Kuukausikatsaus tammikuu 2022 – Säästöprosentti 84,49% ja salkun romahdus

Olen yli kuusi vuotta blogia pitäessäni elänyt yhden vuoden minimalistina ja sitä seuraavana vuonna pyrin maksimoimaan tuloni. Henkilökohtaisessa taloudessa kaikkein tärkeintä onkin tasapaino tulojen ja kulujen välillä. Tasapainon saavuttamista auttaa valtavasti se, että seuraamme säännöllisesti sitä, mihin rahamme kulutamme ja kuinka paljon meiltä jää joka kuukausi säästöön rahaa.

Tämän takia teenkin joka kuukausi blogiini kuukausikatsauksen, jossa lajittelen kuukauden tuloni, menoni sekä sijoitusaktiviteettini. Säännöllinen oman talouden seuranta on tärkeää, jotta ote omasta taloudenhallinnasta ei herpaannu. Ja kun seurannan tekee aina samalla tavalla, ei se vie kuin parikymmentä minuuttia kuukaudesta! Varallisuuteni kehitystä taas seuraan puolen vuoden välein, koska matka varallisuuden kasvattamisessa on maraton eikä sprintti.

Miltä siis näyttää mennyt kuukausi tulojen, menojen ja sijoitusten osalta?

Tammikuu 2022

Tulot ja menot sekä säästöprosenttini verojen jälkeen näyttävät seuraavalta. Tulot sisältävät ansiotuloni, mutta ei pääomatuloja osake- tai asuntosijoituksista eikä toiminimeni tuloja (joka sisältää pitkälti vain blogituloni). Pääomatuloni laskelmat löydät kuukausikatsauksen toisesta vaiheesta ja toiminimeni tuloksen raportoin aina vuoden lopussa tilinpäätöksen valmistuttua.

Tulot: 7014,92€
Menot: 592,72€
Säästöprosentti: 84,49%

Tuloni olivat tammikuussa järjettömän korkeat. Pääpaino johtui siitä, kuten olen kirjoitellut, että olen tehnyt paljon ylitöitä viime kuukausina ja työt ovat vieneet paljon aikaa. Tyhjensinkin koko saldopankkini käytännössä tammikuun palkkoihin, joka melkein tuplasi tavalliset kuukausituloni. Tämän lisäksi laskin veroprosenttini tammikuun alussa ja sain vielä yliopistoluentojeni korvaukset päälle. Tästä päästäänkin tuloihin, jotka olivat yli 7 000 euroa, hullu summa verojen jälkeen.

Menot sen sijaan pysyivät mahtavasti aisoissa. Kuten vuoden kulutusanalyysissäni mainitsin, pyrin vähentämään ravintola- ja alkoholikulujani tänä vuonna, koska etenkin alkoholin kulutus nousi makuuni hieman turhan korkeaksi – niin rahallisessa kuin mahallisessa muodossa. Kuukauden menot olivatkin alle 600 euroa, joka on taso, mitä en edes muista nähneeni pitkään aikaan. Tammikuu olikin siis ennätyskuukausi, tulojen JA menojen muodossa! Katsotaankin, miten sain kulut näin pienenä pidettyä tarkemmin.

Kulutukseni jakautuminen

Katsotaan siis vielä tarkemmin miten kulutukseni jakautui viime kuussa. Ensin muutama vinkki kulutukseni tulkintaan.

– Asumiskulut sisältävät kotini vastikkeen, veden, sähköt, netin, lainojen korot sekä muut pankkimaksut. Asumiskulut eivät sisällä lainojen takaisinmaksua, koska ne lisäävät nettovarallisuuttani.
– Puhelimen ja puhelinliitymän saan työpaikalta, joten en laske sitä tuloihin enkä menoihin.
– En laske lounaskorttietua ja sen käyttöä tuloiksi enkä menoiksi.

Asumiskulut: 230,07€
Elintarvikkeet ja muut kulutustavarat: 150€
Ravintolat ja alkoholi: 80,34€
Matkustaminen: 52,30€
Viihde, videopelit ja elektroniikka: 27,99€
Harrastukset ja liikunta: 31,50€
Vaatteet, laukut ja ulkonäkö: 0€

Terveys: 0€
Muut: 20,50€

Tyytyväisin olen siihen, että ravintolat ja alkoholit jäivät alle sadan euron, mikä oli tavoitteenakin. Maksan edelleen välillä niin minun kuin tyttöystäväni ravintolaruuat, koska hän oikolukee blogikirjoitukseni vapaaehtoisesti ilman palkkaa, joten on vain reilua, että korvaan siitä hänelle jotain.

Muuten kulut pysyivät kaikin puolin hallussa kaikkialla tasaisesti. Yhteislahjaan kaverille meni parikymppiä ja striimauspalveluihin kolmekymppiä (Spotify, Tidalin kolmen kk tilaus kahdella eurolla, sekä Netflix). Tarkoituksena on pitää vain yksi videostriimauspalvelu kerralla käynnissä ja tähän mennessä tämä on onnistunut hyvin.

