Kuukausikatsaus: Helmikuu 2018 – hyvin öljytty koneisto

Kuukausi on jälleen kulunut ja on aika katsoa kuukauden tuloja ja menoja. Jokaisen kuukauden olisi tarkoitus viedä minut lähemmäksi taloudellista riippumattomuutta ja tavoitteitani. Kuukausiseurannasta huomaan, mikäli olen edennyt tavoitteiden mukaisesti vai pitääkö kulutustottumuksiin tai sijoitussuunnitelmaan tehdä muutosta. Miltä viime kuukausi sitten näytti? Kaikki katsauksen luvut ovat verojen jälkeisiä lukuja.

Helmikuu 2018 (suluissa viime vuoden vertailuluvut) 

Tulot: 2617,43e (3977e)
Menot: 1407,43e (2806e)
Säästöprosentti: 46,22% (29,41%)

Helmikuu meni vielä vanhalla palkalla, mutta kuten kirjoitin viime tekstissäni, on palkkaani tulossa selkeä korotus maaliskuusta lähtien, joka vauhdittaa kivasti matkaani taloudelliseen riippumattomuuteen. Tulot koostuivat muuten lähinnä palkasta sekä osingoista, joita jotkut jenkkifirmat tiputtelivat. On maaliskuu ja huhtikuu näyttävät todennäköisesti huomattavasti kivemmilta tulojen suhteen kiitos osinkokevään sekä palkankorotuksen. Viime vuoden lukuihin tuskin pääsen siltikään, koska en saa enää päivärahoja, enkä nosta opintotukea (jotka tosin menneinäkin vuotena olen aina joutunut palauttamaan).

Menoihin olin erityisen tyytyväinen. Menot saattavat vaikuttaa suurelta allekirjoittaneelle, mutta se, miksi olen tyytyväinen menoihini, johtuu siitä, että siihen sisältyy kahden kuukauden opintotukien palautus. Siitä voi siis laskea, että oikea kulutus tähän verrattuna oli erittäin matala, vaikka siihen kuuluu myös vuokra sekä rokotuskäynti yksityisellä. Minulla on viime vuoden opintotukia palautettavana vielä kolmen opintotukikuukauden verran, mutta onneksi aikaa palauttaa viime vuoden opintotukia vapaaehtoisesti on toukokuun loppuun asti. En vielä tiedä, missä kuussa palautan viimeiset opintotukeni – tällä hetkellä ainakin käteisvarani ovat erittäin matalat, joten en sitä pysty tekemään.

Säästöprosenttikin kipusi lähelle 50%:ia, josta olen erityisen tyytyväinen. Ja viime vuotta huomattavasti parempi.

Entäpä 5-vuotistavoitteeni edistyminen?  Alla tämän vuoden tavoitteiden kehittyminen tässä kuussa.

Vuoden 2018 tavoitteet

Uutta pääomaa sijoituksiin 2615/16000 euroa
Osinkotulot vuodessa verojen jälkeen 227,95/4300 euroa

Asp-tilin sijoitukset ylittävät 17000 euroa ja ostan asunnon
Koko vuoden säästöprosentti > 55% (Nyt 32,17%) (3703 / 5388)
Osinkoja omistamastani yrityksistä kasvattaa > 80% 

Uutta pääomaa sijoituksiin tuli suunnitelmien mukaan n. 1300 euroa taas lisää, ja muuten numerot tikkasivat vähitellen ylöspäin oikeaan suuntaan kuten asiaan kuuluu. Osinkotuloja on alkanut tippua hitaasti, mutta varmasti ja kevättä kohden vauhti sen kuin kiihtyy. Koko vuoden säästöprosenttini uskon helposti ylittävän 55%:n kunhan saan maksettua viimeisetkin opintotuet takaisin valtiolle.

Osinkojen kasvatusprosentti näyttää haastavalta, sillä niin OHI kuin Welltower pysäyttivät osinkojensa korotukset ainakin tältä erää. Kyseisillä osakkeilla on erittäin pieni paino allekirjoitttaneen salkussa, mutta ne tuovat numeroa silti alaspäin.

 

Kuukauden sijoitukset

Helmikuussa tein sijoituksia suunnitelmani mukaan sekä hieman suunnitelmani mukaan ja myin Fortumin ja DNA:n voitolla, jotta voin vähentää nämä voittoni aikaisemmin realisoimmistani myyntitappioista. Tilalle tuli lisää Qualcommia lähes 4000 eurolla, jonka saaga on edelleen kesken, mutta joka tuntuu kehittyvän koko ajan mukavampaan suuntaan sijoittajan kannalta.

Qualcommin tulevaisuudesta iso pala selviää 6.3.2018, jolloin on Qualcommin yhtiökokous, jossa päätetään, lähteekö firma mukaan Boardcomin tekemään ostotarjoukseen. Aika näyttää. Uskon, että osakkeenomistajalle vaihtoehdot ovat win-win.

ASP-tilille minun ei tarvitse enää mitään lisätä ja ostan ensimmäisen asuntoni tänä vuonna kunhan löydän sopivan ajan ja paikan. Kävin eräässä asunnon näytössä juuri sunnuntaina ja jätin tarjouksen asunnosta tänään aiemmin päivällä. Saa nähdä tarttuuko myyjä tarjoukseeni. Talo on tyydyttävässä kunnossa, mutta yhtiö on hyvä, sijainti mahtava ja pintaremontilla asunnosta tulee erittäin miellyttävä ensiasunto sekä tulevaisuudessa sijoitusasunto.

Yhteenveto

Kaikki menee tällä hetkellä enemmön kuin hyvin. Kunhan saisin asuntoasian hoidettua pois alta, saisin vihdoin ensiasuntonikin ostettua ASP-tililläni ja senkin rahan tehokkaaseen käyttöön. Omalla tavallaan haluaisin myös alkaa jo maksamaan asuntolainaa, koska vähän on sellaiset tunnelmat, ettei euroalueellakaan korot ikuisesti pysy pakkasella, mikäli uusi kriisi ei kohta posahda päälle.

Nohh, hitaasti hyvä tulee ja pörssiromahdus näyttää olleen peruttu jälleen. Vähitellen sekin voisi sieltä jo tulla, niin näkee kestääkö nuoren sijoittajan pää.

6 kommenttia artikkeliin ”Kuukausikatsaus: Helmikuu 2018 – hyvin öljytty koneisto”

Jätä kommentti