Mihin osakkeisiin sijoitin vuoden aikatähtäimellä? Osakesalkkuni Arvopaperin sijoitusraatiin

En voi tänä vuonna sijoittaa juuri osakkeisiin, koska säästän suurimman osan tuloistani käteiskassaksi uudisasuntoa varten, jonka ostamme yhdessä avovaimoni kanssa ensi vuoden puolella, kunhan se valmistuu. Se, mihin laitan nämä rahani lyhytaikaisesti, kirjoitan tarkemmin ensi viikon tekstissä.

Tänään kuitenkin käsittelen harvinaisesti lyhyempää aikajännettä. Jos minulle annettaisiin rahaa nyt ja ne pitäisi sijoittaa vuoden ajaksi osakkeisiin, mihin nämä rahat laittaisin? Jouduin miettimään tätä, kun minut valittiin vuoden 2024 Arvopaperi-lehden sijoitusraatiin, jossa pitää tehdä sijoitukset vuodeksi ja sitten kilpaillaan keskenään. Kisa oli mielenkiintoinen ja myös ensimmäinen kerta, kun olen minkään lehden fyysisessä kannessa!

Arvopaperin sijoitusraati on klassikkokilpailu, jossa on ollut mukana lähes jokainen tunnettu suomalainen sijoittaja vuosien varrella. Olinkin otettu, että minut otettiin kisaan jo ennen kuin Vuoden Sijoittaja-titteli jaettiin. Tänä vuonna kanssani mukana kisaamassa ovatkin kanssani.

Marianne Palmu – Inderesin ekonomisti
Merja Mähkä – sijoitusinfluensseri, sijoituskirjailija
Antti Saari – OP:n pääanalyytikko

Erittäin mielenkiintoisessa seurassa siis mukana. Arvopaperin jutut ovat maksumuurin takana, mutta suosittelen suuresti Arvopaperia tilaamaan (ei maksettu mainos), koska lehti on erittäin lähellä Suomen parasta talouslehteä. Sijoitusraadin kisaa tullaan seuraamaan Arvopaperissa koko tämän vuoden ja päivittelen myös omaa menestystäni kisassa blogissani aina, kun päivitystä tulee, joten tiedät, kuinka lyhyen ajan osakesijoitukseni ovat menestyneet.

Sijoitusraadin aloitukseen tehtiin monta juttua, jotka löytyvät alta

1. Yhteenveto kahden tunnin keskustelustamme ja Kauppalehden versio samasta jutusta
2. Minun sijoitusvalintani
3. Mariannen sijoitusvalinnat perusteluineen
4. Merjan sijoitusvalinnat perusteluineen
5. Antin sijoitusvalinnat perusteluineen

Ai niin ja tosiaan, salkkuun sai valita mitä tahansa sijoituksia, mutta tyylilleni ominaisesti valitsin salkkuuni vain osakkeita. Mitkä osakkeet sitten valitsin vuoden aikajänteelle, kun sain valita viisi eri sijoitusta, millä painoilla ja miksi? Tässä selitykset.

PayPal (20% salkusta)

Tässä kohtaa voin paljastaa, että en alkanut säätämään prosentteja, vaan sijoitin kaikkiin viiteen osakkeeseen 20% virtuaalirahasta. Ensimmäisenä sijoituksenani olikin Paypal, josta kirjoitin jo aiemmin, kun ostin sitä spekulointisalkkuuni. Yhtiö ei ole ongelmissa, mutta se hinnoitellaan kuin se olisi ongelmissa, koska käyttäjämäärän kasvu ei vastaa markkinoiden odotusta. Yhtiö on kuitenkin aito kassavirtakone ja talouden heikkenemisestä huolimatta koen, että yhtiö on edelleen suhteellisen edullinen.

Jouduin myymään omat PayPalit pois spekulointisalkustani juuri pari viikkoa sitten, koska tarvitsen rahat seuraavan asunnon ensimmäiseen maksuun, mutta muuten sen holdaaminen jatkuisi myös oikeassa saldossani. Vuoden tähtäimellä Paypal on todennäköisesti se sijoitus, josta olen kaikista varmin tässä kisassa – lähtökohta kisan alkaessa oli niin alhaalla.

