Kuukausikatsaus maaliskuu 2024 – säästöprosentti 78,89 %

Olen kirjoittanut taloudesta Omavaraisuushaasteessa lähes vuosikymmenen ja seurannut kuukausittaisia tulojani ja menojani koko tämän ajan. Henkilökohtaisessa taloudenhallinnassa kaikkein tärkeintä onkin tasapaino tulojen ja kulujen välillä. Tasapainon saavuttamista auttaa valtavasti se, että seuraa säännöllisesti, mihin rahaa kuluttaa ja toisaalta kuinka paljon sitä jää säästöön. Vain seuraamalla omaa taloutta pystyy ymmärtämään, miten oikeasti rahan kanssa käyttäytyy.

Tämän takia teenkin joka kuukausi blogiini kuukausikatsauksen, jossa lajittelen kuukauden tuloni, menoni sekä sijoitusaktiviteettini. Säännöllinen oman talouden seuranta on tärkeää, jotta ote omasta taloudenhallinnasta ei herpaannu. Varallisuuteni sekä sijoitusteni kehitystä taas seuraan puolen vuoden välein, koska matka sijoittamisessa ja varallisuuden kasvattamisessa on maraton eikä sprintti.

Miltä siis näyttää vuoden 2024 mennyt kuukausi tulojen ja menojen osalta. Siitä seuraavassa!

Maaliskuu 2024

Tulot ja menot sekä säästöprosenttini verojen jälkeen näyttävät seuraavalta. Tulot sisältävät ansiotuloni, mutta ei pääomatuloja osake- tai asuntosijoituksista. Tämän lisäksi laskelma ei sisällä blogitulojani, jotka sisältyvät toiminimeni liiketoimintaan. Pääomatuloni laskelmat löydät kuukausikatsauksen toisesta vaiheesta ja toiminimeni tuloksen raportoin aina vuoden lopussa tilinpäätöksen valmistuttua.

Tulot:  6290,55 €
Menot: 1327,89 €
Säästöprosentti: 78,89 %

Tulot olivat äärimmäisen korkeat maaliskuussa, koska sain seuraavan kirjani käsikirjoituksen ensimmäisen version valmiiksi. Mitä tämä tarkoitti? Kirjailijan ennakkopalkkiota! Muuten tulot olivat tavalliset.

Menot olivat erittäin hyvin hallussa ja tuntuukin, että olen löytänyt nyt sopivan ja hyvän tasapainon kulutukseen, jossa minulla on kaikki tarvittava arjessa ja en kaipaa mitään lisää tai mistään eroon.

Säästöprosentti ei ole aprillipilaa, vaan oli tässä kuussa erinomaiset 78,89 %.

Kulutukseni jakautuminen

Katsotaan siis vielä tarkemmin, miten kulutukseni jakautui viime kuussa. Ensin muutama vinkki kulutukseni numeroiden tulkintaan.

– Asumiskulut sisältävät kotini vastikkeen, veden, sähköt, netin, lainojen korot sekä muut pankkimaksut. Asumiskulut eivät sisällä lainojen takaisinmaksua, koska ne lisäävät nettovarallisuuttani.
– Puhelimen ja puhelinliittymän saan työpaikalta, joten en laske sitä tuloihin enkä menoihin.
– En laske lounaskorttietua ja sen käyttöä tuloiksi enkä menoiksi.

Asumiskulut: 657,36 € 
Elintarvikkeet ja muut kulutustavarat: 154,13 €
Ravintolat ja alkoholi: 115,6 €
Matkustaminen: 74,91 €
Viihde, videopelit ja elektroniikka: 32,84 €
Harrastukset ja liikunta: 0 €
Vaatteet, laukut ja ulkonäkö: 0 €

Terveys: 0 €
Muut: 293,05 €

Maaliskuussa kulut olivat jälleen erinomaisella tasolla monella tapaa. Yllättäviä kuluja ei tullut ja ainoa isompi potti muut-osiossa synty vuosittaisesta Suomen Ekonomien jäsenmaksusta.

Muuten kaikki kulut olivat suhteellisen tavallisia ja arkisia. Tuttuun tapaan asumiskulut olivat noin puolet kaikista kuukausittaisista kuluista.

Kun katson tulevia kuukausia, kesää ja niin edespäin, suurin osa sieltäkin syntyvistä kuluista on itse asiassa jo kustannettu Yhdysvaltain-reissusta lähtien.

Tänä vuonna uskonkin, että on erittäin mahdollista, että onnistun tekemään kaikkien aikojen säästöprosenttiennätyksen, mikä on aika siistiä – tämä pitkälti kiitos koko ajan nousevien tulojen, samalla kun kulutuksen taso on nyt muuttunut sellaiseksi, että se tuskin kasvaa ennen uuteen asuntoon muuttamista tai jos joskus tulisi perheen lisäystä.

