Kuukausikatsaus: Tammikuu 2017 – kylmää kyytiä

Kuukausi on jälleen kulunut ja on aika katsoa kuukauden tuloja ja menoja. Jokaisen kuukauden olisi tarkoitus viedä minut lähemmäksi taloudellista riippumattomuutta ja tavoitteitani. Kuukausiseurannasta huomaan, mikäli olen edennyt tavoitteiden mukaisesti vai pitääkö kulutustottumuksiin tai sijoitussuunnitelmaan tehdä muutosta. Miltä viime kuukausi sitten näytti? Kaikki katsauksen luvut ovat verojen jälkeisiä lukuja.

Tammikuu 2017 (suluissa viime vuoden vertailuluvut) 

Tulot: 2261,777 (3004,96e)
Menot: 2615,22 euroa (699,67e)
Säästöprosentti: -14,39%! (76,7%)

Hyvin alkoi vuosi. Negatiivisella säästöprosentilla! Ja täysi katastrofi etenkin jos vertaa viime vuoden alkuun.

Tulot ovat selkeästi matalammat kuin tavallisena kuukautena tulevana vuotena, koska pidin ensimmäisen joululoman moneen vuoteen ja pidin vapaata myös vuoden alussa kun viimeistelin Graduani, jonka ensimmäinen versio on nyt valmis.

Varmaan suurin muutos tammikuussa on kuitenkin valtavat menoni. Tämä johtuu kahdesta muuttujasta. Ensimmäisenä on Amerikan matkani vuoden lopussa, joka aiheutti kuluja suurelta osin tälle vuodelle luottokortin takia.

Toisena kuluna on opintotukien palautukset. Joudun nostamaan opintotukia aina toukokuuhun joka vuosi, vaikka tiedän, että joudun ne palauttamaan, koska en pysty nostamaan opintolainoja, jos en nosta myös tukia. Kelan systeemi on siitä vähän omituinen. Noh, toisaalta euro viime vuonna on enemmän kuin euro tänä vuonna, joten periaatteessa tämä on täysin ok. Opintotukia on palauttamatta vielä neljältä kuukaudelta, joten kuluja tulee vielä tälle vuodelle n. 1700 euroa ”ylimääräistä”.

Entäpä 5-vuotistavoitteeni edistyminen?  Alla tämän vuoden tavoitteiden kehittyminen tässä kuussa.

2017 tavoitteet

Uutta pääomaa sijoituksiin 1317,40 / 10000 euroa
Asp-tilille uutta pääomaa 0 / 2500 euroa
Osinkotulot vuodessa verojen jälkeen 15,26 / 3000 euroa
Koko vuoden säästöprosentti > 50% (Nyt -14,39%)

Pakko myöntää, että tulevan vaihdon takia, tämän vuoden tavoitteet näyttävät erittäin rajuilta (etenkin säästöprosentti). Olin rehellisesti sanoen unohtanut täysin, että joudun palauttamaan opintotukia tulorajojen rikkoutumisen takia, ja tämähän tekee budjettiini n. 2500 euron loven, mitä en ollut ottanut huomioon. Myös kesälle olen suunnitellut hieman ulkomaanmatkoja, mutta näistä ei todennäköisesti koidu enää niin paljon kuluja, koska lennot ja majoitus on yli viikoksi jo maksettu viime vuoden puolella.

Kaikesta huolimatta pyrin tavoitteeseeni kuitenkin aivan tosissani. Voi siis hyvin olla, että makaroni, jauheliha ja kanamuna on pääruokani seuraavat kuukaudet. Miksi kanamuna? Koska satun olemaan massakaudella (mikä lisää entisestään kuluja!). Sain kuitenkin pidettyä suunnitelmasta kiinni ja minulla riitti rahat juuri ja juuri kuukauden ostokseeni. Tästä kiitos opintolainalle, jonka sain nostettua taas vuoden alussa. Kuten huomaat, elän aika veitsenterällä koko ajan, jotta pääsen tavoitteisiini ja en voi tuhlata turhaan vaikka kävin esim. Löylyssä ensi kertaa menneellä viikolla. 19 euron sauna ja pulahdus jääkylmään merieveteen on pientä luksusta tammikuun harmauteen.

