Maailman vihatuin nousumarkkina – ja miksi joku lupaa aina romahdusta

Pitkään pohdittiin tuleeko talouteen ja pörsseihin pehmeä lasku, kova lasku tai jotain tältä väliltä. Tällä hetkellä tilanne näyttää kuitenkin mielenkiintoiselta. Helsingin pörssissä ja Suomen taloudessa tehtiin tyylipuhdas mahalasku, josta toipuminen tulee olemaan kivuliasta. Entä Yhdysvalloissa? Ei laskeuduttu laisinkaan! Euroopassa talous on hidastumaan päin, mutta osakemarkkinat tekevät kaikkien aikojen huippunoteerauksia.

Suomesta katsoen osakemarkkinat näyttävätkin hieman paradoksaaliselta – Suomeen sijoittaneella on mennyt pitkään huonosti, mutta jos rahasi ovat olleet jossain muualla kuin Suomessa, todennäköisesti kaikki muut vuodet kuin 2022 ovat olleet erinomaisia sijoitusvuosia viimeisen jopa 15 vuoden aikana!

Tänään puhunkin ennen kaikkea Yhdysvaltain osakemarkkinoista ja maailman markkinoista, jotka molemmat liikkuvat erittäin lähellä kaikkien aikojen huippuja, vaikka selkeää pudotusta on ennustettu jo pitkään.

Jotkut huutavat sutta aina pitkässä nousumarkkinassa

Tiedämme kaikki sadun, jossa poikaa huutaa sutta, vaikka sitä ei näy mailla eikä halmeilla. Osakemarkkinat ovat siitä mielenkiintoisia, että tällaisia poikia löytyy maailman isoista sijoittajanimistä yllättävän paljon.

Olet saattanut joskus kuulla Robert Kiyosakista tai tarkemmin hänen kirjastaan Rikas isä, köyhä isä. Kirjassa on hyviä perusajatuksia rahan miettimiseen ja kirja onkin muuttunut klassikkostatukseen etenkin nollakorkoaikana, koska korostaa niin vahvasti asuntosijoittamisen merkitystä vaurastumisessa. Resepti, joka on toiminut äärimmäisen hyvin länsimaissa viimeisen vuosikymmenen ajan.

Vaikka Kiyosaki on tunnettu kirjailija ja sijoitusvaikuttaja, tästä huolimatta hän on tullut tunnetuksi sijoituspiireissä viimeisen kymmenen vuoden aikana jostain aivan muusta – jatkuvasta paniikin viljelemisestä. Kiyosaki on luvannut Yhdysvaltain osakemarkkinoiden ja talousjärjestelmän romahtamista yli vuosikymmenen! Ollen koko ajan jatkuvasti väärässä. Mutta silti saaden huomiota koko ajan enemmän ja enemmän.

Pessimismi onkin mielenkiintoinen asia. Kirjoitan Viisaassa sijoittajassa juuri tietyistä sijoitusguruista, kuten Tohtori Tuhosta ja Jeremy Granthamistä, jotka ovat ennustaneet romahdusta myös oikeastaan aina vuoden 2008 finanssikriisistä lähtien. Miksi? Koska niin Tohtori Tuho ja Jeremy Grantham tulivat kuuluisiksi siitä, että he ennustivat yhden romahduksen oikein. Kun olet kerran ollut oikeassa isosti, sijoitusmaailmassa usein se riittää. Tämän jälkeen ennusteita nostetaan esille, koska pessimismiä pidetään älykkäänä ja pelottelu myy aina (huomaat tämän myös, jos katsot, millä otsikoilla iltapäivälehdet myyvät itseään R-Kioskeilla ja ruokakaupoissa hiljaisena uutispäivänä).

Ihmiset myös rakastavat arvuuttelua, mutta jos olen yhden asian oppinut, niin sijoittamisessa arvuuttelulla täytyy pitää nolla-arvostus. Haluamme tietää nouseeko vai laskeeko pörssi seuraavana päivänä, viikkona, kuukautena ja vuotena – ja tämän ennustamisen ympärille on rakennettu aivan loputtomasti liiketoimintoja ja muita raha-aukkoja. Lopputulos? Kukaan ei ole yhtään sen viisaampi, koska emme voi koskaan ennustaa tulevaa.

Afford Anything -podcast teki pari vuotta takaperin hienon graafin Kiyosakin ennustuksista vuosien varrella yhdistäen sen S&P 500 indeksin kehittymiseen. Kaikki nämä ennustukset siis sisältävät saman sisällön: talous ja osakemarkkinat romahtavat. Pörssigraafit kuvaavat hyvin, kuinka osuneita ennustukset olivat.

