Kuukausikatsaus toukokuu 2024 – tulot yli 12 000 euroa!

Olen kirjoittanut taloudesta Omavaraisuushaasteessa lähes vuosikymmenen ja seurannut kuukausittaisia tulojani ja menojani koko tämän ajan. Henkilökohtaisessa taloudenhallinnassa kaikkein tärkeintä onkin tasapaino tulojen ja kulujen välillä. Tasapainon saavuttamista auttaa valtavasti se, että seuraa säännöllisesti, mihin rahaa kuluttaa ja toisaalta, kuinka paljon sitä jää säästöön. Vain seuraamalla omaa taloutta pystyy ymmärtämään, miten oikeasti rahan kanssa käyttäytyy.

Tämän takia teenkin joka kuukausi blogiini kuukausikatsauksen, jossa lajittelen kuukauden tuloni, menoni sekä sijoitusaktiviteettini. Säännöllinen oman talouden seuranta on tärkeää, jotta ote omasta taloudenhallinnasta ei herpaannu. Varallisuuteni sekä sijoitusteni kehitystä taas seuraan puolen vuoden välein, koska matka sijoittamisessa ja varallisuuden kasvattamisessa on maraton eikä sprintti.

Miltä siis näyttää vuoden 2024 mennyt kuukausi tulojen ja menojen osalta. Siitä seuraavassa!

Toukokuu 2024

Tulot ja menot sekä säästöprosenttini verojen jälkeen näyttävät seuraavalta. Tulot sisältävät ansiotuloni, mutta ei pääomatuloja osake- tai asuntosijoituksista. Tämän lisäksi laskelma ei sisällä blogitulojani, jotka sisältyvät toiminimeni liiketoimintaan. Pääomatuloni laskelmat löydät kuukausikatsauksen toisesta vaiheesta ja toiminimeni tuloksen raportoin aina vuoden lopussa tilinpäätöksen valmistuttua.

Tulot:  12 786,59 €
Menot: 1971,81 €
Säästöprosentti: 84,58 %

Tulot olivat verojen jälkeen hurjat yli 10 000 euroa. Syy? Sain elämäni ensimmäisen kirjailijapalkan toukokuun lopussa koko vuoden 2023 Viisaan Sijoittajan myynneistä! Kirjoitan erillisen tekstin pian siitä, miten kirjailijan tulot muodostuvat, mutta täytyy sanoa – ei sitä ihan päivätyökseen kirjailemalla elä, vaikka kirja myisikin ihan hyvin.

Tähän kaupan päälle sain myös toukokuun USA:n matkani lähes ilmaiseksi, koska lennot olivat niin paljon myöhässä. Loppupeleissä sainkin 600 euron korvauksen Finnairilta, lentojen ollessa 12 tuntia myöhässä! Kannatti lähteä matkaan siis.

Menot olivat tavallista huomattavasti korkeammat, mutta syy tähän oli hyvä. Avaan kulutusta vähän tarkemmin alempana.

Säästöprosentti nousikin kiitos äärimmäisten korkeiden tulojen jopa 83,25%:iin, mikä on erinomainen taso ja jotain, mikä olisi tervetullutta ihan jokainen kuukausi, Todellisuudessa kuitenkin niin tulot kuin menotkin ovat normaalina kuukautena huomattavasti matalammat.

Kulutukseni jakautuminen

Katsotaan siis vielä tarkemmin, miten kulutukseni jakautui viime kuussa. Ensin muutama vinkki kulutukseni numeroiden tulkintaan.

– Asumiskulut sisältävät kotini vastikkeen, veden, sähköt, netin, lainojen korot sekä muut pankkimaksut. Asumiskulut eivät sisällä lainojen takaisinmaksua, koska lainojen takaisinmaksu nostaa nettovarallisuuttani saman verran kuin rahaa siirtyy pois pankkitililtäni.
– Puhelimen ja puhelinliittymän saan työpaikalta, joten en laske sitä tuloihin enkä menoihin.
– En laske lounaskorttietua ja sen käyttöä tuloiksi enkä menoiksi.