Sijoitukseni maaliskuussa 2024

Koska tulovirtoja taloudestani löytyy jo monia erilaisia, olen jakanut selvyyden vuoksi pääomatulot omaan kategoriaan. Sijoituksista löytyy viime kuukauden asuntosijoitusteni vuokratulot (ennen veroja), osinkotulot sekä osakekaupat menneeltä kuukaudelta. Asuntosijoitusten kulut sisältävät kahden sijoitusasunnon (Helsingissä ja Tampereella) vastikkeen, veden sekä lainojen takaisinmaksut – lasken siis asuntojen kassavirtaa.

Olen suhteellisen tyytyväinen nykyiseen asuntosalkkuuni ja tulen laittamaan nykyisen asuntoni vuokralle aikanaan, kun muutamme uuteen asuntoon vuoden 2025 aikana. Sen jälkeen en usko uusia asuntoja hankkivani.

Vuokratulot (ennen veroja): 1365€
Muut pääomatulot (kuten osingot): 1175,71 €
Asuntosijoitusten kulut: 1579,04€

Osinkoja maaliskuussa tuli Talenomilta, jolta tuli vähän yli tonnin osingot.

Asuntosijoitukset pyörivät tavalliseen tapaan ja ovat olleet aika autopilotilla pari vuotta nyt, mikä on itselleni optimaalinen tilanne. Olisipa asuntosijoittaminen aina näin vähävaivaista. Silloin voisin harkita useampaakin asunnon hankkimista.

Asunnoista puheen ollen. Tänä vuonna minun piti tehdä osakesijoituksia  hieman vähemmän, koska piti säästää käteistä tulevaan asuntoon erittäin paljon. Kirjoitin tästä syystä esimerkiksi korkosijoituksista.

Alun perin asunnon piti valmistua vuosien 2024/2025 välissä. Tammikuussa kuitenkin infottiin, että rakentamisen aloittaminen hieman myöhästyy, joten valmistuminen siirtyi huhtikuulle 2025. Nyt kuitenkin maaliskuussa tuli info, että asunnon valmistuminen siirtyy jopa syyskuulle 2025 ja sitä ei todennäköisesti aletakaan rakentamaan edes ennen tämän vuoden kesään.

Tämä aiheuttaa itselleni hieman puun ja kuoren välissä tilanteen. Rahaa pitää edelleen kerätä suhteellisen paljon tuohon vuoden 2025 syyskuuhun, jolloin en näitä rahoja pysty laittaa osakkeisiin (vuodessa, kun pörssissä voi käydä mitä vain). Samalla kuitenkin rahojen istuttaminen säästötilillä puolitoista vuotta on äärimmäisen tuskallista.

Miten siis olen koettanut tätä ratkaista? Itse asiassa, olen maksanut nykyisen asuntolainaani nyt hieman nopeammin pois kuin tarvitsisi. Tähän kun saa tällä hetkellä paremman tuoton kuin säästötilillä. Ja samalla saan lisää vakuusarvoja (alun perin pankki sanoi, että nykyinen asunto pitäisi myydä ennen kun saan uuden, mutta uusi aikataulu ja lainan nopeammin pois maksaminen todennäköisesti mahdollistaa nyt nykyisen kodin laittamisen aikanaan vuokralle).

Maaliskuussa tein yhden osakeostoksen ja tuplasinkin Kesko-positioni salkussa. Seuraan edelleen tarkasti, jos yhtiön pörssi lähtee laskutrendiin ja pyrin nostamaan Keskon osuutta salkussa jatkossa. Keskoa salkkuun tulikin 291 kappaletta 17,11 euron kurssilla eli yhteensä 4984,98 eurolla.

Muut osakkeet tällä hetkellä mitä seuraan aktiivisesti ovat Medpace (jota myin viime kuussa järjettömän kurssinousun jälkeen, mutta jonka positiota tulen kasvattamaan takaisin isoksi, jos USA-pörssit kyykkäävät jossain kohtaa järkevämmälle arvostustasoille) sekä Take-Two Interactive, joka edelleen on korkealla ostolistallani.

Yhteenveto – maaliskuu 2024

Maaliskuun lopun isoin saavutus oli tosiaan seuraavan kirjan ensimmäisen käsikirjaversion valmistuminen. Kirja on kaukana valmiista ja paljon on vielä tehtävää, mutta rankin osuus on nyt valmista ja nyt alkaa erittäin kova hiominen. Olen kyllä erittäin tyytyväinen tämänhetkiseen lopputulokseen ja en malta päästä jakamaan taas kirjan sisällysluetteloa ja sisältöä tarkemmin lukijoille!

Nyt voinkin vähän hengähtää ennen kuin palaan tekstin ääreen ja pääsen paremmin panostamaan blogiteksteihinkin. Ehkä saan vihdoin syväanalyysitkin herätettyä taas eloon, kun niiden kirjoittamiseen tarvitsee aidosti aikaa ja energiaa. Seuraavana vuorossa olisikin juuri Keskon syväanalyysi.

Pohdinnassa on myös blogin ulkoasun pieni hiominen ja uudistaminen selvemmäksi ja paljon muita pikku projekteja elämään mielessä, joita innolla alan toteuttamaan, nyt kun aikaa taas on vähän enemmän.

