Kuukausikatsaus maaliskuu 2022 – kuukausituloni ylittivät 10 000 euroa!

Olen yli kuusi vuotta blogia pitäessäni elänyt yhden vuoden minimalistina ja sitä seuraavana vuonna pyrin maksimoimaan tuloni. Henkilökohtaisessa taloudessa kaikkein tärkeintä onkin tasapaino tulojen ja kulujen välillä. Tasapainon saavuttamista auttaa valtavasti se, että seuraamme säännöllisesti sitä, mihin rahamme kulutamme ja kuinka paljon meiltä jää joka kuukausi säästöön rahaa.

Tämän takia teenkin joka kuukausi blogiini kuukausikatsauksen, jossa lajittelen kuukauden tuloni, menoni sekä sijoitusaktiviteettini. Säännöllinen oman talouden seuranta on tärkeää, jotta ote omasta taloudenhallinnasta ei herpaannu. Ja kun seurannan tekee aina samalla tavalla, ei se vie kuin parikymmentä minuuttia kuukaudesta! Varallisuuteni kehitystä taas seuraan puolen vuoden välein, koska matka varallisuuden kasvattamisessa on maraton eikä sprintti.

Miltä siis näyttää mennyt kuukausi tulojen, menojen ja sijoitusten osalta?

Maaliskuu 2022

Tulot ja menot sekä säästöprosenttini verojen jälkeen näyttävät seuraavalta. Tulot sisältävät ansiotuloni, mutta ei pääomatuloja osake- tai asuntosijoituksista eikä toiminimeni tuloja (joka sisältää pitkälti vain blogituloni). Pääomatuloni laskelmat löydät kuukausikatsauksen toisesta vaiheesta ja toiminimeni tuloksen raportoin aina vuoden lopussa tilinpäätöksen valmistuttua.

Tulot: 10 218,09€
Menot: 1 125,79€
Säästöprosentti: 88,78%

Että sellainen kuukausi. Tuloni verojen jälkeen olivat 10 000 euroa, mutta samalla pitkästä aikaa myös menoni olivat yli tuhat euroa kuukaudessa, joten säästöprosentti jäi ”vain” n. 89%:iin. Ja ei, maaliskuun tulotaso ei ollut kiitos uskomattomasti kasvaneen tulotasoni, vaan vuosibonuksen, joka oli yli puolet kuukauden palkasta. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että sain myös 500 euron palkankorotuksen maaliskuun alussa, joka on erittäin mukava ja siitä jälleen käteen jää pari sataa euroa lisää kuin aiemmin verojenkin jälkeen.

Menot olivat turhan korkeat (pyrin jatkuvasti alle 1 000 euron kuukausikulutukseen), mutta kun katsoo menojen jakaumaa tarkemmin, niin koen, että raha oli maaliskuussa kaikesta huolimatta ihan hyvin käytetty.

Kulutukseni jakautuminen

Katsotaan siis vielä tarkemmin miten kulutukseni jakautui viime kuussa. Ensin muutama vinkki kulutukseni tulkintaan.

– Asumiskulut sisältävät kotini vastikkeen, veden, sähköt, netin, lainojen korot sekä muut pankkimaksut. Asumiskulut eivät sisällä lainojen takaisinmaksua, koska ne lisäävät nettovarallisuuttani.
– Puhelimen ja puhelinliitymän saan työpaikalta, joten en laske sitä tuloihin enkä menoihin.
– En laske lounaskorttietua ja sen käyttöä tuloiksi enkä menoiksi.

Asumiskulut: 240,8€
Elintarvikkeet ja muut kulutustavarat: 150€
Ravintolat ja alkoholi: 158,9€
Matkustaminen: 245,3€
Viihde, videopelit ja elektroniikka: 18,99€
Harrastukset ja liikunta: 84,80€
Vaatteet, laukut ja ulkonäkö: 0€

Terveys: 0€
Muut: 267€

Ensimmäisenä silmät osuvat jälleen ravintola- ja alkoholikuluihin. Ja kyllä, myös tällä kertaa suurin osa tästä tuli alkoholista, koska kävin ensimmäistä kertaan ihan klubilla tanssimassa! Nautin klubeilla tanssimisesta edelleen erittäin paljon, mutta tässä iässä sitä yksinkertaisesti tulee harrastettua huomattavasti vähemmän ja toisaalta aikuisena Helsingin baarien hintataso on aivan jotain muuta kuin mihin tottui opiskelijana Tampereella. Juomineen, ruokineen ja taksimatkoineen illat ovat aika nopeasti sen 100 euroa.

