Matkani tietokirjailijaksi osa 9 – Kirjan julkaisu!

Kirjani Viisas sijoittaja on ollut nyt kaupoissa sekä ääni- ja e-kirjapalveluissa aika tarkalleen kahdeksan viikkoa ja onkin aika jatkaa matkani tietokirjailijaksi sarjaa yhdeksännellä osalla. Aiemmat matkani tietokirjailijaksi tekstit löydät alta.

Matkani tietokirjailijaksi osa 1 – Unelmasta ja ajatuksesta kirjaksi – nopea katsaus
Matkani tietokirjailijaksi osa 2 – Käsikirjoituksen kirjoittaminen
Matkani tietokirjailijaksi osa 3 – Käsikirjoituksen editoiminen ennen kustannustoimittajaa
Matkani tietokirjailijaksi osa 4 – Kirjan tarjoaminen kustantamoille 
Matkani tietokirjailijaksi osa 5 – Kustannussopimus
Matkani tietokirjailijaksi osa 6 – Milloin kirja on valmis?
Matkani tietokirjailijaksi osa 7 – Kustannustoimittajan kanssa työskentely
Matkani tietokirjailijaksi osa 8 – Kirjan kannen ja nimen päättäminen

Tässä yhdeksännessä osassa käyn läpi kirjan julkaisun, sen ympärillä tapahtuvan härdellin, mitä kaikkea minun piti tehdä sen eteen sekä hieman sitä, millaisia fiiliksiä tunsin ennen ja jälkeen julkaisun.

Viimeinen viikko ennen kirjan julkaisua

Viimeisenä viikkona ennen kirjan julkaisua, minua yksinkertaisesti jännitti – ihan älyttömästi. Oikeastaan niin paljon, että kehonikin alkoi sekoilemaan, koska jännitys oli niin suurta. Itselläni jännitys on koko elämäni reagoinut aina mahassa ja niin tälläkin kertaa. Uutena oireena mukaan tuli myös rintakipu, jonka takia kävinkin paljon lääkärillä saaden kuitenkin terveen paperit, mikä oli helpotus.

Jännitys laukesikin vihdoin, kun tein ensimmäisen Podcast-haastatteluni Syö, Nuku Säästä podcastiin sekä Ylen Pörssipäivään. Ylen keikka, jonka tiedottajani Tammelta oli minulle saanut järkättyä, oli erityisen iso, koska Pörssipäivä oli kovaan sijoittamiseen keskittyvä podcast. Olin siihen mennessä käytännössä pelkästään kirjoittanut koko elämäni, enkä esiintynyt, käynyt podcasteissa tai tehnyt muutenkaan juuri haastatteluja, joten olin epävarma esiintymistaidoistani.

Molemmat podit kuitenkin menivät mielestäni ok, vaikka tuntui, että juteltavaa olisi ollut äärimmäisen paljon ja en ehtinyt puoliakaan sanoa, mitä olisin halunnut sanoa. Menin molempiin podcasteihin sen enempää valmistautumatta, joka oli hyvä opetus, koska mitä enemmän olen haastatteluja ja podcasteja tehnyt, sitä enemmän olen tajunnut, että valmistautuminen kannattaa ja etenkin tiettyjen anekdoottien opettelu etukäteen yleensä tekee myös haastattelusta mielenkiintoisemman.

Julkaisupäivä ja -viikko

Ylen pörssipäivä lopulta julkaistiin juuri kirjan julkaisupäivänä 2.3.2023 ja rehellisesti en pystynyt kuunnella itseäni. Kuuntelin podcastin vasta viikko jälkeenpäin, kun blogin lukijat sekä kaverini olivat sanoneet, että kyllä se hyvin meni. Ja kun kuuntelin podcastin myös itse, niin olin tyytyväisempi kuin oletin, kyllähän se tosiaan ihan hyvin meni!