 

Kuva on sen verran pieni ja se on vain vuoteen 2021 asti, joten katsotaan Twiitit ihan listana aina vuoteen 2024 asti.

Huhtikuu 7, 2011: ”For the educated, an economic crash is the best time to get rich. Guess what? The crashing is not over.”

Syyskyy 1, 2015: ”I’ve been predicting since ’02 that we would see a stock market crash in ’16.”

Heinäkuu 30, 2017: ”Another sign a real estate crash is coming…..”

Elokuu 7, 2018: ”Unfortunately we had a big crash in 2000, they called it the dotcom crash, then in 2008 it was the subprime real estate crash. The next is going to be the biggest of all. When it’s coming I don’t really know, but the foreshocks are sounding right now.”

Huhtikuu 17, 2020: ”CRASH ONLY BEGINNING: Buffet says ’When tide goes out you see who’s been swimming NAKED.’ Billions of naked swimmers. SAD.”

Lokakuu 28, 2020: ”The EVERYTHING CRASH is coming. Since 1987 world has been in EVERYTHING BUBBLE. Now all crashing. Prices of gold silver Bitcoin will crash too. US dollar to rise. Be patient.”

Syyskuu 26, 2021: ”Giant stock market crash coming October. Why? Treasury and Fed short of T-bills. Gold, silver, Bitcoin may crash too.”

Syyskuu 26, 2022: ”EVERYTHING BUBBLE into EVERYTHING CRASH. I warned in my books, the biggest crash has been building since 1990s. Rather than fix problems FED printed FAKE $. In Everything Crash everything crashes even gold, silver, BC.”

Heinäkuu 17, 2023: ”I do not play the stock or bond markets. As an entrepreneur I like my hands on control too much. Yet too many signs point to a severe stock market crash.”

Joulukuu 10, 2023: ”Get some cash out of banks as you need cash. This may be the start of the biggest crash in history.”

Minään noista vuosista pörssi ei romahtanut. Ja mikä huvittavinta, vuonna 2020 tehty twiitti oli käytännössä koronakuopasta nousun jälkeen, josta alkoi yksi parhaista pörssin kaksivuotisista koskaan. Hiljaiseksi siis vetää tämä maailman lopun ennustaminen.

Ja sinänsä ajankohtaista, niin Kiyosakin psykoosit ovat vain koventuneet ja tarina muuttuu koko ajan. Alla muutama twiitti pelkästään tältä kuukaudelta.

Huhtikuu 2, 2024: Harry Dent is predicting the biggest “everything” crash is coming. He is saying the “Baby Boom Generation” will be the biggest losers, as their homes crash in value. He says the S&P will fall by 80%. He also predicts Bitcoin will drop back to $200 a coin.

Huhtikuu 7, 2024: The EVERYTHING BUBBLE, stocks, bonds, real estate SET to CRASH. US debt increasing by $1 trillion every 90 days. US BANKRUPT. Save your self. Please buy more real gold, silver, Bitcoin.

Niinpä niin. Välillä tuntuu, että sosiaalinen media ja huomiotalous on myös pilannut suuren osan sijoitus – ja talouskeskustelusta, koska mitä äärimmäisemmät mielipiteet, sitä enemmän usein seuraajia saa, ja sitä enemmän palstatilaa saa. Kiyosaki on hieno esimerkki siitä, että relevanttius on vaikea laji, ilman äärimmäisyyksiä.

Minut saa rauhassa canceloida siinä kohtaan, jos joskus tähän paisuttelun ja maailmanlopun ennustamisen kelkkaan hyppään lisää julkisuutta, lukijoita, seuraajia (eli rahaa) saadakseni – se on lupaus.

Mitä tehdä, kun osakemarkkinat nousevat ja nousevat ja loppua ei näy?

Lyhyesti sanottuna, kannattaa pitää hatusta kiinni ja nauttia noususta. Kokonaan sivussa pörssistä ei kannata koskaan olla juuri yllä olevien esimerkkien takia, mutta mielestäni tietyssä pisteessä nousumarkkinaa, pientä varovaisuutta on ihan järkeväkin harjoittaa. Tärkeintä on kuitenkin olla laittamatta rahojaan markkinoita vastaan. Miksi? Koska kuten vanha viisaus menee: markkinat pysyvät irrationaalisina pitempään kuin sinulla riittää rahaa – jos vaikka lähdet shorttaamaan nousevaa vahvaa markkinaa vastaan. Voit olla oikeassa, mutta jos olet oikeassa liian aikaisin, pahimmillaan lopputulemana voi olla valtaiset sijoitustappiot.

