Maaliskuun 2021 kuukausikatsaus – tuloni verojen jälkeen olivat lähes 10 000€!

Vuonna 2019 elin vuoden minimalistina ja vuonna 2020 pyrin maksimoimaan tuloni. Vuonna 2021 elän ilman numeraalisia tavoitteita, mutta blogini moton mukaisesti ja pyrin pitämään talouden tasapainoisena niin tulojen, kuin menojen osalta. Kuukausikatsauksessa listaan myös kuukauden sijoitukseni (myynnit ja ostot). Varallisuuttani seuraan puolen vuoden välein, koska matka varallisuuden kasvattamisessa on maraton eikä sprintti.

Syy, miksi seuraan tulojani ja menojani kuukausitasolla on yksinkertainen. Oman kulutuksen seuraaminen on ylivoimaisesti paras tapa hallita omaa kulutusta ja sitä, ettei ala kuluttamaan rahaa täysin turhiin asioihin elämässä. Tulojen seuraaminen taas kirittää minua jatkuvasti parantamaan tulotasoani ja sitä, että vuosi vuodelta osaamiseni ja tulotasoni toivottavasti nousee.

Miltä siis näyttää mennyt kuukausi tulojen, menojen ja sijoitusten osalta?

Maaliskuu 2021

Tulot ja menot sekä säästöprosenttini maaliskuulta verojen jälkeen näyttävät seuraavalta:

Tulot: 9321€
Menot: 1611,85€
Säästöprosentti: 82,71%

Ja ei, tulot eivät ole aprillipilaa.

Maaliskuu oli tulojen osalta huvittava kuukausi. Sain samaan aikaan ensimmäisen palkan sitten palkankorotuksen, sain vuoden tulospalkkioni (joka oli kuitenkin vähemmän kuin kuvittelin sen olevan), sain osingon Reveniolta sekä Talenomilta ja tämän lisäksi blogitulojakin oli mukavasti yli 600 euron verran. Isompia puroja ja pienempiä puroja, mutta lopputuloksena tulot jopa verojen jälkeen olivat äärimmäisen korkealla.

Myös menopuoli oli tavallista isompi lähinnä maailman turhimman ostoksen takia, jolle todennäköisesti omistan tulevaisuudessa täysin oman tekstin. Kyseessä oli 600 euron ostos, joka on käytännössä vain sisustuselementti, jonka perään olen haaveillut puoli vuosikymmentä. Noh, onneksi saa yhden sekoiluostoksen tehdä vuodessa! Katsotaan seuraavaksi kuitenkin vielä tarkemmin, mistä kulutukseni koostui viime kuussa.

Kulutukseni jakautuminen

Katsotaan siis miten kulutukseni jakautui viime kuussa. Ensin muutama vinkki kulutukseni tulkintaan.

– Asumiskulut sisältävät kodin ja sijoitusasunnon vastikkeen, veden, lainojen korot sekä muut pankkimaksut. Tämän lisäksi ne sisältävät kodin sähkökulut. Asumiskulut eivät sisällä lainojen takaisinmaksua, koska ne lisäävät nettovarallisuuttani.
– Puhelimen ja puhelinliitymän saan työpaikalta, joten en laske sitä tuloihin enkä menoihin.
– En laske lounaskorttietua ja sen käyttöä tuloiksi enkä menoiksi.

Asumiskulut: 414,46€
Puhelinlasku: 0€
Elintarvikkeet ja muut kulutustavarat: 150€
Ravintolat ja alkoholi: 99,98€
Matkustaminen: 51,2€
Vaatteet, laukut ja ulkonäkö: 0€
Viihde, videopelit ja elektroniikka: 48,35€
Harrastukset ja liikunta: 174,61€
Terveys: 0€
Muut: 673,25€

Asumiskuluja nostaa perinteisestä sähkönsiirron maksu maaliskuussa. En kyllä pääse yli siitä, kuinka kallista sähkönsiirto Suomessa oikeasti on sähkön kulutuksen hintaan verrattuna, mutta luonnollinen monopoli on luonnollinen monopoli.

