Kuukausikatsaus syyskuu 2022 – suuria liikkeitä osakesalkussa

Olen yli kuusi vuotta blogia pitäessäni elänyt yhden vuoden minimalistina ja sitä seuraavana vuonna pyrin maksimoimaan tuloni. Henkilökohtaisessa taloudessa kaikkein tärkeintä onkin tasapaino tulojen ja kulujen välillä. Tasapainon saavuttamista auttaa valtavasti se, että seuraamme säännöllisesti sitä, mihin rahamme kulutamme ja kuinka paljon meiltä jää joka kuukausi säästöön rahaa.

Tämän takia teenkin joka kuukausi blogiini kuukausikatsauksen, jossa lajittelen kuukauden tuloni, menoni sekä sijoitusaktiviteettini. Säännöllinen oman talouden seuranta on tärkeää, jotta ote omasta taloudenhallinnasta ei herpaannu. Ja kun seurannan tekee aina samalla tavalla, ei se vie kuin parikymmentä minuuttia kuukaudesta! Varallisuuteni kehitystä taas seuraan puolen vuoden välein, koska matka varallisuuden kasvattamisessa on maraton eikä sprintti.

Miltä siis näyttää mennyt kuukausi tulojen, menojen ja sijoitusten osalta?

Syyskuu 2022

Tulot ja menot sekä säästöprosenttini verojen jälkeen näyttävät seuraavalta. Tulot sisältävät ansiotuloni, mutta ei pääomatuloja osake- tai asuntosijoituksista eikä toiminimeni tuloja (joka sisältää pitkälti vain blogituloni). Pääomatuloni laskelmat löydät kuukausikatsauksen toisesta vaiheesta ja toiminimeni tuloksen raportoin aina vuoden lopussa tilinpäätöksen valmistuttua.

Tulot: 4042,39€
Menot: 1179,71€
Säästöprosentti: 70,82 %

Kokonaisuudessaan kuukausi oli suunnilleen tavoitteiden mukainen. Tavoitteeni tosiaan kuukaudesta toiseen on pitää kulutus tuhannen euron pinnassa ja kun miettii, että syyskuuhun mahtui ulkomaanmatkaa sekä kohonneet asumiskulut korkojen tarkastuksen seurauksena, oli syyskuun 70%:n säästöprosentti erittäin kiitettävä.

Kulutukseni jakautuminen

Katsotaan siis vielä tarkemmin miten kulutukseni jakautui viime kuussa. Ensin muutama vinkki kulutukseni tulkintaan.

– Asumiskulut sisältävät kotini vastikkeen, veden, sähköt, netin, lainojen korot sekä muut pankkimaksut. Asumiskulut eivät sisällä lainojen takaisinmaksua, koska ne lisäävät nettovarallisuuttani.
– Puhelimen ja puhelinliitymän saan työpaikalta, joten en laske sitä tuloihin enkä menoihin.
– En laske lounaskorttietua ja sen käyttöä tuloiksi enkä menoiksi.

Asumiskulut: 322,06€
Elintarvikkeet ja muut kulutustavarat: 150 €
Ravintolat ja alkoholi: 181,47 €
Matkustaminen: 428,3 €
Viihde, videopelit ja elektroniikka: 27,98 €
Harrastukset ja liikunta: 69,9 €
Vaatteet, laukut ja ulkonäkö: 0 €

Terveys: 0 €
Muut: 0 €

Ylivoimaisesti tyytyväisin olen tässä kuussa siihen, ettei kauppakulut eivätkä ravintolakulut nousseet erityisen korkeaksi nousseista hinnoista riippumatta. 150 euron kauppabudjetti per henkilö tuntuu edelleen riittävän kahden henkilön taloudessamme, mikä kertoo siitä, että kaupparuutineihin kuuluu suurelta osin edullisten asioiden ostaminen.

Kuten näkyy, etenkin matkustaminen nosti syyskuun kuluja ja sama tulee todennäköisesti näkymään myös loka- ja marraskuussa. En ole käytännössä matkannut Viroa pitempään yli neljään vuoteen, mutta nyt syyskuussa kävin Oslossa, ja lokakuussa tulen matkaamaan Lontooseen ja Amsterdamiin. Ketsuppipurkki siis puhkesi kunnolla kerralla!

Olemme jo pitkään miettineet tyttöystäväni kanssa Japanin matkaa ja nykyisellä jenin kurssilla matka olisi enemmän kuin potentiaalinen, mutta lennot ovat nousseet Tokioon erittäin kalliiksi Venäjän suljettua ilmatilansa, on Aasiaan lentäminen lähinnä painajaismaista. Kuten jotkut pitkän linjan lukijat saattavat muistaa, olin opiskelijavaihdossa Etelä-Koreassa ja haluisin myös siellä käydä pitkästä aikaa, mutta maailmantilanne on mitä on.

Sijoitukseni syyskuussa 2022

Koska tulovirtoja taloudestani löytyy jo monia erilaisia, olen jakanut selvyyden vuoksi pääomatulot omaan kategoriaan. Sijoituksista löytyykin kuluneen kuukauden asuntosijoitusteni vuokratulot (ennen veroja), osinkotulot sekä osakekaupat menneeltä kuukaudelta. Asuntosijoitusten kulut sisältävät kahden sijoitusasunnon (Helsingissä ja Tampereella) vastikkeen, veden, lainojen takaisinmaksut sekä muut pankkimaksut.

