Jotkut blogini lukijat saattoivat huomata, että lauantaina ja sunnuntaina blogiini ei päässyt kuin vaihtelevalla menestyksellä. En saanut itsekään tästä mitään ilmoitusta, mutta hostaus-palveluun(Bluehost) yhteyttä otettuani, sain kuulla, että blogini serveri vaihtuu ja samalla IP-osoite vaihtuu. Tämä aiheutti itselleni aika paljon pään vaivaa, koska niin Google, blogini palomuuri kuin myös moni lisäosa blogissani ei tästä tykännyt. Onneksi sain asiat korjattua kuntoon kaikkien näiden oaslta ja serverimuutoksia ei varmaan pitäisi taas seuraavaan viiteen vuoteen tulla – ja jos Bluehostia on uskominen, pitäisi sivuni toimia nopeammin ja tehokkaammin kuin koskaan! Saapi nähdä.
Joka tapauksessa, haen siis potentiaalisia sijoituskohteitani strategialla, joka on yksinkertainen ja jota pystyy toteuttamaan kuka tahansa. Mikäli et sijoitusstrategiaani tunne, voit tutustua siihen täällä. Yksinkertaisuudessaan vertaan monen yrityksen P/B, P/E sekä osinkotuotto% arvoa toisiinsa ja löydän näin potentiaalisia sijoituskohteita. Yritykset, joita vertailen keskenään toimivat samoilla aloilla, jotta niiden numerot olisivat mahdollisimman vertailukelpoisia.
Mikäli näillä numeroilla tulee tasapeli, käytän ns. tie-breakerina payout-ratiota joten se yritys kumpi maksaa pienemmän osan tuloksestaan osakkeenomistajille osinkoina, nousee vertailussa korkeammalle.
Parasta järjestelmässäni on se, että ylläolevia tunnuslukuja ei tarvitse itse laskea, vaan ne voidaan luntata suoraan esim. Kauppalehden (suomalaisille osakkeille) ja Seeking Alphan(muille osakkeille) avulla. Luvut, joita käytän vertailussa saan suoraan näiltä sivuilta, joten kaikki mitä minulle jää on lukujen vertailu. Helppoa ja tehokasta. Katsotaan siis, miltä loppuvuoden potentiaaliset sijoitukseni näyttävät.
Vertailuryhmä loppuvuonna
Loppuvuonna vertailussani olikin onkin keskimääräistä enemmän eri alan yrityksiä. Tarkemmin vertailussa ovat tällä kertaa yrityksiä seuraavilta aloilta:
1. Teleoperaattorit
2. Ruoka-, juoma-,elintarvikealan yritykset
3. Kauppa- ja kulutustarvike yritykset
4. Terveydenhoito sekä
5. Kiinteistösijoitukset ja datakeskukset
Yritykset, joita vertailen näiltä aloilta ovat.
Teleoperaattorit
DNA
Telia Company
AT&T
KPN
Elisa
Verizon
Ruoka, juoma, elintarvikkeet
Huhtamäki
McDonald’s
Procter&Gamble
Kraft-Heinz
Pepsico
Restaurant Brands International
Hormel Foods
Kimberly Clark Group
Starbucks
Constellation Brands
Coca-Cola
Kauppa ja kulutustarvike
Kesko
Walmart
Target
Williams-Sonoma
Colgate-Palmolive
Verkkokauppa.com
3M
Terveydenhoito ja moniala
GlaxoSmithKline
Johnson&Johnson
Pfizer
AbbVie
CVS Health
Eli Lilly
Orion
Kiinteistösijoitukset ja datakeskukset
American Tower
Welltower
Iron Mountain
Digital Realty Trust
Equinix
CyrusOne
Erittäin paljon siis yrityksiä. Mutta miltä tunnuslukujen valossa näyttää top5 mielenkiintoisinta sijoitusta?
1. Kraft Heinz
2. AT&T
3. Macy’s
4. Pfizer
5. Welltower
Kunniamaininnat: Telia Company, Pepsico, Verkkokauppa.com ja Digital Realty Trust
Katsotaan seuraavaksi hieman tarkemmin top5:stä sekä kunniamaininnan saaneita yrityksiä ja sitä, onko kyseessä vain putoava puukko, mihin ei kannatta missään nimessä koskea, vai onko kyseessä laatua halvalla.
1. Kraft Heinz
Kraft-Heinz on ollut tämän vertailun ykkönen niin kauan kuin se on ollut seurannassa. Syynä tähän on se, mitä sanoin jo puoli vuotta sitten. Kraft Heinz on aito putoava puukko.
Yrityksen omistuksia on alaskirjattu ja osinkoa on leikattu. Bisnes on erittäin huonolla tolalla (vaikka toki vielä voittoa tekevä yritys Kraft-Heinz on). Puoli vuotta sitten sanoin, että ennen kuin sijoitan Kraft-Heinziin, jompikumpi näistä pitää tapahtua:
1) Johdon pitää vaihtua tai
2) Yrityksessä pitää tapahtua selkeä käänne kannattavuuden ja ennen kaikkea liikevaihdon kasvussa
Mitä siis puolessa vuodessa on tapahtunut? Osake on laskenut vielä 8%, yrityksen talousjohtaja on lähtenyt kävelemään ja yksi isoimmista osakkeenomistajista (3G Capital) on myynyt 25 miljoonaa Kraft Heinzin osaketta pois.
