Kuukausikatsaus maaliskuu 2023 – tulot yli 15 000 euroa!

Olen kirjoittanut taloudesta Omavaraisuushaasteessa yli seitsemän vuotta ja seurannut kuukausittaisia tuloja ja menojani koko tämän ajan. Henkilökohtaisessa taloudenhallinnassa kaikkein tärkeintä onkin tasapaino tulojen ja kulujen välillä. Tasapainon saavuttamista auttaa valtavasti se, että seuraa säännöllisesti, mihin rahaa kuluttaa ja toisaalta kuinka paljon sitä jää säästöön.

Tämän takia teenkin joka kuukausi blogiini kuukausikatsauksen, jossa lajittelen kuukauden tuloni, menoni sekä sijoitusaktiviteettini. Säännöllinen oman talouden seuranta on tärkeää, jotta ote omasta taloudenhallinnasta ei herpaannu. Varallisuuteni sekä sijoitusteni kehitystä taas seuraan puolen vuoden välein, koska matka sijoittamisessa ja varallisuuden kasvattamisessa on maraton eikä sprintti.

Miltä siis näyttää vuoden 2023 mennyt kuukausi tulojen ja menojen osalta. Siitä seuraavassa!

Maaliskuu 2023

Tulot ja menot sekä säästöprosenttini verojen jälkeen näyttävät seuraavalta. Tulot sisältävät ansiotuloni, mutta ei pääomatuloja osake- tai asuntosijoituksista. Tämän lisäksi laskelma ei sisällä blogitulojani, jotka sisältyvät toiminimeni liiketoimintaan. Pääomatuloni laskelmat löydät kuukausikatsauksen toisesta vaiheesta ja toiminimeni tuloksen raportoin aina vuoden lopussa tilinpäätöksen valmistuttua.

Tulot: 15 290,58 €
Menot: 1299,54 €
Säästöprosentti: 91,15 %

Tulot maaliskussa olivat korkeammat kuin koskaan elämässäni. Tähän oli muutama syy. Ensimmäisenä sain maaliskuussa parin sadan palkankorotuksen, sen lisäksi sain ennätyspaljon vuosibonuksia töistä. Sekä tämän lisäksi myin kolme Pokémon-korttiani ensimmäistä kertaa elämässäni keräilijöille n. 2 000 eurolla (näitä kun voi myydä verovapaasti 5000 euroon asti vuodessa).

Menot olivat myös hieman korkeammat kuin tavallisesti, mutta olosuhteisiin ja maaliskuun erittäin poikkeukselliseen olemukseen liittyen, olen tyytyväinen, että kulutus pysyi kuitenkin jollain tavalla aisoissa.

Säästöprosentti nousikin kiitos äärimmäisten korkeiden tulojen yli 90%:n ensimmäistä kertaa vuoteen. Maaliskuu on ollut joka vuosi se kuukausi, kun säästöprosentti voi ylittää 90%, koska minään muuna kuukautena tulot eivät juuri tälle tasolle voi nousta. Numeroiden valossa siis erinomainen kuukausi ylipäätänsä.

Kulutukseni jakautuminen

Katsotaan siis vielä tarkemmin, miten kulutukseni jakautui viime kuussa. Ensin muutama vinkki kulutukseni numeroiden tulkintaan.

– Asumiskulut sisältävät kotini vastikkeen, veden, sähköt, netin, lainojen korot sekä muut pankkimaksut. Asumiskulut eivät sisällä lainojen takaisinmaksua, koska ne lisäävät nettovarallisuuttani.
– Puhelimen ja puhelinliittymän saan työpaikalta, joten en laske sitä tuloihin enkä menoihin.
– En laske lounaskorttietua ja sen käyttöä tuloiksi enkä menoiksi.

Asumiskulut: 339,69 € 
Elintarvikkeet ja muut kulutustavarat: 150 €
Ravintolat ja alkoholi: 618,95 €
Matkustaminen: 84,8 €
Viihde, videopelit ja elektroniikka: 82,88 €
Harrastukset ja liikunta: 0 €
Vaatteet, laukut ja ulkonäkö: 0 €

Terveys: 0 €
Muut:  23,22 €

Iloisin olen siitä, että olen onnistunut pitämään kauppakulut budjetissa nyt jo muutaman kuukauden ajan. Inflaatio ei ole siis kauppakoriin vielä merkittävästi iskenyt ja jonkun verran on ollut nähtävissä myös tiettyjen elintarvikkeiden halpenemista huipuista.

