Merus Powerin listautumisanti on jo tämän viikon toinen listautumisanti, mutta ei silti edes viimeinen. Torstaina edessä vielä Toivo Groupin listautumisanti-analyysi.
Merus Power ei ollut itselleni aiemmin laisinkaan tuttu yhtiö (alkaa olemaan aika tuttu juttu näiden listautumisantien osalta), joten oli mielenkiintoista sukeltaa tämän erittäin erilaisen yrityksen kuin eilisen Netum Groupin liiketoimintaan.
Kuten yleensä Merus Powerin listautumisanti koostuu yleisö-, instituutio- ja henkilöstöannista. Merus Powerin listautumisannin merkintäaika alkoi maanantaina 24.5.2021 ja päättyy 4.6.2021 kello 16.30. Merkintäaika voidaan keskeyttää aikaisintaan perjantaina 28.5.2021 kello 16.30. Merus Power listautuu First North-listalle ja kaupankäynti sen osakkeilla alkaa 8.6.2021. Pääjärjestäjä annissa on Alexander Corporate Finance yhdessä Nordnetin kanssa. Mikä mielenkiintoistia, Merus Powerin anti on profiililtaan erittäin erilainen kuin eilen esittelemäni Netum Groupin listautumisanti.
Merus Powerin liiketoiminta
Merus Powerin liiketoiminta on perinteistä suomalaista liiketoimintaa – eli insinööriosaamiseen perustuvaa liiketoimintaa. Merus Power onkin tiivistettynä globaaleilla markkinoilla toimiva sähkövarastoihin ja sähkönlaaturatkaisuihin keskittyvä teknologiayhtiö, joka hyödyntää kestävän energian murrosta. Paljon hyvältä kuulostavia sanoja nykypäivää ajatellen, mutta mitä tämä käytännössä tarkoittaa?
Lähdetään Meruksen oudosta nimestä. Merus tarkoittaa latinaksi puhdasta tai laimentamatonta. Omien sanojensa mukaan Merus Power suunnittelee ja tuottaa innovatiivisia sähkötekniikan ratkaisuja, kuten sähkövarastoja, sähkönlaaturatkaisuja ja palveluita uusiutuvan energian toimialan sekä teollisuuden tarpeisiin.
Merus Powerin teknologia on skaalautuvaa ja ideana on uusiutuvan energian kasvun mahdollistaminen sähköverkoissa ja yhteiskunnan energiatehokkuuden parantaminen. Yhtiön liiketoiminnan perustana ovat skaalautuva ja modulaarinen tehoelektroniikka, älykkäät ohjelmistoteknologiat sekä sähkötekninen erityisosaaminen.
Hyvänä käytännön esimerkkinä tämän kaiken jargonin sijasta on esim. raskaan teollisuuden sähköverkot sekä esim. tulevaisuudessa isossa osassa oleva sähköautojen latausverkosto, joka on esim. Suomessa lähes täysin rakentamatta, mutta jota tullaan rakentamaan koko ajan kovempaa vauhtia.
Asiakkaita Merus Powerilla on mm. teollisuuden, sähköntuotannon ja uusiutuvan energian alojen toimijoista. Liiketoimintana se onkin keskellä niitä kuuluisia megatrendejä, kuten ilmasto- ja päästötavoitteita, aina yhtä puhuttavaa vihreää siirtymää sekä muita vastuullisia tavoitteita, joita löytyy niin valtio, kuin yritystasolta käytännössä kaikkialta länsi – ja nykyään myös Aasian maista Kiina mukaanlukien.

Hyvää Merus Powerin osalta on se, ettei sillä ole turhan isoja yksittäisiä asiakkuuksia vaan suurin osa asiakkaista on maksimissaan vain 10% yrityksen liikevaihdosta eli yhtä isoa asiakasta Merukselta ei löydy, vaan paljon sopivan kokoisia.
Liiketoiminta-alueiden osalta taas painotus on erittäin suuresti tällä hetkellä sähkönlaaturatkaisujen palveluista, jotka kattavat 75% liikevaihdosta.
Ongelmaksi näen kuitenkin sen, että sähkönlaaturatkaisujen palveluissa markkina kasvaa n. 5% vauhtia ja se on selkeästi tällä hetkellä Meruksen päämarkkina.
