Kuukausikatsaus: Tammikuu 2018 – Säästöprosentti pinnisti plussalle 4 kuukauden tauon jälkeen

No niin. Uusi vuosi ja olen vähitellen asettunut Suomeen takaisin vakituisesti. Ensimmäinen kuukausi on mennyt supernopeasti, koska niin töissä kun elämässä on ollut paljon kiinniotettavaa ja järjestelemistä. Sain kuitenkin ensimmäisen palkan ja olen vihdoin vähitellen päässyt takaisin säästeliääseen elämään. Miltä tammikuun numerot siis näyttivät? Kaikki numerot raportissa ovat veronjälkeisiä lukuja.

Tammikuu 2018 (suluissa viime vuoden vertailuluvut) 

Tulot: 2771,50e (2261,77e)
Menot: 2296,06e (2615,22e)
Säästöprosentti: 17,15% (-14,39%)

En ole palkastani kauheasti puhunutkaan nyt kun sain uuden työsopimuksen ja paremman palkan. Sanotaanko näin, että en ole tyytyväinen palkkaani enkä etenkään itse työsopimukseen, josta lähitulevaisuuden kirjoituksessa, jossa kerron hieman asuntolainaneuvotteluseikkailuistani. Joka tapauksessa tammikuussa tuloja sain pikkuosingon, palkan (oikeata alemmalla tuloveroprosentilla) sekä myöhäisen joululahjan muodossa.

Menot olivat jälleen massiiviset. Suurimpana syynä tähän on joka alkuvuoden tuttu ilmiö opiskelijavuosiltani, eli opintotukien palautus. Olen siis joutunut nostamaan opintotukia viime vuonna, jotta pystyin nostamaan opintolainaa. Ja koska rikoin viime vuonna kaikki opintotukitulorajat, jouduin palauttamaan kaikki kuukaudet takaisin Kelalle. Yhteensä palautettavaa löytyyy n. 3000 euroa, josta tammikuussa pystyin palauttamaan vähän päälle 1300 euroa. Mukana oli myös one-off kustannuksia kuten ajan ostaminen matkakortille puoleksi vuodeksi sekä blogin hosting kustannukset. Helmikuu ja maaliskuu jatkavat todennäköisesti korkean kulun trendiä opintotukien palautuksen takia, mutta huhtikuussa kaiken pitäisi olla valmista niiden osalta ja pystyn alkaa säästämään jälleen aggressiivisesti.

Ja joka tapauksessa, toisin kuin viime vuonna, tämän vuoden tammikuu jäi plussan puolelle! Vuosi siis alkoi positiivisissa säästöprosenteissa, vaikka säästöprosentti jäikin surkeaksi alle 20%:n.

Entäpä 5-vuotistavoitteeni edistyminen?  Alla tämän vuoden tavoitteiden kehittyminen tässä kuussa.

Vuoden 2018 tavoitteet

Uutta pääomaa sijoituksiin 1333/16000 euroa
Osinkotulot vuodessa verojen jälkeen 15,03/4300 euroa

Asp-tilin sijoitukset ylittävät 17000 euroa ja ostan asunnon
Koko vuoden säästöprosentti > 55% (Nyt 17,15%)
Osinkoja omistamastani yrityksistä kasvattaa > 80% 

Tavoitteet ovat luonnollisesti erittäin kaukana kuukauden ensimäisenä kuukautena. Osinkoja ei juuri tullut. Tein yhden osakkeen ostoksen strategiani mukaisella n. 1300 euron kertaostoksella. Säästöprosentti jäi harmittavan alhaiseksi opintotukipalautusten takia. Ja osinkojen kasvua mittaan vasta vuoden lopussa tai aikaisemmin, täytyy katsoa, miten tuon tavoitteen mittaan jatkossa.

Olen kuitenkin lievän optimistinen tämän vuoden tavoitteista. Orgaanista osingonkasvua tapahtuu koko ajan, sillä suurin osa omistamastani nostaa osinkoja tänäkin vuonna aivan tavoitteiden mukaisesti. Tämän lisäksi salkkuni kasvaa joka kuukausi vähintään tuolla 1300 eurolla. Voikin siis hyvin olla, että pääsen viimevuottakin lähemmäs osinkotulotavoitettani! Ja samalla osakesalkkuni koko saattaa kasvaa vuoden loppuun mennessä yli 100 000 euron. Lumipallo alkaa kohta pyörimään entistä kovempaa.

 

Kuukauden sijoitukset

Tammikuussa ostin strategiani mukaisesti dollarin heikentymisen ja osakkeen heikentymisen jälkeen ensimmäiset osakkeeni terveydenhuolto-REIT yhtiössä Welltowerissa. Olen seurannut Welltoweria jo monta vuotta ja olen aina tiennyt, että sitä tulen omistamaan ja tämänhetkinen osakkeen hinta oli erittäin hyvä hinta varsin laadukkaasta yhtiöstä.

Samalla hinnalla osaketta sai viimeksi vuoden 2014 puolessa välissä ja yhtiön tulos ja osinko on kasvanut tästä ajasta lähtien koko ajan. Tulen todennäköisesti siis lisämään Welltoweria myös helmi -tai maaliskuussa salkkuuni lisää. Toisena vaihtoehtona on Nordea, joka ilmoitti oletettua huonommasta tuloksesta, mutta hyvästä osingosta sekä ennusteesta. Molempi parempi.

ASP-tilille minun ei tarvitse enää mitään lisätä ja ostan ensimmäisen asuntoni tänä vuonna kunhan löydän sopivan ajan ja paikan.


Yhteenveto

Vuosi on lähtenyt hienosti käyntiin ja talous tuntuu olevan hyvässä tasapainossa niin allekirjoittaneella kuin globaalisti. Jokainen omistamani yritys on tähän mennessä julkistanut hyvän tuloksen sekä kasvavan osingon. Vuoden 2016 joulukuussa kirjoitin siitä kuinka olen kauhuissani siitä, että markkinat ovat sekaisin ja nousu jatkuu. Enää en ole kauhuissani, koska siitä ei ole mitään hyötyä. Nautin osingoista ja pyrin etsimään alihinnoittelut osakkeet muuten korkeasti hinnoitetulta markinalta. Sillä aikaa pyrin tienaamaan paremmin, säästämään enemmän ja sijoittamaan strategiani mukaan. Sekä odotan romahdusta kärsivällisesti.

2 kommenttia artikkeliin ”Kuukausikatsaus: Tammikuu 2018 – Säästöprosentti pinnisti plussalle 4 kuukauden tauon jälkeen”

Jätä kommentti