Lemonsoftin liiketoiminta
Lemonsoft on siis suomalainen ohjelmistoyhtiö, joka suunnittelee, kehittää ja myy toiminnanohjauksen ohjelmistoratkaisuja. Lemonsoftin ohjelmistotuotteiden ja niihin liittyvien palveluiden laaja tuotetarjooma mahdollistaa asiakkaiden kokonaisvaltaisen palvelun. Yhtiön standardimuotoiset ja skaalautuvat ohjelmistoratkaisut toimitetaan pääasiassa pilvipalveluna ja ne perustuvat SaaS-malliin, jossa asiakkaat maksavat ohjelmiston käytöstä kuukausittaista palvelumaksua.
Lemonsoft toimiikin Suomen ERP (toiminnanohjausjärjestelmä)-ohjelmistomarkkinalla pääasiassa pienten ja keskisuurten yritysten palveluntarjoajana. Lemonsoftin asiakaskunta koostuukin yli 6 600 yhtiön ohjelmistoratkaisuja käyttävästä asiakasyhtiöstä, joihin kuuluu asiakkaita erityisesti teollisuuden, tukku- ja erikoistavarakaupan, asiantuntija- ja palvelutoimialan, rakentamisen ja tilitoimistojen toimialoilta. ERP-systeemi on siis se yrityksen tietojärjestelmä, joka integroi eri toimintoja, esimerkiksi tuotantoa, jakelua, varastonhallintaa, laskutusta ja kirjanpitoa. Jos käytät töissäsi tietokoneen kautta jotain softaa, mitä käytät päivittäin, on se erittäin todennäköisesti jokin versio ERP-järjestelmästä, joita maailmassa on lähes loputtomasti.
Ihan ensi alkuun voin sanoa Lemonsoftin liiketoiminnasta, että siinä missä Modulightin tai Volvon osalta, en henkilökohtaisesti tuntenut toimialoja erityisen hyvin, Lemonsoft onkin aivan eri maata yrityksenä ja alana. Olen käytännössä viimeiset viisi vuotta (ja todennäköisesti myös seuraavat viisi vuotta) työskennellyt erilaisten ERP-ratkaisujen parissa ja nyt voikin sanoa, että ollaan erittäin syvällä omassa core-osaamisessani.
ERP-ohjelmistotalot ovat siitä mielenkiintoisia, että keskimäärin kukaan ei ole koskaan tyytyväinen niiden järjestelmiin. Ainakaan heistä, jotka järjestelmää arjessa käyttävät. Ja tämä on täysin ymmärrettävää – kokonaisuudet ovat niin monimutkaisia, että one-size-fits-all järjestelmää on mahdotonta luoda. Ja tässä onkin ehkä se, miksi itse tykkään alalla työskennellä – käytännössä järjestelmistä löytyy aina jotain kehitettävää eikä työ sinällään ole koskaan valmista. Samalla kuitenkin, kun järjestelmästä saa huomattavasti paremman käyttäjälle, on se erittäin palkitseva tunne, koska homma ei ole koskaan helppo.
Jos mietitään Lemonsoftin liiketoimintaa, siinä numerot puhuvat puolestaan. Softaliiketoiminta on ollut etenkin SaaS-puolella (Software-as-a-Service) keskimäärin erittäin kannattavaa viime vuosina ja Lemonsoft ei ole ollut tässä poikkeus, kuten alla näkee.

SaaS-malli perustuu siis siihen, että asiakkaat maksavat ohjelmiston käytöstä kuukausittaista palvelumaksua toisin kuin vanhassa softamallissa, jossa lisenssi oli usein kertalisenssi.
Lemonsoft onkin kasvanut yli 20% vuositahtia viimeiset seitsemän vuotta ja samalla kannattavuus on saatu alun tuotelanseerausten jälkeen erittäin hyville urille. Etenkin viime vuosina vauhti on orgaanisessa kasvussa selkeästi kuitenkin hieman hidastunut, koska kasvuvauhti on ollut n. 20% viimeisten kolmen vuoden aikana, johon on kuitenkin mahtunut jopa kuusi yritysostoa. Osa yritysostoista on myös yrityksiä, joiden liikevaihto on ollut laskukäyrässä, joten yritysostojen kannattavuutta pitkällä aikavälillä on vaikea vielä arvioida.
Kaikesta tästä huolimatta Lemonsoftin kannattavuus on edelleen korkea, kuten SaaS-yritykseltä voi odottaa. Kannattavuuden avain Lemonsoftin kaltaisella tasolla on ennen kaikkea asiakkaiden pysyvyys, mutta se ei toki kerro aina itse tuotteen hyvyydestä, vaan siitä, että ERP-järjestelmän valittuaan, on siitä ajan myötä koko ajan vaikeampi päästä eroon. Tämän lisäksi lisämyynti on avain Lemonsoftin liikevoittoon, koska kun asiakas ottaa käyttöön Lemonsoftin ratkaisun, tuottaa se Lemonsoftille yleensä kolmessa vuodessa noin 25 prosenttia enemmän myyntiä kuin asiakassuhteen alussa. Osa lisämyynnistä on palveluita tai uusia moduuleita ja osa varmasti aivan suoria hinnankorotuksia asiakkaille, jotka ovat softan valinneet.