Aiemmin mainitsemaani sisustusesinettä lukuunottamatta kulutus kuitenkin pysyi hyvin aisoissa maaliskuussa. Korona pitää huolen siitä, että heräteostoksia on suhteellisen vaikea tehdä ja etätöitä tehdessä liikkuminen on edelleen erittäin rajattua. Jonkun verran olen kavereita nähnyt, mutta vaikka Helsingissä asun, en vieläkään tunne ketään, joka olisi koronan saanut. Joko käynyt siis hyvä tuuri tai tuttavapiirini on suhteellisen vastuullista, vaikka olemme juuri niitä, joissa tartunnat tilastollisesti tarttuvat eniten (nuoria aikuisia PK-seudulla).

Sijoitukseni maaliskuussa 2021

Maaliskuussa innostuin ostelemaan jopa kolme kertaa osakkeita markkinoilta, vaikka mikään ei edelleenkään erityisen halvalta markkinoilla näytä. Käteiskassaa kuitenkin on edelleen aika massiivisesti ja asemointini olisi edelleen hyvä pörssiromahdusta ajatellen. Maaliskuussa salkkuuni siis tarttui strategiani mukaisesti seuraavat osakkeet.

8.3.2021 Talenom – 11,45€ keskihintaan 113 kappaletta
18.3.2021 Helen of Troy – 212 dollarin keskihintaan 11 kappaletta
18.3.2021 Talenom – 11,25€ keskihintaan 177 kappaletta

Näiden lisäksi osallistuin molempiin Sitowisen ja Orthexin osakeantiin ja myin molemmat heti avaukseen pois yhteensä parin sadan euron voitolla, kun molemmista anneista vain rippeitä jäi käteen.

Katselen edelleen kaihoisasti sijoitusstrategiani osalta etenkin Medpacea, mutta kyseisen yrityksen osake ei tunnu laskevan oikeastaan koskaan, tapahtui markkinoilla mitä vain. Mutta samaan aikaan yritys on selkeästi vähän korkeammalle arvostettu. Toivon, että huhtikuussa nähtäisiin hieman actionia pörssissä – laskun muodossa.

Maaliskuussa paljon edistystä muilla rintamilla

Numeroiden valossa maaliskuu oli erinomainen vuosi kiitos korkeiden tulojen, mutta lupasin vuoden alussa, että tämä vuosi on kirjojen vuosi – eikä pelkästään numeroiden. Ja ei siis kirjojen lukemisen vaan kirjoittamisen. Ja tämä vuosi on edennyt paremmin kuin oletinkin!

Otin ensimmäiseksi projektikseni sijoituskirjan kirjoittamisen ja huomaa, että minussa on pulpunnut tarve kirjoittaa sijoituskirjaa jo pitkään ja olen 12 vuoden sijoitusurani aikana imenyt itseeni järjettömästi hyödytöntä ja hyödyllistä tietoa sijoittamisesta. Kirjan käsikirjoituksen pituus rikkoikin juuri eilen 50 000 sanan rajan, joka on suhteellisen kova tahti kun miettii, että olen kirjoittanut sitä nyt kolme kuukautta.

Tämä on merkittävää ennen kaikkea siitä syystä, että uskoisin optimipituuden suunnitelmalleni kirjalle olevan noin 40 000 sanaa, mutta tekstiä syntyy edelleen ja ensimmäinen raakaversio ei ole vielä edes valmis. Uskon, että ensimmäisen versio kirjasta asettuu noin 65 000 sanaan, jonka jälkeen alkaa ankara editointi, kuvaajien tekeminen kirjaa varten, testilukijoilla luettaminen ja lopulta yhteydenotto kustantamoon. Täytesanoja ja huonoja lauserakenteita nykyisestä käsikirjoituksesta varmasti löytyy – ja paljon.

