Luin tänä vuonna 38 kirjaa – tässä parhaat!

Ensi alkuun pitää tehdä pieni tunnustus. Vaikka olen kirjoittanut blogiani aktiivisesti jo lähes viisi vuotta, en nuorempana ollut mikään kirjallisuuden tai kirjoittamisen suurystävä.

Kun koulussa sanottiin, että lukekaa tämä tai tämä kirja äidinkielen tunneilla, usein yritin keksiä vain mahdollisimman tehokkaan tavan olla lukematta koko kirjaa, mutta silti päästen kokeesta läpi. En myöskään kirjoittanut nuorempana juurikaan. Olin siis varmaan aika tavallinen nuori, jolla kiinnostus oli jossain ihan muualla kuin kirjoissa ja itsensä tietoisessa kehittämisessä.

Kirjoittamiseen herätyksen sainkin vasta lukion jälkeen, kun huomasin, että kirjoittaminen on itselleni huomattavasti luonnollisin tapa kertoa tarinoita ja jäsenellä ajatuksia sekä tunteita. Kun aloin kirjoittamaan ensimmäistä blogiani aktiivisesti (sen aikaisesta harrastuksestani), olin lukenut elämäni aikana alle 30 kirjaa kannesta kanteen.

Tänä vuonna luin kuitenkin 38 kirjaa, joka on siis enemmän kuin olin lukenut koko elämäni aikana yhteensä tähän vuoteen mennessä!

Tänään listaankin kaikki kirjat, joita luin tänä vuonna (huom. kaikki tietokirjoja) ja tosiaan nykyaikana pitää myös painottaa, että luin nämä kirjat, enkä kuunnellut. Vaikka diginatiivi olenkin, koen, että ihan fyysisen kirjan lukeminen on paljon mukavampaa kuin äänikirjojen kuuntelu tai vaikka Amazon Kindlellä kirjan lukeminen. Fyysisessä kirjassa on vain sitä jotain selittämätöntä taikaa ja harmittaa omalla tavallaan, etten lukemisen iloja ole aiemmin löytänyt – ehkä tämä on sitä aikuistumista?

Tänään listaankin kaikki kirjat, jotka olen tänä vuonna lukenut, annan niille arvosanan sekä esittelen täysin subjektiivisesti omasta mielestäni parhaat kirjat eri aiheisiin liittyen. Älä välitä numeroista alussa, ne kertovat vain järjestyksen, joissa kirjat luin.

Vuonna 2020 lukemani kirjat

1. Johtajuus – Matti Alahuhta 3/5
2. 7 Habits of Highly Effective People – Stephen Covey 4,5/5
3. Miten saan ystäviä menestystä ja vaikutusvaltaa – Dale Carnegie 2/5
4. Neuvotteluvalta – Sami Miettinen, Juhana Torkki 3,5/5
5. First Break All The Rules – Gallup 3,5/5
6. Elävä strategia, kyky nähdä, taito tarttua tilaisuuteen – Timo Ritakallio, Timo O. Vuorio 2/5
7. Sodankäynnin taito – Sunzi 3/5
8. High Output Management – Andrew Grove 2,5/5

