Kuukausikatsaus syyskuu 2021 – numeroissa huonoin kuukausi koko vuonna!

Vuonna 2019 elin vuoden minimalistina ja vuonna 2020 pyrin maksimoimaan tuloni. Vuonna 2021 elän ilman numeraalisia tavoitteita, mutta blogini moton mukaisesti ja pyrin pitämään talouden tasapainoisena niin tulojen, kuin menojen osalta. Kuukausikatsauksessa listaan myös kuukauden sijoitukseni (myynnit ja ostot). Varallisuuttani seuraan puolen vuoden välein, koska matka varallisuuden kasvattamisessa on maraton eikä sprintti.

Syy, miksi seuraan tulojani ja menojani kuukausitasolla on yksinkertainen. Oman kulutuksen seuraaminen on ylivoimaisesti paras tapa hallita omaa kulutusta ja sitä, ettei ala kuluttamaan rahaa täysin turhiin asioihin elämässä. Tulojen seuraaminen taas kirittää minua jatkuvasti parantamaan tulotasoani ja sitä, että vuosi vuodelta osaamiseni ja tulotasoni toivottavasti nousee.

Miltä siis näyttää mennyt kuukausi tulojen, menojen ja sijoitusten osalta?

Syyskuu 2021

Tulot ja menot sekä säästöprosenttini syyskuulta verojen jälkeen näyttävät seuraavalta. Tulot sisältävät ansiotuloni, mutta ei pääomatuloja osake- tai asuntosijoituksista eikä toiminimeni tuloja (joka sisältää pitkälti vain blogituloni). Pääomatuloni laskelmat löydät kuukausikatsauksen toisesta vaiheesta ja toiminimeni tuloksen raportoin aina vuoden lopussa tilinpäätöksen valmistuttua.

Tulot: 3764,03€
Menot: 1886,93€
Säästöprosentti: 49,87%

Tulot olivat todennäköisesti viimeiset oikeasti korkeat tänä vuonna. Jouduin rukkaamaan veroprosenttiani ylöspäin tässä kuussa ja lokakuun palkasta veroprosenttini onkin jo huimat 40% ja siihen viel Tyellitlellit päälle eli lähes 50% palkastani menee loka-joulukuussa jonnekin muualle kuin omalle pankkitililleni.

Puren hammasta ja muistutan itseäni siitä, että en tässä tilanteessa edes olisi, jos en olisi saanut ilmaista ja laadukasta koulutusta saanut. Valehtelisin, jos väittäisin, että olisin iloinen veronmaksaja näissä prosenteissa, mutta eipä minulla ole varaa valittaakaan. Ainoa toiveeni on, että verorahat käytettäisiin järkevästi ja tehokkaasti hyvinvointiyhteiskunnan eteen.

Tämän lisäksi menoni olivat suhteellisen suuret pitkälti samasta syystä – eli verottajasta ja mätkyistä, jotka maksan tässä kuussa ja marraskuussa. Tämä kuitenkin oli täysin tarkoituksenmukaista, koska tavoitteeni on se, että en enää koskaan saisi veronpalautusta, vaan aina mätkyt. Kaltaiselleni sijoittajalle kun euro tänään on huomattavasti enemmän kuin euro joskus vuoden päästä, kun veronpalautukset oikeasti maksetaan. Tänä vuonna mätkyjä maksankin n. 1000 euron edestä ja uskon luvun vain kasvavan tulevaisuudessa.

Katsotaan seuraavassa tarkemmin muita tämän kuukauden kulutuslukuja.

Kulutukseni jakautuminen

Katsotaan siis miten kulutukseni jakautui viime kuussa. Ensin muutama vinkki kulutukseni tulkintaan.

– Asumiskulut sisältävät kotini vastikkeen, veden, sähköt, netin, lainojen korot sekä muut pankkimaksut. Asumiskulut eivät sisällä lainojen takaisinmaksua, koska ne lisäävät nettovarallisuuttani.
– Puhelimen ja puhelinliitymän saan työpaikalta, joten en laske sitä tuloihin enkä menoihin.
– En laske lounaskorttietua ja sen käyttöä tuloiksi enkä menoiksi.

