Lokakuun ostos vei käteisen riskirajoille

Olen erittäin sitoutunut vuoden tavoitteeseeni ja lokakuu vei minut jälleen hieman lähemmäksi niitä. Lokakuun ostoskohteeni oli sama kuin syyskuussa, eli Citycon. Cityconin hinta oli tippunut ilman mitään syytä vielä 5% viime ostoni tasosta ja prospektit ovat mielestäni sillä edelleenkin erittäin lupaavat ja pelkkä tuloksen pysyminen samassa kelpaisi minulle, kuuluuhan se strategiani osinkokone-osioon. Citycon-ostossa ei siis ollut sinänsä mitään ihmeellistä.

Käteistä minulle kuitenkin jäi oston jälkeen noin 150 euroa. Luettuani erään toisen nuoren sijoittajan blogista kuinka hänellä on n. 10000 euron taloudellinen käteissuoja, jäin miettimään onko näin reunalla elämisessä oikeastaan mitään järkeä. Tulin kuitenkin siihen tulokseen, että tilanteessani on, koska mikäli eteeni tuleekin yllättäviä erittäin suuria menoja (onnettomuus tai jotain vastaavaa), pystyn varmasti lainaamaan rahaa kavereiltani. Olen käytännössä koko opiskelujeni ajan lainannut erinäisille kavereilleni rahaa etenkin juuri ennen opintotuen tulemista, kun heidän varansa ovat loppuneet ja uskon, että he palauttaisivat palveluksen ilomielin takaisin. Yli tuhat euroa käyttötilillä sen sijaan vain ärsyttää, sillä näköpiirissäni ei ole vuoteen nyt mitään sen isompia ostoja muutamia lentolippuja lukuunottamatta. Puhelin ja tietokone ovat semiuusia ja asunnon osto tulee ajankohtaiseksi vasta 2018 vuoden alussa.

Sen ajan pystyn laittamaan ASP:lle ja osakkeisiin oikeastaan kaiken rahan, mitä minulla on. Pienet summat kannustavat myös siihen, että saatan myös kuluttamaan arjessa hieman fiksummin. Saatan jäättää sen yhden limun ostamatta ravintolassa ja juon vettä sen sijaan. Terveellisempää ja taloudellisempaa!

Kuten osinkokuningas lopettaisi, kysynkin, kuinka paljon sinulla on yleensä käteistä (tilillä) suhteutettuna omaisuuteesi?

11 kommenttia artikkeliin ”Lokakuun ostos vei käteisen riskirajoille”

 1. Käteistä on ollut läpi opiskeluvuosien aina n. 3000€ ja sitä pidän edelleen hyvänä puskurina. Jos olisin vastuussa vain itsestäni, riittäisi vähempikin, mutta tuossa summassa on varaa auton hajota ja eläinlääkärikuluja tulla enemmän samaan syssyyn. Tai muita skenaarioita, kuitenkin olen vastuussa lemmikkieni hoidosta jos niille jotain sattuu.

  Vastaa
  • Kuulostaa varsin fiksulta tuollaisessa tilanteessa, lemmikit kun voivat kerralla aiheuttaa aika isoja paukkuja ihan yllättäen. Toisaalta niinpä voi ihmisetkin… Auto on kyllä toinen, itse olen kauan miettinyt pitäisikö auto hankkia, mutta jotenkin pk-seudulla asuessa se tuntuisi uskomattoman huonolta sijoitukselta ainakin nyt kun asuu vielä yksin ja kaikki kulut osuisivat omalle kohdalle.

   Vastaa
 2. Minä laskin joskus että 16000 euroa pitäisi olla puskuri. Siihen oli laskettu kaikkien asuntojen menot, olikohan se 10 kk ajan. Eli haluaisin että jos tulisi joku rysäys, ja kaikki asuntoni olisivat tyhjillään, niin pärjäisin silti 10 kk ajan. Mutta tuo luku on vaan niin turvallisuushakuista minua. Samalla se mahdollistaa pientä varaa siihen että minulla on aina pelivaraa vaikka ostaa osakkeita (en ole ikinä ostanut puskurilla).

  Vastaa
  • 16000 euroa kuulostaa sinunkokoisella pääomavarannolla erittäin fiksulta kaikinpuolin. Varmaan suhteellinen määrä omaisuuteen on parempi laskentatapa kuin vain absoluuttinen summa, kuten hyvin kuvailitkin. Itse olen pohtinut myös, että haluaisin kasvattaa puskuria mahdollisen korjausliikkeen takia, mutta näillä tuloilla ja tavoitteilla se ei ole vielä mahdollista.

   Vastaa
 3. Aiemmin olen jättänyt kuukauden lopussa käyttötilille noin 1kk menot (1200€) + 2000€ puskurirahaa, eli yhteesä 3200€. Nyt olen loppukesästä nostanut tuon kokonaissumman 6000 euroon, koska olen alkanut vähentämään työntekoa ja näin ollen tuloni alkavat hieman laskea. Lisäksi haluan varautua paremmin suurimpiin yllätyksiin, kuten auton rikkoontumiseen yms. Kokonaisvarallisuudestani tuo on noin 1,6%.

  Lähitulevaisuudessa häämöttävän pörssiromahduksenkin takia olisi varmaan viisasta alkaa rakentamaan sijoitussalkkuun omaa erillistä käteispositiota.

  Vastaa
  • Muuttuvat kustannukset kuten auto varmasti vaikuttaa suuresti, niistä kun voi tulla isojakin kertakolauksia rahavarantoon, vaikka vakuutukset olisivatkin kunnossa. 1,6% ei silti kuulosta juuri suhteessa paljolta 😀 Omalla kohdallani 1,6% olisi n. 960 euroa. Joka itseasiassa on aika tarkalleen se summa, mikä tililläni nyt palkkapäivän jäljiltä taas on! Eli aika samoilla prosenteilla liikutaan kun olen taipaleeni alkuvaiheessa.

   Vastaa
 4. Mulla on heti käyttövalmiina tilillä nyt jotain 1500 € (nollakorkoisella käyttötilillä n. 500 € ja säästötilillä, josta saa minimaalista korkoa, mutta josta voi kuitenkin siirtää rahaa, n. 1000 €). Nuo on aika tarkkoja, mutta loput luvut on suunnilleen-lukuja; Heti käyttövalmiin rahan lisäksi mulla on määräaikaisilla talletustileillä useita tonneja niin, että aina on vähintään 2000 € nostettavissa maksimissaan neljän kuukauden sisällä. Ihan siis kaikenlaisilla tileillä n. 10 000 €. Loppu varallisuuteni on rahastoissa ja asunnossani. Mutta noista korkotileistäni olen pikkuhiljaa siirtelemässä osaa rahastoihin. Tuo 1500 € eli ihan heti käytössä oleva summa on n. 2 % varallisuudestani. Asunnossani on kiinni n. 80 % omaisuudestani, ja jotenkin tuottavissa sijoituksissa siis n. 18 %.

  Vastaa
  • Mielenkiintoista! Kun katselee kaikkia kommentteja, niin tuntuu, että suunnilleen tuo 2% on erittäin usealla käteiskassana. Riippumatta siitä kuinka suuri omaisuus on tai onko suunnittellut tuota säästössä olevaa astetta. Laittaa itsekin miettimään vähän tarkemmin, pitäisikö tuota varakassaa alkaa suunnitella…

   Vastaa

Jätä kommentti