Sen sijaan sähkön varastoinnin markkina kasvaa lähes 20% vuosittaista vauhtia – ja tällä hetkellä vain 22% Meruksen liikevaihdosta tulee tästä. Potentiaalia on, mutta tällä hetkellä kasvu ei ole selvästi toteutunut Meruksen osalta.
Koska Merus Power on erittäin vahvan megatrendin alalla, löytyy alalta myös erittäin paljon kilpailijoita, joista monet ovat äärimmäisen tunnettuja. Isoimmat kilpailijat, jotka kilpailevat joissain Meruksen segmenteistä samoista asiakkaista ja asioista ovat mm. Tesla, Siemens ja ABB, jotka ovat valtavia teknologiajättejä erittäin laajoin resursseineen, mutta myös portfolioineen.
Yrityksen toimitusjohtaja nosti näiden isojen toimijoiden sijasta parhaaksi vertailukohtaksi hollantilaisen Alfenin, jonka liikevaihto vuonna 2020 oli n. 189 miljoonaa euroa (Merus Powerin liikevaihdon ollessa samana vuonna vain 6,5 miljoonaa euroa). Alfen tuntuu olevankin kovassa vedossa liikevaihdon kasvaen viime vuonna 32% ja sen liiketoiminnat kasvoivat seuraavasti viime vuonna (ja samalla osake noussut kuusinkertaisesti kolmessa vuodessa):
– Älykkäät sähköverkot (+14%)
– Sähköautojen lataus (+105%)
– Sähkön varastointi (+26%)
Alfen on tehnyt Merus Powerin saralla siis kovaa tulosta, mutta onko Merus Powerista toteuttamaan tätä samaa ihmettä? Katsotaan hieman Merus Powerin lukuja ja tavoitteita.
Merus Powerin taloudelliset tavoitteet, arvostus sekä osinko
Merus Powerin osakkeen listautusmishinta: 5,62€/osake
Merus Powerin markkina-arvo listautumisen jälkeen: n. 43 miljoonaa euroa
Liikevaihto 2020: n. 6,5 miljoonaa euroa.
EBITA: -0,4 miljoonaa euroa.
P/E: Negatiivinen
Osinkotuotto 2021: 0%
Merus Powerin listautumisanti alkaakin näyttää omalla tavallaan tutulta. Tällaisia anteja on ollut Suomessa viime aikoina jonkun verran Nanoformista Nightingaleen ja Tamturboon. Yrityksellä on joskus liiketoimintaa ja joskus ei ole, mutta edellisen vuoden tuloksella on äärimmäisen vaikea perustella nykyistä arvostusta.
Viime vuonna Merus Powerin liikevaihto laski 6,5 miljoonaan euroon vuoden 2019, 10,3 miljoonasta eurosta. Syynä oli luonnollisesti koronapandemia, mutta tarkkasilmäisenä saatat muistaa, että Meruksen kilpailijan Alfenin liikevaihto kasvoi samaisena vuonna 32%. On mielestäni huolestuttavaa Meruksen kannalta, että kilpailija pystyi kasvattamaan liikevaihtoa aika kovaakin samalla, kun Merus kärsi koronasta valtavasti.
Yrityksen arvostusta kuitenkin tukee se, että Merus Power odottaa liikevaihtonsa tänä vuonna nousevan yli tuplaan viime vuodesta aina 15 miljoonaan euroon saakka samalla kääntäen myös tuloksen positiivisen puolelle.

Merus Powerin tavoitteet ovatkin sitten aivan oma eläimensä – ja erittäin korkeita.Merus Power pyrkii olemaan aito kasvuyhtiö ja tavoitteena onkin kasvattaa kaikkea tunnettuudesta, myyntiin, kannattavuuteen ja markkina-asemaan listautumisen ja siitä saatavien hyötyjen (ja rahojen avulla).
Yritys pyrkii kasvamaan ennen kaikkea orgaanisesti ja tavoitteena onkin vuonna 2026 saavuttaa jo 80 miljoonan euron liikevaihto. Tämä tarkoittaisi, että vuodesta 2020 pitäisi liikevaihtoa kasvaa 12 kertaiseksi kuudessa vuodessa!