Toinen iso meno oli, kun päätimme lähteä huhtikuussa kaveriporukalla laivalle (huomaa, että koronan unohtumisen myötä selkeästi on menojalka alkanut vipattaa tavallista enemmän myös omassa kaveriporukassa). Päätimme ottaa tyttöystäväni kanssa yhdessä jonkun muun kuin klassisen Ö-hytin moottorihuoneen vierestä, joten tästä kertyi isompi kertakustannus matkustamiseen.

Kolmantena, Ekonomiliiton jäsenmaksu tuli maksuun maaliskuussa, joten se nostaa muita kuluja. Näitä one-offeja lukuunottamatta kulutus pysyi mainiosti hallussa ja uskon myös tulevien kuukausien olevan samansuuntaisia, koska olen varmasti menossa paikkoihin huhtikuusta läpi kesän varmasti keskimääräistä enemmän.

Sijoitukseni maaliskuussa 2022

Koska tulovirtoja taloudestani löytyy jo monia erilaisia, olen jakanut selvyyden vuoksi pääomatulot omaan kategoriaan. Sijoituksista löytyykin kuluneen kuukauden asuntosijoitusteni vuokratulot (ennen veroja), osinkotulot sekä osakekaupat menneeltä kuukaudelta. Asuntosijoitusten kulut sisältävät kahden sijoitusasunnon (Helsingissä ja Tampereella) vastikkeen, veden, lainojen takaisinmaksut, lainojen korot sekä muut pankkimaksut.

Maksan tällä hetkellä ensiasuntoni lainaa takaisin tuplasti nopeammin kuin tarvitsisi, jotta saan asunnosta vakuusarvoa vapautettua nopeammin uusia lainoja varten. Tästä johtuen asuntosijoitusten kassavirta on negatiivinen vielä vuoden 2023 maaliskuuhun asti. Tämän jälkeen kassavirta kääntyy selvästi positiviiseksi. Tämän lisäksi tavoitteenani on hankkia vielä yksi sijoitusasunto. Asuntosijoitusteni tarkoitus on ennen kaikkea toimia tulevaisuudessa vakuuksina tulevalle kodilleni sekä mahdolliselle sijoituslainalle seuraavassa pörssiromahduksessa.

Vuokratulot (ennen veroja): 1365€
Muut pääomatulot: 581,07€
Asuntosijoitusten kulut: 1582,17€

Asuntosijoituksissa toisen asuntoni vuokralainen irtisanoi vuokrasopimuksensa hyvissä ajoin, joten minulla on kaksi kuukautta aikaa löytää vuokralainen asuntoon. Vuokralainen on ollut erinomainen ja on viime kuukausina asunut kämpässä vain vähän, koska uusi parisuhde, joka tietysti asunnon kulumisen puolesta ollut pelkkää plussaa. Laitan todennäköisesti viikonloppuna jo vuokrailmoituksen nettiin ja oletan, että uusi vuokralainen löytynee erittäin nopeasti.

Tämän lisäksi Talenom maksoi osinkoja 581,07 euron verran.

Osakesijoituspuolella jatkoin strategiani mukaisi ostoksia Ukrainan sodan heiluttaessa markkinoita etenkin kuun ensimmäisellä puolikkaalla. Alla ostot.

15.2.2022 Medpace Holdings 14 kappaletta 1877,85 eurolla (osakekohtainen hinta 146,01$)
– 16.3.2022 Talenom 183 kappaletta 1697,75 eurolla (osakekohtainen hinta 9,25€)

Viime kuussa ostokset ovat usein painnottuneet palkkapäivien kohdalle, koska markkinoilla on ollut mollivoittoista meininkiä juuri silloin ja käteiskassani on ollut koko ajan nollassa. Tämän kuun palkka kuitenkin palautti käteiskassaa vähän parempaan uskoon ja nyt tavoitteenani onkin koko loppuvuosi sijoittaa n. 3600 euroa kuukaudessa osakkeisiin, ylä- ja alamäissä aivan tavalliseen tapaani. Tällä tavalla pystyn todennäköisesti kasvattamaan käteiskassaani hieman, mutta pystyn laittamaan silti merkittäviä summia markkinoille hyvin ajallisesti hajautettuna.

Tähtäimessä tällä hetkellä ovat edelleen Medpace, jota olen onnellisena tankkailut pari aiempaa kuukautta, mutta jota ostan mielelläni vielä lisääkin näillä tasoilla. Sijoituksistani Helen of Troy kärsii todennäköisesti eniten inflaatiosta, öljyn hinnan noususta ja muista maailmalla olevista asioista, joten seuraan sen tuloksen kehittymistä tarkalla silmällä ja jos se pystyy inflaatiopaineet siirtämään hintoihin, tulen ostamaan sitä lisää, koska osake on halvempi kuin pitkään aikaan.