Kuukauden sijoitukset

Kuukauden ostokseksi päätyikin Kone, joka julkaisi neljännesvuosituloksen, ja antoi negatiivisen ohjeistuksen markkinoiden mielestä. Kuten oikeastaan joka kerta kun olen Koneen osaketta seurannut, laski se rajusti heti neljännesvuosituloksen julkistuksen jälkeen. Koska olen nähnyt tämän efektin niin monta kertaa, pääsin taas painamaan osto-painiketta alennusmyyntien kohdalla.

Pakko myöntää, että ohjeistus ei minua Koneessa juuri harmittanut, mutta osinko harmitti. Olin odottanut 1,6 euron osinkoa, mutta Kone nosti osinkoaan vain 1,55 euroon. Tämä oli henkilökohtaisesti pettymys, mutta aika semantiikkaa, koska osinko kuitenkin nousi yli 10% viime vuodesta. Harva yritys pystyy siihen enää nykypäivänä. Keskimääräiselle ostohinnalleni Kone kuitenkin maksaa n. 5% osinkoa, joka on erittäin hyvä tulos Koneen laatuiselle yritykselle.

ASP:lle pitäisi tänä vuonna saada vielä 2500 euroa tavoitteiden mukaan, mutta tässä kuussa ei ollut rahaa sinne laittaa. Myös n. 2000 euroa on maksamatta viime vuoden opintotukia takaisin valtiolle. Maybe next month….

Tämän hetken potentiaalisimmat sijoituskohteet

Olen käytännössä päättänyt jo seuraavan 2 kuukauden ostokohteeni, mutta tässä lista osinko-osakeyrityksistä, jotka ovat mielestäni tällä hetkellä edelleen kohtuullisesti hinnoiteltuja. Perusteluja saattaa tulla erillisissä postauksissa (ainakin Qualcommista suunnitteilla kirjoitus).

TeliaSonera
Qualcomm
Kone
Nordea
Tieto

Yhteenveto

Vuosi alkoi pelkkien numeroiden varassa heikoiten miesmuistiin. Löydän tästä vain yhden positiivisen asian. Seuraavat kuukaudet voivat olla vain parempia! Toivottavasti…Miltä oma vuodenalkusi näyttää?

6 kommenttia artikkeliin ”Kuukausikatsaus: Tammikuu 2017 – kylmää kyytiä”

  1. Pitäisikin pitkästä aikaa tehdä kuukausikatsaus. Tammikuusta tekisin sen mielelelläni, koska meni tosi hyvin taloudellisesti :D.. Tälle kuulle osuu taas paljon menoja: kosmetologi, ”hiihtolomaviikonloppu” ja ammattiyhdistyksen maksut.

    Vastaa
  2. Tsemppiä projektille! Mielestäni ulkomaan matkoja on turha katua. Vaikka nyt saattaa tuntua muulta, niin sijoitat itseesi. Bloggaajissa löytyy upeita tyyppejä, jotka jaksavat katsoa pitkälle tulevaisuuteen ja seurata rehellisesti omia menoja ja tuloja. Väitän että 95 % suomalaisista (tai ehkä 99 %) ei pysty samaan. Gradun naputtelu loppuun on sijoitus siinä missä osakkeiden ostokin – tuottoprosenttikin luultavasti parempi. Ei muuta kuin eteenpäin 🙂

    Vastaa
    • Kiitos! Eipä nuo ulkomaanmatkat kaduta, koska itselleni tekee vaikeata olla edes vuosi putkeen pelkästään Suomessa. Matkailu on yksinkertaisesti liian hauskaa.

      Veikkaisin, että tuo prosentti on lähempänä 99% kun meitä bloggareitakin suhteessa on aika vähän 😀 Aitoja vähemmistönedustajia olemme kaikessa hulluudessamme. Ja itse olen ehdottomasti samaa mieltä, että opiskelu on paras sijoitus, mitä itseensä voi tehdä – tuottoprosentti on aika huikea hintaan verrattuna.

      Vastaa

Jätä kommentti