Näin jälkikäteen on selkeää, että itseni olisi pitänyt harjoittaa tällaista varovaisuutta vuoden 2022 pörssihuipuissa. Olisin tällä hetkellä varmaan yli 100 000 euroa vauraampi, jos näin olisin tehnyt. Jossittelu on kuitenkin turhaa ja mielenkiintoisempaa on se, mitä olen nyt tehnyt.

Salkkuni isoin pörssiomistus Medpace otti viimeisen viiden kuukauden aikana aivan uskomatonta nousua yhtiön arvostustasojen noustessa historialliseen ääripäähän. Yhtiö on äärimmäisen laadukas, kasvaa edelleen tuttuun tapaan, eikä heikkouksia näy, mutta 60% nousu alle puoleen vuoteen ja 100%:n nousu vuoden sisään, oli itselleni liikaa.

Mitä siis tein? Myin puolet omistuksistani pois – eli noin 45 000 euroa. Miksi puolet? Samaan aikaan, kun en usko nousun olevan kaikissa osakkeissa Yhdysvaltain pörsseissä kestävää – en myöskään usko mihinkään maailman lopun skenaarioon. En usko kokonaan markkinoilta poistumiseen, koska se olisi kirjaimellisesti markkinoiden ajoittamista – joka luonnollisesti menee aina päin seiniä.

Tämän takia voittojen leikkaaminen puoliin oli sopiva kompromissi. Sain mielenrauhan, keräsin voitot kotiin, mutta tästä huolimatta Medpace jatkaa edelleen salkkuni isoimpana pörssiomistuksena – ja lähti kurssi nousuun tai laskuun, tulen siitä hyötymään. Jos pörssikurssit lähtevät Yhdysvalloissa selvään laskuun, siirryn vähitellen rahojeni kanssa takaisin ostolinjalle. Jos taas näin ei tapahdu, tulen joka tapauksessa hyötymään kurssinoususta.

Win-win siis, mutta samalla kertoo siitä kuinka myyminen on kyllä edelleen mielestäni kaikista vaikein osa sijoittamista.

Kaikesta tästä ei kuitenkaan kannata ottaa ajatusta siitä, että romahdusta ei koskaan tule. Kyllä tulee – myös Yhdysvaltain markkinoille aikanaan. Ja jälki tulemaan olemaan aivan yhtä rumaa ja paniikinomaista kuin aina ennenkin pörssissä. Ja silloin Kiyosakin kaltaiset tyypit huutavat, että ”MINÄHÄN SANOIN”. Niin sanoivat, mutta aivan kuten poika, joka huusi sutta, siitä huutamisesta ei ollut muuta kuin haittaa.

Mutta sitä odotellessa ei kannattaa istua sivussa ja ennustaa maailmanloppua. Maailmanloppu iskee jokaiseen pörssiin aina välillä, mutta sitten huomataankin, että se ei ole maailmanloppu. Tulee olemaan myös mielenkiintoista nähdä, pysyykö uusi trendi, jossa keskuspankit reagoivat ennätysnopeasti pelastamaan markkinat, jota myötä finanssikriisin kokoisia romahduksia ei tule, vaan dipit jäävät jatkossakin lyhytjänteisimmiksi.

Älä siis usko maailmanlopun ennustajia tänäänkään, vaan sijoita säännöllisesti ja ajallisesti hajauttaen – ja nauti niin nousu – kuin etenkin laskumarkkinasta.

————————————–

Voit tilata huippuarvostelut saaneet bestseller-sijoituskirjani ”Viisas sijoittaja – tunne itsesi ja osakemarkkinat” nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa edullisesti Adlibriksestä täältä tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi 

Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä ja Storytelistä sekä kaikista muistakin suomalaisista äänikirjapalveluista.

Jos taas olet uusi blogissa, Aloita täältä ja syvenny syvemmälle sijoittamisen ja henkilökohtaisen talouden maailmaan. Olen kirjoittanut blogiin 8 vuoden aikana yli 800 kirjoitusta henkilökohtaisen talouteen ja sijoittamiseen liittyen, joten löydät varmasti etsimäsi!

Muista myös seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista! 

Omavaraisuushaaste Threads
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

5 kommenttia artikkeliin ”Maailman vihatuin nousumarkkina – ja miksi joku lupaa aina romahdusta”

 1. Lopettelen tässä juuri erinomaista ”Viisas sijoittaja” kirjaasi – kiitos siitä!

  Kirjassa mainitset, että yksi Warren Buffettin vahvuuksista on ollut hänen kykynsä istua alati kasvavan rahaläjän päällä markkinoiden ollessa ylikuumentuneita, ja satsaavan vasta kun poksahtaa ja kaikki myyvät paniikissa.

