Marraskuu 2018 – katastrofikuukausi kaikilla rintamilla

Kuukausi on jälleen kulunut ja on aika katsoa kuukauden tuloja ja menoja. Jokaisen kuukauden olisi tarkoitus viedä minut lähemmäksi taloudellista riippumattomuutta ja tavoitteitani. Kuukausiseurannasta huomaan, mikäli olen edennyt tavoitteiden mukaisesti vai pitääkö kulutustottumuksiin tai sijoitussuunnitelmaan tehdä muutosta. Miltä viime kuukausi sitten näytti? Kaikki katsauksen luvut ovat verojen jälkeisiä lukuja.

Tällä kertaa ennen kuin päästään kuitenkaan itse kuukausikatsaukseen haluaisin kysyä sinulta hyvä lukijani blogini tulevaisuudesta. Pörssien heiluessa olen huomannut, että taloudellinen riippumattomuus/sijoitusblogien aktiivisuus on laskenut keskimääräisesti huomattavasti. Itse olen kirjoittanut käytännössä samaa tahtia nyt jo kaksi vuotta, mutta nyt haluaisinkin kuulla, mikä on lukijan näkökulmasta paras vaihtoehto ja mistä teitä oikeasti kiinnostaa lukea!

Jos ehdit vastata näihin kolmeen kysymykseen blogini teksteihin liittyen ennen kuin jatkat kuukausikatsaukseni lukemista, olisin erittäin kiitollinen!

[poll id=”2″]

[poll id=”3″]

[poll id=”4″]

Sitten marraskuun numeroihin.

Marraskuu 2018 (suluissa viime vuoden vertailuluvut) 

Ihan kaikki rahani eivät kuitenkaan kadonneet tässä kuukaudessa – toisin kuin joillain kryptovaluuttasijoittajilla

Tulot: 3079,22 (1243,77e)
Menot: 1335,98 (420,70e)
Säästöprosentti: 56,62% (66,17%)
Säästöprosentti lainanvähennysten jälkeen: 29,96%

Kyseessä oli ylivoimaisesti surkein kuukausi pitkään aikaan. Säästöprosentti pinnisti hieman yli 50%, mutta tuntui, että törsäsin kuukauden aikana kyllä erittäin paljon. Pelkästän videopeleihin taisi mennä marraskuussa lähemmäs 300 euroa (hups).

On kuitenkin mukava huomata, että lisääntyneet tulot osinkojen ja palkan muodossa auttavat pitämään säästöprosentin pinnalla. Marraskuussa sainkin tililleni niin palkkaa, vaihteeksi päivärahoja, osinkoja neljältä eri yritykseltä sekä jopa blogituloja.

Lainanvähennysten jälkeen säästöprosentti tippuikin alle 30%. Positiivista kuitenkin on se, että tuntui, että törsäsin paljon tässä kuussa. Ja silti säästöprosentti on kuitenkin selkeästi plussalla. Historiaan verraten kyseessä oli katastrofi, mutta silti samalla myös kuukausi, joka edisti matkaani taloudelliseen riippumattomuuteen.

Olenkin onnistunut ruuvaamaan omaa kulutustani ja elämäntapaani järkevämmäksi ja vähemmän kuluttavammaksi aivan huomaamatta ja yli tuhannen euron kulutuskuukaudet alkavat olemaan jo aidosti harvinaisia. Ensi vuonna kuitenkin pyrin saamaan ruuvia entistä tiukemmalle!

Entäpä 5-vuotistavoitteeni edistyminen?  Alla tämän vuoden tavoitteiden kehittyminen tässä kuussa.

Vuoden 2018 tavoitteet

Uutta pääomaa sijoituksiin 23898/16000 euroa
Osinkotulot vuodessa verojen jälkeen 2977,02/4300 euroa

Asp-tilin sijoitukset ylittävät 17000 euroa ja ostan asunnon
Koko vuoden säästöprosentti > 55% (Nyt 67,04%) (11738/35607)
Osinkoja omistamastani yrityksistä kasvattaa > 80% 

Tavoitteiden etenemisessä ei tapahtunut ihmeitä. Sijoitin vähän päälle tuhat euroa Nokian Renkaisiin sen dipattua yli 13% tulosjulkistuksen myötä. Olenkin saanut uutta pääoma sijoituuksini lähes 24 000 euroa, joka on huomattavasti enemmän kuin olisin koskaan osannut unelmoida kun tein viisivuotistavoitteitani.

Kiitos tästä kuuluu ennen kaikkea kulutukselleni, joka on pysynyt hallussa käytännössä läpi vuoden. Säästöprosenttini koputtaa lähes 70% ja saa nähdä onnistunko sen sinne joulukuussa nostamaan. Uskon, että marraskuu oli the kulutuskuukauteni, koska ostin suurimman osan joululahjoista ja muista jouluasioista jo marraskuussa. Aika näyttää.

Osinkorintamalla näyttää siltä, että pinnistän juuri ja juuri yli 3000 euron. Jään siis n. 1200-1300 euroa tämän vuoden tavoitteestani. Tämä on huolestuttavaa ja viisivuotistavoitteisiin päästäkseni, pitää omistamieni yritysten parantaa osinkoaan huomattavasti seuraavan kahden vuoden aikana. Tai sitten minun pitää vain sijoittaa enemmän rahaa osinko-osakkeisiin…

 

Lainat ja sijoitukset

Tulojen, menojen ja säästämisen ohessa olen myös ehtinyt ottaa paljon lainaa lyhyen elämäni aikana. Lainojeni tilanne tässä kuussa näyttää seuraavalta.