Asumiskulut: 745,36 € 
Elintarvikkeet ja muut kulutustavarat: 150 €
Ravintolat ja alkoholi: 719,53 €
Matkustaminen: 135,5 €
Viihde, videopelit ja elektroniikka: 149,81 €
Harrastukset ja liikunta: 0 €
Vaatteet, laukut ja ulkonäkö: 71,61 €

Terveys: 0 €
Muut: 0 €

Asumiskulut olivat edelleen korkeat – toukokuuhun etenkin, kun osui niin sähkön siirto, että sähkön kulutuslaskut samaan syssyyn.

Muu kulutus pysyi erittäin alhaisena, mutta Yhdysvaltain matkani takia ravintola- ja alkoholikulut lähtivät aivan käsistä. Yhdysvalloissa ulkona syöminen on yllättävän kallista tippikulttuurin takia ja kun sekoitat mukaan pari viinilasillista joka päivä, niin lopputulos on näkyvissä numeroissa.

Lähden ulkomaan matkoille kuitenkin aina sillä asenteella, että en paikan päällä euroja katsele, koska haluan täysin siemauksin matkasta nauttia ilman turhaa rahapohdintaa. Jokainen euro siis meni ihan oikeaan osoitteeseen (hedonistiseen nautintoon ja sitä kautta mahan kiloiksi).

Sijoitukseni toukokuussa 2024

Koska tulovirtoja taloudestani löytyy jo monia erilaisia, olen jakanut selvyyden vuoksi pääomatulot omaan kategoriaan. Sijoituksista löytyy viime kuukauden asuntosijoitusteni vuokratulot (ennen veroja), osinkotulot sekä osakekaupat menneeltä kuukaudelta. Asuntosijoitusten kulut sisältävät kahden sijoitusasunnon (Helsingissä ja Tampereella) vastikkeen, veden sekä lainojen takaisinmaksut – lasken siis asuntojen kassavirtaa.

Olen suhteellisen tyytyväinen nykyiseen asuntosalkkuuni ja tulen laittamaan nykyisen asuntoni vuokralle aikanaan, kun muutamme uuteen asuntoon vuoden 2025 aikana. Sen jälkeen en usko uusia asuntoja hankkivani.

Vuokratulot (ennen veroja): 1365€
Muut pääomatulot (kuten osingot): 0 €
Asuntosijoitusten kulut: 1579,04€

Asuntosijoitukset pyörivät tuttuun tapaan. Odotan innolla korkojen leikkauksia vuoden toisella puoliskolla, josko vähitellen asuntosijoitukset muuttuisivat kassavirtaneutraaleiksi ja samalla myös asumiskustannukset laskisivat hieman.

Asunnoista puheen ollen. Tänä vuonna minun piti tehdä osakesijoituksia hieman vähemmän, koska piti säästää käteistä tulevaan asuntoon erittäin paljon. Kirjoitin tästä syystä esimerkiksi korkosijoituksista.

Entä osakesijoitukset? Pystyn kuin pystynkin nyt jatkamaan ostostrategiani mukaisia kuukausiostoksia osakkeisiin, kun tulevan asuntoni rakentaminen on myöhästynyt korkotilanteen takia lähes vuoden verran. Toukokuussa olinkin tekemässä tavallista kuukausittaista osakeostostani tuttuun tapaan.

Ostin Take-Two Interactivea lisää salkkuuni 17 kappaletta hintaan 157,9 dollaria eli yhteensä 2495,11 eurolla.

Yhteenveto – toukokuu 2024

Olin puolet toukokuusta ulkomailla. Toisella puolikkaalla taas sain maaliin vetämäni monen vuoden projektin työpaikalla. Ja tähän päälle koko toukokuun kirjoitin ja hioin vielä seuraavaa kirjaani. Ja kesä tuli kuin tulikin erittäin hyvissä ajoin tällä kertaa Suomeen.

Odotan innolla, että pääsen esittelemään uuden kirjani kaikille blogin lukijoille toivottavasti ennen juhannusta ja myöhemmin koko Suomelle syksyllä! Tämän lisäksi sain myös Yhdysvalloista inspiroitua itseni vihdoin aloittamaan yhden projektin, jota olen siirtänyt blogiin liittyen nyt jo monta vuotta ja toivon, että lopputulema tulee olemaan kaikkien lukijoiden mieleen.

Kesälaitumet häämöttävät yhdessä erään toisen valtavan välietapin kanssa. Kesäkuussa onkin vuorossa läjä poikkeuksellisia blogitekstejä ja ilmoituksia, joten pysy mukana!

