Kuukausikatsaus marraskuu 2023 – hulluin kuukausi vuosikausiin

Marraskuu oli todennäköisesti tapahtumarikkain, hulluin ja onnellisin kuukausi allekirjoittaneelle miesmuistiin. Samalla se oli kuitenkin poikkeuksellisesti äärimmäisen korkeiden kulujen kuukausi.

Olen kirjoittanut taloudesta Omavaraisuushaasteessa yli seitsemän vuotta ja seurannut kuukausittaisia tuloja ja menojani koko tämän ajan. Henkilökohtaisessa taloudenhallinnassa kaikkein tärkeintä onkin tasapaino tulojen ja kulujen välillä. Tasapainon saavuttamista auttaa valtavasti se, että seuraa säännöllisesti, mihin rahaa kuluttaa, ja toisaalta kuinka paljon sitä jää säästöön.

Tämän takia teenkin joka kuukausi blogiini kuukausikatsauksen, jossa lajittelen kuukauden tuloni, menoni sekä sijoitusaktiviteettini. Säännöllinen oman talouden seuranta on tärkeää, jotta ote omasta taloudenhallinnasta ei herpaannu. Varallisuuteni sekä sijoitusteni kehitystä taas seuraan puolen vuoden välein, koska matka sijoittamisessa ja varallisuuden kasvattamisessa on maraton eikä sprintti.

Miltä siis näyttää vuoden 2023 mennyt kuukausi tulojen ja menojen osalta. Siitä seuraavassa!

Marraskuu 2023

Tulot ja menot sekä säästöprosenttini verojen jälkeen näyttävät seuraavalta. Tulot sisältävät ansiotuloni, mutta ei pääomatuloja osake- tai asuntosijoituksista. Tämän lisäksi laskelma ei sisällä blogitulojani, jotka sisältyvät toiminimeni liiketoimintaan. Pääomatuloni laskelmat löydät kuukausikatsauksen toisesta vaiheesta ja toiminimeni tuloksen raportoin aina vuoden lopussa tilinpäätöksen valmistuttua.

Tulot: 3 915,28 €
Menot: 3 328,97 €
Säästöprosentti: 8,5 %

Tulot olivat niin sanotulla tavallisella tasolla, vaikka veroprosenttini viimeiset kuukaudet onkin tavallista korkeampi, kävin marraskuun alussa vuosittaiseen tapaan vetämässä muutaman luennon Tampereen Yliopistolla robotiikasta, automaatiosta ja tekoälystä, josta sain palkan päälle muutaman sadan euron verran korvausta.

Menot olivat historiallisen korkeat. Menoni eivät ole olleet näin korkeat yhden kuukauden aikana koko 8-vuotisen blogihistoriani aikana – ja se oli, kun muutin nykyiseen asuntooni ja tyhjensin Verkkokauppa.comin ja Ikean sisustaessani uutta asuntoani.

Säästöprosentti jäikin tästä johtuen äärimmäisen alhaiseen 8,5%:iin. Positiivista oli kuitenkin nähdä, että rahaa jäi säästöön, vaikka kulutus lähti aivan käsistä. Ja miksi kulutus lähti käsistä, siitä seuraavaksi.

Kulutukseni jakautuminen

Katsotaan siis vielä tarkemmin, miten kulutukseni jakautui viime kuussa. Ensin muutama vinkki kulutukseni numeroiden tulkintaan.

– Asumiskulut sisältävät kotini vastikkeen, veden, sähköt, netin, lainojen korot sekä muut pankkimaksut. Asumiskulut eivät sisällä lainojen takaisinmaksua, koska ne lisäävät nettovarallisuuttani.
– Puhelimen ja puhelinliittymän saan työpaikalta, joten en laske sitä tuloihin enkä menoihin.
– En laske lounaskorttietua ja sen käyttöä tuloiksi enkä menoiksi.