Se, miksi tämä ei ole täysin tuulesta temmattua johtuu siitä, että Merus Powerin markkina kasvaa valtavasti juuri megatrendien takia ja teoriassa tällainen kasvuvauhti on mahdollista. Jos Merus Power pystyy toteuttamaan edes suurimman osan tavoitellusta orgaanisesta kasvusta, on Merus Power helposti aito multibagger, mutta koronavuoden näytöt eivät ainakaan allekirjoittanutta vakuuttanut.
Vauhti ei myöskään ole ollut niin kovaa edellisinä vuosina, että on sinänsä kysymysmerkki, miten listautuminen auttaisi kasvuvauhdin nopeutumista merkittävästi, vaikka lisäpääomia selvästi saadaankin.
Täytyy kuitenkin sanoa, ettei Merus Power ole mikään Nanoform tai Nightingale, vaan perusbisnes on olemassa ja se on kannattavaa normaaleissa markkinaolosuhteissa. Kaikilla mittareilla Merus Power on erittäin kallis, mutta jos tästä saadaan oikeasti Revenion kaltaisia 30-40% vuosittaisia kasvulukemia, tulee annin hinnasta erittäin nopeasti erittäin halpa. Numeroilla tätä ei siis voi perustella, mutta jos uskoa vihreään siirtymään ja Meruksen osaamiseen siinä on, tämä voi olla keskipitkällä aikavälillä äärimmäisen hyvä sijoitus.
Merus Powerin osakeannin rakenne ja antiin osallistuminen
Listautumisannilla Meruksen on tarkoitus käyttää liiketoiminnan kasvun ja kansainvälistymisen tukemiseen. Tämän lisäksi rahoja pyritään käyttää myös tuotekehitykseen ja sekä itse tuotantoon. Yritys onkin vakavarainen ja täyteen vivutettu tätä ei onneksi ole, vaan rahat menevät pitkälti oikeasti kasvun rahoittamiseen.
Listautumisannin koko on yhteensä n. 16,9 miljoonaa euroa ja näistä ankkurisijoittajille menee pelkästään lähes 12 miljoonaa euroa. Instituutioannissa tarjotaankin 2 304 000 osaketta, yleisöannissa alustavasti 680 000 osaketta (erittäin vähän) sekä henkilöstöannissa vain 16 000 osaketta, joka sekin on erittäin vähän. Meruksen annissa harvinaista onkin se, että paino tuntuu olevan lähes täysin instituutioannissa ja isoissa ankkurisijoittajissa. Henkilöstölle ja meille tavallisille sijoittajille annissa on tarjolla vain erittäin pieniä rippeitä.
Listautumisannin lisäksi nykyiset isot osakkeenomistajat luopuvat osasta omistuksistaan, mikä ei ole koskaan hyvä merkki, mutta se voidaan usein tehdä likviditeetin lisäämisen kannalta. Mielenkiintoista onkin, että jos yritys ja omistajat oikeasti uskovat yrityksen liikevaihdon kuusinkertaistuvat kuudessa vuodessa, miksi osaketta myytäisiin tässä kohtaa? Jokin tässä ei täsmää, mutta toisaalta kasvuyhtiöissä tätä on nähty usein (Kyösti Kakkosen Revenion myynnit tai koko Musti Groupin listautuminen).
Minimimerkintä yleisöannissa on 150 osaketta eli 843 euroa, mikä on suhteellisen vähän ja todennäköisesti annissa ei ylimerkinnän takia saa sitäkään.
Tavallinen sijoittaja voi osallistua Merus Powerin osakeantiin tällä kertaa helposti esim. Nordnetin sivuilla aina perjantaihin (jolloin todennäköisesti yleisöanti keskeytetään, koska anti varmastikin jälleen ylimerkitään).
Osallistunko minä Merus Powerin osakeantiin?
Vaikka Merus Powerin anti on huomattavan kallis, ja osallistuin selvästi edullisempaan Netum Groupin antiin, en ohita myöskään Merus Powerin antia. Uskon, että kysyntää pörssissä tällaisille yrityksille aidosti on ja pikavoittoja tässäkin on tarjolla. Pakko myös myöntää, että vähän Merus Powerin laittaminen spekulointisalkkuuni kiinnostaa myös. En ole sekoillut vetyosakkeiden ja muiden vihreän megatrendin osakkeilla, joten Merus Power voisi olla ihan mielenkiintoinen.