————————————–

Voit tilata huippuarvostelut saaneet bestseller-sijoituskirjani ”Viisas sijoittaja – tunne itsesi ja osakemarkkinat” nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa edullisesti Adlibriksestä täältä tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi 

Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä ja Storytelistä sekä kaikista muistakin suomalaisista äänikirjapalveluista.

Jos taas olet uusi blogissa, Aloita täältä ja syvenny syvemmälle sijoittamisen ja henkilökohtaisen talouden maailmaan. Olen kirjoittanut blogiin 8 vuoden aikana yli 800 kirjoitusta henkilökohtaisen talouteen ja sijoittamiseen liittyen, joten löydät varmasti etsimäsi!

Muista myös seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista! 

Omavaraisuushaaste Threads
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

14 kommenttia artikkeliin ”Kuukausikatsaus toukokuu 2024 – tulot yli 12 000 euroa!”

  • En varmaan erillistä tekstiä aiheesta kirjoita, mutta yleisesti päälistalle siirtyminen vaikuttaa lähtökohtaisesti positiivisesti, koska vapauttaa lisää potentiaalisia sijoittajia Kempowerin piiriin, jotka eivät oman ohjeistuksen mukaan saa sijoittaa First North-yhtiöihin.

   Keskimäärin muuta merkitystä asialla ei sinänsä ole, kuin vähän enemmän näkyvyyttä ja vaihtoa yhtiön osakkeelle. Mutta kurssiin vaikutus tulee olemaan aika neutraali ja pitkällä aikavälillä vain liiketoiminnan edistyminen merkitsee kurssin kehityksessä.

   Vastaa
 1. Moi Esa! Tulevasta uudesta asunnostanne tuli mieleen, että miten olet opiskellut asunnon ostamista? Tietoa on varmasti karttunut paljon ensimmäisen ostoksesi jälkeen ja veljesi osaaminen varmasti auttaa myös, mutta osaisitko suositella jotain kirjoja, blogeja tai muita lähteitä. Elämänsä isoimpiin kauppoihin kun haluaisi valmistautua kunnolla 😀

  Vastaa
  • En ole Esa, mutta voin suositella seuravaa kirja: ”Osta, vuokraa, vaurastu” (Joonas Orava & Olli Turunen). Vaikka asuntosijoittaminen ei ole mielessä, niin kirja käy hyvin läpi perusasiat koskien ostoja ja mitä muuta pitäisi huomioida kaupanteossa.

   Vastaa
   • Juurikin samaa kirja olisin itsekin suositellut! Olen tuon kirjan lukenut ja mielestäni selittää selvästi perusasiat. Pakko myöntää, että itselle isoimmat opit ovat tulleet juuri veljeltäni ja asuntoasioissa käännyn hänen puoleensa käytännössä aina, ennen kuin itsekään teen päätöksiä eli sinänsä itsellä olut vähän helpompaa asioiden kanssa.

    Vastaa
 2. Kävin ihan huvikseni kurkkimassa oman kirjastoni hakutoiminnolla joko uusin kirjasi näkyy ja siellähän se oli jo tilattuna. Olin silti vasta neljäs jonossa! Innolla odotan kirjan julkaisua — Viisas sijoittaja oli loistava kirja.

  Vastaa
  • Aika hauskaa – ja aikainen lintu, madon nappaa! Toivotaan, että uudesta kirjasta vähintään yhtä hyvä tulee. Tekemistä vielä on parisen kuukautta ainakin sen parissa vielä, mutta tämä editointivaihe onkin monella tapaa aina jännin.

   Vastaa
 3. ”Asumiskulut eivät sisällä lainojen takaisinmaksua, koska ne lisäävät nettovarallisuuttani.”

  Pieni tarkennus tähän: lainojen lyhentäminen ei muuta nettovarallisuuttasi, vaan se pysyy ennallaan. Lyhennys pienentää pankkitiliä ja kasvattaa asunnon omaa pääomaa saman verran.