Asumiskulut: 679,07 € 
Elintarvikkeet ja muut kulutustavarat: 159,34 €
Ravintolat ja alkoholi: 628,6 €
Matkustaminen: 1511,63 €
Viihde, videopelit ja elektroniikka: 174,84 €
Harrastukset ja liikunta: 0 €
Vaatteet, laukut ja ulkonäkö: 149 €

Terveys: 26,49 €
Muut: 0 €

Marraskuun korkeat kulut johtuvat siitä, että en ollut puolta marraskuuta Suomessa laisinkaan! Kun voitin Vuoden Sijoittaja-tittelin 14.11., lähdin siitä kaksi päivää myöhemmin 15 päivän reissulle avovaimoni ja kaveripariskunnan kanssa Etelä-Koreaan ja Japaniin. Pitkäaikaiset blogilukijani muistavat, että kävin eteläkorealaisessa naisyliopistossa puolen vuoden opiskelijavaihdossa vuonna 2017 juuri ennen maisteriksi valmistumistani ja seurustelinkin vähän yli vuoden verran eteläkorealaisen exäni kanssa.

Reissussa eniten rahaa kuluikin lähinnä hotelleihin ja ruokaan. Japanissa ja Koreassa ollessa söimme käytännössä jokaisen aterian ravintolassa, koska se on yllättävän halpaa sekä äärimmäisen herkullista. Ostin myös uudet kengät, koska päivässä tulee tällaisilla reissuilla aina helposti se 20 000+ askelta. Rahaa meni luonnollisesti myös unelmieni täyttymykseen eli Super Nintendo World Japaniin, joka oli Osakassa. Jotkut saattavat muistaa, että olen valtava Nintendon videopelien fani ja otin tänäkin vuonna viikon lomaa töistä uuden Zeldan pelaamiseksi.

Super Nintendo World on Universal Studios Japanin sisällä oleva minihuvipuisto, johon ostimme avovaimoni kanssa niin perusliput, että kalliimmat Express-liput, jotta pääsisimme varmasti kokemaan koko puiston. Universal Studios Japanissa löytyy myös Harry Potter-maailma, Jurassic Park sekä paljon muita hauskoja laitteita, kuten The Ring ja The Amazing Spiderman huvipuistolaitteet, joihin lisätty 3D, 4D ja muita visuaalisia efektejä.

Kävimme tarkistamassa tilukset päivää ennen pääpäivää.

 

Onnistuimmekin päivässä pelaamaan Super Nintendo Worldin läpi sekä ehdimme käydä Express-lipulla kaikissa laitteissa, joissa halusimme. Paikka oli täysin tupaten täynnä aamusta iltaan ja vietimmekin puistossa klo 8-18.30. Ehdimme käydä Super Nintendo Worldissa jopa 3 kertaa Mario Kart -laitteessa, joka on yhdistelmä 3D-huvipuistolaitetta yhdistettynä lisätyn todellisuuden (AR)-laseihin. Jäimme molemmat koukkuun etenkin tuohon Mario Kart-laitteeseen. Alla kuva puiston sisäänpääsystä.

Puistossa voikin pelata minipelejä, mennä päävastustajaan sekä myös käydä huvipuistolaitteissa. Kaikki nämä on yhdistetty rannekkeeseen sekä puhelinappiin, jolla sai seurata omia tuloksiaan (sekä tietenkin todelliseen Mario-tyyliin, kuinka monta kolikkoa on kerännyt). Näin hardcore Nintendo-fanina kyseessä oli yksi elämäni parhaista päivistä. Paikalla täytyy käydä sen hauskuuden kokeakseen.

Rehellisesti sanoen pelkäsin, olenko liian vanha tällaiseen perhepuistoon – etenkin kun hintaa pelkästään Osakassa käymiselle tuli 700 euroa. Sisäistä lastani ei tarvinnut kuitenkaan etsiä millisekuntia pitempää, kun Gusty Garden Galaxy pamahti korville alueen sisäänpääsyportteja kohti kävellessä. Taisinpa muutaman onnen kyyneleenkin tuntea poskillani.

Myös Harry Potter-maailma oli uskollisesti ja hienosti tehty. Ja oli erittäin tunnelmallinen illalla. Lifesize Tylypahka oli erityisen vaikuttavan näköinen vuoren päällä.