Olen äärettömän tyytyväinen kirjaan ja sen sisältöön tähän mennessä ja en malta odottaa sitä, että saisin sen oikeasti julkaistua ja nähdä kirjan vastaanoton. Kirja kuitenkin lähestyy sijoittamista erittäin erilaisesta näkökulmasta kuin oikeastaan mikään muu suomalainen sijoituskirja tähän mennessä. Tässä kuitenkin on vielä paljon matkaa tehtävänä ja tekstiä kirjoitettavana, joten en vielä ala tuulettamaan, mutta työmäärässä varmasti yli puolet on jo tehty.

Jos korona vielä jyllää kesään asti, tämä riittänee minulle kirjan viimeistelemiseksi. Korona onkin ollut etenkin kirjoittamisharrastukseni kannalta parasta, mitä olisi koskaan voinut tapahtua – jotain hopeareunusta siis tässäkin.

Kirjoittamisen lisäksi pystyn vihdoin neuvottelemaan uudesta sijoitusasuntolainasta pankin kanssa kiitos helmikuisen palkankorotukseni, joten siitä minulla on myös toivottavasti kerrottavaa jo huhtikuussa. Kun saan hankittua vielä yhden sijoitusasunnon, on sijoitusasuntosalkkuni valmis ja pystyn keskittymään rauhassa osakesijoittamiseen ja lainataakkani vähentämiseen siitä eteenpäin.

Samalla myös blogini rikkoi kaikkien aikojen lukijaennätyksen maaliskuussa – lukukertoja blogilleni tuli yli 93 000 pelkästään maaliskuussa, järjetön määrä, joten kiitos tästä kaikille lukijoille! Joskus unelmoin 100 000 kuukausittaisesta lukukerrasta, mutta blogia aloittaessa se tuntui mahdottomalta. Nyt ei niinkään.

Draivia siis on ja matka etenee eteenpäin monella eri rintamalla, kevät on saapumassa, korona katoamassa – ja aurinkokin paistaa ulkona. Asiat voisivat olla huonomminkin!

Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

8 kommenttia artikkeliin ”Maaliskuun 2021 kuukausikatsaus – tuloni verojen jälkeen olivat lähes 10 000€!”

 1. Mikä on suurin motiivisi kustantajan saamiselle?

  Ainakin tunnettu kustantamo tuo uskottavuutta. Eikös tämä blogi ole kuitenkin niin hyvä markkinointikanava, että pystyykö kustantamotkaan niin hyvin tavoittamaan potentiaalisia ostajia? Vai eikö löydy kiinnostusta järjestää itse vierailuja podcasteihin tai blogeihin vieraskynänä? Omakustanteena olisi varmasti potentiaalia kovempiin myyntituloihin

  Vastaa
  • Äärimmäisen hyvä ja tärkeä kysymys! Oikeastaan kolme pointtia, jotka tasavahvoina ajoivat siihen, että loppupeleissä päädyin ihan ”oikeaan” kustantajaan omakustanteen sijasta.

   1) Saisin todennäköisesti maksimoitua tuloni, jos tekisin omakustanteen oman blogini kautta, mutta haluan mieluummin maksimoida lsilmäparit kirjoituksilleni eli kirjalleni. Vaikka blogini onkin vuosien varrella löydetty koko ajan isomman porukan toimesta, löytää tänne lähinnä, jos etsii proaktiivisesti tietoa sijoittamisesta. Kirjakaupan hyllyillä ja kirjaston osastoilla on paljon silmäpareja, jotka eivät koskaan blogiini löydä.