Kun yhdellä isoimmista osakkeenomistajista ei ole luottoa yhtiöön, mutta silti yrityksen toimitusjohtaja sekä uusi talousjohtaja ovat edelleen isoimman osakkeenomistajan sisäpiiristä, ei tähän tarvitse vieläkään koskea. Kraft Heinz on iso huono yritys, joka on todennäköisesti liian iso kääntyäkseen ympäri tällaisenaan ilman erinomaista johtamista. Aika näyttää.
2. AT&T
Myös AT&T on ollut kauan tämän vertailun kärkipäässä. Olen kirjottanut siitä aikaisemmin mm. täällä ja täällä. Toisin kuin Kraft-Heinz, AT&T:ä olen tankannut vähän väliä. Ja kuinka ollakaan viime viikkoina AT&T:n osake on nähnyt taas elonmerkkejä. Osake on noussut ja osinko nousee kerran vuodessa hitaasti, mutta varmasti.
Painoa AT&T:llä alkaa olevan jo salkussa, mutta amerikkalaisena teleoperaattorina näen riskit siinä suhteellisen pienenä. Kassavirta on vahva ja amerikan duopoli teleoperaattoreissa ei ole todennäköisesti kaatumassa elinaikanani. Jos kurssi korjaa vielä vähän alaspäin, lisään AT&T:tä salkkuuni.
3. Macy’s
Macy’s on yhdysvaltalainen tavarataloketju, jota uhkaa pahimmissa uhkakuvissa Stockmannin kohtalo. Puoli vuotta sitten vertailussa Macy’s nousi ykköseksi ja tankkasin sitä pienen erän. Pian tämän jälkeen osake laski vielä 20% ja on nyt korjautunut taas hieman vähän ylöspäin. Kaikilla mittareilla Macy’s on järjettömän halpa. Tässä vähän tunnuslukuja:
P/E: 5,5
P/B: 0,76
Osinkotuotto: 9,72%
Aivan hullua! Edes Nordea ei pahimassa kuopassaan ollut näin aliarvostettu. Osinkotuotto taisi olla ainut, joka Nordealla oli aikanaan korkeammalla. Macy’s onkin osa ”retailapocalypseä”, joka jyllää jenkeissä ja muualla kehittyvässä maailmassa. Onko Macy’s:n ja Stockmannin kaltaisilla taloilla internet-maailman myötä enää mitään virkaa? Jos jatkan Macy’siin sijoittamista, on se käytännössä ääni sen puolesta, että minunkin ikäluokkani kävisi jatkossa ostamassa kalliimmat tavaransa kivijalkakaupoista. En tiedä uskonko tähän.
Macy’sn johdolla on paljon tekemistä ja vaikka osinko on vielä tällä hetkellä täysin katettu eikä leikkausriskiä ole, katselen vielä sivusta, koska lisäsijoitusten tekemistä Macy’sn on erittäin riskistä – mutta parhaimmassa tapauksessa erittäin kovan tuoton mahdollistavaa.
4. Pfizer
Pfizer on maailman suurimpia lääkeyrityksiä ja yrityksiä liikevaihdoltaan mitattuna. Puoli vuotta sitten lisäsin salkkuuni lääkeyritys Abbvietä. Tällä kertaa vuorossa on todennäköisesti Pfizer, koska Pfizer on niin jättimäinen lääkeyritys kymmenine lääkkeineen, sitä ei pienet vastaiskut haittaa samalla tavalla kuin pieniä lääketoimijia, jotka ovat keskittyneet yhteen / kahteen isoon lääketuotteeseen.
Lääkeyhtiöt ovat myös niitä harvoja yhtiöitä, joiden arvostustaso on laskenut tasaisen selvästi viimeisen puolen vuoden aikana USA:n opioidikriisin myötä. Tämä on selkeä signaali siitä, että nyt alaa voi katsoa suuremmalla mielenkiinnolla, koska lääkkeiden tarve ei maailmassa tule koskaan muuttumaan – lähinnä päinvastoin väestön ikääntyessä. Pfizer on myös erittäin vähän altistunut opioidikriisille, koska sen tuoton keskiössä ei ole opioidilääkkeet.
Pfizeriä tulee salkkuuni loppuvuoden aikana ainakin yhden ostoksen verran, koska viimeksi osaketta sai tällä hinnalla vuonna niinkin kauan aikaa kuin neljä vuotta sitten.
5. Welltower
Welltowerista olen kirjoittanut kerran aikaisemmin, kun ostin sitä ensimmäisen kerran salkkuuni. Welltower on siis vähän kuin amerikkalainen Hoivatilat eli se omistaa ja hoitaa vanhustenhoitotaloja ym. terveydenhuoltokiinteistöjä. Vaikka Welltowerin piti olla alunperin vain tylsä osinkosijoitus, on sen kurssikehitys ollut myös yllättävän kiitettävää pitkällä aikavälillä.
