Kuukausikatsaus tammikuu 2023 – säästöprosentti yli 80%!

Olen kirjoittanut taloudesta Omavaraisuushaasteessa yli seitsemän vuotta ja seurannut kuukausittaisia tuloja ja menojani koko tämän ajan. Henkilökohtaisessa taloudenhallinnassa kaikkein tärkeintä onkin tasapaino tulojen ja kulujen välillä. Tasapainon saavuttamista auttaa valtavasti se, että seuraa säännöllisesti mihin rahaa kuluttaa ja toisaalta kuinka paljon sitä jää säästöön.

Tämän takia teenkin joka kuukausi blogiini kuukausikatsauksen, jossa lajittelen kuukauden tuloni, menoni sekä sijoitusaktiviteettini. Säännöllinen oman talouden seuranta on tärkeää, jotta ote omasta taloudenhallinnasta ei herpaannu. Varallisuuteni sekä sijoitusteni kehitystä taas seuraan puolen vuoden välein, koska matka sijoittamisessa ja varallisuuden kasvattamisessa on maraton eikä sprintti.

Miltä siis näyttää vuoden 2023 mennyt kuukausi tulojen ja menojen osalta. Siitä seuraavassa!

Tammikuu 2023

Tulot ja menot sekä säästöprosenttini verojen jälkeen näyttävät seuraavalta. Tulot sisältävät ansiotuloni, mutta ei pääomatuloja osake- tai asuntosijoituksista. Tämän lisäksi laskelma ei sisällä blogitulojani, jotka sisältyvät toiminimeni liiketoimintaan. Pääomatuloni laskelmat löydät kuukausikatsauksen toisesta vaiheesta ja toiminimeni tuloksen raportoin aina vuoden lopussa tilinpäätöksen valmistuttua.

Tulot:  5 779 €
Menot: 1 111,16 €
Säästöprosentti: 80,78 %

Tulot olivat huomattavasti normaalia korkeammat, koska sain vihdoin maaliskuussa julkaistavan kirjani ennakkotekijänkorvauksen! Myynnistä saatavat rahat vähennetään ensin ennakosta eli sinänsä myydyt kirjat eivät ihan heti ala tuottamaan rahaa, vaan ensin pitää myydä niin paljon, että ennakko täyttyy ja vasta sen jälkeen kirjan myynti alkaa tuottaa allekirjoittaneelle mitään.

Kuten kuitenkin kirjoitin viime viikolla, kirjan myynti on lähtenyt erinomaisesti ainakin käyntiin, joten odotan innolla sitä, että voin ensi vuonna kertoa kuinka paljon kirjailija rahaa saa tarkemmin. Korvaukset kirjan myynnistä kun maksetaan vain yleensä kerran vuodessa. Tiedän jo, että summat ovat sellaisia, että ei niillä elä, mutta siitä huolimatta on mielenkiintoista kokea ja nähdä tämä.

Menot pysyivät mukavasti aisoissa, kuten vuoden alussa yleensäkin. Matkoja sekä festareita on kuitenkin tälle vuodelle jonkun verran taas suunniteltu, joten se osuus kuluista tulee kasvamaan selkeästi todennäköisesti viimeiseen kolmeen vuoteen verrattuna. Mutta kokemukseni mukaan tämä on aina sen arvoista.

Säästöprosentti oli huikeat yli 80%. Tällaisille tasoille pääsen vain muutamana kuukautena vuodesta (eli yleensä bonarikuukautena ja lomarahakuukautena), joten oli mukavaa nähdä tällainen heti vuoden alkuun. Helmikuussa luvut eivät ole enää yhtä kauniit, mutta maaliskuussa toivottavasti taas niihin tulee hieman korjausta. Hieno vuoden aloitus joka tapauksessa.

Kulutukseni jakautuminen

Katsotaan siis vielä tarkemmin, miten kulutukseni jakautui viime kuussa. Ensin muutama vinkki kulutukseni numeroiden tulkintaan.