Silmiin pistävin on todennäköisesti ravintola ja alkoholi-kulutus tässä kuussa joka oli lähes puolet koko kuukauden kuluista! Tähän on looginen selitys – koska kirjani julkaistiin vihdoin monen vuoden odotuksen jälkeen maaliskuussa, pidin kirjajulkkarit kavereilleni! Ja julkkareihin kuului ilmaisia drinkkilippuja kaikille vieraille. Sain sponssausta kirjajulkkareita varten vähän myös muualta, mutta itse päädyin maksamaan n. 400 euroa julkkareista.

Muuten kulutus pysyi erittäin hyvin aisoissa. Ennakotilasin vihdoin toukokuuta varten The Legend of Zelda: Tears of Kingdomin, jonka pelaamista varten myös otin viikon lomaa töistä heti julkaisuviikkoa varten. Tears of Kingdomin edeltäjä Breath of the Wild oli käytännössä se peli, joka sai minut jälleen rakastumaan Nintendon videopeleihin 8 vuoden tauon jälkeen ja odotukseni jatko-osasta ovat äärimmäisen korkealla.

Sijoitukseni maaliskuussa 2023

Koska tulovirtoja taloudestani löytyy jo monia erilaisia, olen jakanut selvyyden vuoksi pääomatulot omaan kategoriaan. Sijoituksista löytyy viime kuukauden asuntosijoitusteni vuokratulot (ennen veroja), osinkotulot sekä osakekaupat menneeltä kuukaudelta. Asuntosijoitusten kulut sisältävät kahden sijoitusasunnon (Helsingissä ja Tampereella) vastikkeen, veden sekä lainojen takaisinmaksut – lasken siis asuntojen kassavirtaa.

Olen suhteellisen tyytyväinen nykyiseen asuntosalkkuuni, mutta pohdin tällä hetkellä uuden sijoitusasunnon sekä seuraavan kodin ostamisen välillä. Asuntosijoitusteni tarkoitus on ennen kaikkea toimia tulevaisuudessa vakuuksina tulevalle kodilleni sekä mahdolliselle sijoituslainalle seuraavassa pörssiromahduksessa enkä tule koskaan omistamaan yli viittä asuntoa.

Vuokratulot (ennen veroja): 1365 €
Muut pääomatulot: 667,95 €
Asuntosijoitusten kulut: 1512,10 €

Asuntosijoitusrintamalla kaikki on ennallaan, no news on good news tässä tilanteessa ja molemmat vuokralaiseni ovat viihtyneet asunnoissa nyt kauemmin kuin kukaan aikaisempi vuokralainen, mikä on hyvä merkki. Haen itse pitkäaikaisia vuokralaisia, enkä maksimoi jokaista euroa vuokrassa, koska en halua jokavuotista vuokraajanvaihtorumbaa.

Maaliskuussa itse asiassa yksi osa monesta lainastani maksettiin loppuun, joten ensi kuusta lähtien asuntosijoitusten kulut laskenevat hieman. Samanaikaisesti kuitenkin toisessa sijoitusasunossani oli huhtikuun vaihteessa korontarkistuspäivä, mikä oli ajoituksena varsin ok, koska pankkikriisi oli 12kk euriboria jo jonkun verran laskenut.

Muissa pääomatuloissa kyseessä oli Talenomin vuosittaiset osingot. Huhtikuussa tilille sitten tulevat Revenion ja Aallon Groupin osingot ja siinäpä ne osingonmaksajat omasta salkustani.

Ja kuten olen pari kuukautta nyt sanonut, aloitin tavallisen kuukausiostosohjelmani nyt markkinoilla ja lisäsinkin Talenomia myös salkkuuni maaliskuussa 210 kappaletta 1698,35 eurolla 8,08€:n osakekohtaiseen hintaan.

Yhteenveto

Maaliskuu 2023 tuntuu yhtenä pisimmistä kuukausista elämässäni pitkään aikaan. Kirjani Viisas sijoittaja siis julkaistiin maaliskuun alussa ja sen jälkeen on ollut milloin millaistakin hulabaloota. Olet saattanut huomata allekirjoittaneen mediassa tai parissakin ja olenkin ollut erittäin paljon erilaisissa haastatteluissa ja kuvauksissa läpi kuukauden. Teen tästä koostotekstin, kunhan ehdin, josta löydät kaikki haastatteluni helposti yhdestä paikkaan.

Samaan aikaan olen alkanut saamaan puhujapyyntöjä erilaisiin tilaisuuksiin, joihin olen parhaani mukaan pyrkinyt aina sanomaan kyllä uusien kokemuksien ja harjaantumisen toivossa.

