Kuukausikatsaus: Maaliskuu – säästöprosentti 81,56%!

Kuukausi on jälleen kulunut ja on aika katsoa kuukauden tuloja ja menoja. Jokaisen kuukauden olisi tarkoitus viedä minut lähemmäksi taloudellista riippumattomuutta ja tavoitteitani. Kuukausiseurannasta huomaan, mikäli olen edennyt tavoitteiden mukaisesti vai pitääkö kulutustottumuksiin tai sijoitussuunnitelmaan tehdä muutosta. Miltä viime kuukausi sitten näytti? Kaikki katsauksen luvut ovat verojen jälkeisiä lukuja.

Maaliskuu 2017 (suluissa viime vuoden vertailuluvut)

 

Tulot:  3666,92e (2128e)
Menot: 685e (730e)
Säästöprosentti: 81,56% (65,76%)

Uskomattoman korkea säästöprosentti. Ja kaikki tämä ilman mitään ihmeellisyyksiä! Tai no, osinkokevät auttaa aina, mutta sitä on jatkunut maaliskuusta lähtien ja laskujeni mukaan suurimmat osingot olen saamassa vielä huhtikuussa, joten hyvältä näyttää. Täytyy muistaa, että omistan myös suurelti yrityksiä rapakon takana, joten vaikka osinkokevät on edelleen suuri juttu, yli puolet vuoden osingoistani saan kevään ulkopuolelta.

Muuten tuloni ovat suuremmilti osin tavallisista tuloista eli palkasta, opintotuesta sekä päivärahoista. Tämä yhdistettynä osinkotuloihin sekä järkevään kulutukseen, sain hilattua säästöasteeni ennätystulokseen. Laskujeni mukaan huhtikuusta pitäisi tulla samanlainen menestyskuukausi, koska suuria kuluja ei pitäisi ilmestyä. Toukokuusta eteenpäin kulut nousevatkin, koska kesälle olen suunnitellut sitä sun tätä.

Entäpä 5-vuotistavoitteeni edistyminen?  Alla tämän vuoden tavoitteiden kehittyminen tässä kuussa.

2017 tavoitteet

Uutta pääomaa sijoituksiin 3791 / 10000 euroa
Asp-tilille uutta pääomaa 1600 / 2500 euroa
Osinkotulot vuodessa verojen jälkeen 564,10 / 3000 euroa
Koko vuoden säästöprosentti > 50% (Nyt 38,35%)

Nyt kun olen päässyt hetkeksi isoista kuluista eroon, tavoitteeni alkavat lähestyä entisestään. Tyytyväisin olen ollut siihen, että sain ASP-tililleni 1600 euroa tässä kuussa. Olen enää 900 euron päästä siitä, että ASP:llani on 20 000 euroa, jonka jälkeen voin lopettaa sille säästämisen. Oletan, että 20 000 eurolla ASP:lla pystyn saamaan ensi vuonna – tai milloin ikinä tulen ostamaankaan asunnon – hyvän lainan. Kaiken järjen mukaan saan viimeiset 900 euroa ASP:lle ensi kuussa ja sitten yksi erittäin suuri matka on saavuttanut määränpään.

Erittäin tyytyväinen olen myös siihen, että koko vuoteni säästöprosentti alkaa lähestyä hitaasti, mutta varmasti tavoitetta, koska aloitin vuoden kuitenkin negatiivisella säästöprosentilla. Lumipallo sen kuin kiihtyy.

 

Kuukauden sijoitukset

Tässä kuussa kuukauden ostokseksi osui Telia Company sen jatkuvan aliarvostuksen takia. On selkeää, että ellei Telia saa 20 miljardin euron sakkoja Aasian seikkailuistaan, matka on vain ylöspäin. Suuri osa pörssistä on All-time-high lukemissa, joten on koko ajan vaikeampaa ja vaikeampaa löytää hyviä sijoituksia. Huhtikuun ostos onkin hieman kysymysmerkki ellen osta Qualcommia. Jatkan tästä huolimatta ajallista hajautusta ja ostan tasasummalla osakkeita joka kuukausi. Strategia on siksi, että sitä pitää noudattaa.

Tämän hetken potentiaalisimmat sijoituskohteet

Osakemarkkinoiden Trump-ralli ei näytä taipuakseen ja oma salkkuni rikkoo kohta jälleen uuden kymppitonniluvun (suurelti kiito jenkkifinanssialasijoitusteni). Tästä johtuen myös moni muu potentiaalinen ostokohde on kallistunut entisestään. Harmittavinta oli, että molemmat seurannassani olevat yritykset Kraft-Heinz sekä Restaurant Brands International ilmoittivat yritysostoista (joista Kraft-Heinzin Unilever tarjous kuitenkin kaatui). Tästä johtuen näiden yritysten kurssit nousivat 10% ja ovat mielestäni aivan ylihintaisia.

Onneksi kuitenkin tietyt yritykset ovat edelleen markkinoiden epäsusoiossa, ja tässä tämän kuukauden lista mutta osinko-osakeyrityksistä, jotka ovat mielestäni tällä hetkellä edelleen kohtuullisesti hinnoiteltuja.

Telia Company (Edelleen, tämä ei ole alle 4 euron osake)
Qualcomm (Salkun todennäköisin seuraava ostos)


Yhteenveto

Kelloja siirrettiin, ja maaliskuu kului vieläkin nopeammin kuin tavallinen 31-päiväinen kuukausi! Kohta onkin kesä ja kärpäset. Sain itseasiassa juuri palautettua Pro Graduni myös professorille, joten lähes koko yliopistourani on kohta takana. Tai oikeastaan se onkin vaihtoa lukuunottamatta. Nyt pystyn keskittyä täysillä vaihtoon saakka töihin, blogiin, kaikenlaiseen hengailuun sekä entistä enemmän intohimon kohteisiini erilaisten projektien muodossa.

4 kommenttia artikkeliin ”Kuukausikatsaus: Maaliskuu – säästöprosentti 81,56%!”

 1. Kai perustat tuon ei alle 4 euron osakkeen siihen, että se ei ole alle 18 000 000 000 euron yritys, etkä osakkeen yksikköhintaan? Monet erehtyvät ajattelemaan, että osakkeen yksikköhinta määrittelisi yrityksen hintaa jotenkin. Luulen, että olet huomioinut tämän, mutta kuten sanoin, monet erehtyvät.

  Vastaa
  • Hyvä kysymys! Maksoin oppirahat tuosta ajattelusta silloin kun aloittelin 19-20-vuotiaana. Nyt 5 vuotta sijoittaneena (ja kauppakorkeassa opiskeltunani), olisin pettynyt itseeni, jos en ajattelisi tarpeeksi moniulotteisesti. Vaikka menee saivarteluksi niin kyllähä osakkeen hintaa toisaalta pystyy katsoa P/E:n, osinkotuotto% jne. lukujen avulla. Osakkeen hinta ja markkina-arvo ovat oikeastaan yhtä viittellisiä arvoja kunhan vain vertaa niitä oikeisiin lukuihin.

   Vastaa
  • Tuntui kyllä kieltämättä hyvältä käydä kuukauden tuloja ja menoja läpi kun näki, että prosentti kasvoi noin suureksi. Uskomatonta, että ei-kuluttamisesta voi tulla näin hyvä mieli. Huhtikuusta tulenee lähes yhtä hyvä kiitos osinkokevään, vaikka isompia kertakuluja kertyy hieman enemmän.

   Vastaa

Jätä kommentti