Alphabet (20% salkusta)

Alphabet eli entinen Google valikoitui salkkuuni, koska tässä kohtaa alkaa olla aika uhkarohkeaa olla olematta mukana megateknoissa tekoälyn kehittyessä aivan järjetöntä vauhtia. Alphabet on saanut vähiten buustia tekoälyhypestä tähän mennessä, mutta uskon sen kykyihin saamaan kilpailijoita kiinni kisassa. Ja kun Bard aikanaan Microsoftin ja OpenAI:n saa kiinni, uskon tämän näkyvän potentiaalisesti kurssissa nopeastikin.

Ala kehittyy tällä hetkellä nopeammin kuin vuosikymmeneen, joten uskon, että vuodessa tullaan näkemään vielä paljon muutoksia kilpailuasetelmassa. Microsoft hinnoitellaan jo voittajaksi tekoälykisassa, jonka takia en siihen sijoittanut, koska voitto on jo hinnoiteltu sisään. Tosiasiassa kuitenkin suurimman osan ajasta megateknojen osakekurssit liikkuvat suhteellisen käsi kädessä, mutta koetin Alphabet valinnalla ottaa edes hieman näkemystä.

Kesko (20% salkusta)

Sain valita salkkuani samoihin aikoihin, kun ostin Keskoa myös omaan salkkuuni, joten valinta oli no-brainer. Jos Keskon osake laskee vielä takaisin 15 euron tasolle, haluaisin sitä myös oikeaan salkkuuni ostaa lisää ja jopa saatan niin tehdäkin, vaikka osakeostoksista muuten minun pitäisi pidättäytyä kokonaan tämä vuosi. Keskon tarjoama osinkotuotto voi kuitenkin olla myös hyvä korvaaja säästötilin korolle, joten tämän takia mietin tätä vielä.

Kisassa olen kuitenkin aika 50-50 Keskosta. Tämä vuosi tulee olemaan kaupalle erittäin haastava Keskon markkinoilla ja voi olla, että kurssi ei ehdi korjaantua ylöspäin vuoden sisään ennen kuin kisa päättyy. Pitkällä aikavälillä Kesko kuitenkin joka tapauksessa on mielestäni näillä tasoilla hyvä sijoitus, joten se molemmista salkuistani löytyy.

Kempower (20% salkusta)

Oletan, että Kempower pystyy menemään talouden vastavirtaan myös tänä vuonna, joten sen valinta oli suhteellisen helppo, kun osakkeen hinta oli korjaantunut rajusti alaspäin juuri, kun valintoja kisaan tehtiin. Olen kirjoittanut Kempowerista analyysin, jossa sanon oikeastaan kaiken, mitä Kempowerista voi sanoa, joten en toista tässä itseäni.

Talenom (20% salkusta)

Talenom on salkkuni kolmanneksi isoin omistus ja ostin sitä huomattavasti korkeammalla kurssilla jo viime vuonna pariinkin otteeseen, joten jos en olisi ottanut sitä tähän kisaan, en todellisuudessa olisi uskonut yrityksen menestykseen. En odota Talenomin numeroiden kääntyvän tänä vuonna merkittävästi positiiviseen suuntaan, koska konkurssien määrä varmasti vaikuttaa myös Talenomin tulokseen, mutta odotan, että etenkin vuoden loppupuolella alkaa automaation osalta näkymään hiljaisia positiivisia signaaleja, jotka myös yhtiön osakkeen kurssia alkavat nostamaan.

Eniten Talenomilta odotan kuitenkin vuonna 2025, jolloin yhtiön on viimeistään näytettävä selkeästi parempaa kannattavuutta niin Ruotsissa kuin Espanjassakin, joka on todelliselle eurosalkulleni se hetki, kun tiedän, onko pitkän ajan sijoitusteesini osunut maaliin vai ei. Talenomista olen kirjoittanut myös syväanalyysin, joten suosittelen sen lukemaan, mikäli Talenom sijoituksena kiinnostaa.