Osallistunkin Merus Powerin antiin perinteiseen tapaan minimimerkinnällä eli 150 osakkeella eli 843 eurolla, koska en usko, että enempää tässäkään annissa on saatavilla yksityissijoittajalle, vaikka isommalla rahamäärällä merkkaisi. Markkinoilla on edelleen aivan älyttömästi rahaa etsimässä paikkaansa ja Merus Powerin anti tulee varmasti olemaan erittäin suosittu anti niin institutionaalisten kuin yksityssijoittajienkin keskuudessa.
Yhteenveto Merus Powerin listautumisannista
Merus Power toimii alalla, jonka dynamiikkaa on erittäin vaikea arvostella näin maallikon näkökulmasta. Kun oma asiantuntijuus ei riitä teknologioiden paremmuuden tunnistamiseen, on vaikea sanoa onko Merus Powerin tarina tulevaisuudesta uskottava.
Patentteja ja immateriaalioikeuksia yrityksellä on, mutta on äärimmäisen vaikea sanoa kuinka hyödyllisiä ne kilpailussa ovat tai kuinka kehittynyttä Meruksen teknologia itsessään on ja kuinka hyödyllistä se on vihreässä siirtymässä. Numerot tukevat sijoituscasea, mutta vasta seuraavat vuodet näyttävät Meruksen oikean kilpailukyvyn.
Merus Power onkin mielestäni kokonaisuutena suhteellisen neutraali osakeanti. Jos yritys pystyy saavuttamaan edes osan tavoitteensa, on osake äärimmäisen halpa. Jos yritys pystyy edes puoleen orgaanisesta kasvustaan, ei anti ole siltikään täysin järjettömän hintainen.
Ongelma kuitenkin on siinä, ettei Meruksella ole pitkälti kuin referenssejä (jotka toimitusjohtaja moneen kertaan mainitsi yhtiöesittelyssä), mutta jäätävästä tasaisesta orgaanisesta kasvusta yrityksellä ei ole todisteita, vaikka tilauskanta tällä hetkellä vähän yli 10 miljoonaa euroa positiivisesti näyttikin. Tavoitteeseen päästäkseen tilauskannan pitää jatkaa aggressiivista kasvua myös jatkossa.
Meruksen liikevaihto on dipannut kahteen otteeseen, ensi vuonna 2017 ja sitten 2020, joten edes liikevaihdon osalta kasvu ei ole ollut millään tavalla tasaista. Jos Merukseen lähtee mukaan muuten kuin osakeannissa tarjolla olevien mahdollisten pikavoittojen kannalta (kuten allekirjoittanut), siihen syitä voi olla kaksi:
1) Haluat sijoittaa vihreään siirtymään
2) Uskot, että yritys pystyy toteuttamaan hurjan orgaanisen kasvun
Toivo ei ole sijoitusstrategia, mutta kasvuyhtiöt vaativat aina toivoa ja uskoa tulevaan. Onko sinulla sitä Merukseen? Itse en osaa päättää.
Edit 28.5.2021: Merus Powerin listautumisanti on keskeytetty ylimerkinnän takia.
Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.
P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville
Jos akkuihin varastointi kiinnostaa, Wärtsilä osti itselleen amerikkalaisen greensmithin muutama vuosi sitten, samantyyppisen kuin Merus. Kuten Merus, ei myöskään Wärtsilä valmista akkuja vaan liiketoiminta perustuu ratkaisun paketointiin ja varsinkin ns. älykkääseen softaperusteiseen energian hallintaan osana sähköverkkoja.
Hyvä nosto. Pure play tällaiset ovat mielestäni mielenkiintoisempia sijoituskohteina kuin Wärtsilät, ABB:t ja Siemensit, kun isossa kuvassa niiden core on jossain aivan muualla kuin akkuteollisuudessa. Hyvä juttu kuitenkin Wärtsilälle, että on tällaisessa mukana niin selviää hyvin energiamurroksenkin läpi.