– Asumiskulut sisältävät kotini vastikkeen, veden, sähköt, netin, lainojen korot sekä muut pankkimaksut. Asumiskulut eivät sisällä lainojen takaisinmaksua, koska ne lisäävät nettovarallisuuttani.
– Puhelimen ja puhelinliittymän saan työpaikalta, joten en laske sitä tuloihin enkä menoihin.
– En laske lounaskorttietua ja sen käyttöä tuloiksi enkä menoiksi.

Asumiskulut: 464,37 € 
Elintarvikkeet ja muut kulutustavarat: 175,06 €
Ravintolat ja alkoholi:  200,59 €
Matkustaminen: 231,24 €
Viihde, videopelit ja elektroniikka: 29,90 €
Harrastukset ja liikunta: 0 €
Vaatteet, laukut ja ulkonäkö: 0 €

Terveys: 0 €
Muut: 10 €

Kulut pysyivät hienosti hallussa koko kuukauden. Asumiskulut olivat n. 40% koko kuukauden kuluista, mikä on aina hyvä lähtökohta. Ravintolabudjetti oli myös varsin tyydyttävä, ja matkustamisessa oli mukana jo kesälle pieniä kuluja sekä sisäsuomimatkailua vähän enemmän kuin tavallisesti.

Kaiken puolin kuukausi kuitenkin näytti hyvältä, se tuntui menevän erityisen nopeasti ja joka päivälle oli niin paljon mielekästä tekemistä, ettei tunnit tuntuneet riittävän tammikuussa laisinkaan! Ja kaikki nämä mielekkäät tekemiset eivät juuri mitään maksaneet, joten ehkä best things in life are free on aivan totta.

Pakko myös sanoa, että luonnollisesti tulevan kirjajulkaisun lisäksi silmissäni siintää toukokuu ja tarkalleen 12. toukokuuta, kun 6 vuotta odottamani The Legend of Zelda: Tears of Kingdom julkaistaan Switchille! Odottavan aika on pitkä, mutta onneksi nyt tuntuu, että kuukaudet vain vilisevät silmissä ja kohta onkin taas jouluaatto.

Sijoitukseni tammikuussa 2023

Koska tulovirtoja taloudestani löytyy jo monia erilaisia, olen jakanut selvyyden vuoksi pääomatulot omaan kategoriaan. Sijoituksista löytyy viime kuukauden asuntosijoitusteni vuokratulot (ennen veroja), osinkotulot sekä osakekaupat menneeltä kuukaudelta. Asuntosijoitusten kulut sisältävät kahden sijoitusasunnon (Helsingissä ja Tampereella) vastikkeen, veden sekä lainojen takaisinmaksut – lasken siis asuntojen kassavirtaa.

Olen suhteellisen tyytyväinen nykyiseen asuntosalkkuuni, mutta pohdin tällä hetkellä uuden sijoitusasunnon sekä seuraavan kodin ostamisen välillä. Asuntosijoitusteni tarkoitus on ennen kaikkea toimia tulevaisuudessa vakuuksina tulevalle kodilleni sekä mahdolliselle sijoituslainalle seuraavassa pörssiromahduksessa enkä tule koskaan omistamaan yli viittä asuntoa.

Vuokratulot (ennen veroja): 1365€
Muut pääomatulot: 0€
Asuntosijoitusten kulut: 1589,12€

Asuntosalkussa ei ollut mitään ihmeellistä ja en tehnyt myöskään osakesijoituksia, koska säästän rahaa työpaikkani vuosittaiseen sijoitukseen, jonka teen helmikuussa. Viime vuonna sijoitin työnantajani emoyhtiöön Howden Groupiin vähän yli 50 000 euroa ja tänä vuonna tavoite on sijoittaa vähän alle 40 000 euroa lisää.

Tämän jälkeen jatkan maaliskuusta eteenpäin tavallisia osakeostoksia ja tällä hetkellä ykkösenä tähtäimessä on Talenomin lisääminen, joka toivottavasti ei hirveästi nouse tulosjulkistuksen myötä. Revenio, Qt sekä Medpace ovat nousseet viime aikoina mukavasti, joten ne ovat mielestäni suhteellisen korkealle hinnoiteltuja nykymarkkinatilanteessa.