Itse julkaisupäivänä olin tavallisesti muuten töissä ja minusta ei tuntunut kirjailijalta tai mitenkään erityiseltä siinä kohtaan. Kun tulin kuitenkin kotiin, posti toi myös kirjailijakappaleeni omasta kirjastani (yleensä kirjailija saa omaksi n. 20 kirjaa ilmaiseksi kustantajalta). Avasin paketin ja otin kirjan käteen. Ja en voinut kuin hymyillä. Päässäni pyöri vain yksi ajatus ”minä tein tämän”.

Luen keskimäärin sen 30-40 kirjaa vuodessa ja kaikki fyysisinä, joten itselleni fyysinen kirja on jotain erityistä. Se, että tunnistin lauseita, mitä olin kirjoittanut (eivätkä ne kuulostaneet pöllömmiltä!) kirjaa selatessani, sai kyllä keskimääräisen pokerinaamani murtumaan. Hetki, jolloin oman kirjan saa käteen, on hienompi kuin oletin ja kaiken sen vaivan arvoinen, mitä neljän vuoden kirjoitusprosessi toi mukanaan.

Julkaisuviikko oli muuten tavallista hektisempi, sillä tiedottajani Tammesta oli järjestänyt minulle monenlaisia muita haastatteluja ja mediatapahtumia ja aloin saamaan myös puhujapyyntöjä yritysten after-workeille kirjaani perustuen.

Julkaisuviikko oli viimeistään se hetki, kun olin äärimmäisen kiitollinen myös siitä, että en tehnyt omakustannetta, vaan takanani oli ammattikustantajan tiimi, joka auttoi minua järjestämään nämä kaikki asiat. Minun ei tarvinnut esim. HS Vision-haastatteluun kuin ilmestyä paikalle ja vastata kysymyksiin. Samalla omakustanne olisi yksinkertaisesti ollut huonompi kirja, koska kustannustoimittajani Tammella teki äärimmäisen hyvää työtä kielikukkasten ja toiston poistamisessa.

Julkaisuviikon kruunasi lopulta myös (itse järjestämäni) kirjajulkkarit, joka oli käytännössä vain bileet kavereilleni, johon ymppäsin vähän kirjaan liittyvää ohjelmaa (kuten kirjailijan haastattelu ja tietovisa sijoittamiseen, itseeni ja kirjaan liittyen). Julkkarit olivat erittäin onnistuneet. Paikkana toimi Manalan Kellari lähellä Helsingin keskustaa, jossa oli juuri sopivat puitteet 45 ihmiselle. Oli suhteellisen vaikea keksiä ohjelmaa kirjajulkkareille, mutta tämä ns. perusohjelma tuntui toimivan hyvin.

Vielä 10 vuotta sitten kuulemma kustantajat järjestivät kirjailijalle julkaisutilaisuudet, mutta nykyään tätä ei tapahdu edes isoimmissa kustantamoissa ellei kirja ole niin mielenkiintoinen, että se saa median parveilemaan paikalle. Tämä ei kuulemani mukaan ole mahdollista nykyään suurelta osin kuin seurapiirijulkkisten kirjoissa, mikä on sääli, koska kirjanjulkaisutilaisuus oli itselleni ehdottomasti kirjanjulkaisun kohokohtia. Kaverini olivat aidon innostuneista ja kiinnostuneita kirjasta ja jopa jaksoivat kuunnella minun puhuvan sijoittamisesta sekä itsestäni tuntikausia!

Perus suomalaisen introvertin tapaan, itsestäni niin pitkään puhuminen tuntui vähän kiusalliselta, mutta muutaman lonkeron rohkaisulla ilta meni sujuvasti. Itse asiassa niin sujuvasti, että bileet jatkuivat lopulta niin pitkään, että olin 7 aamulla takaisin kotona.

Uuden (tieto)kirjailijan checklist

Sen jälkeen, kun kirja tuli ulos, on esikoiskirjailijalla paljon tehtävää ja rekisteröitävää!

1. Aivan ensiksi hain Suomen tietokirjailijat ry:n jäsenyyttä maaliskuun alussa, kun kirja julkaistiin. Sain kun sainkin vahvistuksen jäsenyydestä 18.4.2022!