Reissussa ehdimme tehdä paljon muutakin ja näin niin korealaista exääni kuin Japaniin muuttanutta pitkäaikaista kaveriani. Tämä oli itselleni kolmas kerta niin Japanissa kuin Etelä-Koreassa, joten perus turistijuttuja en tehnyt kuin sen, mitä kaverini halusivat. Itse rakastan näissä maissa eniten vain sitä, että voit kävellä minne tahansa, milloin vain, oli kädessä Asahi tai Soju ja voit pysähtyä ihmettelemään paikkoja, ihmisiä tai nappaamaan ruokaa mistä tahansa sivuravintolasta. En ole ehtinyt koronan jälkeen reissaamaan pitkälti kuin työmatkoilla Euroopan sisällä ja olinkin unohtanut, kuinka paljon Japanin ja Korean ilmapiiriä ja siellä hengaamista rakastan.

Pakko myös todeta, että koska Japanin jenin kurssi oli heikoimmalla tasolla sitten vuoden 2008 finanssikriisin, oli ajoitus matkalle myös enemmän kuin täydellinen. Rahaa paloi, mutta huomattavasti vähemmän kuin olisi voinut palaa, koska jeni oli niin heikko juuri matkamme aikana ja etenkin isoissa maksuissa, kuten hotellihuoneissa tästä oli valtava etu.

Sijoitukseni marraskuussa 2023

Koska tulovirtoja taloudestani löytyy jo monia erilaisia, olen jakanut selvyyden vuoksi pääomatulot omaan kategoriaan. Sijoituksista löytyy viime kuukauden asuntosijoitusteni vuokratulot (ennen veroja), osinkotulot sekä osakekaupat menneeltä kuukaudelta. Asuntosijoitusten kulut sisältävät kahden sijoitusasunnon (Helsingissä ja Tampereella) vastikkeen, veden sekä lainojen takaisinmaksut – lasken siis asuntojen kassavirtaa.

Olen suhteellisen tyytyväinen nykyiseen asuntosalkkuuni, mutta pohdin tällä hetkellä uuden sijoitusasunnon sekä seuraavan kodin ostamisen välillä. Asuntosijoitusteni tarkoitus on ennen kaikkea toimia tulevaisuudessa vakuuksina tulevalle kodilleni sekä mahdolliselle sijoituslainalle seuraavassa pörssiromahduksessa enkä tule koskaan omistamaan yli viittä asuntoa.

Vuokratulot (ennen veroja): 1365€
Muut pääomatulot: 0€
Asuntosijoitusten kulut: 1582,17€

Asuntosijoituksissa ei marraskuussakaan mitään uutta.

Sen sijaan, vaikka olin reissussa, ehdin olla myös aktiivinen marraskuun alussa sijoitusten kanssa ja lisäsin jopa yhden uuden osakkeen osakesalkkuuni marraskuun alussa! Marraskuussa kävinkin osakekauppaa seuraavasti.

– Ostin Keskoa uutena osakkeen salkkuun 15,97 euron kurssilla 187 kappaletta eli yhteensä 2987,33 eurolla
– Ostin Keskoa lisää 16,34 euron kurssilla salkkuun 183 kappaletta eli yhteensä 2992,61 eurolla
– Ostin Kempoweria lisää 30,6 euron kurssilla salkkuun 65 kappaletta eli yhteensä 1995,55 eurolla

En ole Keskosta ehtinyt kirjoittelemaan vielä blogiini mitään sen enempää lomani takia, mutta pyrin kirjoittamaan siitä pian tarkemmin. Syväanalyysi-teksti Keskosta tulossa ensi vuoden alkupuolella, koska seuraavana syväanalyysi-vuorossa on kaikkien rakastama Nokia.

Yhteenveto

Marraskuussa siis minut valittiin Vuoden Sijoittajaksi (kiitos vielä valtavasti kaikille äänestäneille!), olin puolet kuukaudesta ulkomailla lomalla, lisäsin uuden osakkeen salkkuni ja pääsin mukaan myös Arvopaperin vuoden kestävään Sijoitusraatiin (josta varmasti tulee kohta ensimmäinen juttu ulos ja josta kirjoittelen läpi ensi vuoden). Huonoissa uutisissa Charlie Munger menehtyi, vaikka kunnioitettavan pitkän elämän saikin elää.