Kyselin Twitterissä jo, että koska osingoista, omien osakkeiden ostoista, sisäpiirikaupoista on paljon ollut keskustelua viime aikoina, mitä muita todellisia/virheellisiä sijoittamisen totuuksia Suomessa on liikkeellä? Aloitan näihin väittämiin perustuvan oman tekstisarjan hamassa tulevaisuudessa, eli jos sinulla tulee jotain tällaisia väittämiä mieleen, niin laita kommenttia tai viestiä, niin otan väittämän tutkintaan!

————————————–

Voit tilata huippuarvostelut saaneet bestseller-sijoituskirjani ”Viisas sijoittaja – tunne itsesi ja osakemarkkinat” nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa edullisesti Adlibriksestä täältä tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi 

Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä ja Storytelistä sekä kaikista muistakin suomalaisista äänikirjapalveluista.

Jos taas olet uusi blogissa, Aloita täältä ja syvenny syvemmälle sijoittamisen ja henkilökohtaisen talouden maailmaan. Olen kirjoittanut blogiin 8 vuoden aikana yli 800 kirjoitusta henkilökohtaisen talouteen ja sijoittamiseen liittyen, joten löydät varmasti etsimäsi!

Muista myös seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista! 

Omavaraisuushaaste Threads
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

3 kommenttia artikkeliin ”Kuukausikatsaus maaliskuu 2024 – säästöprosentti 78,89 %”

 1. Hei Esa,

  Oli jälleen mukava lukea taloutesi lukuja. Näin opiskelijana sormet syyhyävät jo päästä tekemään omia laskelmia valmistumisen jälkeen kun on ”oikeissa töissä”.

  Olen jo jonkun aikaa miettinyt erästä asuntosijoittamiseen liittyvää asiaa, ja mietinkin voisitko sinä selittää asiaa minulle.

  Mietin siis sitä kun kukaan asuntosijoittaja ei tunnu koskaan puhuvan taloyhtiöremonteista. Onko siis tarkoitus ostaa sellainen sijoitusasunto, johon ei ole muutamaan kymmeneen vuoteen tulossa isompaa remonttia (onko tämä edes mahdollista)? Minusta tuntuu siltä, että monet ajattelevat, että kun ostetaan sijoitusasunto, niin sitten se vaan maksaa itse itseään pois, eikä kukaan mieti näitä mahdollisia remonttikuluja. Kuuluuko niitä miettiä vai olenko vain liian pelokas? Vai onko idea että nämä remontit tulisivat sitten vasta tulevaisuudessa kun asunnon laina on jo maksettu? Vai pitäisikö asunto myydä pois kun isommat remontit alkavat häämöttää lähitulevaisuudessa?

  Olisi kiva saada asiantuntijan näkemys tähän, voi olla että omat ajatukseni ovat vaan lähteneet ylianalysoinnin puolelle 🙂

  Vastaa
  • Kiva kuulla! Käytännössä nämä asiat eivät nouse keskusteluun, koska niitä on niin vaikea mitoittaa ja on helpompi katsoa hinta, vuokratuotto ja sijoitetun pääoman tuotto. Mutta todellisuudessa et missään nimessä yliajattele. Isot remontit kuten putkiremontit, julkisivut jne. ovat osa jokaisen asuntosijoittajan arkea – onhan asuntosijoittaminen myös erittäin pitkäjänteistä hommaa.

   Itse pyrkinyt välttämään tätä sillä, että ostanut asuntoja, joissa putket tulossa noin 20-30 vuoden päästä ja julkisivut n. 20 vuoden päästä. Mutta pienempiä remontteja taloyhtiöihin tehdään koko ajan – joka luo lisäkuluja ehdottomasti. Esim. toisessa sijoitusasunnossani maksan tällä hetkellä 5 euron lisärahoitusvastiketta kuukaudessa kattoremontista joka kuukausi, joka näkyy myös asuntosijoitusten kuluissa.

   Asuntosijoittaminen onkin kannattavinta silloin, jos itse tekee suurimman osan rempoista, mitä pystyy – ja ostaa kämpän, jossa nuo isoimmat taloyhtiöremontit ovat kauempana. Tämän takia en henkilökohtaisesti kauhean iso asuntosijoittamisen fani henkilökohtaisesti ole ja teen sitä vain, koska on ns. ”pakko”. Muuten en saisi vakuuksia tuleviin lainoihini.

   Vastaa
   • Kiitos vastauksesta :). Niin, ehkä alan itsekin kallistua siihen että asuntosijoittamisen ei pitäisi olla se pääsijoituskeino. Se vaan vaikuttaa tavallaan paremmin ymmärrettävältä kuin suorat osakkeet itselleni. Sinulla vaikuttaisi olevan hyvä tilanne kun asuntoja on vain pari, ja olet huomioinut tuon vakuutena toimimisen.

    Vastaa

Jätä kommentti