Mihin sijoittaa 2023? Tämä on kysymys, joka esitetään käytännössä jokaisen vuoden alussa ja lopussa niin ammattilaisten kuin piensijoittajien toimesta. Sijoitusmarkkinat ovat olleet äärimmäisen mielenkiintoisia seurata oikeastaan koko 2020-luvun. 2020 vuosi alkoi jyrkällä ylämäellä, vaikka korona oli alkanut jo jyllätä Kiinassa. Kun tuli selväksi, että se leviää myös länsimaihin, nähtiin yksi koko pörssihistorian syvimmistä ja nopeimmista pörssilaskuista.
Äärimmäisen nopeaa pörssilaskua kuitenkin seurasi entistä kovempi nousumarkkina ja vuodet 2020 ja 2021 olivat äärimmäisen hyviä suurimmalle osalle sijoittajista. Viime vuosi 2022 oli kuitenkin sitten taas aivan jotain muuta. Ukrainan sota ja nousseet korot ja inflaatio aiheuttivat erittäin pitkän ja tuskallisen laskumarkkinan.
Siinä, missä 2020-luku on ollut mielenkiintoinen, on se samaan aikaan ollut pelkkää poikkeusta poikkeuksen perään. Pörssimaailma on aina vähän hektinen, mutta viimeiset kolme vuotta ovat olleet erityisen hektisiä suuntaan jos toiseen menoa jopa pörssin historiaa katsoen.
Mennyt on kuitenkin mennyttä ja kysymys kuuluu, mihin pörssit ovat menossa vuonna 2023? Varmasti tämän tietääkseen tarvittaisiin kristallipalloa, mutta tässä tekstissä käyn läpi hieman yleistä sijoitusmarkkinaa, ammattilaisten ennustuksia sekä lopuksi oman näkemykseni kuluvasta pörssivuodesta (sillä oletuksella, ettei mustia joutsenia tule lisää maailmantalouteen).
Ja tosiaan, puhun tässä yhdessä Suomen, Euroopan ja Yhdysvaltain pörsseistä, koska ne usein suunnilleen samaan suuntaan vuoden aikana menevät.
Makrotaloudelta ei tule pörssille tukea vuonna 2023
Pörssit saattavat vaikuttaa usein täysin irrationaalisilta toimijoilta, johon oikea maailma ei juuri vaikuta, mutta pitkällä aikavälillä näin ei koskaan ole. Jos taloudella menee huonosti, on harvinaista, että pörssillä menisi hyvin. Ja toisaalta, jos talous käy kuumana tai jopa ylikuumana, niin usein käy pörssikin. Kaikkia välimuotoja näiden välillä on aina lyhyellä aikavälillä lyhytaikaisesti näkyvillä osakemarkkinoilla.
Yhdysvallathan päätyivät jo vuoden 2022 lopuksi tekniseen taantumaan eli Yhdysvaltain BKT laski kaksi neljännestä putkeen. Pitkään ennustettiin, että EU ajautuu taantumaan myös, mutta etenkin viime viikkoina näitä ennustuksia on peruuteltu isojen investointipankkien toimesta. Olen hieman yllättynyt tästä, koska on vaikea nähdä suurta talouskasvua näillä korko- ja inflaatiotasoilla.
Sinänsä sijoittajan näkökulmasta on merkityksetöntä, mikä etumerkki BKT-kasvulla on, jos kasvu on lähellä nollaa. Jos BKT-kasvu on -0,2% tai +0,2%, on tilanne joka tapauksessa reaalitaloudessa erittäin heikko ja se näkyy myös pörssiyhtiöiden toiminnassa ja ajan kanssa aina myös osakekurssissa.
Korkojen noustessa onkin todennäköistä, että talouden kasvu jääkin juuri lähelle nollaa länsimaissa ja etenkin Euroopassa, jossa talouden hidastuminen tulee hieman Yhdysvaltoja hitaammin vastaan. Samalla, kun inflaatio laskee ja korot alkavat laskemaan hitaasti, tämä on oikeastaan huono uutinen lähes kaikille toimialoille, vaikka tietyllä tavalla myös korkojen nousu on huono asia osakkeille (ainakin teoriassa).
Kaikki yhtiöt, jotka hyötyivät raaka-aineiden hinnannoususta, laskevat. Toisaalta kustannuspainetta on edelleen niillä yrityksillä, joita se haittasi. Inflaation heikentyminen ei näy vielä positiivisesti juuri millään alalla vielä tänä vuonna, koska kustannuspaineet ovat nyt alkuvuodesta edelleen korkeat.