Yhteenveto

Maaliskuu oli kaiken kaikkiaan erinomainen kuukausi. Palkankorotus sekä vuosibonus lämmittivät mieltä erityisesti. Samalla olen tehnyt paljon suunnitelmia nyt keväälle sekä kesälle vapaa-ajalle, mikä on mahtavaa. Ai niin ja sain kutsun Sijoitusmessujen paneelikeskusteluun, joka käydään sijoituskirjailijoiden kesken! Sanoin kyllä, vaikka kirja julkaistaankin vasta ensi vuoden tammikuussa (eli virallisestihan en ole vielä sijoituskirjailija), koska olen aina halunnut käydä Sijoitusmessuilla ja muutenkin hyvää harjoitusta puhumiseen, jota varmaan pääsen vähän enemmän tekemään lähempänä kirjan julkaisua.

Sijoitusmessut pidetään toukokuussa ja samalla paljastunee myös koko nimeni ja naamani, mutta varmaan virallisen face reveal-postauksen teen vasta lähempänä vuoden loppua, jossa kerron esim. mystisestä nörtti ex-harrastuksestani, jossa olin maailmanhuippuja teini-ikäisenä. Maaliskuussa oli paljon myös kirjan editointia ja muutamasta ensimmäisestä kirjan luvusta olen nyt jo aidosti innoissani. Teen tällä hetkellä toiseksi viimeistä oikoluku/editointikierrosta kirjaa varten ja joka kerta tuntuu, että pääsen lähemmäs sitä kovaa tasoa, mitä itseltäni sijoituskirjan osalta vaadin.

Tänäkin vuonna on paljon mitä odottaa, joten matka jatkuu tuttuun tapaan!

Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

12 kommenttia artikkeliin ”Kuukausikatsaus maaliskuu 2022 – kuukausituloni ylittivät 10 000 euroa!”

 1. Onneksi olkoon palkan korotuksesta! Itse otin viime vuonna selkeästi lisävastuuta töissä, sain projektini valmiiksi erinomaisin tuloksin ( saaden työpaikalleni n. 150 ke vuosittaiset säästöt). Palkattomia ylitöitä kertyi n. 300-350h, jotta aika riitti projektin loppuun viemiseen. Pyysin palkankorotusta lisävastuisiin vedoten ja sain 0,5% korotuksen, saman kuin aikaisempina vuosina. Vuosibonus jäi 3 % vuosiansioista, vaikka yritys teki kaikkien aikojen ennätystuloksen. Olen syvästi pettynyt.

  Lupasin esimiehelleni, että tänä vuonna en tee töissä mitään ekstraa ja työaika ei ylity tänä vuonna tunnillakaan, vaan pidän kaikki (60h) liukumatkin pois.

  Minulle tarjottiin kilpailijalta työtä alhaisemmalta positiolta kuin nykyinen työni, ja palkka olis ollut parempi. En vain pysty muuttamaan paikkakuntaa, kun perhe on täällä. Ja vaikka vaihtaisikin paikkakuntaa, niin nouseehan ne kulut kymmeniin tuhansiin euroihin muuttoineen talon myynteineen ja uuden ostoineen. Tähänhän se työnantajani luottaa minun, muidenkin osalta. Työpaikan vaihtaminen on liian vaikeaa niin tyydytään olemaan, ja ehkä valittamaan.

  Vastaa
  • Kiitos paljon! Nuo palkattomat työtunnit, joita välillä lukijat kertovat tuntuvat kyllä itsestä erittäin hurjilta- olen itse ollut aina siinä onnellisessa asemassa, etten ole koskaan joutunut tekemään tunteja saamatta täyttä korvausta niistä. En oikeastaan tiedä, miten edes asennoituisin siihen, jos työnantaja tällaista tarjoaisi.

   Sijaintin on kyllä se vaikein asia duunin vaihtamisessa, etenkin kaikissa töissä, joissa etätyö ei ole mahdollisuus.Tuossa tilanteessa toki voisi harkita ja keskustella perheen kanssa myös paikkakunnan vaihdosta – parhaassa tilanteessa se on kuitenkin koko perheen etu, että olet myös itse tyytyväisempi työhön – ja vähemmän töissä paremmalla palkalla!