————— KORONATAUKO KIRJASTOT KIINNI ——————–

1. Verkostoidu, vaikuta ja menesty – Aide Tonts 1/5
2. Ylivoimainen asiakaskokemus – Kari Korkiakoski; Belinda Gerdt 3,5/5
3. Never Eat Alone – Keith Ferazzi 2,5/5
4. Väärää yrittämistä – Kim Väisänen 4/5
5. Predictably Irrational – Dan Ariely 4,5/5
6. Continous API Management – Medjaoui Mehdi, Wilde Erik, Mitra Ronnie, Amundsen Mike 2/5
7. Rich Dad Poor Dad – Robert T. Kiyosaki 4/5
8. Brilliant Project Management – Stephen Barker, Rob Cole 3/5
9. Digiajan asiakaskokemus – Belinda Gerdt 2,5/5
10. Draivi, voiko sisäistä motivaatiota johtaa – Frank Martela, Karoliina Jarenko 4/5
11. Ongelmia ratkaiseva esimies – Risto Havunen, Anna Lavikkala 4/5
12. Drive – The Surprising Truth About What Motivates Us – Daniel Pink 3/5
13. The Insurance Management Playbook – Maroun Mourad 3/5
14. Work Rules! Google – Laszlo Bock 3,5/5
15. Strateginen kumppanuus – tapa tuottaa ylivoimaa – Pirjo Ståhle; Kari Laento 2,5/5
16. Successful Project Management – Jack Gido, Jim Clements, Rose Baker 3/5
17. API-talous – Jarkko Moilanen, Marjukka Niinioja, Marko Seppänen, Mika Honkanen 2,5/5
18. Idiootit ympärilläni – Thomas Erikson 2/5
19. EXIT – 15 inspiroivaa tositarinaa suomalaisista yrittäjistä jotka loivat menestyksen tyhjästä – Anssi Kiviranta, Matias Mäenpää 4/5
20. Agile Project Management – Jim Highsmith 4/5
21. Pivot – The Only Move That Matters Is Your Next One – Jenny Blake 3/5
22. Tilannetaju – päätä paremmin – Helena Åhman, Harri Gustafsberg 3/5
23. David&Goliath – Malcom Gladwell 3/5
24. The Book of Why – Judea Pearl, Dana Mackenzie 3/5
25. Miten sijoitan pörssiosakkeisiin – Seppo Saario 3/5
26. Principles – Ray Dalio 5/5
27. Strategiana asiakaskokemus – Pekka Puustinen, Hannu Saarijärvi 2/5
28. Thinking Fast and Slow – Daniel Kahneman 4,5/5
29. Strategic Relationships at work – Wendy Murphy, Kathy Kram 3,5/5
30. Astronaut’s Guide to Life on Earth – Chris Hadfield 4/5

Jos mietit, mitä pisteytykseni tarkoittaa, lukisin numeroita näin. Jos olen antanut kirjalle numeron, joka on alle 3, ei se ole mielestäni kenenkään ajan arvoinen. Kirja voi olla huonosti tai epäselvästi kirjoitettu tai sen sisältämä tieto voi olla yksinkertaisesti vanhentunutta. Usein kyseiselle kirjalle löytyykin joku parempi vaihtoehto, joka kertoo samoista asioista. Jos kirja on saanut 3-4, voi olla, että se on erinomainen, mutta ei ole antanut minulle mitään.

Jos kirja on saanut neljä tai yli, on se mielestäni erinomainen ja sopii ihan jokaiselle taustasta tai ammatista riippumatta.

Kirjoja on sinällään mahdoton laittaa suoraan järjestykseen, koska ne kattavat niin valtavasti eri aiheita, joten nostan esiin kirjoja eri aihealueilta, ja voit niistä sitten päättää, mikä vaikuttaa sinusta aidosti mielenkiintoiselta.

Aiemmin tänä vuonna listasin myös self-help kirjoja, jotka itse koen hyödyllisimmiksi, ja sen tekstin voit löytää täältä.

Jos haluat olla yksinkertaisesti parempi ja onnellisempi ihminen

7 Habits of Highly Effective People sekä Principles

Kirjoitin aikaisemmassa kirjoituksessani (johon linkki ylempänä) jo paljon ylisanoja 7 Habitsista ja se iski itseeni erittäin kovaa.

Myöhemmin tänä vuonna luinkin Ray Dalion Principlesiä ja se oli käytännössä mielestäni vain entistä parempi versio 7 Habitsista (eli ei ollut Jumala, Amerikka jne. juttuja niin paljon kuin 7 Habitsissa). Principles on äärettömän raskas lukukokemus – 700 sivua painavaa asiaa, mutta se onkin 7 Habitsin tapaan kirja, joka kannattaa ostaa, eikä vain lainata.

Siihen voikin palata aina uudestaan ja uudestaan ja kirjasta huomaa, että Ray Dalio on oikeasti tehnyt kirjan vain auttamistarkoituksessa, eikä rahastamistarkoituksessa toisin kuin niin moni muu self-help opas.

Molemmat, 7 Habits sekä Principles ovat kirjoja, jotka kaikkien meidän pitäisi mielestäni lukea ja sisäistää. Ihan riippumatta siitä, haluaako olla supermenestyjä vai ihan vain onnellisempi ja rauhallisempi ihminen. Asiat, joita näissä kirjoissa käsitellään pätivät aivan yhtä paljon 2000 vuotta sitten, kuin tänään, kuin 2000 vuotta tästä eteenpäinkin. Ihmisten perusluonne ja ajatukset kun eivät ajassa juurikaan muutu.