2. Hain Sanaston jäseneksi – nyt saankin lainauskorvauksia jokaisesta kirjaston lainasta 31 senttiä!

3. Listasin itseni puhujaksi Tietokirjailijat ry:n listoille sekä Lukukeskuksen listoille. Ensimmäisiä puhujapyyntöjä onkin jo tullut erittäin nopeasti ja seuraavat tilaisuudet, joissa olen puhumassa on 9.5. opiskelijoiden Pörssipäivän paneelikeskustelussa Pörssitalolla sekä Helsingin Ekonomien webinaarissa 25.5.

4. Tein kirjalleni ja itselleni Goodreads-tilit. Jos sinulla sattuu olemaan Goodreads, anna ihmeessä arvostelu kirjalle siellä – muissa kanavissa arvosteluja on paljon jo tullut, mutta Goodreadsissä edelleen suhteellisen vähän.

Oli yllättävän paljon asioita, joita uutena kirjailijana voi tehdä. Mitään näistähän ei tarvitse tehdä, mutta maksiminäkyvyyteen, korvauksiin ja kirjamaailman syventymiseen koen, että nämä asiat ovat periaatteessa minimi, mitä kirjailijan kannattaa tehdä. Unohtuikohan jotain?

Ensimmäiset myyntiluvut ja palautteet vyöryvät sisään

Ensimmäisen viikon jälkeen aloin luonnollisesti numeroihmisenä myös seuraamaan niitä asioita, mitä pystyin seuraamaan omin silmin kirjaan liittyen. Näitä olivat: Helmet-kirjaston varaukset sekä Bookbeatin tietokirjallisuustilastot. Toivoin, että algoritmi Bookbeatissä nostaisi sen edes uutuuksissa hetkellisesti listoille, mutta yllätykseni oli kouriintuntuvaa, kun kirja oli jo julkaisupäivänään Bookbeatin tietokirjallisuuden top10:ssä.

Menin myös Helmetiin (PK-seudun kirjastopalvelun) ja kirjalla oli siellä jo ennen julkaisuaan lähes 100 varausta! Kirjoitushetkellä varausten määrä on kasvanut jo yli kolmeen sataan ja trendi ei näytä hidastuvan. Bookbeatissä kirja oli korkeimmillaan jopa 3. koko tietokirjallisuusosastossa kaverinaan pitkälti vain True Crime-podcasteja ja kirjoja, joten luonnollisesti en voinut olla kuin äärimmäisen kiitollinen kirjan hyvästä vastaanotosta. Samalla kirja pyöri verkkokirjakaupan Adlibriksen koko top10:ssä käytännössä koko julkaisukuukautensa yhdessä bestsellerien, kuten Satu Rämön Rósa & Björkin, kanssa.

Ensimmäisen viikon päätteeksi sainkin vielä tiedon, että kirjasta oltiin jo ottamassa toista painosta. Kaksi viikkoa julkaisun jälkeen kuulin, että ensimmäinen 1 500 kappaleen kovakantinen painos oli jo myyty loppuun! Monia kovakantisia tietokirjoja myydään Suomessa nykyään enää 1 500 kappaletta koko elinkaarensa aikana, joten vauhti yllätti myös kustantamon henkilöt, kenen kanssa asiasta puhuin. Sijoittajia Suomessa kuitenkin on jo yli miljoona, joten suhteessahan tämä on siihen verrattuna pieni luku, mutta fyysisten kirjojen lukijoiden määrä sen sijaan vähenee koko ajan.

Uskoin, että kirjallani olisi aidosti paikka suomalaisessa sijoituskirjallisuudessa. Tässä vielä loppuun muutama palaute, jotka sain kirjasta ensimmäisen kahden viikon aikana, jotka antoivat uskoa muuten yksinäiseen kirjoittajatyöhön, jota kirjan ohella olen muutenkin 7 vuotta tehnyt.

Erinomainen kirja ja heti esikoisella sijoitus kirjallisuuden kärkikastiin! Suosittelen, myös indeksisijoittajille

Aloin kuunnella Bookbeatista viikonloppuna ja aika nopeasti kävi selväksi, että kovakantinen pitää ostaa. Tänään hain Postista. Hienoa kerrontaa ja ajatuksenjuoksua!

