Mihin sijoittaa nyt? Nämä osakkeet ovat listallani vuonna 2024

Mihin sijoittaa nyt? Tästä kyselyitä tulee allekirjoittaneelle niin paljon ja niin usein eri kanavia pitkin, että pyrin päivittämään omaa näkemystäni noin puolen vuoden välein blogiini. Kuten todettu, tämä vuosi on itselleni poikkeuksellinen, että en kauheasti pysty osakkeisiin sijoittamaan, koska joudun säästämään käteistä ensi vuoden asunnon ostoa varten. Tästä huolimatta pyrin kuitenkin markkinaa seuraamaan, koska esimerkiksi jos päädyn jotain nykyisistä osakkeista myymään, minulla täytyy olla joku vaihtoehtoinen sijoituskohde valmiina mielessä, mitä lähtisin tarkemmin tutkimaan.

Listaan jokaisessa tämän tekstisarjan tekstissä neljä tai viisi sijoitusvaihtoehtoa, joita itse seuraan tällä hetkellä tarkalla silmällä. Jotkut sijoituskohteet vaihtuvat, toiset ei ja moni saattaa löytääkin tekstistä niin salkustani kuin myös aiemmista listoistani tuttuja yhtiöitä. Voit siis löytää jotkut yritykset listalta vuosi toisensa jälkeen ja se tarkoittaakin, että yhtiö on mielestäni mielenkiintoinen, mutta en ole vain löytänyt sopivaa hintaa, jossa olisin päässyt sijoitukseen sisään..

Domino’s Pizza

Domino’s Pizza oli listalla myös viime kerralla. Domino’s toimii yli 90 maassa ympäri maailman ja onkin vain vähän globaalimpi Kotipizza. Ja itselleni amerikkalaisen pizzan kulminoituma. Itse asiassa olen vähän puolueellinen tässä, koska lapsena ensimmäisen Yhdysvaltain-matkani muisto oli jäätävän kokoinen Domino’sin pepperonipizza, joka oli lähes pöydän levyinen. Samalla join ensimmäisen kerran amerikkalaista Coca-Colaa ja nämä hajut ja maut ovat jättäneet itseeni lähtemättömän vaikutuksen – ja toki ymmärsin sinä hetkenä, mitä tarkoittaa, että Yhdysvalloissa kaikki on isompaa.

Domino’s toimii franchise-mallilla ja on onnistunut kasvamaan kannattavasti etenkin finanssikriisistä eteenpäin tasaisen tappavasti. Domino’s on ollut pitkään seurantalistallani, mutta vuoden 2023 kurssipohjia lukuun ottamatta se on makuuni (pun intended) ollut aina vähän liian kallis. Pizza ei kuitenkaan tule koskaan menemään muodista ja Dominosilla on Yhdysvaltain lisäksi vielä maailmaa valloitettavanaan. Esimerkiksi Suomi, jossa Pizza Hut on jo levinnyt jonkun verran.

Blue Bird Corporation

Omien sanojensa mukaan Blue Birdin laitteissa kulkee päivittäin 2,5 miljoonaa kappaletta maailman arvokkainta rahtitavaraa. Suomeksi Blue Bird tekee siis sähköisiä keltaisia yhdysvaltalaiskoulubusseja, ja arvokkain rahtitavara on luonnollisesti kyydissä olevat lapset.

Yhtiö on erityisen mielenkiintoinen siksi, että Yhdysvaltain valtio on uudistamassa koko koulubussilaivuettaan ja on laittanut sivuun Bidenin hallinnon johdolla miljardeja dollareita vuodessa koulubussien sähköistämiseen. Tämä raha onkin käytännössä jo korvamerkitty Blue Birdille ja sen kilpailijoille ja kyse onkin vain siitä, missä ajassa nämä miljardit kääntyvät liikevaihdoksi ja kuinka kannattavaa liiketoimintaa Blue Bird onnistuu tekemään.

Yhtiö on suhteellisen pieni ja tällä hetkellä yhtiön tilauskirjassa onkin tilauksia noin 670 miljoonan dollarin arvosta. Kyllä, tämä on suhteellisen pieni yhtiö Yhdysvalloissa. Samalla kun yhtiön tilauskirja on kasvanut kappaleissa ja tulee kasvamaan tulevaisuudessa, myös yksikkökohtainen hinta busseilla on noussut inflaation myötä. Mielenkiintoista onkin se, onnistutaanko rakennuttamiskustannuksia laskemaan inflaation rauhoituttua, mikä voisi tarkoittaa parempaa kannattavuutta.

Blue Bird on mielestäni nykyisellään mielenkiintoisesti hinnoiteltu ja voisin harkita sen ostamista, jos käteistä olisi.

Medpace Holdings

Olen kirjoittanut Medpacesta sijoituskohteena laajan analyysin, joten jos yhtiö kiinnostaa, kannattaa lukea se. Medpace onkin salkkuni toiseksi isoin omistus, jonka tekemistä seuraan aina erittäin tiukasti tasan neljä kertaa vuodessa – osavuositulosten yhteydessä. Muuten omistan ja unohdan yrityksen. Osavuositulokset ovat Medpacen osakkeelle etenkin mielenkiintoisia, koska osake reagoi yleensä erittäin rajusti, hyviin ja huonoihin uutisiin. Ja käytännössä lähes poikkeuksetta nämä reaktiot ovat olleet ylimitoitettuja. Joka kerta, kun osavuositulos on sisältänyt varovaisia sanoja (mutta hyvän tuloksen), olen ostanut lisää erittäin paljon laskevaan kurssiin ja tulokset ovat olleet erinomaisia.