Maksan tällä hetkellä ensiasuntoni lainaa takaisin tuplasti nopeammin kuin tarvitsisi, jotta saan asunnosta vakuusarvoa vapautettua nopeammin uusia lainoja varten. Tästä johtuen asuntosijoitusten kassavirta on negatiivinen vielä vuoden 2023 maaliskuuhun asti. Tämän jälkeen kassavirta kääntyy selvästi positiviiseksi, vaikka korot jatkaisivatkin nousuaan (johon en siis tosiaan vieläkään usko).

Tämän lisäksi tavoitteenani on hankkia vielä yksi sijoitusasunto. Asuntosijoitusteni tarkoitus on ennen kaikkea toimia tulevaisuudessa vakuuksina tulevalle kodilleni sekä mahdolliselle sijoituslainalle seuraavassa pörssiromahduksessa.

Vuokratulot (ennen veroja): 1365€
Muut pääomatulot: 0€
Asuntosijoitusten kulut: 1599,12€

Asuntosijoituksissa ei tapahtunut vielä mitään ja vielä taloyhtiöissä ei ole näkynyt vastikkeiden korotuksia, mutta nämä todennäköisesti ovat tulossa keväällä, kun kaukolämmön hinnat nousevat merkittävästi Helsingissä nyt talvella.

Osakesijoituspuolella tapahtuikin sitten enemmän kuin moneen vuoteen kerralla! Kuten kirjoitin syyskuun puolessa välissä, tein isoja liikkeitä osakesalkussa ja jatkoin niitä vielä syyskuun loppuun asti.

Ensimmäisenä myin osakesalkustani Helen of Troyn 3560 euron eli 25%:n tappiolla. Tästä käteiskassa kasvoi 10 238 euroa. Toisena myin Digital Realty Trustin 1000 euron voitolla + 1500 euron osingot matkan varrelta. Tästä käteistä salkkuuni tuli 13 187 euroa. Huomattavaa on, että molemmat olivat osakesalkkuni pienimpiä positioita ja isompia positioita myydäkseni monen asian pitäisi yrityksissä muuttua.

Näiden kahden yrityksen tilalle tulikin Qt Groupia ja tähän mennessä olen Qt Groupia ostanut seuraavasti.

1. 49,26€/osake yhteensä 2911,34 eurolla
2. 49,74€/osake yhteensä 3 088,88 eurolla
3. 46,92€/osake yhteensä 1882 eurolla
4. 43,89€/osake yhteensä 2989,56 eurolla
5. 41,08€/osake yhteensä 2059 eurolla

Tällä hetkellä Qt Group onkin salkussa miinuksella 15% ja jatkan näillä tasoilla Qt Groupin lisäämistä salkkuuni kuukaudesta toiseen sijoitusstrategiani mukaisesti.

Tämän lisäksi ostin myös Reveniota lisää syyskuussa 38,44€/osake 1542 eurolla. Revenioon lisäystasoni oli 39 euroa, joka rikkoutui aivan syyskuun lopussa.

Käteistä salkussani on vielä n. 10 000 euroa, joka vain 2,5% nettovarallisuudestani. Toivonkin, että tästä tulee vihdoin se pitkään toivomani yli vuoden laskumarkkina, joka vie ilon kaikesta sijoittamisesta ja pystyn nostamaan pankista sijoituslainan ja sijoittamaan ensimmäiset velkarahani osakkeisiin pörssiromahdus-sijoitusstrategiani mukaisesti.

Tämän tapahtumiseen tarvitaan kuitenkin vielä tasokorjausta pörsseissä 20-30 % lisää alaspäin, koska sijoitan velkarahaa pörssiin vasta siinä kohtaan, kun näyttää niin pimeältä, ettei pörssissä ole enää mitään toivoa jäljellä – eli siis silloin, kun on epäintuitiivista kyllä paras aika sijoittaa.

Yhteenveto

Syyskuussa olin lähes joka viikonloppu menossa milloin mihinkin ja sama vauhti jatkuu lokakuussa lähinnä ulkomaille. Tämän lisäksi töissä tahti on tiivistynyt erittäin kovaksi, mistä olen erittäin iloinen, koska tykkään työn flow’sta silloin, kun asioita saa oikeasti aikaiseksi.

Myös sijoitusmaailmassa elämme nyt niin mielenkiintoisia hetkiä, että olen tavallista enemmän seurannut yhteiskunnallista keskustelua, lukenut talouskirjoja sekä seurannut yritysten liiketoimintoja. Samalla kustannustoimittajalla on edelleen sijoituskirjani kanssa kädet täynnä ja tulen todennäköisesti vielä ihan pieniä muutoksia kirjaan tekemään kunhan kustannustoimittaja omat editointinsa on tehnyt.

Vauhti ja buugi on hyvä kunhan unohtaa mitä rajan toisella puolella tapahtuu. Sitä sinänsä vaikea kuitenkin unohtaa, koska itsellenikin käsky kertausharjoituksiin tuli tälle talvelle – viime kerrasta onkin aikaa.

Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

2 kommenttia artikkeliin ”Kuukausikatsaus syyskuu 2022 – suuria liikkeitä osakesalkussa”

  1. Olen täysin samoilla linjoilla että voimakasta laskua on vielä tulossa. Antaisikohan tuon Sveitsiläisen pankin kaatuminen lisävauhtia kurssilaskuille?

    Vastaa
    • Laskun voimakkuudesta on vaikea sanoa, mutta heittelehtivää matkaa varmasti on tulossa. En myöskään suoraan usko vuoden 2008 uusintaan, koska siitä opittiin sen verran, ettei pientäkään pankkia kannata antaa mennä konkurssiin. Jos siis esim. Credit Suisselle jotain kävisi, se kyllä pelastettaisiin maksoi mitä maksoi – tietyt pankit tulevat aina olemaan too big to fail järjestelmäriskien takia.

      Vastaa

Jätä kommentti