Uskonkin, että tästä vuodesta tulee ilman uusia koronan ja Ukrainan sodan kaltaisia asioita, ensimmäinen tylsä vuosi osakemarkkinoilla moneen vuoteen. Inflaatio hiljenee, korot nousevat vielä hetken, kunnes lähtevät hitaaseen laskuun loppuvuodesta ja yhtiöiden tulokset laskevat tai nousevat lievästi – riippuen toimialasta ja yhtiöstä itsessään.
Pörssin ammattilaiset ennustavat lievää nousua vuodelle 2023
Jos lähdetään negatiivisista ennusteista, negatiivisin ennuste, minkä löysin oli Brittiläisen Barclays pankin ennuste. Yhtiö ennusti vuoden 2022 lopussa, että pörssi olisi vuoden 2023 lopuksi n. 9 % alempana kuin missä pörssi-indeksit tällä hetkellä liikkuvat.
Tämä oli siis karhumaisin kaikista ennusteista! Jos miettii, että ennustus oli tehty vielä silloin, kun pörssit olivat vielä alempana kuin nykyään, kertoo tämä hyvin siitä, että ammattilaiset eivät ainakaan toista romahdusvuotta putkeen odota.
Toisaalta monet isot ja tunnetut sijoitustalot, kuten Deutsche Bank ja Wells Fargo, odottavat tästä vuodesta erittäin hyvää ja tähtäävät yli 10%:n tuottoihin kuluvana vuotena indeksitasolla!
Mielenkiintoista ammattilaisten ennustuksissa onkin se, kuinka paljon niissä on hajontaa, mutta toisaalta, kuinka varovaisia ne ovat samanaikaisesti. Hajontaa on ainakin 20%-yksikköä, mutta samalla kukaan globaali toimija ei ennusta
a) Järkyttävää pörssiromahdusta
b) Hullua nousumarkkinaa
Näyttää siis siltä, että myös ammattilaiset uskovat reaalitalouden mauttomuuden ja hajuttomuuden näkyvän myös pörssissä ja ovat suhteellisen varovaisia ennusteissaan.
Pysyykö pörssi pinnalla ja miten itse sijoitan vuonna 2023?
Entä mitä odotan kuluvalta pörssivuodelta? Odotan, että pörssit tulevat päätymään korkeammalle kuin vuoden aluksi, mutta eivät valtavasti. Prosentteja on mahdoton sanoa. Uskon, että jos maailmassa ei tapahdu isoja mullistuksia, on todennäköistä, että pörssi voi hyvinkin seurata reaalitalouden erittäin hidasta ja ei-niin-ihmeellistä kehitystä.
Kurssit tulevat reagoimaan todennäköisesti loppuvuodesta positiivisesti laskeviin korkoihin ja ensimmäisiin reaktioihin keskuspankeilta siihen, että on mentävä taas elvytysmoodiin. Toisaalta, jos talous ei kasva, on yrityksillekin kasvun saanti paljon vaikeampaa – ja nyky-ympäristössä etenkin jopa kalliimpaa, joka näkyy tuloksissa, joka taas näkyy kurssikehityksessä.
Mikä siis on oma strategiani kuluvalle vuodelle? Huolimatta siitä, mihin pörssit menevät tänä vuonna, koen, että nyt pörssissä on paljon mielenkiintoisesti hinnoiteltuja sijoitusmahdollisuuksia ja tulen tankkaamaan tavallisesti joka kuukausi lisää osakkeita salkkuihin. Markkina on hitaassa moodissa usein helpompi osakepoimijalle, koska jotkut osakkeet ovat korkealle hinnoiteltuja, mutta samalla on tiettyjä osakkeita, jotka ovat jääneet junnaamaan paikalleen, vaikka liiketoiminta jatkaisikin eteenpäin.
Suurin osa omistuksistani on halvempia kuin kahteen edelliseen vuoteen samalla, kun niiden liiketoiminta on edennyt mielestäni oikeaan suuntaan, joten pyrin olemaan tänä vuonna aktiivinen ostaja ennen kuin pörssit taas suuntaavat kohti kattoa ja korot vääjäämättä lähemmäs nollakorkoympäristöä.
Tylsä pörssi tarkoittaa usein sitä, ettei ostajia ole jonoksi asti pörssissä, joka on aina hyvä uutinen pitkäjänteiselle sijoittajalle. Koska voin luvata, että koemme myös tänä vuosikymmenenä vielä ainakin kerran sen, kun ostajia on taas jonoksi asti ja pörssikurssit tuntuvat muuttuvan koko ajan vain kalliimmiksi ja kalliimmiksi.
Yhteenveto – mihin sijoittaa 2023?
