Ei, en itse ajatellut tehdä sellaista. Koska kyselytutkimus on jo tehty! Ks. alla oleva Redditin uutinen.
Vaikka en itse reddittiä käytä, kutsutaan sitä nykyään Internetin etusivuksi ja sieltä löytyy vastaus lähes kaikkeen suunnilleen yhtä varmasti kuin Googlestakin. Kyseinen kysely koski siis henkilöitä, jotka pyrkivät taloudelliseen riippumattomuuteen. Selkeästi suurin osa vastaajista oli Yhdysvalloista, joten numerot ovat dollareina. Koska jokainen ei varmasti jaksa selata eri tilastoja ja tuloksia läpi, käyn läpi nopeasti kaikki pointit, jotka tuloksista olivat mielestäni mielenkiintoisimpia.
1. Vastaajia tutkimukseen oli vähän yli 5000, joista 4171 oli miesten ja 921 naisten vastauksia. Suomeksi lähes 80% vastaajista on miehiä. Oman kokemuksen mukaan jakauma ei ole yllättävä, mutta aina yhtä suuri pettymys. Miksi miehiä edelleen kiinnostaa tavoiteellinen sijoittaminen paljon naisia enemmän? En tiedä, mutta ilmiö on globaali.
2. 80% vastaajista oli 20-34-vuotiaita. Tämä yllättää omalla tavallaan, mutta toisaalta se, että kysely tehtiin Redditissä vaikuttaa selkeästi tulokseen. Esimerkiksi vanhempani eivät ole koskaan kuulleetkaan Redditistä. Paikka on selkeästi nuorempaan suuntaan, vaikka toki yhä vanhemmat eksyvät sinne.
3. Noin 33%:lla vastaajista oli 10 000-25 000 dollarin omaisuus. Tätä selittää luonnollisesti ikäjakauma ja se, että todennäköisesti suurin osa ihmisistä on kiinnostunut asiasta, mutta ei ole ikänsä takia saanut nostettua netto-omaisuuttaan kauheasti. Yhdysvalloissahan tähän vaikuttaa myös se, että suurimmalla osalla on suuri opintolaina opiskelujen jäljiltä, joten nettovarallisuuden nostaminen on haastavaa, vaikka olisi korkea palkka suoraan koulusta.
Tästä syystä johtuen 18-24 vuotiaiden keskimääräinen velka oli 75 000 dollaria. Luku on suunnilleen sama kuin oma netto-omaisuuteni, joka laittaa arvostamaan suomalaista koulusysteemiä entisestään.
4.
Kuten numeroista näkyy, omaisuus kasvaa aika nopeasti 35 ikävuoden jälkeen aina viisikymppiseksi. Yli miljoonalla pystyisi jäädä jo helposti eläkkeelle ja numeroita mielestäni kannattaa katsoa pienellä varauksella, mutta siitä huolimatta ne antavat jotain suuntaa siitä, mikä merkitys ajalla on sijoittamisessa.
Olisi kiva tehdä tällainen myös suomalaisessa kaavassa, mutta itselläni ei ole ainakaan vielä energiaa / jaksamusta tehdä tätä. Aikanaan ehkä, mikäli joku ei ehdi ensin. Ja tosiaan tässä vielä linkki kyselyn kaikkiin tuloksiin.
Millaisia ajatuksia tuloksista sinulla tulee?
En tiedä oikein miten tuota tutkimusta voisi soveltaa suomeen. Jenkkilä on jenkkilä 😀
Jep, mutta täytyy muistaa, että kysely oli tehty Internetissä, ei Jenkkilässä 😛 En muista löytyikö tutkimuksesta maantieteellistä jakaumaa, mutta muistan, että siellä oli myös esim. Skandinaavisia vastauksia yllättävän paljon. Pitänee itse kehitellä tuollainen, kunhan aikaa on enemmän.
Tuossahan nähdään sekin että jenkeissä eläke säästetään itse, se ei tule automaattisesti.
Ihan totta, toisaalta on hyvä muistaa, että Jenkeissäkin valtaosalla yrityksistä on eläke-planit, joista pystyy saada eläke. Se on vain hieman epävarmempaa kuin Suomen paljon parjattu (mutta mielestäni hyvin toimiva) eläkesysteemi.