Asumiskulut: 253,06€
Puhelinlasku: 0€
Elintarvikkeet ja muut kulutustavarat: 300€
Ravintolat ja alkoholi: 217,26€
Matkustaminen: 71,1€
Vaatteet, laukut ja ulkonäkö: 0€
Viihde, videopelit ja elektroniikka: 31,98€
Harrastukset ja liikunta: 100€
Terveys: 0€
Muut: 574,53€

Muissa kuluissa siis ovat mätkyt, jotka nostavat kulujani tälle kuulle merkittävästi. Toisaalla muuhun kulutustavaraan kului muutama euroa normaalia enemmän, kun uusimme kotimme modeemin sekä ostimme ilmankosteuttimen.

Muuten kulut olivat totutun matalat ja ehkä ravintola- ja alkoholikulut nousevat ainoana muuna merkittävänä kuluna esiin. Palasin viime viikolla tekemään töitä toimistolle 5 päivää viikossa ja tämä oli kyllä elämäni paras päätös. Puolitoista vuotta olin etänä tekemässä töitä päivittäin ja huomaan, että aamurutiinini ovat toimistoaamuina paljon paremmat ja terveellisemmät. Huomaan olevani myös toimistolla huomattavasti tehokkaampi ja vaikka introvertti olenkin, kaipaan ihmisille puhumista.

Elämä näyttääkin palautuneen ainakin omassa piirissäni aika normaaliksi, vaikka esim. työpaikallani edelleen 95% ihmisistä työskentelee etänä – ja moni ei välttämättä edes haluaisi palata toimistolle. Oma työmatkani on vain 10 minuuttia, jonka takia mieluusti tulenkin toimistolle. Ymmärrän hyvin ihmisiä, joilla on tunnin työmatka ja eivät halua tulla toimistolle – 2 tuntia päivästä pois on aika järjettömän paljon.

Tällä viikolla käyn myös ensimmäisellä ulkonmaanmatkalla (tosin työmatkalla) Lontoossa, jota odotan myös innolla. Ensimmäinen lentokonematka kahteen vuoteen ja näen vihdoin oikeassa elämässä ihmisiä, joiden kanssa olen työskennellyt jo puolitoista vuotta virtuaalisesti. Jännittävää!

Kaiken kaikkiaan syyskuu meni normaaliin palautuessa ja toiset mätkyt ovat tulossa vielä (muistaakseni) marraskuussa, mutta muuten kulutus näyttää pysyneen hyvin aisoissa kaikista muutoksista huolimatta, mikä on hyvä merkki.

Sijoitukseni syyskuussa 2021

Koska tulovirtoja taloudestani löytyy jo monia erilaisia, olen jakanut selvyyden vuoksi pääomatulot omaan kategoriaan. Sijoituksista löytyykin kuluneen kuukauden asuntosijoitusteni vuokratulot (ennen veroja), osinkotulot sekä osakekaupat menneeltä kuukaudelta. Asuntosijoitusten kulut sisältävät kahden sijoitusasunnon (Helsingissä ja Tampereella) vastikkeen, veden ja lainojen takaisinmaksut.

Vuokratulot (ennen veroja): 1365€
Muut pääomatulot: 93,31€
Asuntosijoitusten kulut: 1520,98€

Vuokratuloissa ei ollut mitään ihmeellistä. Vuokralaiseni vaihtui Tampereen asunnossa, mutta tämä oli helppo prosessi, jossa uusi sopimus tehtiin sähköisellä allekirjoituksella ja vanha vuokralainen esitteli asunnon. Tuntuu, että koska Tampereen asuntoni on niin täydellisellä sijainnilla (ja hyvin hoidetussa taloyhtiössä), se käytännössä tekee kaiken työn puolestani.

Omat parin vuoden kokemukseni asuntosijoittajana ovat huomattavan positiiviset niin vuokralaisista kuin kaikesta muustakin lähtien. Toki tämä on tullut sen kustannuksella, että kohteet ovat matalan riskin (eli matalamman tuoton) kohteita, mutta tämä sopii minulle täydellisesti.

