Kuukausikatsaus tammikuu 2024 – säästöprosentti 71,99 %

Olen kirjoittanut taloudesta Omavaraisuushaasteessa lähes vuosikymmenen ja seurannut kuukausittaisia tulojani ja menojani koko tämän ajan. Henkilökohtaisessa taloudenhallinnassa kaikkein tärkeintä onkin tasapaino tulojen ja kulujen välillä. Tasapainon saavuttamista auttaa valtavasti se, että seuraa säännöllisesti, mihin rahaa kuluttaa ja toisaalta kuinka paljon sitä jää säästöön. Vain seuraamalla omaa taloutta pystyy ymmärtämään, miten oikeasti rahan kanssa käyttäytyy.

Tämän takia teenkin joka kuukausi blogiini kuukausikatsauksen, jossa lajittelen kuukauden tuloni, menoni sekä sijoitusaktiviteettini. Säännöllinen oman talouden seuranta on tärkeää, jotta ote omasta taloudenhallinnasta ei herpaannu. Varallisuuteni sekä sijoitusteni kehitystä taas seuraan puolen vuoden välein, koska matka sijoittamisessa ja varallisuuden kasvattamisessa on maraton eikä sprintti.

Miltä siis näyttää vuoden 2024 mennyt kuukausi tulojen ja menojen osalta. Siitä seuraavassa!

Tammikuu 2024

Tulot ja menot sekä säästöprosenttini verojen jälkeen näyttävät seuraavalta. Tulot sisältävät ansiotuloni, mutta ei pääomatuloja osake- tai asuntosijoituksista. Tämän lisäksi laskelma ei sisällä blogitulojani, jotka sisältyvät toiminimeni liiketoimintaan. Pääomatuloni laskelmat löydät kuukausikatsauksen toisesta vaiheesta ja toiminimeni tuloksen raportoin aina vuoden lopussa tilinpäätöksen valmistuttua.

Tulot:  9302,69 €
Menot: 2605,97 €
Säästöprosentti: 71,99 %

Tulot olivat heti tammikuussa huikeat 9302,69 euroa. Tämä selittyy sillä, että sain vuosibonukseni maaliskuun sijaan tänä vuonna jo tammikuussa. Sain myös hieman ALV-palautusta toiminimeni kautta verottajalta, koska en juuri mitään viime vuonna tienannut toiminimelläni. Olen juuri ylittänyt sen tason, jossa veroprogressio alkaa tuntumaan jo aika rajusti, ja käytännössä olenkin jo erittäin lähellä korkeinta tuloveroprogression tasoa eli 56,9%:ssa.

Menot olivat myös poikkeuksellisen korkeat tammikuussa, mutta kun katsoo säästöprosenttia se ei näytä pahalta korkeiden tulojen takia.

Säästöprosentti olikin tässä kuussa hyvät 71,99%. Tavoitteeni on koko vuoden yli 70 % säästöprosentti, joten olen tasoon tyytyväinen korkeista kuluista huolimatta. Uskon, että tämä kuukausi tulee olemaan korkeakuluisin kuukauteni koko vuotena, joten tästä eteenpäin pitää olla vain tarkka kulutuksen kanssa ja pääsen tavoitetasoon.

Kulutukseni jakautuminen

Katsotaan siis vielä tarkemmin, miten kulutukseni jakautui viime kuussa. Ensin muutama vinkki kulutukseni numeroiden tulkintaan.

– Asumiskulut sisältävät kotini vastikkeen, veden, sähköt, netin, lainojen korot sekä muut pankkimaksut. Asumiskulut eivät sisällä lainojen takaisinmaksua, koska ne lisäävät nettovarallisuuttani.
– Puhelimen ja puhelinliittymän saan työpaikalta, joten en laske sitä tuloihin enkä menoihin.
– En laske lounaskorttietua ja sen käyttöä tuloiksi enkä menoiksi.

Asumiskulut: 798,88 € 
Elintarvikkeet ja muut kulutustavarat: 150 €
Ravintolat ja alkoholi: 306,13 €
Matkustaminen: 1296,48 €
Viihde, videopelit ja elektroniikka: 54,48 €
Harrastukset ja liikunta: 0 €
Vaatteet, laukut ja ulkonäkö: 0 €

Terveys: 0 €
Muut: 0 €

Muuten kulutukseni oli tammikuussa aika normaali, mutta on kaksi selkeää erottujaa.

Ensinnäkin ravintolaan ja alkoholiin meni makuuni jälleen aivan liikaa rahaa. Toki tammikuussa tähän oli ”syytä” eli käytännössä kolmet eri juhlat, hyvistä syistä – ja muuten vain syistä. Helsingin keskustassa yhdenkin lonkeron ostaminen on yksinkertaisesti uskomattoman kallista ja poikkeuksellisesti tammikuussa jatkoinkin juhlimaan keskustaan jopa kaksi kertaa. Normaalisti tahtini on tasoa kerran kolmessa kuukaudessa.

Toisena selkeänä on luonnollisesti matkustaminen. Kävimme avovaimoni kanssa marraskuussa 2023 Japanissa ja Koreassa ja tämän myötä sain aika kovan matkakuumeen. Mitä siis tein? Ostin lennot Yhdysvaltoihin! Hintaa lennoista tuli tämän verran, koska lennän kevään reissussani kolmeen eri osavaltioon, joten vuorossa on paljon edestakaisin suhaamista.