Samaan aikaan maailmassa on isoja muutoksia pankkikriisin vähän heilutellessa markkinoita ja luottoa finanssisysteemiin. Tämän lisäksi päälle Suomen eduskuntavaalit, joiden tulos on aika mielenkiintoinen ja on vaikea arvioida, millainen hallitus nyt syntyy – todennäköisesti joka tapauksessa hieman kansankapitalismimyötämielisempi.

Samalla näyttää siltä, että kevät on vihdoin tulossa, mikä on aina ilahduttavaa. Huomaan itse aina keväisin saavani selkeän energiapiikin, joten energiaa tehdä asioita on nyt myös moninkertaisesti. Tämä on hyvä, sillä tehtäviä asioita alkaakin olla kirjan myötä kohta moninkertaisesti, heh.

Maaliskuu oli kuukausi, jolloin pystyin hetkeksi pysähtymään nauttimaan kovan työni tuloksista, mutta samalla se on tuottanut paljon muuta työtä. Olen kuitenkin iloinen, että olen ehtinyt myös blogia kirjoittamaan tuttuun tahtiin, sillä blogi on kuitenkin tärkeä henkireikä myös itselleni sanoittamaan ajatukseni, mitä ei muuten tulisi koskaan sanottua ja kirjoitettua.

Keväästä ja kesästä tulee varmasti mielenkiintoinen monella mittarilla, joten en malta odottaa, mitä tulevaisuus tuo tullessaan!

————————————–

Sijoituskirjani Viisas sijoittaja-tunne itsesi ja osakemarkkinat on siis nyt ulkona ja voit tilata kirjan nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa Adlibriksestä täältä* 23 euron hintaan tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi alekoodilla VIISASSIJOITTAJA30 vain 21 euron hintaan.

Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä* ja Storytelistä* sekä muista suomalaisista äänikirjapalveluista.

Jos olet uusi lukija ja olet kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa jo yli 700 tekstiä, joten olen varma, että löydät etsimäsi. 

Muista seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

*Affiliate-linkki

10 kommenttia artikkeliin ”Kuukausikatsaus maaliskuu 2023 – tulot yli 15 000 euroa!”

 1. Moikka,

  Pitkään oon sun blogia lueskellut ja saanut paljon ideoita täältä omaan kulutuksen seurantaan. Aloitin itse kulutuksen seurannan myöskin opiskelija-aikoina ja aikaisimmat google sheetit, joita on vielä tallella on jostain vuodelta 2011. Mielenkiintoista verrata kuluja sekä seurantatavan kehittymistä vuosien varrelta.

  Olen pidempään kuitenkin jo miettinyt kuluissasi tuota asumismenokohtaa, että miten ihmeessä se jää noin pieneksi sinulla? Mulla on omistusasunnossa jo pelkästään vastike 216e ja siihen päälle korot muutama sata euroa. Kesäkuussa koron tarkistus ja noussee lähemmäs 400e korot silloin. Kirpaisee, mutta ei kaada taloutta. Kuitenkin tuohon päälle, kun laskee vielä nuo netit, vedet sun muut niin mietin, että miten oot saanut nuo painettua noin alas? Ootko ehtiny maksaa jo lainaa pois sen verta paljon, että korot ja vastike jää alhaisiksi? Muistelen jostain aiemmasta kirjoituksestasi, että teilläkin kuitenkin taisi olla jokin 40-50 neliön väliin menevä asunto ellette ole muuttaneet johonkin pieneen vessakoppiin kaupungin laidalle 😀 Mielenkiintoista olisi nähdä tarkempaa erittelyä noista kuluista. Oma seurantani on mennyt melko yksityiskohtaiseksi vuosien varrella.

  Vastaa
  • Haha, kiva kuulla! Samoihin aikoihin ollaan siis aloitettu kulutuksen seuraaminen. Itse aloitin samalla tavalla omana ensimmäisenä opiskeluvuotena kulutuksen seuraamisen erittäin antiikkisesti ihan Wordiin, kun en Exceliä ollut koskaan käyttänyt. Pitkälle ollaan tultu siitä!

   Joo tosiaan muistat ihan oikein eli 50 neliön kaksio n. 10 kilsaa Helsingin keskustasta. Ja tosiaan kulujen pienuuteen syy ei ole magiaa vaan siihen löytyy luonnollinen syy eli jaamme asumiskulut suhteellisen puoliksi kuten myös ruokakauppakulut. Eli tyttöystäväni maksaa 300 euroa asumisesta, itse maksan kaikki ylimenevät kulut, jotka usein asettuvat hieman yli 300 euron.

