Kuukausikatsaus: Marraskuu 2017 – Säästöprosentti 66% pelkillä passiivisilla tuloilla

Kuukausi on jälleen kulunut ja on aika katsoa kuukauden tuloja ja menoja. Jokaisen kuukauden olisi tarkoitus viedä minut lähemmäksi taloudellista riippumattomuutta ja tavoitteitani. Kuukausiseurannasta huomaan, olenko edennyt tavoitteiden mukaisesti vai pitääkö suunnitelmiin tehdä muutoksia. Miltä viime kuukausi sitten näytti? Kaikki katsauksen luvut ovat verojen jälkeisiä lukuja.

Marraskuu 2017 (suluissa viime vuoden vertailuluvut) 

Tulot:  1243,77e (3299,74)
Menot:  420,70e (993,85e)
Säästöprosentti: 66,17% e (69,90%)

Aika hurjaa. Olin siis marraskuun kuten edellisetkin kuukaudet vaihdossa Etelä-Koreassa. Tästä huolimatta tuloni ylittivät yli 1000 euroa. Yllätyin tästä itse erittäin paljon, mutta syynä tähän olikin monta erilaista tulovirtaa. Ensimmäiseksi, sain vihdoin Suomen vuokra-asuntoni vakuusmaksuni takaisin. Sitten sain vähän yli satasen lomarahoja töistä jostain syystä. En tiedä miten lomarahat lasketaan, mutta raha kuin raha. Loput tuloista tulivat osingoista ja suurimpana tähtenä olikin Orklan ylimääräinen osinko, joka toi 400 euroa lisää odottamatonta rahavirtaa itselleni. Ei paha!

Kulutuksessa ei juuri ollut kuin uuden vuokra-asunnon vakuusmaksu (aloitan Suomessa vuokrasopimuksen joulukuusta lähtien, koska palaan vielä tämän vuoden puolella takaisin Suomeen). Laskelmani menivät myös hieman pieleen ja korealainen pankkitilini tyhjentyikin nopeammin kuin oletin. Jouduinkin nostamaan 200 000 wonia käteistä, jotta selviän täällä paluuseeni saakka.

Kaiken kaikkiaan numeroiden valossa marraskuu oli mahtava menestystarina ja jälleen vahva todiste siitä, että olen matkalla hitaasti mutta varmasti kohta taloudellista riippumattomuutta. Tuntuu hyvältä, että vaikka säästöprosentin korkuus marraskuussa johtui lähinnä laskuteknillisistä syistä, sain silti rahaa säästöön tekemättä mitään. Ehkä muutaman vuoden päästä näin käy jo monena kuuna vuodessa – se tuntuisi mahtavalta.

Entäpä 5-vuotistavoitteeni edistyminen?  Alla tämän vuoden tavoitteiden kehittyminen tässä kuussa.

2017 tavoitteet

Uutta pääomaa sijoituksiin  18109/ 10000 euroa
Asp-tilille uutta pääomaa 3356,76/ 2500 euroa
Osinkotulot vuodessa verojen
jälkeen  2387,53 / 3000 euroa
Koko vuoden säästöprosentti > 50% (Nyt 49,00,%)

Kuten viime kirjoituksessa mainitsin, muutin 10% salkkuni sisällöstä verosuunnittelun ja yksinkertaistamisen takia. Tämän takia ostoja tuli vähän lisää. Myös koko vuoden säästöprosenttini kasvoi hieman, koska tulot olivat huomattavasti suuremmat kuin oletin.

Uuden pääoman määrä sijoituksissa on yllättänyt allekirjoittaneen täysin ja näyttää siltä, että vaikka tulen kuluttamaan Etelä-Koreassa enemmän rahaa kuin alunperin laskeskelin. Näyttää myös siltä, että joulukuussa puskurini riittää juuri ja juuri siihen, että pystyn ostamaan Nokian Renkaita suunnitelman mukaisesti. Rinkulat tuntuvat myös lasketelleen mukavasti viime kuukautena, joten ostos saattaa ostoa varsin otolliseen aikaan.

Joulukuussa suurin osa rahoistani tulee menemään tuliaisiin/joululahjoihin Suomesta, joita varmaan rahtaan matkalaukullisen verran kaikille kavereilleni ja perheelle.

Myös osinkotulojen määrä on yllättänyt erittäin positiivisesti. Tästä suuri kiitos yllätyslisäosingoille, joita Orkla jakoi osakkeeonmistajilleen. 3000 euroa ei näytä sittenkään katoavan ihan täysin horisonttiin, vaikka sitä en saavutakaan. Näyttää, että vuoden osinkoni verojen jälkeen asettuvat n. 2500 euron pintaan. Eli käytännössähän se tarkoittaa, että osingot ennen veroja lienevät jopa yli 3000 euroa! Noh, tavoitteeni ovat netto-osinkoina, joten eipä tällä väliä. Vuosi kuitenkin näyttää kuitenkin myös taloudellisessa valossa päättyvän positiivisesti.

Kuukauden sijoitukset

Tässäkin kuussa ostin Tietoa, joka oli täysin strategiani mukainen ostos. Tämän lisäksi vaihdoin GlaxoSmithKlinet lisääntyneeseen Nordean osuuteen. Finanssiala on edelleen erittäin vahvalla painolla salkussani ja ensi vuoden alussa on strategiani mukaan jälleen finanssialan vuoro, joten voi olla että niiden osuus kasvaa entisestään. Tämä ei kuitenkaan pelota, koska tähän mennessä finanssiosakkeet ovat olleet minulle ne kaikista tuottavimmat ja ne itsestään jo aiheuttavat tällä hetkellä yli 50% salkkuni arvonnoususta.

ASP-tilille minun ei tarvitse enää mitään lisätä ja ostan ensimmäisen asuntoni, kun elämäntilanne on siihen oikea.


Yhteenveto

Suomen paluuseen täältä Etelä-Koreasta on enää tasan 2 viikkoa. Ei voisi kyllä rehellisesti sanottuna vähempää kiinnostaa palata Suomeen, haha. Yhtenä syynä tähän toki saattaa olla se, että menin ihastumaan eteläkorealaiseen tyttöön ja kun lähden Suomeen aloitamme 7500 kilometrin kaukosuhteen. Aika näyttää, miten tässäkin käy.

Neljä kuukautta menee kyllä yllättävän nopeasti ja olen joutunut pari työsähköpostiakin hoitamaan tässä menneellä viikolla. Noh, paluu Suomeen tarkoittaa sitä, että pääsen jälleen takomaan rahaa töihin, joten on siinä toki omat hyvätkin puolensa! Vauhti kohti taloudellista riippumattomuutta tulee kasvamaan kovalla vauhdilla ensi vuonna.

2 kommenttia artikkeliin ”Kuukausikatsaus: Marraskuu 2017 – Säästöprosentti 66% pelkillä passiivisilla tuloilla”

Jätä kommentti