Majoitukset eivät juuri mitään paikan päällä maksa, koska minulla on paljon tuttuja Yhdysvalloissa, joilla asustan suurimman osan reissusta. Odotan matkaa innolla, koska viime Yhdysvaltain reissustani on jo yli 6 vuotta ja kiitos Pokémon-harrastukseni takia olen elämässäni päässyt käymään ympäri Yhdysvaltojen yli kymmenen kertaa, joten maa on tuttu ja nostalginenkin monella tapaa itselle.

Uskallanpa jopa myös luvata, että reissusta tulee myös varmasti varsin mielenkiintoisia sijoitusaiheisia tekstejä blogiin reissun jälkeen.

Sijoitukseni tammikuussa 2024

Koska tulovirtoja taloudestani löytyy jo monia erilaisia, olen jakanut selvyyden vuoksi pääomatulot omaan kategoriaan. Sijoituksista löytyy viime kuukauden asuntosijoitusteni vuokratulot (ennen veroja), osinkotulot sekä osakekaupat menneeltä kuukaudelta. Asuntosijoitusten kulut sisältävät kahden sijoitusasunnon (Helsingissä ja Tampereella) vastikkeen, veden sekä lainojen takaisinmaksut – lasken siis asuntojen kassavirtaa.

Olen suhteellisen tyytyväinen nykyiseen asuntosalkkuuni ja tulen laittamaaan nykyisen asuntoni vuokralle aikanaan, kun muutamme uuteen asuntoon vuoden 2025 aikana. Sen jälkeen en usko uusia asuntoja hankkivani.

Vuokratulot (ennen veroja): 1365€
Muut pääomatulot (kuten osingot): 0 €
Asuntosijoitusten kulut: 1582,17€

Asuntosijoitukset pyörivät tavalliseen tapaan, joten niissä ei ollut mitään ihmeellistä.

Kuten todettu, säästän tämän vuoden rahojani asunnon ostoa varten, joka ajoittuu näillä näkymin vuoden 2025 huhtikuulle. Tästä johtuen en tule merkittävästi osakekauppoja tänä vuonna tekemään ja tämä osio tulee olemaan todennäköisesti aika monotoninen.

Avaan myöhemmin helmikuussa omassa tekstissään, mihin tulen asuntoon säästämäni rahani sijoittamaan vuoden aikatähtäimellä ja millaisia vaihtoehtoja pallottelin.

Yhteenveto – tammikuu 2024

Tammikuu meni yllättävän nopeasti ohi, vaikka yleensä tammikuu on suhteellisen rauhallinen verkkareissa sisällä kylmältä suojassa -kuukausi. Tekemistä oli äärimmäisen paljon niin töissä, vapaa-ajalla kuin ihan kirjoitusharrastuksenkin parissa.

Parsin juuri viimeisiä lukuja kasaan tulevasta kirjastani, kunhan saan palautteet esilukijoilta ja tämä vie suuren osan siitä vapaa-ajastani, kun jaksan olla tehokas. Tämä kirjan puristaminen kasaan on aina se pari kuukautta, kun vien itseni aina vähän äärirajoille, koska teen samalla 9-10 tunnin työpäivää. Tein samat Viisaan Sijoittajan kanssa ja jälki oli hyvää, joten nyt pyrin pitäytymään vain samassa prosessissa kuin viimeksi ja uskon, että hyvää jälkeä saan jälleen aikaiseksi.

Hengähtää pystyn hetkeksi vasta maaliskuun alussa, kun kirjan ensimmäinen versio lähtee kustannustoimittajalle oikolukuun, jonka jälkeen alkaa sitten kuukausien pituinen pallottelu, joka onneksi vaatii minulta pitkälti vain reagointia ja pieniä sprinttejä jatkuvan tekstin tuottamisen sijaan. Sen jälkeen on myös blogille enemmän aikaa, mikä on kiva ja pääsen jälleen esimerkiksi syväanalyysien pariin!

————————————–

Voit tilata huippuarvostelut saaneet bestseller-sijoituskirjani ”Viisas sijoittaja – tunne itsesi ja osakemarkkinat” nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa edullisesti Adlibriksestä täältä tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi 

Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä ja Storytelistä sekä kaikista muistakin suomalaisista äänikirjapalveluista.

Jos taas olet uusi blogissa, Aloita täältä ja syvenny syvemmälle sijoittamisen ja henkilökohtaisen talouden maailmaan. Olen kirjoittanut blogiin 8 vuoden aikana yli 800 kirjoitusta henkilökohtaisen talouteen ja sijoittamiseen liittyen, joten löydät varmasti etsimäsi!

Muista myös seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista! 

Omavaraisuushaaste Threads
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

2 kommenttia artikkeliin ”Kuukausikatsaus tammikuu 2024 – säästöprosentti 71,99 %”

  1. Onnea uuden kirjan työstämiseen! Tuli juuri tällä viikolla hankittua Viisas sijoittaja hyllyyn, luettuani ensin sen Bookbeatista. Jos muuten vanhat pokemonkortit kiinnostavat keräilymielessä, meinasin myydä oman kokoelmani.

    Vastaa
    • Kiitos! Ja mahtava kuulla, että kirja kelpasi fyysisenä vielä äänikirjan jälkeen, uskon, että toimii vielä paremmin kirjana. Yleensä ostelen aika tarkasti yksittäisiä kortteja omasta nuoruudesta, ja toki tänä vuonna pitää laittaa nämäkin ostokset jäihin, kun kaikki raha pitää säästää asuntoon, tylsää, heh.

      Vastaa

Jätä kommentti