Tammikuun 2021 kuukausikatsaus – säästöprosentti 80,08%

Vuonna 2019 elin vuoden minimalistina ja vuonna 2020 pyrin maksimoimaan tuloni. Vuonna 2021 elän ilman numeraalisia tavoitteita, mutta blogini moton mukaisesti ja pyrin pitämään talouden tasapainoisena niin tulojen, kuin menojen osalta. Kuukausikatsauksessa listaan myös kuukauden sijoitukseni (myynnit ja ostot). Varallisuuttani seuraan puolen vuoden välein, koska matka varallisuuden kasvattamisessa on maraton eikä sprintti.

Syy, miksi seuraan tulojani ja menojani kuukausitasolla on yksinkertainen. Oman kulutuksen seuraaminen on ylivoimaisesti paras tapa hallita omaa kulutusta ja sitä, ettei ala kuluttamaan rahaa täysin turhiin asioihin elämässä. Tulojen seuraaminen taas kirittää minua jatkuvasti parantamaan tulotasoani ja sitä, että vuosi vuodelta osaamiseni ja tulotasoni toivottavasti nousee.

Miltä siis näyttää mennyt kuukausi tulojen, menojen ja sijoitusten osalta?

Tammikuu 2021

Tulot ja menot sekä säästöprosenttini tammikuulta verojen jälkeen näyttävät seuraavalta:

Tulot: 4376,66€
Menot: 872,2€
Säästöprosentti: 80,08%

Tulot olivat tammikuussa verojen jälkeen aika tavalliset. Nettopalkkani liikkuu kuukaudesta ja verotuksesta riippuen siinä 3200-3300 euron välillä, mutta olen tällä hetkellä palkankorotusneuvotteluissa.

Tuloni alkavat kuitenkin olla sitä tasoa, että esim. 500 euron palkankorotuksella saan oikeasti vain n. 200 euroa enemmän käteen. Jotta nettotuloni siis oikeasti kasvaisivat, tarvitsisin kunnon palkankorotuksen. Parin kuukauden sisään pystyn asiasta päivittämään tarkemmin blogissani, kun tiedän, miten hommassa käy.

Menot sen sijaan pysyivät tammikuussa hienosti hallittuina. Koronalukujen nousu korreloi oikeastaan aika suoraan kulutukseeni. Woltti ehkä laulaa vähän enemmän korona-aikana kuin normaalisti, mutta kun kaikki muu kulutus laskee huomattavasti, ei tämä voi olla näkymättä kulutuksessa. Katsotaankin seuraavaksi tarkemmin, mistä kulutukseni menneenä kuuna koostui.

Kulutukseni jakautuminen

Katsotaan siis miten kulutukseni jakautui viime kuussa. Ensin muutama vinkki kulutukseni tulkintaan.

– Asumiskulut sisältävät kodin ja sijoitusasunnon vastikkeen, veden, lainojen korot sekä muut pankkimaksut. Tämän lisäksi ne sisältävät kodin sähkökulut. Asumiskulut eivät sisällä lainojen takaisinmaksua, koska ne lisäävät nettovarallisuuttani.
– Puhelimen ja puhelinliitymän saan työpaikalta, joten en laske sitä tuloihin enkä menoihin.
– En laske lounaskorttietua ja sen käyttöä tuloiksi enkä menoiksi.

Asumiskulut: 361,61€
Puhelinlasku: 0€
Elintarvikkeet ja muut kulutustavarat: 188,83€
Ravintolat ja alkoholi: 97,88€
Matkustaminen: 22,4€
Vaatteet, laukut ja ulkonäkö: 0€
Viihde, videopelit ja elektroniikka: 26,41€
Harrastukset ja liikunta: 40,04€
Terveys: 35,03€
Muut: 100€

Oikeastaan kaikki kulut pysyivät taas tammikuussa erittäin hyvin hallussa. Koronaeristys tuntuu niin normaalilta, että itselleni on kyllä entistä vaikeampi edes keksiä, mihin rahaa kuluttaisi. Veikkaan, että aika monella ihmisellä on sama ongelma. Kun ei ole paljon liikkeessä, rahaa kuluu huomattavasti vähemmän ja myös kaikki asiat vaatteista lähtien kuluvat vähemmän.

Kun ostin kotini Helsingistä puoli vuotta ennen koronaa panostin etenkin olohuoneen elektroniikkaan ja viihtyvyyteen. Näin jälkikäteen katsottuna päätös oli aivan oikea ja eniten kulutetuin asia kotona heti sängyn jälkeen varmasti onkin olohuone kokonaisuudessaan.

Olen myös opiskeluajoista lähtien tehnyt ruokani itse ja vaikka nykyään teenkin vähän terveellisempää ja kalliimpaa ruokaa kuin opiskeluaikoina, ei raaka-aineisiinkaan niin paljon mene rahaa näin talvisin, kun marjoja ei tule ostettua kuten sesonkiaikoina.