Yhteenveto vuoden aikavälin osakesijoituksista

Salkkujen kehityksen laskenta aloitettiin 10.11.2023 eli todennäköisesti ensimmäinen väliaikatsekki on tulossa suhteellisen pian. En ole pörssiä seuraillut viime kuukausina niin aktiivisesti kirjaprojektin viedessä niin paljon aikaa ja tämän vuoden jäädessä aika tynkävuodeksi osakesijoitusten näkökulmasta, koska säästän rahaa seuraavan asunnon käteiskassaa varten, odotan innolla, miten sijoitukseni ovat kehittyneet tänä aikana – etenkin verrattuna muiden kisailijoiden tuloksiin.

Kuten kuitenkin näet valinnoista, ovat ne pitkälti samoja, kuin mitä minulta myös omasta salkustani löytyy. Minulla ei siis sinänsä ollut tarvetta keksiä pyörää uudelleen, koska tiesin jo, mihin haluan sijoittaa. Ainoa oikeasta salkustani eroava oli Alphabetin valinta, koska halusin jotain megateknoa salkkuun ja arvostustasoiltaan Alphabet oli maltillisin kaikista FANG-osakkeista. Aika näyttää, oliko valinta oikein vai olisiko joku muu megatekno ollut vielä parempi valinta tekoälyn vallatessa markkinoita. Vaikeaa oli lähinnä miettiä, mitkä omasta salkusta voivat performoida hyvin vuoden sisään, koska taantuma tulee kuitenkin painamaan yhtiöiden tuloksia etenkin Suomessa todennäköisesti vuoden ensimmäisen puolikkaan.

Olen kuitenkin äärimmäisen tyytyväinen niin Arvopaperi-sijoitusraati salkkuuni kuin ihan oikeaan osakesalkkuni rakenteeseen tällä hetkellä, joten odotan tulevaa pörssivuotta innolla ja hyviä tuottoja odottaen haastavasta makroympäristöstä riippumatta.

Lopuksi haluan kuitenkin muistuttaa, että vuoden aikajänteellä osakkeisiin sijoittaminen on aina erittäin riskipitoista, sillä vuoden sisään maailmassa voi tapahtua mitä vain, kuten olemme erittäin elävästi menneinä vuosina oppineet. Talous, sodat, pandemia ja muut taivaalta satavat mustat joutsenet voivat aina ottaa uusia yllättäviä käänteitä, jotka voivat lyhytjänteistä sijoittajaa rankaista erittäin rajusti – sen takia oikeilla euroilla sijoitan aina vain pidemmällä aikajänteellä spekulointisalkkuani mukaan ottamatta. Sijoitusraati onkin ennen kaikkea hyvää sijoitusviihdettä, josta toivottavasti voi saada myös ajatuksia omiin sijoituksiin, mutta mallia etenkään aikajänteestä sijoittajan ei kannata ottaa.
————————————–

Voit tilata huippuarvostelut saaneet bestseller-sijoituskirjani ”Viisas sijoittaja – tunne itsesi ja osakemarkkinat” nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa edullisesti Adlibriksestä täältä tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi 

Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä ja Storytelistä sekä kaikista muistakin suomalaisista äänikirjapalveluista.

Jos taas olet uusi blogissa, Aloita täältä ja syvenny syvemmälle sijoittamisen ja henkilökohtaisen talouden maailmaan. Olen kirjoittanut blogiin 8 vuoden aikana yli 800 kirjoitusta henkilökohtaisen talouteen ja sijoittamiseen liittyen, joten löydät varmasti etsimäsi!

Muista myös seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista! 

Omavaraisuushaaste Threads
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

7 kommenttia artikkeliin ”Mihin osakkeisiin sijoitin vuoden aikatähtäimellä? Osakesalkkuni Arvopaperin sijoitusraatiin”

 1. Arvopaperi on kyllä yksi laadukkaimmista lehdistä. Tykkään itse! Oli mielenkiintoista lukea teidän poimintoja.

  Vinkkinä muille lukijoille, että täälläkin varmasti on blogin lukijoita, jotka ovat ekonomeja ja kuuluvat Suomen Ekonomeihin. Heidän lehtiedut ovat kyllä jo sellaisia, että jäseneksi liittymistä kannattaa miettiä. Esimerkiksi Arvopaperi digi 25€/vuosi (ovh. 130€) tai digi+printti 40€/vuosi (ovh. 240€). Lisäksi saa vähentää verotuksesta maksetun summan. Jos ei ole jäsen niin suosittelen, itse olen noista lehtieduista sekä paikallistapahtumista tykännyt.

