Luovuus lyö leiville

Monet meistä on opetettu ajattelemaan, että tienataksesi rahaa sinun täytyy opiskella jokin “kunnollinen” ammatti ja hankkia valmistumisen jälkeen vakituinen työpaikka. Luovien alojen ammatteja ei välttämättä pidetä tällaisina kunnollisina vakaina töinä, joilla voi oikeasti tienata rahaa.

Nykyään yhä useammat ovat kuitenkin ymmärtäneet, ettei kaikkien tarvitse seurata samaa polkua elämässä, ja työ voi tuoda toimeentulon lisäksi myös iloa elämään. Jos olet luova ihminen, joka nauttii vaikkapa piirtämisestä, kirjoittamisesta tai käsitöiden tekemisestä, miksi et käyttäisi taitojasi ja lahjojasi rahan tienaamiseen? Käymme läpi muutamia luovia tapoja, joilla voi nykyään päästä ihan mukaville tienesteille.

Suuntaa luovuutesi pelien suunnitteluun

Peliala on jatkuvassa kasvussa, ja Suomea pidetään nykyään yhtenä Euroopan merkittävimmistä pelintuottajamaista. Kaikki tuntevat esimerkiksi Rovion suosikkipelin Angry Birds, joka on kasvanut valtavaksi brändiksi. Pelinsuunnittelu on erittäin luova ala, joka yhdistää graafiset opinnot ohjelmointiin ja tarinankerrontaan.

Jos rakastat videopelien pelaamista, ja koet olevasi visuaalisesti lahjakas, voit luoda uran pelien suunnittelun parissa. Suomessa on tarjolla monenmuotoista pelialan koulusta, ja voit erikoistua vaikkapa visuaaliseen pelisuunnitteluun, peliohjelmointiin, pelituotantoon tai e-urheiluun. Pelien suunnittelu on yksi parhaista tavoista valjastaa luovuutesi rahantekoon!

Tienaa rahaa kirjoittamalla

Luovuus voi näyttäytyä monissa eri muodoissa. Kenties sinun vahvuutesi suuntautuu enemmän kirjoittamisen kuin visuaalisten taiteiden puolelle. Internetin valtakaudella erilaiset nettisivut tarvitsevat valtavasti kirjoitettua sisältöä, joten kirjoittaminen voi olla kohtuullisen helppo tapa tienata rahaa.

On monta erilaista tapaa, joilla voit ansaita rahaa kirjoittamalla. Voit esimerkiksi saada keikkatöitä sisällönkirjoittajana erilaisille nettisivuille, jolloin asiakas kertoo sinulle, millaista sisältöä he tarvitsevat. Tällöin kyseessä on palkkatyö, joka voi tuoda suurempia ja tasaisempia tienestejä, mutta toisaalta sinun täytyy sopeutua kirjoittamaan käskystä mitä asiakas haluaa.

Voit myös kirjoittaa omaa blogiasi, jolloin voit kirjoittaa vapaasti mitä haluat, ja pyrkiä lyömään rahoiksi esimerkiksi mainosten ja affiliate-linkkien avulla. Tämä vaatii paljon työtä ja tienestit voivat olla etenkin alkuun hyvinkin pieniä ja epäsäännöllisiä. Jos löydät hyvän kohdeyleisön, saat tarpeeksi lukijoita ja onnistut saamaan hyviä affiliate-sopimuksia firmojen kanssa, saatat kuitenkin lyödä hyvin rahoiksi. Lisäksi sinulla on vapaus kirjoittaa niistä aiheista, mitkä ovat sinulle tärkeitä – kuten vaikkapa arjen luksuksesta.

Hyödynnä käsityötaitosi

Kenties sinunkin mummosi neuloi aina joululahjaksi villasukkia, jotka otettiin vastaan enemmän tai vähemmän innolla. Viime vuosina käsityöt, kuten neulominen ja virkkaus ovat nousseet uuteen suosioon, ja kaikenikäiset ihmiset ovat ottaneet harrastuksen omakseen. Käsitöiden tekoon liittyvää keskittymistä pidetään osana nykyajan mindfulnessia, ja sen uskotaan lievittävän stressiä.

Jos nautit käsitöiden tekemisestä, miksi et tekisi sillä myös rahaa? Harrastuksen suosiosta huolimatta läheskään kaikki eivät viitsi itse neuloa sukkia, villapaidasta tai viltistä puhumattakaan. Käsitöitä on helppo myydä esimerkiksi myyjäisissä, kirpputoreilla, sosiaalisen median ryhmissä tai sivustoilla kuten Etsy.

Omia käsitöitä voi myydä toiminimellä tai ilman, mutta pidä mielessä, että niillä ansaitut rahat ovat aina veronalaista tuloa. Voit aloittaa toiminnan sivutyönä tavallisen päivätyön ohella, mutta jos bisnes lähtee oikein hyvin käyntiin, voit kenties siirtyä kokopäivätoimiseksi käsityöammattilaiseksi.

Luovuudesta työ

Nykyään yhä useammat ihmiset etsivät tapaa nauttia enemmän arkisesta elämästään, ja osana siihen kuuluu vapaa-ajan lisääminen esimerkiksi osa-aikatyön kautta. Luovan työn tekeminen on itsensä toteuttamista, joka ei välttämättä edes tunnu niin paljon työltä kuin tasainen puurtaminen vaikkapa toimistokopperossa.
Jokainen on hyvä jossain, ja ensimmäinen tehtäväsi on vain sisäistää, mikä sinun vahvuutesi on. Jos nautit vaikka valokuvien ottamisesta, voit aloittaa myymällä kuviasi netissä. Kenties osaat säveltää ja kirjoittaa lauluja? Internet tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia jakaa musiikkiasi muiden kuultavaksi. Mikäli olet lahjakas piirtäjä tai maalaja, voit myydä taulujasi suoraan asiakkaille.

Luovan työn mahdollisuudet ovat rajattomat, ja sinun täytyy vain löytää itsellesi sopiva juttu. Mikä parasta, aloittamiseen ei yleensä tarvita juurikaan pääomaa, joten voit vapaasti kokeilla, mikä toimii juuri sinulle.

 

Jätä kommentti