Tästä alkoi matkani taloudelliseen riippumattomuuteen

Perhosvaikutus – kun investointipankki menee konkurssiin toisella puolella maailmaa, Suomessa teinipoika kiinnostuu taloudesta.

15.9.2008, New York, Yhdysvallat – finanssimaailma järkkyi. Investointipankki Lehman Brothers ilmoitti menevänsä konkurssiin ja finanssikriisin kipinä leimahti.

Kesti vasta kuukausia kun tämä tapahtuma alkoi näkymään ihmisten arjessa, pörssikursseissa ja yleisenä kaaoksena talousmaailmassa, mutta tästä lähteneet tapahtumat näkyvät edelleen satojen miljoonien ihmisten elämässä.

Samaan aikaan Atlantin toisella puolella Hyvinkäällä oli 17-vuotias Omavaraisuushaaste – eli minä – joka ei tiennyt investointipankeista, taloudesta tai rahasta yhtään mitään. Eikä siitä, kuinka tämä tavallinen maanantaipäivä tulisi muuttamaan hänen elämänsä täysin. Kalenterissa oli mitä todennäköisemmin pitkää matematiikkaa sekä Saksan opiskelua, joka ei motivoinut enää millään tavalla.

Lukion aikana arvosanani olivat laskeneet ensimmäisestä jaksosta lähtien ja keskiarvo oli menossa koko ajan lähemmäs kuutosta. En tiennyt mitä halusin elämältä, en tiennyt, mitä halusin opiskella, enkä tiennyt, mikä minua kiinnostaa. Olin täysin hukassa elämäni kanssa.

Sitten näin Teksti TV:ssä uutisen Lehman Brothersista. En tiennyt, mikä se oli, joten en edes lukenut uutista. Illalla uutisia katsoessani törmäsin samaiseen uutiseen. Ja koko seuraavan viikon näin Lehman Brothersia jokaisessa otsikossa, uutisessa ja Teksti TV:n aloitusnäytössä.

Jos jokin mistä en ymmärrä mitään saa näin suuren uutisarvon, täytyy minun ottaa asiasta selvää. Tiesin, että halusin olla yleissivistynyt ja ymmärtää suunnilleen, mistä maailmassa on kysymys. En tiennyt, että Lehman Brothersiin tutustuminen tulisi kuitenkin muuttamaan elämäni lopullisesti.

Kun annat pikkusormen

Onneksi oli Internet. Aloin hamuamaan tietoa Lehmann Brotherista, subprime-kriisistä ja taloudesta ylipäätänsä. Koulu ei alkanut kiinnostamaan yhtään sen enempää, mutta tulin itsekoulutetuksi taloudesta ja kävin lukiossa sen yhden kurssin, jossa käsiteltiin taloutta. Pian ei ollut enää kysymystä siitä, mikä minua kiinnosti. Talous, osakkeet, korot, keskuspankit, talouskriisit.

Lukio oli ja meni C:n paperein ja päätinkin hakea armeijan jälkeen kauppakorkeakouluun. Muutaman välistopin (armeija ja Vaasan kauppakorkeakoulu) kautta päädyinkin Tampereen Yliopiston kauppatieteelliseen. Aloitin osakesijoittamisen kesätyörahoillani jo armeijassa ollessani ja ne rahat, mitä ikätoverini käyttivät juomiseen intin viikonloppuina, käytin minä osakkeisiin. Kipinä oli jo täysi metsäpalo eikä sitä voinut enää sammuttaa.

Taloudellinen riippumattomuus yllättää puun takaa

Kun aloitin osakesijoittamisen, aloitin sen vain, koska ”se oli jännää”. Tämä on huono syy aloittaa sijoittaminen. Ja alkusijoitusurani olikin lähinnä jännityksen etsimistä ja paljon epäonnistumisia. Onneksi nuorena ja opiskelijana minulla ei ollut paljoa rahaa käytössä, joten kun epäonnistuin ensimmäisissä sijoituksissani, en menettänyt paljoa rahaa. Oppirahat tulivat maksettua pienillä panoksilla, mikä on aina hyvä asia.

Kauppiksessa opiskelu maistuikin minulle huomattavasti paremmin kuin lukio-opiskelu ja en ollut erinomainen, mutta hyvä opiskelija kuitenkin. En ole koskaan ollut hyvä lukemaan tenttikirjoja, mutta onnekseni kaikki se tieto, jota olin kerännyt kirjojen ulkopuolelta uutisista, lehtiartikkeleista ja osakesijoittamisesta auttoi minua huomattavasti myös kauppakorkean opinnoissani.