Kaikesta huolimatta Lemonsoft kuitenkin on siitä mielenkiintoinen talo, että se suunnittelee, kehittää, myy ja toteuttaa omia tuotteitaan ja palveluitaan täysin ilman välikäsiä, mikä parantaa kannattavuutta entisestään etenkin uusasiakkaissa suoraan. Tämän lisäksi Lemonsoftin henkilöstömäärä on noin 130 ja tästä yli puolet ovat töissä tuotekehityksessä. Alan kilpailu on sen verran kovaa, että tämä on käytännössä pakko, jos haluaa pärjätä globaalissa kilpailussa, vaikka tällä hetkellä Lemonsoft toimiikin vain Suomessa. ERP-kilpailussa kuitenkin kilpailijat ovat usein globaaleja, vaikka asiakkaat olisivat paikallisia. Suomesta tutuimmat kilpailijat ovat mm. Visma, Oscar Software sekä pörssistäkin löytyvä Admicom.
Lemonsoftin taloudelliset tavoitteet, arvostus sekä osinko
Lemonsoftin osakkeen listautusmishinta: 11,82€
Lemonsoftin markkina-arvo listautumisen jälkeen: n. 216 miljoonaa euroa
Pro forma Liikevaihto 2020: 17,4 miljoonaa euroa
Pro forma Liikevoitto 2020: 5,6 miljoonaa euroa
P/E-luku 2020: n. 80
Osinkotuotto 2021: ?
Kuten SaaS-yhtiöltä voi odottaa, Lemonsoft ei ole perinteisin kertoimin millään tavoin halpa. P/E huitelee lähes 80:ssä. Tämän lisäksi yhtiö on maksanut avokäsin osinkoja omistajilleen viimeiset pari vuotta, mutta mitään rahan pumppausta ulos ei sentään ole tapahtunut. Yhtiö myös lupaa harjoittaa aktiivista osinkopolitiikkaa jatkossa, mutta SaaS-yhtiöt tuntien, osinkojen takia tähän ei kannata sijoittaa, vaan mahdollisen tulevan kasvun.
Ja kasvuahan Lemonsoft todellakin lupaa, kuten listautumisessa pitääkin. Lemonsoft onkin asettanut tavoitteekseen kasvattaa liikevaihtonsa 40 miljoonaan euroon vuoden 2025 loppuun mennessä. Tavoite on tarkoitus kasvattaa täysin orgaanisesti eli siihen ei ole otettu huomioon Lemonsoftin mahdollisia yritysostoja, joita se on kuitenkin viime vuosina tehnyt ja aikoo strategiansa mukaisesti myös jatkaa. Tämän lisäksi Lemonsoftin on tarkoitus kasvattaa liikevoittomarginaalia entisestään aina 40%:iin saakka samassa ajassa.
Miten tämä sitten voi onnistua? Isolla kohdemarkkinalla tietenkin, kuten alta näkyy.

Euromääräisesti katto ei siis kohdemarkkinassa tule Lemonsoftilla ihan heti vastaan. ERP-järjestelmien markkina on käytännössä koko ajan kasvava, koska uusia yrityksiä syntyy koko ajan ja samalla vanhat yritykset saattavat joko päivittää nykyisiä järjestelmiään tai vaihtaa vihdoin Excelistä tai jostain muusta purkkaratkaisusta oikeaan ERP-järjestelmään. Vaikka koko markkinan koko on n. 2 miljardia, on Lemonsoftille tärkeiden kohdemarkkinoiden arvo on noin 290 miljoonaa euroa, mikä on huomattavasti vähemmän, mutta silti mahdollistaa tulevaisuuden kasvuvaran.
Avain kasvuun on myös tällä hetkellä hyvä pieni vaihtuvuus Lemonsoftin asiakaskannassa. Lemonsoftilla on tällä hetkellä kolmen prosentin vaihtuvuus, jota voidaan pitää suhteessa pienenä, kun kyseessä on kuitenkin pieniä ja keskisuuria yrityksiä palveleva yritys, jolla luonnollinen poistuma voisi olla suurempi (eli asiakkaat menisivät konkurssiin). Jos asiakaspoistuma saadaan pidettyä samassa ja lisämyynti sekä hinnankorotukset onnistuvat lankulle, on tavoite mahdollinen – ainakin yritysostosten avulla.