Näyttää siltä, että elämä on koronan takia enemmän tai vähemmän samaa ainakin seuraavat puoli vuotta, joten en usko kulutuksenikaan muuttuvan juurikaan seuraavan puolen vuoden aikana. Sinänsä tämä on vain positiivista, koska pystyn kirjoittamaan blogiani ja kirjojani edelleen rauhassa tämän vuoden ajan.

Päätoivoni tälle vuodelle on, että vuoden loppuun mennessä maailma on suunnilleen palannut ennalleen ja pääsen matkaamaan Yhdysvaltoihin Usherin keikalle tämän vuoden joulukuussa!

Sijoitukseni tammikuussa 2021

Jos joku luuli, että vuosi 2020 oli outo, 2021 on kyllä alkanut n. 100 kertaa hullummin Capitolin valtauksesta Gamestop-sekoiluihin. Itse kuitenkin pyrin pitämään katseeni suurimmalta osin pallossa eli Vapaus-rahastoni pääosakkeissa. Tammikuussa pörssit heiluvatkin hieman ja olin pitkästä aikaan taas vähän ostoksilla.

Ostin Talenomia 154 kappaletta 12,9€/kappalehintaan.

Tein myös yhden pienehkön liikkeen spekulointisalkussani, jossa myin pienen satsin Virgin Galacticia – 40 kappaletta – n. 150% voitolla. Virgin Galactic on lähtenyt osaltaan mukaan GameStop-sekoiluun, koska myös Virgin Galactic on suuresti shortattu osake ja osake onkin noussut pelkästään tämän vuoden aikana yli 100%. Vähennys oli sinänsä virheellinen, koska Virgin Galactic jatkoi myyntinsä jälkeen kauheaa tykitystä eteenpäin seuraavaa testilentoa odotellessa, joka tehdään jossain kahden viikon sisään.

Koko spekulointisalkkuni onkin noussut vuoden alusta jo 48% ja on tuottanut vuodessa 235%, kun pääsalkkuni taas on vain muutaman prossan plussalla tämän vuoden alusta. Tämä kertoo mielestäni kaiken oleellisen nykyisestä markkinatilanteesta ja toisaalta siitä, miksi jokaisella meistä pitäisi olla oma spekulointisalkku, jossa voi hyödyntää markkinoiden hetkellisiä mielenhäiriöitä. Spekulointisalkkuani voikin seurata Sharevillessä.

Käteiskassa polttelee kieltämättä edelleen, mutta olen päättänyt kantaa n. 20 000 euron käteiskassaa ensi romahdukseen ja tällä hetkellä käteiskassani on suunnilleen juuri tämän kokoinen. Parhaassa skenaariossa omalya kannaltani pörssiromahdus tulisi jo tänä vuonna ja ajoittuisi johonkin kevään tienoille.

Tällöin todennäköisesti saisin aktivoitua käteiskassan, sijoituslainan pörssiromahdukseen ja vielä ostettua todennäköisesti viimeisen sijoitusasuntoni – kaikki tänä vuonna! Suunnitelmani pörssiromahdukseen on edelleen sama ja löydätkin sen täältä.

Yhteenveto

Lupasin tämän vuoden tavoitteita asettaessani, että tämä vuosi ei olisi numerovuosi vaan kirjojen vuosi. Pyrinkin tänä vuonna kirjoittamaan blogini lisäksi jopa kaksi kirjaa valmiiksi. Samalla pyrin hieman siistimään blogini ulkoasua sekä vähentämään mainosten määrää blogissani. Kiitos kaikille, jotka vastasivat kyselyyn muutama viikko sitten blogini kehittämisen osalta, siitä on ollut paljon apua miettimään tulevaisuuden blogini prioriteetteja!

Sain kirjaprojekteja aloitettuakin hyvin tammikuun aikana ja etenkin sijoituskirjani eteni hienosti. Jos pystyn jatkamaan samaa tahtia, olen optimistinen, että se valmistuu kesän aikana ja loppuvuoden pystyn keskittymään romaanini kirjoittamiseen. Sijoituskirjani sisällysluettelo ja rakenne on oikeastaan jo täysin valmis ja olen siihen tyytyväinen. Voi olla, että tulevina kuukausina saatan myös hieman antaa sneak-peakia kirjan sisällysluettelosta tähän blogiin!

Muuten tammikuu meni hienosti. En tunne edelleenkään ketään, jolla olisi korona ollut, vaikka PK-seudulla asunkin kuten suurin osa kavereista, perheestä ja tutuistani. Kaikki on oikeastaan erittäin hyvin, vaikka maailma näin neljän seinän sisältä tuntuu koko ajan hullummaksi menevän. Pientä kyllästymistä tähän koronaan alkaa olemaan, mutta introverttinä kriisi ei onneksi ole niin suuri kuin monella muulla.