  Vastaa
 4. Aina sanotaan, että ei kannata sijoittaa rahaa, jota voi tarvita elämiseen. Omalla kohdalla tämä on pitänyt paikkaansa. Opiskelijana sijoitin, ja jouduin sitte nostamaan elämiseen tappiolla rahoja. Valmistumisen jälkeen päätin, että en sijoita, ennenkuin tilillä on 20 000 euron puskuri. Sitten aloin sijoittamaan, mutta niinpä parivuotta sitten jouduin nostamaan sijoituksia tappiolla. Jouduin työttömäksi Koronan aikaan, autoon tuli 6000 euron remontti, taloon jouduimme tekemään 7000 yllättävän remontin, puolisoni sairastui ja julkiselta ei saanut hoitoa (tai olisi saanut, mutta olisi joutunut odottamaan ainakin 10 kk työkyvyttömänä) – hoitoon meni 7000 euroa. Elääkin piti tuona aikana, joten 20 ke puskuri loppui nopeasti ja jouduimme nostamaan sijoituksia. Nyt olemme saaneet säästettyä puskurin takaisin 20 000 euroon ja mietimme – että uskaltaisiko alkaa sijoittamaan… ja vastaus on ollut toistaiseksi, että emme. Laskimme, että puskurin olisi pitänyt olla 30 000 viimeksi, jotta olisi riittänyt. Nyt olemme vanhempia, 45-vuotiaita, joten sairastuminen on todennäköisempää, julkisista terveyden huollosta saa huonommin hoitoa, työttömyys kestää sen sattuessa merkittävästi kauemmin… joten arviolta tarvittava käteispuskuri on ainakin sen 40 000e – ehkä jopa enemmän. Laskimme, että tarvittava puskuri vuoden elämiseen on 10 000, sairastumisten varalta 15 000, talon remontti 10 000 ja auton remontti 5 000. Ei keskituloisena pariskuntana paljoa sijoitella. Rahavirtamme kuussa on seuraavat: netot 4 000e, asumisen kulut ilman lainaa 400 e/kk, autojen kulut 400 e/kk, koira n.200 e/kk, lainan lyhennys 1700 e/kk ja ruoka ja talous pudjetti 500-700 e/kk. Vielä aikamoista vuotta menee puskurin nostattamiseen tuohon 40 000 euroon.

  Vastaa
  • Nämä ovat kieltämättä erittäin hankalia tilanteita. Koska tosiaan tuo on ihan totta, että ei kannatta sijoittaa kuin rahalla, jota ei tule tarvitsemaan. Ja kun elämä tuntuu usein toimivan siten, että kaikki talouden negatiiviset asiat tulevat samaan aikaan – etenkin työttömyys ja osakemarkkinoiden lasku kun osuu samaan kohtaan juuri talouden heiketessä.

   Käteispuskurin kokoahan pystyy sinällään laskea esim. terveysvakuutuksella (jos haluaa yksityiselle), vaikka se toki kuluja muuten maksaa. Kymppitonnien kokoiset remontit toki yllättäen samaan aikaan ovat erittäin hankalia, joten jos niitä voi jatkossakin tulla, niin silloin tuon kokoinen käteiskassa varmasti on tarpeellinen.

   Vastaa
   • Terveysvakuutusta ei valitettavasti saa, jos on historiassa sairauksia, kuten itselläni. En saa minkäänlaista sairaus-, tapaturma-, tai työkyvyttömyysvakuutusta millään hintaa. Kiinteistön omistajalle voi tulla milloin vain kymppitonnien yllätysremontti. Meilläkin remontti tuli haljenneesta kattotiilestä (yhden talven aikana) ja todella pieneltä alueelta väärin asennetusta aluskatteesta. Kaverilleni tuli yli kymppitonnin remontti kun hiiri jyrsi sähkökaapeleja… näitä vastaan ei edes saa vakuutuksia. Nykyiset autot ovat tekniikaltaan niin epäluotettavia ja kalliita korjata, että 2000-20000 voi mennä milloin vain. Valitettavasti vain auto täytyy olla, jotta voi töissä käydä. Ja tottakai se, että en saanut puskureita säästettyä aikanaan on täysin oma vika. Jotkut osaa, itse ei.

    Vastaa
    • Tämä on ihan totta, että terveysvakuutuksessa tulee rajat vastaan vähän turhan helposti vakuutusyhtiöiden riskienvalinnan takia. Toivotaan, että tilanne kuitenkin tuosta paranee ja uusia negatiivisia yllätyksiä ei tule. Ehkä olisi aika, että elämä yllättää positiivisestikin.

     Vastaa

Jätä kommentti