Taloudellisesta ajatuksista kiinnostuneille

Rich Dad, Poor Dad

Olin kuullut Rich Dad, Poor Dadista paljon hyvää, mutta en tosiaan aiemmin ollut paljoa lukenut, joten en kirjaa ollut koskaan saanut käsiini. Vaikka odotukset olivat korkealla, silti kirja yllätti positiivisesti. Kirjan yksi suurimmista mahdollisuuksista on sen tarinamuotoisuus sekä se, että oikeasti kuka tahansa voi samaistua ajatuksiin ja vasta-ajatuksiin, joita kirjassa käydään läpi.

Rich Dad, Poor Dad on etenkin täydellinen lukukokemus ihmisille, jotka ovat niitä kuuluisia negailijoita ja näkevät kaikessa ongelmia, uhkia, vastoinkäymisiä sekä epäonnistumisen mahdollisuuksia. Jos edes Rich Dad ja Poor Dad ei onnistu muokkaamaan ajattelutapaa, siinä kohtaan voi vain luovuttaa elämän kanssa.

Maailman ja ihmisten ymmärtämisestä kiinnostuneille

Thinking Fast and Slow, Predictably Irrational sekä Draivi, voiko sisäistä motivaatiota johtaa

Nämä kolme kirjaa käsittelevät pitkälti samoja asioita, erilaisista näkökulmista, mutta tietyt osat ja tutkimukset toistuvat kaikissa näistä kirjoista. Thinking Fast and Slow sekä Predictably Irrational ovat huomattavasti raskaslukuisempia kuin Draivi, mutta koen, että päällekkäisistä aiheista riippumatta, jompikumpi englanninkielisistä kirjoista kannattaa lukea.

Thinking Fast and Slow taitaa olla jopa käännetty suomeksi nykyään, mutta itse luen kirjat aina mielellään alkuperäiskielellä – käännöksissä katoaa kuitenkin aina osa alkuperäisestä charmista. Draivi sen sijaan on kevyt luku ja on hyvä johdatus aiheeseen, jossa Thinking Fast and Slow sekä Predictably Irrational menee huomattavasti syvemmälle.

Voin luvata, että kun luet edes jommankumman, Thinking Fast and Slow:n tai Predictably Irrationalin, et tule enää koskaan katsomaan maailmaa ja kanssaihmisiäsi samalla tavalla. Nämä kirjat oikeasti räjäyttävät tajuntasi ja auttavat sinua katsomaan maailmaan sekä peiliin aivan uudella tapaa.

Yrittämisestä ja vastoinkäymisistä sekä onnistumisista

Väärää yrittämistä sekä Exit

Väärää yrittämistä ja Exit ovat mielenkiintoisia kirjoja yrittäjien vastoinkäymisistä ja onnistumisista juuri Suomessa. Pidän molemmista kirjoista, koska niissä ei kaunistella yrittämistä ja osa tarinoista onkin aika inhorealistista, vaikka lopussa onkin aina sateenkaaren aarre, joka kuitenkin on aina vain rahapalkinto.

Käytännössä monessa tarinassa tulee se karu totuus esille, että käytännössä kaikki perheestä terveyteen on mennyt yrittäessä ja jäljelle jää vain miljoonat eurot, mutta kaikki muu on mennyt ja elämä pitää rakentaa uudestaan.

Olen aina itse pohtinut sitä, että haluaisin perustaa oman firman, kun FIRE:n olen saavuttanut ja vaikka kirjat eivät maalaa mitään kaunista kuvaa yrittämisestä, vahvistivat ne entisestään sitä, että olen asiasta kiinnostunut. Rakastan ongelman ratkontaa ja oikeastaan missään ei pääse ratkaisemaan niin paljon ongelmia kuin yrittämisessä.

Nämä kirjat ovat hyviä monesta eri syystä. Ne voi lukea vain tarinoina vaikeuksista voittoon. Ne voi lukea varoituksensanana jokaiselle, joka on kiinnostunut yrittämisestä sekä samaan aikaan ne voi lukea oppikirjana yrittämisestä tai ne voi lukea nyky-yrittäjille herätyksenä (onko yrittämisessä sittenkään mitään järkeä).

Tämän lisäksi ne voi lukea kirjana, kuinka yrittäjiä oikeasti pitäisi arvostaa paljon enemmän kuin heitä tällä hetkellä Suomessa arvostetaan ja edes miljonääriyrittäjiä ei ole syytä kadehtia – keskimäärin jokainen heistä on uhrannut koko elämänsä yrittämisen anteeksiantamattomalle alttarille. 