   Vastike kämpässä on about identtinen tuohon sunkin asuntoon. Korontarkistuspäivä oli hyvään aikaan elokuussa eli vielä maksan vain n. 1,5% korkoa, joka pitää korkokulut vielä suhteellisen aisoissa. Pidän sormet ristissä, että korkojen lasku jatkuisi, mutta näyttää siltä, että keskuspankit tekevät kaikkensa taantuman torjumiseksi, joka voi pitää korot korkeammalla kuin aiemmin uumoilin, mikä sitten nostaisi kuluja selvästi elokuusta lähtien (lainaa kodissa kuitenkin on vielä n. 190 000 euroa jäljellä).

   Vastaa
 2. Mitämitämitä Pokemon kortteja? 😀 Pakko oli nyt tarttua tähän, missä myit ja miten sait noin kovan hinnan, vai sattuiko sinulta löytymään first edition kortteja? Olitko arvioittanut niiden kunnon?

  Vastaa
  • Heh, kyllä vain! Olen Pokémon-historiastani kirjoittanut enemmän täällä: https://www.omavaraisuushaaste.com/mina-olen-omavaraisuushaaste/ ja aiheesta on itse asiassa tulossa tekstejä tässä läpi vuoden, kun Pokémon-kortit niin iso osa nuoruuttani oli (varmaan eka jo tässä huhtikuussa).

   Myin siis muutaman japaninkielisen MM-kisaosallistujille jaetun kortin, joita minulla oli kaksi kappaletta norjalaiselle keräilijälle (joka otti minuun ihan suoraan FB:llä yhteyttä, kun kyseli tunnenko suomalaisia, joilla tällaisia kortteja oli). Suhteellisen harvinaisia siis, koska niitä tosiaan sai vain jos osallistui MM-kisoihin (joka vuodelta on omat osallistumiskortit).

   Vastaa
 3. Pörssipäivä podcastissa kerroit, että mielestäsi vuokralla asuminen voi olla tai on omistusasunnossa asumista järkevämpää. Yleisesti, kuten varmasti tiedät, ajatellaan, että on järkevämpää maksaa omaksi asuntoa kuin maksaa vuokraa, joka maksaa sitä asuntoa omaksi sille vuokranantajalle.
  Tästä aiheesta voisit tehdä blogikirjoituksen ja avata enemmän ajatuksiasia ja ennenkaikkea perusteluja siihen miksi mielestäsi vuokralla asuminen on useasti järkevämpi vaihtoehto. Toki opiskeluaika yms on selkeitä, mutta jos ajatellaan jo vakiintuneempaa elämänvaihetta.

  Vastaa
  • Äärettömän hyvä ehdotus, sillä tähänhän tosiaan on ihan taloudellisiakin perusteita monen muun syyn myötä. Moni isomman salkun omaava, jonka tiedän esim. asuu vuokralla. Tästä tosiaan saisi erinomaisen hyvän ja mielenkiintoisen tekstin ihan oikeilla numeroillakin – koetanpa ottaa erittäin nopeasti työn alle, kiitos paljon ehdotuksesta!

   Vastaa
 4. Mikä kiinnostaisi myös, on vertailu asumisesta pk seutu vs, joku pikkukaupunki kummassa asuminen oikeasti on taloudellisesti tehokkaampaa.

  Esim, asunto 200ke arvonnousu 0, korko 4%, kiinteistövero/tontinvuokra 2000 e/v, ..mitä muuta?
  Vs samalainen asunto pk seudulla, ja hinta x2= 400…500ke arvonnousu 3..5% korko 4%, tontinvuokra 7000 e/v, liikkuminen 150 e/kk jne..
  Ja jos molemmilla on yhtäpaljon rahaa, loput on sijoituksissa, halvempi asunto, enemmän mitä sijoittaa 🙂 palkat vähän parempia pks, mutta ei liene ”tonneissa” netosta puhumattakaan. Pätee aika sampin okt tai kerrostalo, vasti sisältää tontin kulut.

  Vuokraamisessahan tämä on selvä peli.

  Vastaa
  • Kiitos ehdotuksista! Pyrin tekemään tuon vertailun kunnolla ja tosiaan sisällyttämään mahdollisimman erilaisia tilanteita ja maantieteellisiä alueita Suomen sisällä tuohon. Koetan saada tekstin ulos touko-kesäkuun aikana.

   Vastaa
  • Juuri itse asiassa ostin tänään Talenomia 2000 eurolla lisää, kun se kurssilaskuaan jatkoi. Pyrin toukokuun aikana saamaan tuon ensimmäisen yritysanalyysin ulos blogissa, joka tosiaan Talenomia käsittelee, niin siinä poraudun syvemmälle ajatuksiini Talenomista.

   Vastaa

Jätä kommentti