Sijoitukseni tammikuussa 2022

Koska tulovirtoja taloudestani löytyy jo monia erilaisia, olen jakanut selvyyden vuoksi pääomatulot omaan kategoriaan. Sijoituksista löytyykin kuluneen kuukauden asuntosijoitusteni vuokratulot (ennen veroja), osinkotulot sekä osakekaupat menneeltä kuukaudelta. Asuntosijoitusten kulut sisältävät kahden sijoitusasunnon (Helsingissä ja Tampereella) vastikkeen, veden, lainojen takaisinmaksut, lainojen korot sekä muut pankkimaksut.

Maksan tällä hetkellä ensiasuntoni lainaa takaisin tuplasti nopeammin kuin tarvitsisi, jotta saan asunnosta vakuusarvoa vapautettua nopeammin uusia lainoja varten. Tästä johtuen asuntosijoitusten kassavirta on negatiivinen vielä vuoden 2023 maaliskuuhun asti. Tämän jälkeen kassavirta kääntyy selvästi positiiviseksi. Tämän lisäksi tavoitteenani on hankkia vielä yksi sijoitusasunto. Asuntosijoitusteni tarkoitus on ennen kaikkea toimia tulevaisuudessa vakuuksina tulevalle kodilleni sekä mahdolliselle sijoituslainalle seuraavassa pörssiromahduksessa.

Vuokratulot (ennen veroja): 1365€
Muut pääomatulot: 95,91€
Asuntosijoitusten kulut: 1582,17€

Asuntosijoituksissa ei tässäkään kuussa mitään ihmeellistä raportoitavaa ja muissa pääomatuloissa sain Digital Realty Trustin osingot.

Osakesijoituspuolella tapahtuikin sitten ennätyspaljon tammikuussa, koska salkkuni huipuista sijoitusvarallisuuteni on laskenut jo lähes 50 000 euroa. Makaan tällä hetkellä ennätyskorkean käteiskassan päällä ja soitin myös pankkiin kysyäkseni sijoituslainaa (en ole vielä saanut vastausta), ja aktivoin lainan, mikäli arvostustasot laskevat entistä enemmän. Kuten olen kirjoittanut osallistun työpaikkani osakeantiin (listaamaton yhtiö) helmikuussa, jonka takia käteiskassani on järkyttävän kokoinen, mutta en kaikkea voi laittaa pörssiin.

Tammikuussa tapahtuivatkin seuraavat ostokset:

– 12.1. Medpace Holdings 12 osaketta, 1986,91 eurolla
– 24.1. Medpace Holdings 15 osaketta, 2162,54 eurolla
– 25.1. Medpace Holdings 20 kappaletta, 2955,47 eurolla
– 25.1. Talenom 355 osaketta, 3398 eurolla

Ostoksia tulikin siis tehtyä n. 10 000 eurolla ja tulivoimaa kassassa on vielä vähän yli 40 000 eurolla + toivottavasti saamani 50 000-70 000 euron sijoituslaina. Tällä kertaa panokseni eivät siis toivottavasti ihan heti lopu.

Erityisen iloinen olen siitä, että olen saanut Medpacea lisättyä vihdoin salkkuuni lisää halvemmalla. Yritys on yli 20% kasvua jahtaava yhtiö, joka on täysin velaton ja samalla äärimmäisen hyvin positioitunut markkinoilla. Kävi koroille siis mitä vain, yrityksellä on äärimmäisen hyvä tilanne nyt ja tulevaisuudessa. Sen arvostuskertoimet olivat kuitenkin nousseet menneinä kuukausina liian korkealle, joten en enää sitä halunnut ostaa. Nyt kuitenkin tuli mahdollisuus ja otin kaiken ilon irti – ja tankkaan lisää, jos kurssit jatkavat laskuaan.

Olen myös silmäillyt QT Groupia osaksi salkkuani, nyt kun sen arvostustasot ovat laskeneet merkittävästi, koska tarvitsen edelleen softafirman salkkuuni. Vaihtoehdot liikkuvat isojen jättien ja QT Groupin välillä tällä hetkellä. Todennäköisesti joutuisin karsimaan jostain sijoituksestani salkustani silloin, mutta en tiedä mikä olisi hyvä karsinnan kohde.

Toivon, että kurssit jatkavat laskuaan ja saan ostaa lisää laatuyhtiöitä halvemmalla kuin pitkään aikaan. Tämä korjausliike oli se, mitä halusin ja odotin, ja pitkäjänteiselle sijoittajalle tämä on lahja, mistä kannattaa ottaa ilo irti.

Yhteenveto

Tammikuu oli oikeastaan kaikinpuolin täydellinen kuukausi. Tulot olivat korkeat, menot matalat. Pörssit laskivat merkittävästi ja sain hyviä yhtiöitä salkkuuni ok-hintaan (laskuvaraa varmasti vielä on). Pääsin myös uudessa harrastuksessani heti 500 henkilön EM-kisoissa 26. sijalle, mikä oli suoritus, mihin olin erittäin tyytyväinen – ja todisti sen, että paineensietokykyni on edelleen äärimmäisen hyvällä tasolla. Ja kaiken tämän lisäksi sain vihdoin sovittua kustantajan kanssa Teams-tapaamisen sijoituskirjaani liittyen! Toivottavasti homma siis alkaa vihdoin edetä hyvää tahtia ja pian voin aloittaa tekstisarjan sijoituskirjan kirjoittamista koskien.