Mihin siis sijoittaa kuluvana vuotena 2023? Vaikka korkojen hetkellisen ”kovan” nousun myötä (3% ei ole oikeasti paljon) julkisessa keskustelussa on ollut paljon puhetta riskittömästä sijoituksesta nimeltään asuntolainan nopeampi takaisinmaksu. En itse kuulu kerhoon, joka kokee tätä hyvänä sijoituksena pankkien korkosuojaushinnoittelulla. Inflaatiopiikin jälkeen koroilla ei todennäköisesti ole kuin yksi suunta taas tämän vuoden toisesta puolikkaasta eteenpäin ja se on alaspäin, vaikka keskuspankit edelleen korkojen nousua maalailevatkin.
Samalla kuitenkin osakkeet laskivat korkojen noustessa, joten itse koen vastavirtaan menemisen tässä kohtaa järkevimpänä. Asuntolainojen nopeampi takaisinmaksu (jos sitä ylipäätään haluaa tehdä), olisi ollut järkevintä juuri matalilla koroilla, kun lainaa pystyi halvemmalla leikata (jolloin myös nyt maksaisi huomattavasti vähemmän korkoja) ja toisaalta osakkeiden ostamisen paras aika on juuri nyt, kun ne eivät ketään tunnu kiinnostavan ja kaikki vain puhuvat korosta ja inflaatiosta!
Yksi asia vielä loppuun tulevaisuuden ennustamisesta pörssissä. Sehän on tunnetusti varmuudella mahdotonta ja kaikki tämä pohdiskelu on hyvä ottaa varauksella vastaan, koska esimerkiksi juuri isojen Wall Street pankkien ennustukset ovat 2000-luvulla aina kuluvan vuoden pörssikehityksestä ampuneet täysin hehtaaripyssyllä ohi. Kuinka paljon ohi? Keskimäärin 12,9 %-yksikköä vuodessa! Se on aika paljon.
————————————–
Voit ennakkotilata sijoituskirjani Viisas Sijoittaja – tunne itsesi ja osakemarkkinat Tammen verkkokaupasta alekoodilla VIISASSIJOITTAJA30 30%-alennuksella nyt alle 25 euron hintaan! Tarjous voimassa vain ennakkotilauksen ajan.
Jos olet ostamassa samalla muita kirjoja, voit ostaa kirjan myös Adlibriksestä täältä*.
Jos olet uusi lukija ja olet kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa jo yli 700 tekstiä, joten olen varma, että löydät etsimäsi.
P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville
Kiitos postauksesta! Miten näet, että pääsalkkusi osakkeet on hinnoiteltu tällä hetkellä? Missä näet eniten tulevaisuuden potentiaalia nykyhinnoitteluun nähden ja mitä olet siten kiinnostunut lisäämään?
Onko uuden sijoitustrategiasi myötä pääsalkkuun eksynyt osakkeita, joita et pidäkään nyky-ympäristössä niin houkuttelevina?
Jos katsoo pörssilistattuja niin molemmat Talenom ja Aallon Group ovat tällä hetkellä aktiivisella ostolistallani (kunhan käteistä saan taas lisää maaliskuun palkan myötä) eli koen, että ne ovat halvalla hinnoiteltuja.
Qt, Revenio ja Medpace taas ovat kaikki aika korkealle hinnoiteltuja nykykorkoympäristössä eli niitä en nykyhinnoilla vielä aktiivisesti ole lisäämässä. En kuitenkaan usko tällaisen korkoympäristön kestävän kuin tämän vuoden ja pörssitkin ehtivät siinä ajassa liikkua jonkun verran, joten pidän niitä aktiivisesti silmällä.
Kaikkien salkkuni yritysten liiketoiminta kuitenkin kulkee aivan luvattua polkua pitkin, joten sen takia salkun koostumus varmasti pysyy ainakin tämän vuoden tällaisena ellei ihmeitä tapahdu. Yhtiöt ovat onnistuneet toteuttaa lupauksensa neljänneksestä toiseen ja tämä on kokemukseni mukaan merkki myös siitä, että yhtiön viestiin voi luottaa myös tulevaisuudessa – oli se viesti eri tai sama.
Sinänsä ihan ajankohtanen aihe. Ainakin itse joudun miettimään strategiaani uudestaan, koska kuun vaihteessa saan lopultakin osakesäästötilin täyteen (aloitin huhtikuussa kolme vuotta sitten). Sinänsä tuosta hommasta jäi kyllä aavistuksen huono maku suuhun. Yhtäkään osaketta en ole tänä aikana myynyt, joten se ”valttikortti” veroseuraamusten välttelystä ei oikein tunnu sopivan tähän osta-ja-pidä mentaliteettiin.