   2) Tiedän, että vaikka kirjasta tulisi hyvä, jos tekisin sen itse, tulee siitä todennäköisesti erinomainen ammattilaisten avulla. Ammattigraafikot ja ammattikustannustoimittaja tekee todennäköisesti ihmeitä myös kirjoituksen laadulleni ja saa viimeisetkin typot pois. Tämän lisäksi pystyn ulkoistamaan osan oikoluvusta, kirjan painattamisesta jne. muualle, koska itseäni ei omakustannusprosessi sinällään kauheasti kiinnostaisi – se vaatisi aika paljon myös perus hallinointityötä.

   Ja toki kustantamolla varmaan on jotain markkinointikikkojakin, joita en itse välttämättä tajuaisi käyttää. On mielenkiintoista nähdä tämä kirjan kustantamise virallinen puoli ja jaan siitä luonnollisesti myös blogiini kokemuksia, koska itseäni ainakin kiinnostaa, millaista se esikoiskirjailijan elämä oikeastaan on!

   3) Olen sen verran old school, että pidän edelleen ison kustantamon alla kirjoitettua kirjaa jotenkin ”hienompana” kuin omakustannetta. Tämä on varmaan ihan täysin maku ja egokysymys. Lupasin myös itselleni 16-vuotiaana, että tulisin kirjan saamaan ison kustantamon kautta ennen kolmekymppiseen mennessä, joten pyrin pitämään tästä lupauksesta kiinni, vaikka kirjan genre välissä vaihtuikin!

   Aika subjektiivisia ja henkilökohtaisia syitä suurin osa siis. Toki tässä on se huono puoli, että joudun olemaan julkisuudessa omalla naamalla ja nimellä, mutta blogia jatkan silti ihan tavallisesti nimimerkin takaa ja pidän sitten kirjailijaminäni erillisenä.

   Vastaa
 2. Onko sinulla muuten millaisia aikeita Alibaban osalta nyt kun ne saivat aika mojovat sakot Kiinassa? Ymmärrykseni mukaan et ole Alibabaa tankannut hetkeen, mutta näetkö siinä vielä potentiaalia tulevaisuudelle?

  Vastaa
  • Huomasin saman ja maanantaina varmaan tullaan alaspäin jonkun verran. Oma näkemykseni on edelleen, että saatan ostaa BABA:aa lisää, jos droppi on erittäin iso (mitä se todennäköisesti ei ole, koska sakko oli BABA:n tuloskuntoon verrattuna pieni).

   Kaikki Alibabassa viimeaikoina toteutuneet riskit ovat riskejä, joista kirjoittelin Kiina-tekstissäni ja eivät mielestäni yllättäviä: https://omavaraisuushaaste.com/kiinalaisiin-osakkeisiin-sijoittaminen/

   On selkeää, että vaikka vaikeudet jatkuvat ainakin vielä vuoden, on Alibaba huomittavan aliarvostettu nykyiseen tulokseen ja tulevaisuuden potentiaalien nähden. Pitkällä aikavälillä en näe minkään muuttuvan ja asiat todennäköisesti normalisoituvat tämän vuoden puolella / ensi vuoden alulla kun ANT Financialin listaus saadaan loppuun, mikä näkynee kurssissa jälleen erittäin positiivisesti. Uskoisin, että 300 euroa rikotaan ensi vuonna tästä kaikesta huolimatta.

   Vastaa
   • Erittäin hyviä pointteja ja myönnettävä, että linkkaamasi sivu on jäänyt itseltäni unholaan ja siellä tosiaan olikin aiheeseen liittyen enemmän.

    Kiitos hyvästä analyysista ja toivottavasti kuulemme Alibabasta pian lisää blogissasi.

    Vastaa
    • Jossain kohtaa teen syväanalyysin kaikista salkun firmoista, mutta katsotaan milloin pääsen Alibabaan kiinni. Ja näköjään kaikki päättyikin hyvin, kun sakko oli pienempi kuin markkinat olettivat, joten tänään ollaankin jo mukavasti vihreällä 😀

     Vastaa

Jätä kommentti