En valita, kaikki menee paremmin kuin hyvin ja olen onnekas. Asiat tuntuvat nyt kaikilla rintamilla edistyvän hyvää tahtia, vaikka toki tämä on paljon työtä vaatinutkin.

Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

13 kommenttia artikkeliin ”Kuukausikatsaus tammikuu 2022 – Säästöprosentti 84,49% ja salkun romahdus”

 1. Olet kyllä onnellisessa asemassa kun ylityöt maksetaan. Tammikuussa kertyi ylityötunteja 60, joista liukumiin kertyi 10h. Loput kuuluu 5000 e kuukausipalkkaan. Viime vuonna ylitöitä kertyi 270h, joista ei mitään ekstraa. Tätä on työ yhdellä Suomen suurimmista vientiyrityksistä. Nuoret älkää missään nimessä hakeutuko metsäteollisuuteen töihin. Taino duunarihommiin vuoroon. Lepposat työt, paljon vapaata ja parempi palkka (huomattavasti vähemmällä työllä) kuin päälliköillä.

  Vastaa
  • En kyllä voi suositella omaakaan työpaikkaani. Ylitöitä tai viikonlopun messuosallistumisia ei korvata ja palkka on huomattavasti pienempi kuin sinulla. 3400€ kuukaudessa kuulemma sisältää ylityöt.

   Vastaa
   • Molemmat tarinat kuulostavat kyllä aika hurjilta! Omat vanhempani tekivät myös ylitöitä ilman mitään korvausta ja ihmettelin monesti, että onko tämä normaalia, mutta kyllä se taitaa edelleenkin olla pelottavankin normaalia. Itse varmaan miettisin erittäin vakavasti työpaikan vaihtoa, jos se millään tavalla olisi mahdollista, mikäli ylitöihin laitettaisiin siitä kuitenkaan maksamatta. Kokemukseni mukaan tällainen taitaa olla yleisintö juuri päällikkötasolla, missä on usein loputtomasti töitä ja vastuuta, mutta palkka vaihtelee juuri tuossa 3000-6000 euron välissä työpaikasta ja tehtävistä riippuen.

    Täytyy ehdottomasti siis olla tyytyväinen ja kiitollinen nykytilanteeseeni, kun ylityötkin ovat periaatteessa olleet ihan vapaaehtoisesti ottamiani, kun olen halunnut saada asioita aikaiseksi, eikä työnantaja ole niihin laisinkaan kannustanut.

    Vastaa
 2. Miksi et hae nordnetistä luottoa? itselläni on hiukan pienempi salkku ja pienemmät kuukausitulot, kuin sinulla. Kohtuu helposti sain 100k€ luottoa mitä voi käyttää tarvittaessa ja lyhentää halutessaan.

  Vastaa
  • Pääsalkkuni on Danskessa, niin tämän takia en tosiaan lainaa saa Nordnetistä kuin pieniä summia. Salkkuni Nordnetissä on liian pieni, jotta sillä saisi tuhansia euroja enempää. Muuten ehdottamasti käyttäisin Nordnetin lainaa, vaikka toki siinä on vähän se ongelma, että kesken pörssiromahduksen se saattaisi aiheuttaa pakkolunastuksia – mieluiten otan kiinteän lainan, johon en käytä vastikkeena osakkeita.

   Vastaa
 3. Olen ollut jo hetken kiinnostunut medpacesta.. muttei vielä ole päätynyt salkkuun. Oletko tehnyt siitä aikaisemmin erillisen analyysin/postauksen?
  Kiinnostaisi lukea tarkemmin.

  Vastaa
  • Tämä kyllä oli yllättävä käänne itselle, kun katsoin osavuosituloksen ja kuuntelin johdon kommentit, mutta olen vain iloinen laskusta, koska nyt saa laatu halvalla. Olen tänäänkin jo käynyt ostoksilla parilla tonnilla, nyt yritys alkaa jo perinteisilläkin arvostusmittareilla houkutteleva sijoitus!

   Vastaa
    • On hyvä muistaa, että lyhyellä aikavälillä pörssissä voi käydä mitä vain. Medpace oli noussut kahdessa vuodessa lähes 200%, joka on poikkeuksellisen kova tahti. On siis luonnollista, että korjausliike alaspäin on myös raju.

     Pörssikurssit kun eivät sinällään kerron yhtiön liiketoiminnan laadusta mitään vaan elävät omaa elämäänsä lyhyellä aikavälillä. Viime vuodet eivät ole pörssissä ole olleet millään tavalla normaalit ja nyt korjausliike alaspäin korjaa myös arvostustasoja lähemmäs pitkän aikavälin normaalia. Mutta pitkällä aikavälillä liiketoiminnan laatu tulee aina läpi ja näin varmasti käy myös Medpacelle pitkällä aikavälillä.

     Vastaa

Jätä kommentti