Jonain iltana kun tutkin opiskelija-asuntoni tietokoneen äärellä potentiaalisia sijoituskohteita, törmäsin englanninkieliseen blogiin nimeltä Mr. Money Moustache. Blogissa MMM kertoi kuinka hän saavutti taloudellisen riippumattomuuden vaimonsa kanssa jo 30-vuotiaana! Taloudellinen riippumattomuus? Mitä se on, ihmettelin.

Blogia enemmän luettuani minulle selvisi, että taloudellinen riippumattomuus on juuri se, mitä elämältäni haluan. Ja se olisi se syy, miksi sijoittaisin myös jatkossa. Taloudellinen riippumattomuus mahdollistaisi minulle täyden vapauden palkkatöistä.

Voisin käyttää joka päivä 24 tuntia päivästäni mihin tahansa haluan samalla kun sijoitukseni tekevät rahaa puolestani. Jos pystyisin saavuttamaan taloudellisen riippumattomuuden edes suunnilleen yhtä nopeasti kuin MMM (30-vuotiaana) voisin käyttää elämäni parhaat vuodet aivan mihin tahansa työssäkäynnin sijaan.

Kiinnostuin taloudellisesta riippumattomuudesta kuin finanssikriisistä aikanaan ja imin kaiken tiedon siihen liittyen englanninkielisistä blogeista muutamassa viikossa. Pian selvisi, että tie ei olisi yhtä ruusuinen kuin amerikkalaisilla bloggareilla. Suomessa ei saa heti töihin mennessä hyvälläkään koulutuksella 100 000 euron vuosituloja. Suomessa 50 000 euron tuloilla veroprosenttisi on yhtä korkea kuin amerikkalaisen 100 000 eurolla jne.

Taloudellinen riippumattomuus ei ollutkaan siis niin helppoa kuin mitä olin lukenut. En asunut Yhdysvalloissa. En syntynyt varakkaaseen tai koulutettuun perheeseen. Minulla tai vanhemmillani ei ollut suhteita työelämässä. Lähdin aidosti nollasta. Jokaisen omistamani euron olen tähän päivään saakka tienannut omalla työlläni ja sijoituksillani.

Tiesin kuitenkin, että taloudellinen riippumattomuus oli myös minun saavutettavissani. Oli siis tehtävä suunnitelma.

Omavaraisuushaaste syntyy

Suunnitelma on paras kun sen kirjoittaa ylös. Ja koska olen aina pitänyt kirjoittamisesta, oli blogi luonnollinen tapa pitää kirjaa suunnitelmasta. Samalla kun kirjoitan muille ihmisille, pysyn samalla motivoituneena. En ole koskaan ollut hyvä pöytälaatikkoon kirjoittaja. Koska tie taloudelliseen riippumattomuuteen ei tulisi minulle suomalaisena olemaan yhtä helppo kuin amerikassa, tarvitsin tarkan strategian. Se tiivistyy kolmeen, edelleen elämäni taloudellisia päätöksiä ohjaavaan lauseeseen.

Kulutan vähemmän.
Tienaan enemmän.
Sijoitan yksinkertaisesti ja säännöllisesti.  

Kaikki blogissani alkoikin näistä kolmesta lauseesta.

Aloitinkin blogin pitämisen vuoden 2016 alussa ja vain aika näyttää milloin saavutan taloudellisen riippumattomuuden. Olen kuitenkin luvannut itselleni, että kirjoitan tätä blogia koko matkani ajan ja myös sen jälkeen kun taloudellisen riippumattomuuden vihdoin saavutan.

Toivon, että liityt mukaani matkaani taloudelliseen riippumattomuuteen ja ehkä innostut siitä itsekin! Mikäli et halua taloudellista riippumattomuutta, mutta olet kiinnostunut järkevästä taloudenhallinnasta ja/tai sijoittamisesta sekä oman työurasi kehittämisestä, olen varma, että blogini voi antaa myös silloin sinulle hyviä ideoita.

Aloita siis tästä blogini klassikkotekstieni lukeminen ja syvenny talouden ihmeelliseen ja inspiroivaan maailmaan. Voin luvata, talouteen perehtyminen on aikasi arvoista – kirjaimellisesti!

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta valitsemassasi sosiaalisessa mediassa, jotta et missaa yhtään kirjoitustani! 

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram

Omavaraisuushaaste Shareville
Omavaraisuushaaste Bloglovin’
Omavaraisuushaaste Blogit.fi

Jätä kommentti