Kaikesta tästä potentiaalista huolimatta koen, että tällä hetkellä arvostustaso Lemonsoftille on suhteellisen korkea, koska orgaaninen kasvuvauhti on selvästi hidastunut viime vuosina ja vain yritysostot ovat pitäneet kasvun selkeässä nousussa. Pidänkin 40 miljoonan liikevaihtoa erittäin optimistisena tavoitteena ilman yritysostoja, mutta kannattavuus Lemonsoftilla tulee todennäköisesti pysymään jatkossakin korkealla liiketoiminnan luonteen takia.
Lemonsoftin osakeannin rakenne ja antiin osallistuminen
Suunnitellun listautumisannin odotetaan koostuvan Lemonsoftin noin 15 miljoonan euron uuden osakkeen osakeannista sekä osakemyynnistä, jossa yhtiön osakkeenomistajat myyvät osakkeitaan. Uusia osakeannista saatavia varoja on tarkoitus käyttää Lemonsoftin kasvustrategian tukemiseen, mukaan lukien yritysostojen rahoittamiseen.
Listautumisannin syyt Lemonsoftille ovat erittäin perinteisiä syitä. Tavoitteena on mahdollistaa yhtiön strategian mukainen kasvu ja liiketoiminnan laajentaminen. Samalla listautuminen avaa Lemonsoftille uuden kanavan oman pääoman ehtoisen rahoituksen hankintaan sekä Suomesta että ulkomailta. Ja ei-niin-yllättävästi Lemonsoft näkee, että listautuminen luo yhtiön osakkeille likviditeetin sekä kehittää sen yleistä tunnettavuutta ja mainetta potentiaalisten asiakkaiden, kumppaneiden, työntekijöiden ja sijoittajien keskuudessa sekä kasvattaa omistajakuntaa jne. listautumisannin perussettiä, jotka nähdään käytännössä kaikissa listautumisanneissa.
Merkittävää annissa on ehkä se, että toisin kuin useimmiten, tässä osakeannissa luodaan vain 1,3 miljoonaa uutta osaketta, mutta vanhat omistajat myyvät 3,3 miljonaa nykyistä osaketta. Lemonsoftin anti onkin perinteinen palkkapäivä sen vanhoille omistajille ja oikeasti ne rahat, mitä annista menee yritykselle, on pienimuotoista nykyomistajien myynnissä.
Usein tätä pidetään annissa negatiivisena signaalina, mutta oikeastaan mikään tutkimus osakeanteihin liitettynä Suomessa ei kerro sitä, että anti, jossa isot omistajat myyvät osakkeitaan, olisi jotenkin huonompi kuin muut. Etenkin viime vuonna Musti Groupin anti sai erittäin paljon lokaa niskaan pääomasijoitusyhtiön ylihinnoittelusta, mutta tarina olikin lähes satumainen kaikille, jotka antiin osallistuivat.
Anneissa on kuitenkin hyvä aina olla hereillä, kun isot omistajat myyvät omistuksiaan, koska aivan kuten sisäpiiriläisten myynnit pörssiyrityksissä, myös omistajien myynnit voivat olla signaali jostain. Jos yritys uskoo asettamiinsa koviin tavoitteisiin, miksi hyppäisi tässä kohtaa pois? Tämä on kysymys, joka tulee vastaan lähes jokaisessa annissa, jossa on tällainen rakenne. Lemonsoftin annissa tähän kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota, koska toinen isoista myyjistä on yrityksen pääomistaja, pääomasijoittaja Rite Ventures ja toinen myyjistä on yrityksen perustaja sekä toimitusjohtaja.
Tässäkin annissa kuitenkin on toisella puolella isoja institutionaalisia sijoittajia, jotka tuntuvat luottavan Lemonsoftiin aina Mandatumista, Ilmariseen ja SEB:hen. Kokonaisuudessaan institutionaaliset sijoittajat, jotka ostavat tässä annissa osakkeita, ovat keskimääräistä nimekkäämpiä.
Yleisöannissa voi merkata minimissään 80 osaketta ja enintään 8250 osaketta. Suomalainen yksityissijoittaja voikin osallistua antiin tuttuun tapaan pääjärjestäjä Danske Bankin sivuilla suomalaisten pankkien pankkitunnuksilla sekä Nordnetissä Nordnetin asiakkaille.
Osallistunko minä Lemonsoftin osakeantiin?
Tällä kertaa jätän Lemonsoftin annin väliin. Uskon, että Lemonsoftin anti edelleen tullaan ylimerkkaamaan, koska rahaa markkinoilla on edelleen aivan liikaa ja tuntuu, että elämmekin niin pörssissä kuin oikeassakin maailmassa tietynlaisessa limbossa, missä asiat eivät mene merkittävästi parempaan, mutta eivät huonompaankaan suuntaan. Lemonsoft ei myöskään sovi tällä hetkellä pääsijoitusstrategiaani, mutta oli harkinnassa, koska etsin edelleen hyvää softataloa pääsijoitusstrategiaani mukaan.