Mutta mitä nyt olen tätä blogiasi seurannut, niin eikös pääsääntöisesti vastaus otsikon kysymykseen ole ”matalakuluisiin indeksirahastoihin”, kuten melkein aina?
Osakesäästötili tosiaan jäi vähän vailinaiseksi, kuten siitä kirjoittelinkin silloin kun se lanseerattiin. Tästä syystä itse ei tullut koskaan sitä availtua, toivon, että joku tulevaisuuden hallitus senkin laittaa kuntoon, jotta se muistuttaa enemmän Ruotsin ISK:iä, johon voi sitten tosiaan sijoittaa vaikka juuri niitä pienikuluisia indeksirahastoja myös.
Ja juurikin näin! Indeksisijoittajan ei tarvitse tällaisia pohtia, kuin, että missä mennään ja miltä arvostustasot näyttävät. Postaus onkin aiheellinen ennen kaikkea niille lukijoille, jotka pyrkivät suoriin osakkeisiin – tai muihin sijoitustuotteisiin sijoittamaan. Indeksisijoittaja voi nukkua aina yönsä hyvin, makasi maa ja talous miten vain ja jatkaa vain kuukausisijoittamista.
Noh, tein ratkaisun ja laitoin kuukausiostoon noita Nordetin indeksejä. Pitkälti tekemäsi taustaselvityksen myötä.
Kiitoksia ja onnea kirjan julkaisemisesta.
Kuulostaa erittäin järkevältä suunnitelmalta. Ja kiitos paljon!
Hei,
Oletko miettinyt korkojen osuutta salkussasi? Millaisena näät korkorahastojen tuotto odotuksen tuleville vuosille 2023-2025? Etenkin yrityslainat Euroopassa ja kehittyvillä markkoinoilla tarjoavat jo melko houkuttelevaa tuottoa kohtuullisella riskillä.
En usko, että tulen korkoihin siirtymään sijoituskohteina ennen kuin olen saavuttanut sellaisen varallisuuden tason, jossa alkaisin elämään passiivisilla tuloilla. Tällä hetkellä korkojen nousu on mielestäni mahdollistanut juuri sen, että monien osakkeiden hinnat ovat tulleet erityisen houkutteleville tasoille, koska korkosijoituksetkin ovat sijoittajia taas alkaneet houkuttelemaan. Pitkäjänteiselle osakesijoittajalle tämä on mielestäni vain erinomainen mahdollisuus.
Mielestäni juuri nyt on oikea aika kuitata asuntolaina pois, jos sellaista on. Nollakoron aikana oli varsin hyvät vuodet sijoittaa lyhennysten sijaan pörssiin. Nyt voitot ulos ja asuntolaina pois ja loput maltillisesti pörssiin ja korkolappuihin.
Näkemyksiä tosiaan on erilaisia tähän! 10 vuoden päästä voidaan vasta sanoa, mikä loppupeleissä oli se järkevin toimintatapa.
Ja tosiaan asuntosijoittaminen saattaa nyt kohtapuoliin ollakin jo erittäin järkevää, kun asuntolainojen määrä on nyt lähes ennätyksellisen alhaisella tasolla koko 2000-luvulla.
Ja sanotaanko vielä, että asuntosijoittamiselle otollisin aika lienee oikeasti kohta tai 10v sitten 🙂
Mitä olet mieltä Medpacen korjausliikkeestä alaspäin? Liittyykö vain Medpaceen vai koko alaan? Mietin lisäostojen ajoitusta.
Johtunee juuri noiden start-upien (jotka ovat Medpacen asiakaskunta) liittyvien pankkien rahoitusongelmista. Eli, jos ongelmia tulee pankeille (mikä toki tällä hetkellä kielletään), niin silloin matkaa on vielä paljon alaspäin kun asiakkailta loppuu rahoitus. Voi kuitenkin olla myös pelkkä väärä hälytys, mutta epävarmuushan se juuri aina on, joka pörssikursseja vie alaspäin – niin myös tässä kohtaa. Sen kuitenkin voin sanoa, että en ole itse vielä ostolaidalla nykytasoilla epävarmuuden näkyvyyden ollessa näin pieni ongelmien oikeaan kokoon.
Kirjoittelin, vuosi sitten, että taloudet eivät todennäköisesti kestä näin rajuja koronnostoja ja en yllättyisi, vaikka jotain taloudessa menisikin nyt lähiaikoina rikki, joka toki veisi kaikkia osakkeita paljonkin alaspäin. Tai sitten tämä on väärä hälytys ja erittäin hyvä ostopaikka.