  Ilmeisesti Berkshire Hathawayn käteisvarannot ovat nyt ennätyskorkealla: https://www.fool.com/investing/2024/03/01/berkshire-hathaway-is-hoarding-168-billion-in-cash/

  Eli voisi tulkita, että Buffett lataa paukkuja korjausliikkeeseen. Toki hänkään ei ole aina oikeassa, kuten kirjassakin sanoit.

  Herättääkö tuo ajatuksia? Oma vastaukseni on, että sijoitan, mutta vähän isommalla defensiivisellä fokuksella kuin yleensä, ja pidän normaalia suurempaa summaa lyhyissä koroissa, jota pikkuhiljaa laitan takaisin osakkeisiin (tai no, ETF:iin). Jos romahdus tulee pian, voin ehkä hyötyä siitä vähän, ja jos ei, niin sitten menetyt voitot eivät kuitenkaan ole pahimmat mahdolliset. Kultainen keskitie siis, ehkä rinnastettavissa tuohon kun myit puolet Medpacesta.

  Kiitos vielä kirjasta, se oli tosi hyödyllinen 💪🏻 Koen nyt ymmärtäväni osakemarkkinoita paremmin ja olen paljon itsevarmempi sijoitusteni suhteen, vaikka olenkin lähinnä passiivinen ETF sijoittaja.

  Vastaa
  • Olen omistanut Berkshiren osaketta vuodesta 2005 alkaen, ja koko sen ajan mediassa on ollut otsikoita miten sen käteisvarat ovat ennätyskorkealla. Kuten ovat useimmiten olleetkin. Tämä on tietysti sopusoinnussa blogistin toteamuksen, että viimeiset noin 15 vuotta ovat olleet erinomaisia nousuvuosia Suomen ulkopuolella, kanssa. Suuri käteispaino myös spinnataan mediassa negatiiviseksi asiaksi – pessimismi myy – vaikka oikeasti se on positiivinen ongelma: rahaa tulee sisään ovista ja ikkunoista aivan valtavia määriä jatkuvasti vuodesta toiseen! Koko tämän ajan on myös spekuloitu Buffettin seuraajasta ja valiteltu tämän olevan liian vanha tehtäväänsä.

   Vastaa
  • Frankie Boy: Berkshiren käteisvarat ovat tosiaan olleet ennätyskorkealla oikeastaan jo pitkään vuodesta toiseen. Mutta samalla yhtiön sijoitustuotot ovat myös jatkuneet erinomaisesti – nämä tosiaan, kuten alla oleva kommentoija sanoikin, ovat omalla tavallaan samaan asiaan liittyvä, eli yhtiöt onnistuvat takomaan Berkshirelle niin paljon rahaa, että rahaa tulee sisään enemmän kuin sitä ehditään käyttää.

   Tärkeää on myös huomata, että Berkshire ei ole tässä kohtaa yksityissijoittajalle yksi-yhteen vertailukohta, koska sadoilla miljardeilla pystyy ja joutuu tekemään sijoituksia, joita yksityissijoittaja ei pysty. Mutta toisaalta, yksityissijoittaja pystyy tekemään sijoituksia, joita Berkshire ei koskaan pysty, koska Berkshiren ei pysty ostamaan pieniä tai edes keskisuuria yrityksiä ostamatta koko yritystä kerralla pörssistä. Vaikka olemme markkinoilla samaan aikaan kuin Buffett, ei normi yksityissijoittaja pelaa samaa peliä kuin Buffett.

   Ja aivan mahtavaa kuulla, että kirja toimi myös ETF-sijoittajalle! Ja hienoa myös, että antoi luottamusta tekemiseen, ETF-sijoittajallekin nuo opit ovat hyödyllisiä sekä varmasti vahvistavat sitä, että keskimäärin niissä ETF:ssä tosiaan kannattaa olla suorien osakkeiden sijaan 😀

   Ikiholdari: Jep, Berkshire on erinomainen esimerkki siitä, että käteiskassan ja odottamisen sekä holdaamisen taito on erittäin tärkeä – ja että markkinoita vastaan bettaaminen on oikeasti aika itsetuhoista, mutta se ei sulje sitä, että käteiskassaa ei pitäisi.

   Berkshire kuitenkin juuri sitten niissä oikeissa romahduksissa pystyy käyttämään tätä ylimääräkassaa tehdääkseen diilejä sekä sijoituksia, jotka ovat vain mahdollisia tällaisissa poikkeustilanteissa. Finanssikriisi oli hyvä esimerkki tästä, kun Berkshire tuki niiin Jenkkipankkeja kuin tiettyjä yrityskauppoja, kun rahoitusta ei muuta saaltu. Näiden sijoitusten vuosituotot liikkuivat yli 25%:ssa.

   Vastaa

Jätä kommentti