Olemme nähneet viime aikoina pörssissä niin laadukkaita ja kovia anteja esim. Inderesin, Volvon ja Modulightin muodossa, että tällaisesta niinsanotusta neutraalista listautumisannista alkaa olla jo vaikea innostua! Hinnoittelu on haastava ja vaikka SaaS-yritykset ovatkin tällä hetkellä edelleen markkinoilla suosittuja, on esim. Admicomilta ja QT Groupilta leikattu siivet viime aikoina aika karustikin. Nyt ei yksinkertaisesti ole Lemonsoftin otollisin aika listautua. Tästä huolimatta kuitenkin koen, ettei anti ole missään nimessä absoluuttisen huono.
Yhteenveto Lemonsoftin listautumisannista
Omalla tavallaan oli hauska kuunnella Lemonsoftin yhtiöesittelyä, koska ala oli tuttu ja Lemonsoftin edustajalla oli täysin sama ”tässä on hyvä ymmärtää”-maneeri, johon itse blogiteksteissäni aika usein sorrun (koetan kyllä opetella siitä pois).
Lemonsoftin listautumisannissa onkin hyvä ymmärtää, että vaikka yrityksen tai yrityksen tuotteen maine voikin olla kyselemällä negativiinen, sama pätee myös jokaikiseen Lemonsoftin kilpailijaan. Koska yksikään yleistoiminnanohjausjärjestelmä ei vastaa täysin minkään yrityksen tarpeita (ehkä Admicomin niche-tuotetta lukuunottamatta), käyttökokemukset toiminnanohjausjärjestelmissä ovat lähinnä aina negatiivisia.
Jos toiminnanohjausjärjestelmiin olisi mahdollista löytää Graalin Malja, joka ratkaisisi kaikki ongelmat, olisi sellainen järjestelmä jo tehty. Kokonaisuudet ovat kuitenkin niin monimutkaisia, että kun järjestelmä hankitaan, ei se tule koskaan olemaan täydellinen, mutta samaan aikaan siihen sitoudutaan usein jopa vuosikymmeneksi yrityksen toimesta, koska IT-projektit ovat kalliita ja äärimmäisen haastavia.
Lemonsoft toimiikin äärimmäisen mielenkiintoisella alalla, mutta tällä hetkellä omaan makuuni yrityksen arvostus on silti liian suolainen, koska kyseessä on kuitenkin ennen kaikkea yleistoiminnanohjausjärjestelmä ilman sen erityisempää tapaa erottautua kilpailijoista, joita löytyy kaikista kokoluokista pienistä yrityksistä aina Microsoftiin.
Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.
P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville
”Omalla tavallaan oli hauska kuunnella Lemonsoftin yhtiöesittelyä, koska ala oli tuttu ja Lemonsoftin edustajalla oli täysin sama ”tässä on hyvä ymmärtää”-maneeri, johon itse blogiteksteissäni aika usein sorrun (koetan kyllä opetella siitä pois). // Lemonsoftin listautumisannissa onkin hyvä ymmärtää, että vaikka yrityksen tai yrityksen …..”
Tässä on _hyvä ymmärtää_ että lie sinulta hieman sarkastista huumoria. Pidän siitä 🙂 Kiitos myös hyvästä blogista. Itse aion kokeilla miten ko. annissa käy minimierän kanssa.
Kiitos ja hyvä, että joku tajusi vitsin!
I am new to the whole investing game, particularly Finnish IPO scene. It’s amazing that ouyourite i simple terms so that one with even basic understanding can absorb it. I read our articles with Google translate :). It great to see you have made it public forother to see the growth of your portfolio over the years. It will be intresting to see how many times your decision to participte or not to articipate in ipo have been hit or miss. I have gone through your recent articles about volvo and modulight, they were right on point 🙂
Awesome to hear that the blog texts are understandable enough even through Google Translate! Also, glad to hear that texts are useful in making the decisions, thanks a lot!
Hei,
Ei liity kyseiseen tekstiin, mutta olisi yksi toive. Kiinnostaisi tietää sinun mielipiteesi tähän ns. Barbell Strategy, josta kuullut puhuttavan. Onko tämä jokin villitys vaiko ihan validia?
Ainakin täältä löytyy yksi kiinnostunut lukija, jos joskus kirjoitat mietteitäsi erilaisiin sijoitusstrategioihin.
Joo ehdottomasti! Hyvä postauksen aihe ja jotain, jota käsittelen myös kirjassani jonkun verran (kunhan sen valmiiksi saan :D). Mutta aihe tosiaan niin laaja, että voisin ottaa tuon ehdottomasti työn alle.