Syyskuu oli välikuukausi osakeostoksissa strategiani mukaisesti, koska pyrin tällä hetkellä kasvattamaan käteiskassaani sisäiseen osakeantiin, joka työpaikalleni tulee helmi-maaliskuussa. En siis ostanut tai myynyt pääosakesalkussani mitään. Tästä huolimatta osallistuin kahteen eri osakeantiin Modulightin ja EcoUpin muodossa. Myös Digital Realty Trust antoi joka kolmas kuukausi tulleet osingot syyskuussa.

Modulightin 70 osaketta myin pois heti ensimmäisenä kaupantekopäivänä 11 euron pintaan, mutta EcoUp istuu vielä salkussani, koska se laski selvästi ensimmäisenä kaupantekopäivänä EcoUpin Ekovilla-tehtaassa syttyneen tulopalon takia. Odotan, että EcoUpit nousevat hieman antihinnan yläpuolelle, jonka jälkeen myyn osakkeet kasvattamaan käteiskassaani entisestään.

Lokakuussa suurin osa pääomistuksistani tulee tekemään tulosjulkistuksen ja tuloksista huolimatta, odotan kurssireaktioiden olevan negatiivisia, koska maailmantalous on alkanut hiljalleen taas jäähtyä järjettömän rahaprinttauksen jäljiltä. En siis todennäköisesti lisää salkkuuni osakkeita ennen kuun lopun osavuosikatsauksia, ja niistä todennäköisesti syntyviä negatiivisia kurssireaktioita.

Yhteenveto

Syyskuu oli todennäköisesti intensiivisin kuukausi miesmuistiin. Työrintamalla pitkään odottamani projekti, jota vedän, pääsi täyteen vauhtiin ja on vienyt valtavasti energiaa ja aikaa itseltäni – myös työpäivät ovat venyneet perinteisen 8 tunnin ylemmälle puolelle. Tätä onneksi kestää vain tämän aikaa, kun projekti alkaa ja pääsee urilleen. Seuraava vuosi tällaista samanlaista hullunmyllyä veisi itsestäni aivan liikaa energiaa ja en vapaa-ajalla jaksaisi mitään rakentavaa tehdä.

Kaikesta huolimatta olen tyytyväinen, että sain listautumisanti-analyysit syyskuussa kirjoitettua myös hyvissä ajoin, koska olen huomannut, kuinka tärkeitä, ne suomalaiselle sijoitusyhteisölle ovat, kun niin vähän antianalyysejä edelleenkään suomalaisessa talousmaailmassa kirjoitetaan. Kaiken tämän lisäksi sain myös kirjani editoitua loppuun asti ja tällä hetkellä pituudeksi näyttää tulleen aika tasan 300 sivua + lähdeluettelo.

Samalla sain laitettua loput kirjasta esilukijoilleni ja cheissailin kustantamoa, jonka kanssa keskustelut ovat edelleen kesken. En kuitenkaan viitsi kauheasti kiirehtiä kustantamojen kanssa, koska tällä hetkellä energiavarastot vapaa-ajalla ovat suhteellisen rajatut ja täysi kirjarumba tähän päälle olisi liikaa. Mustaa valkoiselle kuitenkin mieluusti näkisin, jotta olisi yksi asia vähemmän selviteltävänä! Hiljaa kuitenkin hyvä tulee.

Lokakuussa eniten odotan Halloweenia, kauniita syissäitä sekä tietenkin Metroid: Dreadin julkaisua, joka on enää parin päivän päässä. Tämän viikon viikonloppu onkin omistettu videopeleille ja roskaruualle.

Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

6 kommenttia artikkeliin ”Kuukausikatsaus syyskuu 2021 – numeroissa huonoin kuukausi koko vuonna!”

    • Hyvä kysymys! Listautumishinta oli erittäin hyvä, mutta nyt osake on lähes 100% korkeammalla, jolloin myös yrityksen arvostus on ottanut vähän turhan paljon etukeno, kun miettii, että kasvuosakkeilla muuten on ollut aika viileää menoa viime aikoina pörssissä. Sama käynee myös Inderesille, kun sen osakkeella kauppaa aletaan käymään, joten valmistautunut olen nekin myymään ensimmäisenä päivänä.

      Vastaa

Jätä kommentti