Yhteenveto

Tammikuu oli erittäin hektinen kuukausi ja sijoittamiseen en kauheasti ehtinyt perehtyä. Syynä oli pitkälti kirjan ympärillä pyörivä rumba ja olen järkkäilyt kaikkea kirjan markkinoinnista, haastatteluihin, omaan markkinointiviestintään, kirjajulkkareiden järkkäilyyn ja kaikkeen muuhunkin siihen liittyvään.

Samalla töissä alkaa tästä kuusta eteenpäin iso projekti, jota vedän, joten minun täytyy kiinnittää erikoishuomiota etenkin siihen, etten anna töiden viedä täysin mukanaan, vaikka niistä nautinkin. Blogi onneksi muistuttaa aina siitä, että tekstejä pitää kirjoittaa ja aikaa pitää varata muullekin kuin työn teolle. Pyrin aloittamaan nyt helmikuussa myös yritysanalyysi-kirjoitussarjan, joka todennäköisesti alkaa juuri Talenomista. Siitä hieman lisätietoa ja tarkennusta ensi tekstissä.

Vuosi on alkanut kaikin puolin hyvin ja pörssissä vielä mallikkaammin, tästä on hyvä jatkaa! Ja ensi kerran kuin kuukausikatsausta kirjoitan, voinkin käyttää itsestäni jo virallisesti nimikettä kirjailija. Käsittämätöntä, mutta siistiä!

————————————–
Voit ennakkotilata sijoituskirjani Viisas Sijoittaja – tunne itsesi ja osakemarkkinat Tammen verkkokaupasta alekoodilla VIISASSIJOITTAJA30 30%-alennuksella nyt vain 24,50 euron hintaan! Tarjous voimassa vain ennakkotilauksen ajan eli enää kuukauden!

Jos olet uusi lukija ja olet kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa jo yli 700 tekstiä, joten olen varma, että löydät etsimäsi. 

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

4 kommenttia artikkeliin ”Kuukausikatsaus tammikuu 2023 – säästöprosentti yli 80%!”

 1. Tästä juuri tunnistaa miten hyvin ihmisen talous on hallussa – ostaako ylimääräisellä rahalla merkkilaukun tai rolexin vai laittaako sen säästöön/sijoituksiin. Tunnen niin monia ihmisiä jotka elävät kädestä suuhun, ja kun veronpalautukset tai muuta ”ylimääräistä” rahaa tulee niin aletaan pohtia mikä Chanelin laukku olisi paras. Näin varmaan itsekin elin joskus 23-vuotiaana, mutta monilla tämä lapsellinen rahankäyttö jatkuu koko elämän. Toki myönnän itse ostavani joulubonuksesta joskus jotain kivaa ja mielestäni sen myös ansaitsen, mutta tällöin kyse on vaikka 5%-10% rahasta ”turhaan”. Loput tulevaisuuden itselle vapautta antamaan.

  Vastaa
  • Kiitos! Ja juurikin näin. Yleensä tuo kuukausittainen seuranta myös auttaa pitämään kulut hallussa. Vuosien varrella olen oppinut, että yllättävän moni välttelee pankkitilille katsomista juuri sen pelossa, että tietää tuhlanneensa. Totuuden kohtaaminen säännöllisesti omasta kulutuksesta on paras lääke turhaa kulutusta vastaan.

   Ja pelkkä pihiys ei mielestäni ole hyve. Tasapaino ja kultainen keskitie on aina tärkeää kaikilla elämän alueilla – en itse ole suuri absolutismin ystävä oikein missään asiassa.

   Vastaa
  • Joo tosiaan tekstissähän se lukee eli asumiskustannuksiin lasken: ”kotini vastikkeen, veden, sähköt, netin, lainojen korot sekä muut pankkimaksut. Asumiskulut eivät sisällä lainojen takaisinmaksua, koska ne lisäävät nettovarallisuuttani”.

   Syy, miksi nämä tässä kuussa olivat näin alhaiset oli, että ei ollut vesi, sähkö, nettikuluja ja tosiaan vastike on suhteellisen alhainen, koska jaamme sen 50 neliön kaksiossa tyttöystäväni kanssa kahtia. Korontarkistuspäivä on elokuussa.

   Vastaa

Jätä kommentti