 

Yhteenveto

Koronassa on se outo asia, että se on tuonut kaiken negatiivisen mukana myös paljon hyvää. Vaikka asun suhteellisen lähellä työpaikkaani, laskin, että kun tein lähes koko edellisen vuoden etätöitä, pelkästään työmatkoissa säästin tänä vuonna yli 130 tuntia. Kun aikaa vuodessa on noin paljon enemmän, löytyi aikaa myös vapaa-ajalle enemmän ja uskon, että tämä oli yksi syistä, miksi sainkin niin paljon tänä vuonna luettua.

Jatkan varmasti kirjojen lukemista ensi vuonna samaan tahtiin koronasta tai sen puutteesta huolimatta, joten jos sinulla on tietokirjoja, joista haluaisit myös muiden kuulevan tai joita suosittelet muille, laita ihmeessä kommenttia alle ja jaa ajatuksesi. Toivon, että tästä listauksesta oli myös sinulle hyötyä, jos etsit uutta luettavaa joistain näistä aihealueista!

—-

Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

10 kommenttia artikkeliin ”Luin tänä vuonna 38 kirjaa – tässä parhaat!”

  1. Kiitos näistä vinkeistä, varsin kiitettävästi olet saanut luettua. Useampi itsellenikin tuttu kirja löytyy joukosta, mutta myös monta kirjaa, jotka täytyy ottaa lukulistalle.

    Vastaa
  2. Kivasti uusia vinkkejä ja myös monta tuttua. Laitan tässä myös omia vinkkejäni sinulle. Oma viitekehykseni on strategisessa johtamisessa ja muutosjohtamisessa:

    Frank Martela : Elämän tarkoitus
    Timo Järvensivu : Verkostojen johtaminen
    Ilona Hiila : Tiimiäly – Opas muuttuvaan työelämään
    Martti Vaalahti : Sanojen supervoima
    Benedict Carey : How we learn – the surprising truth about when, where, and why it happens
    Charles Duhigg : Tapojen voima – miksi käyttäydymme niin kuin käyttäydymme
    Timo Huttunen : Johdetaan yhdessä – hypeä vai työpaikan todellisuutta?
    Camilla Tuominen : Johda tunteita – menesty työelämässä
    Marjo-Riitta Ristikangas ja Vesa Ristikangas : Valmentava johtajuus
    Mikä meitä liikuttaa : motivaatiopsykologian perusteet
    Mikko Kuitunen ja Mika Sutinen : Mahtava moka – uskalla, opi ja menesty
    Seth Godin : Tribes – we need you to lead us

    Seuraatko jo youtubessa Thomas Frankin tai Matt D’Avellan kanavia. Molemmat menestyneitä yrittäjiä ja jakavat omaan prosessiinsa liittyviä asioita kevyesti, mutta tietoon perustuen.

    Vastaa
    • Kiitos erinomaisesta listasta! Otan ehdottomasti nuo kaikki varaukseen kirjastosta, oma varauslista alkoikin jo ehtymään alle kymmenen kirjan. Kaikki nuo vaikuttavat erittäin mielenkiintoisilta! Täytyypi Youtube-kanaviinkin tutustua, aika vähän tullut netistä noita selfhelp-juttuja katseltua, kun niissä on vaikea löytää hyvää neulaa heinäsuovasta.

      Vastaa
  3. Kiitos hyvistä vinkeistä! Itselleni lukeminen on yksi tärkeimpiä juttuja ja pöydällä on aina pino luettavaa (kirjastosta). Kevään koronasulun aikana yksi suurimpia pelkoja olikin luettavan loppuminen, kun kirjastot olivat kiinni. Onneksi ehdin kuitenkin hamstrata riittävän pinon kotiin.

    Sain tämän pohjalta tehtyä taas uusia varauksia (kiitos myös Nimettömän kommentoijan listalle!), joita odotella 🙂

    Vastaa
    • Itselleni kävi huonosti juuri koronasulun kanssa, että jäi pulloonkaulaan paljon kirjoja eikä silloin juuri pystynyt lukemaan. Nyt jouluna tuntuu, että kävi hyvä tuuri kun kirjojen palautusaikoja pidennettiin ja itsellä on vielä paljon luettavaa kesken! Hienoa, että tästä listasta oli apua uusien kirjojen löytämisen.

      Vastaa
  4. Jos ei ole jo luettu, niin Thinking, Fast and Slow:n jatkoksi sopii mainiosti Hans Roslingin Factfulness (suom. Faktojen maailma). Painoksesta riippuen kannesta löytyy mm. Bill Gatesin tai Barack Obaman kehut.

    Vastaa

Jätä kommentti