Omassa lajissaan Juntunen kiilaa heti esikoisteoksellaan klassikoksi. Viisas sijoittaja on kokonaisvaltainen ja yleistajuinen esitys kaikesta siitä, mistä jokaisen suoria osakesijoituksia tekevän on hyvä olla tietoinen.
Viisas Raha-lehti

Erityisesti näin kirjoittajana lämmittää moni kommentti, jonka olen saanut äänikirjan kuuntelijoilta, jotka ovat ensin kuunnelleet kirjan ja todenneet sen olevan niin hyvä, että on päätynyt lopulta myös omaan kirjahyllyyn. Tuntuukin, että kova työni aidosti palkittiin tällä kertaa, mikä on erinomainen fiilis – aina niin ei elämässäni ole käynyt.

Käyn tarkemmin käymääni niin positiivista kuin negatiivista kritiikkiä läpi ja miltä se tuntuu, seuraavassa tekstisarjan tekstissäni, johon olen kerännyt läjän palautetta, jota olen saanut eri teitä pitkin.

Mitä seuraavaksi?

Mitä siis seuraavaksi? Nyt kun kirjallani on hyvä momentum päällä, pyrin tekemään niin paljon mediahaastatteluja ja puhujahommia kuin tiedottajani kalenteriini saa mahdutettua. Muutama iso media haastatteluista kuitenkin puuttuu, kuten Iltalehti, Talouselämä sekä muutama podcast. Olen listannut kaikki tähän mennessä tehneet mediajutut sekä podcastit tässä tekstissä.

Suomalaisessa sijoitusmaailmassa mielenkiintoista on se, että moni taloustoimittaja on sanonut, että henkilöitä on Suomessa liian vähän, ketä voi aiheesta haastatella. Sinänsä siis osuin hyvään rakoon, koska nuoremmille aiheen tuntijoille löytyy median puolesta myös kiinnostusta. Esa Juntunen siis toivottavasti jää myös bloginsa ulkopuolella yhä useammalle ihmisille mieliin sinä sijoituskirjailijana, jolla on se mielenkiintoinen kirja!

Vaikka voisi ajatella, että nyt kun kirja on ulkona, tämä on tämän kirjoitussarjan loppu, ei näin ole. Kirjaprosessin mielenkiintoisin vaihehan on vasta tulossa! Eli näen, miten kirja jää elämään, millaista palautetta kirjailijana siitä saan ja mitä kaikkea uutta se tuo elämääni. Tekstisarjaan on siis tulossa ainakin vielä seuraavat osat, kun niihin tarpeeksi sisältöä on.

Matkani tietokirjailijaksi osa 10 – Tältä kritiikki tuntuu kirjailijasta
Matkani tietokirjailijaksi osa 11 – Kirjan markkinointi yksin ja yhdessä kustantajan kanssa 

Matkani tietokirjailijaksi osa 12 – Vuosi kirjan julkaisun jälkeen 
Matkani tietokirjailijaksi osa 13 – Näin paljon kirjan kirjoittamisella tienaa (kun saan ensimmäisen palkan kirjasta ensi vuoden huhtikuussa todennäköisesti)

Toivottavasti olet viihtynyt matkalla tietokirjailijaksi kanssani ja raotus kirjailijan kulissien taakse on ollut mielenkiintoinen tähän mennessä! Ja mikäli mietit vanhaa kunnon hyvää kirjaa lahjaksi esim. vastavalmistuvalle ylioppilaalle tai ammattikoululaiselle tuleville viikoille, Viisas sijoittaja voi olla juuri se kirja, joka herättää nuoren viisaalle taloudelliselle tielle!

————————————–

Jos et ole Viisasta sijoittajaa vielä lukenut, voit tilata sen nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa Adlibriksestä täältä* 23 euron hintaan tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi vain 21 euron hintaan. Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä* ja Storytelistä* sekä muista suomalaisista äänikirjapalveluista.

Jos olet uusi lukija ja olet kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa jo yli 700 tekstiä, joten olen varma, että löydät etsimäsi. 

Muista seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

*Affiliate-linkki

Jätä kommentti