Hauskaa marraskuussa oli, että tuntui, että kuukausi vain katosi, mutta toisaalta tuntui, että kuukaudessa tapahtui niin paljon, että kuukausi tuntui monen kuukauden pituiselta.

Pahoittelut myös, koska olen blogikommentteihin ja muihin kysymyksiin vastaillut tavallista hitaammin. Pyrin olemaan lomalla pitkälti offline, joten blogiteksteihin vastailin aina illalla hotellihuoneessa ja blogitekstit sekä somejutut oli valmiiksi ajastettu lomani ajaksi. Nyt kuitenkin pääsen takaisin reaaliaikaiseen vastailuun ja kommentointiin blogissa kuin sen ulkopuolella. Paljon mielenkiintoisia tekstejä luvassa näin joulun allakin, ja kohta onkin lempiaikani vuodesta eli vuoden vaihde, jossa on aika päivitellä taas varallisuuteni sekä sijoitusteni kehitystä indeksejä vastaan.

Vuoden Sijoittaja myös aiheutti tulvan haastattelukutsuja, joita suurinta osaa en ole päässyt tekemään lomani takia. Nyt kun olen takaisin Suomessa, saatat vaihteeksi nähdä allekirjoittaneen naamaa ja kommentteja tylsistymiseen asti eri sijoitusmedioissa joulukuussa, kun pääsen haastatteluja jälleen antamaan.

Loma todellakin latasi akkuni täyteen voimaan ja oli mahtavaa palata Suomeen myös nähden, että jopa Helsingissä oli ihan oikea talvi. Rakastan kaikkia vuodenaikoja, mutta talvi on Helsingissä asuessa vähiten lemppari, koska täällä on niin harvoin kunnon talvea. Toivotaan kuitenkin, että tämä talvi olisi poikkeus ja lunta tulisi oikein kunnolla ja pitkään.

Nyt kun marraskuu on paketissa, taidanpa lähteä tästä joulukuusen pystytykseen.

————————————–

Voit tilata huippuarvostelut saaneet sijoituskirjani Viisas sijoittaja nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa erittäin edulliseen 24,9€:n hintaan vain rajoitetun ajan Adlibriksestä täältä tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi alekoodilla: VIISASSIJOITTAJA23!

Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä ja Storytelistä sekä kaikista muistakin suomalaisista äänikirjapalveluista.

Muista seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

6 kommenttia artikkeliin ”Kuukausikatsaus marraskuu 2023 – hulluin kuukausi vuosikausiin”

 1. Upea kohde tuo huvipuisto! Myönnettäköön että en edes tiennyt tuollaisesta, mutta otan ehdottomasti to-do listalle kun joskus itsekin tuonne suuntaan matkustelen! 🙂

  Vastaa
 2. Jännityksellä odotan Keskon tarkempaa analysointia ja raportointia, ei tulisi heti mieleen sinun strategiaasi sopivaksi varsinkin kun vältät itse ryhmän liikkeissä asiointia korkeamman hinnan vuoksi. Ehkä iski osinkokiima? 😉

  Vastaa
  • Joo tosiaan olen pyrkinyt opettelamaan pois oikeastaan kahdesta asiasta, mitä Keskon ostos kuvastaa:

   1) Ostan firmoja, jotka pärjäävät, vaikka eivät omaan kulutukseeni sopisi mitenkään (tämä on ollut tähän mennessä hyvä tapa missata hyviä tuottoja osakkeissa, joita olen tutkinut kuten Applessa ja Nikessa, koska en ole vain kuluttajia ymmärtänyt näissä tilanteissa)

   2) En myöskään sulje yhtiöitä pois pelkästään, vaikka niillä korkea osinkotuotto olisikin. Tässä tilanteessa Keskon osinko potentiaalisesta leikkauksesta huolimatta nosti tuotto-odotuksen tarpeeksi korkealle, joten osinko oli ehdottomasti osa itse sijoituscasea.

   Vastaa

Jätä kommentti