  Vastaa
  • Joo itse asiassa hyvä vinkki! Monella liitolla on varmasti samanlaisia tarjouksia. Itsekin itse asiassa kuulun Ekonomeihin juuri noiden erittäin hyvien ja monipuolisten etujen takia, jotka monesti maksavat itsensä jopa takaisin. Puhumattakaan muusta avusta, webinaareista jne.

   Vastaa
  • Erittäin oleellinen kysymys! Kirjoitan noista lyhyen aikavälin sijoittamisista piakkoin, mutta tosiaan kyse on pitkälti riskienhallinnasta. Lyhyellä aikavälillä kuten vuoden aikavälillä jopa rahastot ovat riskialttiita, koska pörssissähän voi käydä vuoden sisään oikeastaan mitä vain (kuten olemme nähneet hyvin viimeisen kolmen vuoden aikana).

   Rahastosijoittaminen on sitä vähemmän riskisempää, mitä pitkäjänteisemmin sitä tekee – aivan kuten osakesijoittaminenkin, mutta jos laittaisin rahat ny ja pörssi dyykkaisikin vaikka ensi vuoden alussa, en pysty myyntejä myöhästyttämään, joka johtaisi siihen, että rahastoissa voisin vuoden aikavälillä jopa menettää rahaa. Käteiskassan osalta tällaista riskiä en voi ottaa, joten haen mahdollisimman korkean pieniriskisen tuoton näille rahoille.

   Vastaa
 2. Kiitos Esa tästäkin blogikirjoituksesta! Blogisi on heittämällä yksi parhaista.
  Kirjakin tilauksessa! 😀

  Paypal ilmoitti juuri uusista irtisanomisista (n. 9% työntekijöistä) Mistä se kertoo sinun mielestä? Miten se vaikuttaa sinun ajatuksiisi Paypalista sijoituskohteena? Onko nykyisellä kurssitasolla yhä hyvä ostos, jos tarkoituksena pitempiaikainen sijoitus, vai kannattaako odotella vielä?

  Kertoisitko myös ajatuksiasi jenkkilän talousnäkymistä tälle ja ensi vuodelle 🙂

  Vastaa
  • Kiitos valtavasti ja mahtava kuulla, että kirjakin tulossa – se on vieläkin parempaa kamaa kun tehty yhdessä ammattilaisten kanssa eikä vain soolona 😀

   Jenkkimaailmassa hyvä muistaa se, että työmaailma toimii siellä erittäin eri tavalla. 9% vuosittaiset irtisanomiset ovat aika tavallisia, jotka kuuluvat vuosisuunnitteluun ja etenkin toimitusjohtajan vaihdokseen. Jenkeissä työmarkkina on niin paljon dynaamisempi, että niin fudujen antaminen kuin rekrytointi on paljon vilkkaampaa. PayPalin kokoisessa organisaatiossa on myös aina tulee paisumista, joten niitä trimmataan juuri näin ja monet muut yritykset ilmoittavat aina vuoden aluista samanlaisista suunnitelmista. Eli käytännössä kyse on vain business as usual toiminnasta, joka ei sinällään vaikuta yhtiön toimintaan. Tulevaisuuden kannalta tärkeintä on, että asiakasmäärän väheneminen saadaan pysäytettyä, se on oikeastaan tärkein indikaattori tässä kohtaa – asiakaskohtainen laskutushan kun on nousussa.

   Ja tosiaan makrotalouden katsauksia on blogiin tulossa helmikuussa nyt ainakin ensin Suomen ja Euroopan osalta ja koetan saada myös Jenkkilästä tämän ulos jossain kohtaa!

   Vastaa

Jätä kommentti