Welltowerin kurssi heiluu erittäin paljon, vaikka bisnes on erittäin stabiilia (vanheneva väestö on fakta myös Yhdysvalloussa) ja yllättävää onkin, että yritys nousi vertailussa kaikkien muiden kiinteistöhallintayhtiöiden ohi. En näe itseni lisäävän Welltoweria näillä hinnoilla, vaikka Yhdysvaltain laskevat korot tukevatkin Welltoweria, joka operoi aina erittäin korkealla lainan määrällä.
Kunniamaininnat lyhyesti
Telia Company oli lähes tasoissa AT&T:n kanssa tunnuslukuvertailussa ja sen paino on suunnilleen sama salkussani kuin AT&T:n (n. 10%). Näen, että jos Telian osake dippaa jälleen alle neljän euron loppuvuoden aikana, tulen sitä lisäämään. Telia on varma ja aliarvostettu yritys erittäin tasaisella alalla.
Pepsico olisi ollut ykkönen elintarvikealan vertailussa, mikäli Kraft-Heinz ei olisi arvostettu niin alas. En omista Pepsicoa ollenkaan, mutta olen meinannut ostaa sitä varmaan aina siitä lähtien kun tutustuin yritykseen. Voi olla, että nyt kun arvostustaso on vihdoin järkevä, tulen harkitsemaan Pepsicon lisäämistä salkkuuni vakavasti.
Verkkokauppa.com on yrityksenä ja osakkeena erittäin mielenkiintoinen. Sen arvostustasot ovat alhaisempia kuin millään kivijalkakaupalla, jota vertailussani vertailen (hullun aliarvostettua Macy’sia lukuunottamatta). Tästä huolimatta Verkkokauppa.com toimii kuitenkin keskimäärin alalla, jonka pitäisi olla kasvussa. Verkkokaupan suurin haaste onkin se, että se toimii pelkästään Suomessa (jonka taloudessa nyt ei menen turhan lujaa) ja se, että etenkin elektroniikassa kilpailu on Suomessa erittäin rajua.
Näen Verkkokauppa.comilla selkeitä etuja Suomen markkinoilla ja itse käytän sitä usein ostoksiini (esim. Genelec-kauittimeni ostin sieltä), mutta jokin yrityksessä tökkii. Ja 17 PE:n ei oikeasti ole kauhean halpa. Kannattaa myös katsoa Inderesin Roast Verkkokauppa.comin toimitusjohtajan kanssa – minua hänen vastaukset eivät vakuuttaneet, mutta jatkan Verkkokauppa.comin seuraamista edelleen, koska arvostustasot ovat muuten Verkkokaupassa erittäin mielenkiintoiset.
Digital Realty Trust
Digital Realty Trust ja palvelinkeskusten kiinteistöjen hallitsemisfirmat on uusin lempialani. Ala, joka hyötyy niin digitalisaatiosta, siitä, että kaikki palvelut siirtyvät pilveen JA matalasta korkotasosta. Match made in heaven. Digital Realty Trustin arvostuskertoimet olivat suunnilleen samat kuin Welltowerilla, joka hallitsee myös kiinteistöjä, mutta osinkotuotto oli hieman matalampi.
Olen kirjoittanut Digital Realty Trustista aikaisemmin ja uskon, että tulen sitä varmasti lisäämään myös loppuvuonna salkkuuni. Maailman digitalisaatio on kuitenkin ottamassa vasta lapsen askelia tällä hetkellä ja kasvua riittää loputtomasti – siihen Digital Realty Trustin kaltaiset firmat ovat asemoituneet täydellisesti.
Yhteenveto
Yhteenvetona täytyy sanoa, että puolen vuoden ajan takaiseen, arvostustasot tuntuvat pysyneen yrityksillä aika pitkälti samoina alasta riippuen. Kauppasodan epävarmuus on kylvenyt sellaisen siemenen markkinoille, että selkeää suuntaa ei ole ollut. Tämä näkyy myös siinä, että joidenkin yritysten arvostukset ovat nousseet hieman, joiden laskeneet hieman, mutta yhdenkään vertailussa olevan yrityksen arvostus ei ole muuttunut rajusti viimeisen puolen vuoden aikana, mikä on harvinaista.
Näyttääkin siltä, että markkinat ovat odottavalla kannalla, koska jo erittäin pitkää pyörineet Brexit ja kauppasota ovat edelleen pattitilanteessa. Välillä tuntuu, että koko maailma olisi vähän paikallaan ja samaa melua eri tuutista on tullut jo pitkään. Ja juuri tämän takia jatkan osakeostoksiani tasaisesti kuukaudesta toiseen, koska välillä markkinoilla on hiljaista, välillä on meluista, mutta pitkällä aikavälillä mennään aina hitaasti, mutta varmasti ylöspäin.
P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksistani.
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville
Omavaraisuushaaste Bloglovin’
Omavaraisuushaaste Blogit.fi
Tämä mies on saavuttanut taloudellisen riippumattomuuden:
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/8b802b28-4a98-4bd4-b7a2-7fa813521492
Rainer on toteemieläimeni – elämän ytimessä.