   Vastaa
   • Valitettavan yleistähän nuo palkattomat ylityöt ovat. Varsinkin asiantuntijoiden / ylempien toimihenkilöiden keskuudessa. Työpaikallani ihmiset eivät ota vastaan ylennyksiä, koska niissä nousisi ylemmäksi toimihenkilöksi. Vastuu kasvaa, kuukausipalkka kasvaa, tunnit kasvavat. Mutta kun ylityökorvaukset jäävät pois niin vuosiansiot pysyvät samana, tai jopa laskevat. Ylemmät johtajat ihan painostavat henkilöitä ottamaan ylennyksiä.

    Tuosta paikkakunnan vaihtamisesta olen erimieltä. Minut on lapsena revitty uuteen paikkakuntaan ja se lähes tuhosi elämäni. Uudella paikkakunnalla jouduin ulkopuoliseksi, ja sitten kiusatuksi, koska olin toiselta paikkakunnalta. Sama tapahtunut muutamalle muillekkin tutulleen.

    Vastaa
    • Joo tämä on kyllä asia, mitä harva tajuaa ja eirttäin yleinen. Jos nousee ylemmäksi toimihenkilöksi ja menettää työajan, palkan pitäisi nousta niin merkittävästi, että se oikeasti todennäköiset ylityöt ylittävä. Ja tähän harva pääsee ensimmäisellä ylennyksellä.

     Ja paikkakunnan vaihtaminen on kyllä aina valtava päätös. Varmasti kokemuksia on jokaiseen suuntaan. Jotkut joutuvat tikunnokkaan (toisaalta koulukiusaajat kyllä löytävät asian kuin asian mistä kiusata, oli se pukeutuminen, harrastukset, uusi paikkakunta tai vaikka hassu naama). Todennäköisyydet ovat varmasti korkeammat toki, koska uusi on helppo ottaa kohteeksi, mutta veikkaan, että silti on enemmän lapsia, joita ei ole kiusattu kuin niitä joita on muuton takia.

     Vastaa
 2. Huhhuh, hieman piti hieraista muutamaan kertaan silmiä, että ihanko tosissaan 10.000 € verojen -jälkeen- 😀 Uskomatonta, hieno suoritus. Tätä on mukava seurata ja inspiroitua 🙂

  Vastaa
  • Kerran vuodessa itsekin saa aina ihmetellä tätä! Mutta tavoitehan on tietenkin se, että tämä luku tai jotain sen lähelle olisi joka kuukausittaista! Ja siihen on itselläkin vielä piiiiitkä matka ja vaatii paljon motivaatiota ja työtä, mutta hiljaa hyvä tulee.

   Vastaa
 3. Onnea palkankorotuksesta ja bonuksista!

  Tuli mieleen, kun sanoit maksavasi sijoitusasunnon lainaa nopeammin pois vapauttaaksesi vakuutta: Onko pankeille väliä seuraavan sijoitusasunnon lainan myönnössä lyötkö pöytään käteisellä summan, joka on ylimääräisten lyhennysten kokoinen vai maksatko saman summan käteisellä? Eli onko väliä onko 5 vuoden kuluttua maksanut sijoitusasuntolainaa pois ylimääräisen esim. 5000 euron edestä versus jos sen saman 5000 euroa antaisi pankille käteisenä? 🙂

  Vastaa
  • Kiitos paljon! Pankeille oikeastaan tosiaan on aivan sama, missä tahdissa lainaa maksaa nopeammin pois. Itse maksan kiinteän summan, mutta lisämaksujahan voi lainatilille tehdä usein juuri niin paljon kuin haluaa. Eli jos vaikka tänään haluaisin maksaa lainaa pois vaikka extra-sadalla eurolla, voin vain siirtää satasen lainatilille, ja olen taas vähän maksanut lainaa pois. Eli ei tosiaan ole mitään väliä, miten tuon keskimäärin tekee!

   Vastaa
 4. Heippa
  Tänään Medpace romahti taas 10 %, q1 tulos ja liikevaihto hitusen yli ennusteen.
  Näkymät ennallaan.
  Täytyy taas yrittää pikavoittoa ja ostin erän 136 $/lappu.

  Vastaa
  • Tällä kertaa osasin onneksi itsekin odottaa äkkijyrkkää laskua tulospäivälle, joten ostelin myös lisää. Edelleen kyllä pitkään salkkuun ja kohta alkaa Medpace omistus oikeasti merkittävä myös omassa salkussa – vähän saisi vielä kyllä laskea, jotta saisi lisää ja riskitkin alkaisivat sijoituksessa olemaan erittäin olemattomat.

   Vastaa

Jätä kommentti