkinoiden Trump-ralli ei näytä taipuakseen ja oma salkkuni rikkoo kohta jälleen uuden kymppitonniluvun (suurelti kiito jenkkifinanssialasijoitusteni). Tästä johtuen myös moni muu potentiaalinen ostokohde on kallistunut entisestään. Harmittavinta oli, että molemmat seurannassani olevat yritykset Kraft-Heinz sekä Restaurant Brands International ilmoittivat yritysostoista (joista Kraft-Heinzin Unilever tarjous kuitenkin kaatui). Tästä johtuen näiden yritysten kurssit nousivat 10% ja ovat mielestäni aivan ylihintaisia.
Onneksi kuitenkin tietyt yritykset ovat edelleen markkinoiden epäsusoiossa, ja tässä tämän kuukauden lista mutta osinko-osakeyrityksistä, jotka ovat mielestäni tällä hetkellä edelleen kohtuullisesti hinnoiteltuja.
Telia Company (Ihan oikeasti, tämä ei ole alle 4 euron osake)
Qualcomm (Salkkuun tulossa todennäköisesti erittäin pian Apple-oikeusjutun takia)
Kone (Paino alkanut kasvaa salkussa jo erittäin isoksi, mutta tulevaisuus edelleen pieni kysymysmerkki – odotan pientä hinnan laskua)
Nordea (Sama kuin Koneella)
Tieto (Tieto ei ole juuri liikkunut pariin kuukauteen mihinkään, ja osinkotuotto on edelleen 5% paikkeilla, joten mielestäni ihan ok edelleen)
Verizon (Sai Yahoon vielä alennettuun hintaan ja on huomattavasti järkevämmin hinnoiteltu kuin kilpakumppani AT&T)
Yhteenveto
Helmikuu meni -kuten aina- erittäin nopeasti ja sain sivunikin vihdoin päivitysten jälkeen toimimaan erinomaisesti. Maaliskuussa parasta on talouden kannalta se, että nyt kaikki massiiviset vuoden kulut ovat ohi ja pystyn keskittymään säästämiseen. Maaliskuun kuukausikatsaus tulee olemaan varmasti täysi peilikuva alkuvuodesta! Sitä ja pörssin korjausliikettä odotellessa.
Positiivinen ongelma kun tienaat niin paljon että joudut palauttamaan opintotukea =D
Nojuu, tosin rajat ovat aktiivisesti opintojen ohessa työssäkäyvälle niin alhaiset, että enpä ole opintotukia saanut nostaa viimeiseen 3 vuoteen. Onneksi kohta valmistun, niin ei tarvitse turhaan miettiä asioita 😀
Pääsit kuitenkin plussalle, katsoin juuri omaa alkuvuottani ja huonolta näyttää. Tammikuu oli miinusta, helmikuu plussalla, mutta koko vuoden tavoitteesta olen jäämässä ja pahasti. Kiristelläänkö vyötä loppu vuosi? No ei varmasti 😀
Jep, kieltämättä plussalle jääminen on aina hyvä 😀 Itse varmasti pyrin kiristämään vyötä, koska harmittaisi jäädä tavoitteista. Tavoitteet on tehty saavutettavaksi, vaikka tällä hetkellä näyttääkin pahalta.