Nyt kun kuukausikatsaus on taas vähän uudistunut, laita kommenttia alle, jos on jotain, mitä haluaisit kuukausikatsauksessa nähdä!

 

Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

4 kommenttia artikkeliin ”Tammikuun 2021 kuukausikatsaus – säästöprosentti 80,08%”

 1. Hei, pakko tulla kommentoimaan kiitokset sinulle!

  Olen neuvojesi perusteella jo tammikuun aikana onnistunut kuluttamaan vähemmän kuin viime vuonna missään kuukaudessa. Ja otetaan kuitenkin huomioon, että tammikuussa minun täytyi ostaa uusi puhelin, sillä vanha oli näyttänyt hajoamisen merkkejä jo pitkään, ja eräänä päivänä se ei vain enää käynnistynyt. Jos jätetään kännykänosto unholaan, tammikuun menot olivat PUOLET viime vuoden keskiarvokuukausimenoista. Ja elämänlaatuni ei ole huonontunut tippaakaan.

  Mitä sitten tein? Yksinkertaisesti, muutin pienestä, kalliista yksiöstä opiskelijakaksioon puolisoni kanssa. Asumisoloni eivät huonontuneet, vaan oikeastaan paranivat joka osalta neliöiden, sijainnin ja parhaan kämppiksen kera. Toisekseen, integroimme kauppalaskumme yhteen, käymme pari kertaa viikossa isossa prismassa ja kokkaamme yhdessä ruokaa. Laatuaikaa, terveellisempää ruokaa ja paljon halvempaa isojen pakkauskokojen takia. Kolmas on, etten vain ole ostanut mitään turhaa paskaa (lukuunottamatta puhelinta, mutta ehkä nykyaikana sen voisi luokitella jopa tarpeelliseksi).

  Tämän lisäksi tilille pompsahti kevään opintolaina, joka meni näppärästi nordnettiin ja sieltä osakesäästötilille sekä etf-rahastoihin kuukausisäästöllä.

  Kiitos, että teet tätä! Olen askeleen lähempänä unelma-asuntoani ja taloudellista vapautta.

  Vastaa
  • KIitos paljon! Ja aivan mahtavaa kuulla, että näyttää siltä olet tehnyt täyskäännöksen laskematta elämänlaatuasi. Täydellinen esimerkki siitä, kuinka paljon tosiaan käytämme rahaa turhaan ihan huomaamattamme ja ehkä jopa tottumuksesta, koska pidämme sitä normaalina. Ja mukava kuulla noin tarkalla mitä muutoksia teit, tuosta voi moni ottaa oppia – ihan vain perus kämppistasollaki.

   Vastaa
 2. Hieman kateellisena olen katsellut tuota nettovarallisuutesi kehitystä. Jos trendi jatkuu niin kurvaat ohitseni vuoden parin sisään. Ja minä olen sentään jo viiskymppinen ukko (jonka varallisuus on suurimmaksi osaksi nk. metsävarallisuutta). … Toisaalta kun tässä kuolemaa kohti mennä kolkutellaan jo kovaa vauhtia niin tarvinneeko minun siihen miljoonaan päästäkään.

  Mielenkiintoista blogia pidät. Hattu päästä erityisesti sen vuoksi, että pyrit tavoitteisiisi pitkälti nuukuuden kautta. Joillekinhan nuukuus aiheuttaa jopa ahdistusta. Minulle se on ollut paremminkin tyytyväisyyttä ruokkiva elämänasenne ja taitaa olla sinulla sama tilanne.

  Sama täällä, että pieni spekulaatiosalkkuni on pompannut kesän jälkeen aivan käsittämättömällä tavalla. Alkaa olla niin auvoista menoa, että taidan pistää kaiken lihoiksi viimeistään loppukeväästä olipa se markkinapöhinä minkänäköinen tahansa.

  Kiitoksia mainioista blogeistasi.

  Vastaa
  • Ymmärrän fiiliksen hyvin, itsekin monia Jenkkifirettäjiä seuratessa tulee pieni kateus puseroon, kun katsoo, että ihmisillä on hyvällä työllä ja sijoittamisella miljoona kasassa, kun työelämä alkaa jo 22-vuotiaana siellä 100 000 dollarin palkalla, kun oman alansa oikein valitsee.

   Ja kiitos plajon! Juurikin näin, turha kulutus etenkin tavaran muodossa lähinnä ahdistaa, koska maailmassa ei yksinkertaisesti ole loputtomasti uutta tavaraa, mitä kannattaa ostaa. Ja kun asumistilakin on rajattu, on turha tavara oikeasti rasite.

   Samaa olen miettinyt oman spekulointisalkun osalta, mutta tuntuu ,että markkina on loppupeleissä ollut etenkin Yhdysvalloissa ylikuumentunut jo viimeiset viisi vuotta pienistä dipeistä johtuen, että tähän mennessä markkinoilla oleminen on yksinkertaisesti kannattanut jatkuvasti.

   Vastaa

Jätä kommentti