Asuntolainaa jäljellä: 134 065,77 euroa
Opintolainaa jäljellä: 21 017,91 euroa
Lainoja yhteensä jäljellä: 155 083,68 euroa

Maksan siis tällä hetkellä asuntolainaani pois n. 810 euron kuukausitahtia. Tähän syynä on se, että asuntolainani on ASP-lainana jouduttu jakamaan kahteen osaan. ”Oikeaan” ASP-lainaan, joka on Tampereen alueella 115 000 euroa. Ja loppuosaan, joka on ns. ASP-lisälainaa. Koska nämä lainat on erotettu pankissa (lain takia) erikseen joudun maksamaan näitä erikseen ja pyrinkin vähentämään tuon lisälainaosuuden pois n. 5 vuodessa.

Tarkkaavaisimmat lukijat saattoivat huomata, että lainamääräni kasvoi viime kuukaudesta. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että maksoin vihdoin loput asunto-osakeyhtiön lainastani ja nyt kaikki lainani näkyvät pankkitililläni. En ole siis ole ottanut lisää velkaa, vaan nyt käytännössä kaikki velkani näkyvät ensimmäisen kerran laskelmissani. Olen tällä hetkellä siis aika suurella velkavivulla liikkeessä asunnon ja opintolainojen suhteen, mutta se ei kauhistuta, koska lainojen takaisinmaksutahti itselläni on tällä hetkellä suhteellisen rivakka.

Sijoitukset sen sijaan laskettelivat tässä kuussa lähes kaikkialla ja niin tekivät myös omani. Pahimillaan omaisuudestani oli sulanut lähes 9000 euroa. Viime päivinä korjausliikettä on kuitenkin tapahtunut ja pohjilta ollaan tultu ylös. Suurimpana luuserina oli spekulointisalkkuni, joka lasketteli lähes 20% marraskuun aikana. Tammikuussa nähdään kuinka paljon pörssien heilunta on vaikuttanut nettovarallisuuteni vai onko se mahdollisesti jopa tullut alas 100 000 eurosta!

 

Yhteenveto

Vuotta on jäljellä alle 30 päivää ja ensi vuonna vuorossa on niin elämäntapamuutoksia kuin myös pieniä muutoksia blogiin (äänenne siis aidosti vaikuttavat). Kokeilen myös hieman blogini laajentamista ensi vuonna vierailla vesillä, joten odotan innolla miten se menee. Tämän lisäksi Omavaraisuuhaaste valittiin jo toisen vuoden peräkkäin Suomen inspiroivimpien säästöblogien joukkoon – wuu!

En malta odottaa vuoden loppua, jotta pääsen laskemaan nettovarallisuuteni sekä tekemään tilinpäätöksen koko menneestä vuodesta! Joulukuu tulee menemään erittäin nopeasti, koska olen lähes puolet siitä lomalla ja voin keskittyä vapaa-ajan aktiviteetteihini sekä tietenkin blogitekstien kirjoitteluun. Olen ajastanut blogitekstejä eri aiheiden ympärille jo puoleksitoista vuodeksi eteenpäin. Nyt pitää enää kirjoittaa suurin osa niistä valmiiksi!

2 kommenttia artikkeliin ”Marraskuu 2018 – katastrofikuukausi kaikilla rintamilla”

  1. Hyvät säästöprosentit! Lyhennät kyllä kovaa vauhtia asuntolainaa pois… mul lyhentyy varmaan joku 305 euroa kuukausittain. Voisi kyllä lisätä sitä jahka tästä kerkiää töihin palailemaan aikanaan 😀

    Hmm, ihmettelen kyllä hiukan kun kirjoitit edellisessä tekstissä miten et ottanut rahaa pikavippilinkin laitosta sivuille. Nyt kuitenkin mieluummin mainostat ilmaiseksi talouteni -pikavippivertailusivustoa? 😀 Eipä siinä, ihan hyvän markkinointitavan he ovat kyllä keksineet. Järjestetään kilpailu ja saadaan paljon ilmaisia linkkejä luotettaville sivustoille mistä normaalisti tarvitsisi maksaa satoja euroja per linkki 🙂

    Vastaa
    • Huono kuukausi omilla mittareilla, vaikka säästöprosentti suhteellisen siedettävä kyllä kokonaiskuvassa.

      Ja tuosta samaisesta asiastahan mainitsin juuri viime vuonna 😀 Mietin tuota, mainitsenko asiasta vai en, mutta kun olen seurannut kuinka paljon sivulta tulee liikennettä omalle sivulleni vs. kuinka paljon omalta sivultani menee tuon linkin kautta sinne liikennettä – olen aika suuri nettovoittaja.

      Mutta kuten sanoinkin viime vuonna, tuo ei juuri sivustoa hyödytä, koska tapahtuu ristilinkitystä sivustojen kesken, jolloin Google Ranking ei nouse. Joku toinen sivustohan teki viime vuonna samanlaisen kilpailun, mutta ei itse linkittänyt yhtäkään sivustoa, mainitsi ne vain nimeltä. Tällaiselle sivulle kun linkittää itse takaisin, niin se nostaa huomattavasti kyseisen sivuston rankingia Googlen silmissä, koska linkitys on yhdensuuntaista. Ja sen onneksi tiedän, että jokainen blogini lukija on onneksi tarpeeksi kiinnostunut taloudesta, että pikavippejä ei tule harkinneeksi.

      Olen siis edelleen erittäin tarkka näiden asioiden kanssa, vaikka saattaa pintapuolisesti vaikuttaa ristiriitaiselta 😉

      Vastaa

Jätä kommentti