Samalla, joskus kurssi on ottanut erittäin kovaa etukenoa tulospäivinä (ennätys taitaa olla +40% yhtenä päivänä viime vuoden lopussa). Näitä yltiöpositiivisia reaktioita on seurannut usein myös pieni jäähdyttely ja kurssilasku, johon olen yleensä tarttunut, koska yhtiö on jatkanut erinomaista tekemistään. Medpace onkin klassinen esimerkki osakkeesta, jonka reaktiot ovat vahvoja, koska osakkeita ei ole liikkeessä yhtä paljon kuin perinteistä yhdysvaltalaista yhtiötä.

Lopulta Medpacessa hetken pörssikurssimuutokset ovat kuitenkin vain anekdootteja. Todellisuudessa yritys on pystynyt kasvamaan seitsemän vuotta putkeen 15-25% vuodessa pitäen kannattavuutensa korkeana tämän saman ajan. Ja tästä huolimatta yhtiöllä on erittäin paljon kasvuvaraa edelleen markkinassa. Ja kaupan päälle yhtiö on mestarillinen omien osakkeiden ostaja. Medpacen julkaisee Q4 2023 tuloksensa ensi viikon tiistaina 13.2.2024 ja seuraan erityisellä mielenkiinnolla kommentteja markkinan, yleisen rahoitustilanteen ja talouden kommenteista Yhdysvaltain mantereelta.

Take-Two Interactive Software

Take Two:n Grand Theft Auto VI tulee olemaan kaikkien aikojen eniten rahaa tehnyt videopeli maailman historiassa. Pelkästään sen edeltäjä GTA V on tuottanut Take Twolle liikevaihtoa 8 miljardin dollarin edestä. Yksi videopeli! GTA VI tullaan todennäköisesti julkaisemaan ensi vuoden alkupuoliskolla ja silloin siitä uutisoinnista tulee olemaan täysin mahdotonta välttyä, vaikka ei seuraisi videopeliskeneä laisinkaan, koska GTA:n K-18 aiheet yhdistettynä sen valtavaan suosioon nostaa käytännössä aina uuden GTA:n myötä paljon keskustelua.

Tämän myötä Take-Twon osake onkin ottanut hyvin etukenoa ja se on aika tyyriisti arvostettu. Osakkeen meno on kuitenkin rauhoittunut viime kuukausina, koska yhtiö on ensimmäisen pelitrailerinsa jälkeen ollut suhteellisen hiljainen uuden pelin suhteen. Take-Twolla on kuitenkin hyvä pohja Red Dead Redemption 2:n, jatkuvien NBA-pelien ja Zyngan mobiilipelin tehdessä jatkuvaa kassavirtaa yhtiölle edelleen.

GTA VI tuleekin olemaan kirsikka kakun päälle ja rehellisesti minun on vaikea pysyä tällä hetkellä erossa Take-Twon osakkeesta. Jopa asuntosäästörahojani tekisi mieli laittaa osakkeeseen, koska downside vaikuttaa erittäin pieneltä, niin suuri onnistumisprosentti Take-Twolla (tai tarkemmin sen studio Rockstarilla) on sen isoissa peleissään. On myös vaikea nähdä, miksi osake ei ottaisi etukenoa etenkin juuri julkaisuhetkellä ennakkomyyntilukujen ja ensimmäisten viikkojen myyntien viikkojen sataessa sisään. Jos minulla olisi nyt käteiskassaa, menisin aika isollakin painolla sen osalta Take-Twohon tällä hetkellä. Älä siis ylläty, jos sitä jossain kohtaa vuotta spekulointisalkkuuni ilmestyy – jos en näppejäni siitä saa erossa pidettyä.

Ja pitää muuten huomauttaa, että tässä ei sinällään itselläni ole puolueellisuutta, koska en ole itse ollut koskaan GTA:den fani – olenhan Nintendo-nörtti. En usko, että tulen itse pelaamaan uusinta GTA:ta laisinkaan, mutta sillä ei ole väliä. Yli kaksisataa miljoona muuta ihmistä ympäri maailman tulee.

Mihin sijoittaa vuonna 2024?

Tällä kertaa näyttääkin siltä, että omat silmät vuodelle 2024 näyttävät edelleen olevan erittäin vahvasti Yhdysvalloissa. Yhdysvaltain talous ei näytä heikkouden merkkejä ja on pelottavan vahvassa menossa ja tämä onkin suurimpia syitä siihen, miksi se niin mielenkiintoiselta näyttää.

Mihin sijoittaa vuonna 2024 on erityisen vaikea kysymys, koska samaan aikaan näyttää, että talous rullaa eteenpäin ja koron laskut eivät ole kauhean isoja tulevaisuudessa. Kuten vuodesta 2023 kuitenkin opimme, kun jotain menee taloudessa rikki, se tapahtuu äkkiä ja yllättäen. Olisin siis yllättynyt, jos tänä vuonna emme näkisi jotain poikkeustilannetta taloudessa, joka ei vaatisi keskuspankkien tai valtioiden väliintuloa taloudessa. Velka maailmasta, kun ei ole mihinkään kadonnut, vaan on edelleen jatkanut kasvuaan.

Listassa oli mukana jotain vanhaa ja jotain uutta, joten toivottavasti siitä sai myös vähän uusia ideoita omaan sijoitusnäkemykseen kuluvalle vuodelle!

————————————–

Voit tilata huippuarvostelut saaneet bestseller-sijoituskirjani ”Viisas sijoittaja – tunne itsesi ja osakemarkkinat” nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa edullisesti Adlibriksestä täältä tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi 

Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä ja Storytelistä sekä kaikista muistakin suomalaisista äänikirjapalveluista.

Jos taas olet uusi blogissa, Aloita täältä ja syvenny syvemmälle sijoittamisen ja henkilökohtaisen talouden maailmaan. Olen kirjoittanut blogiin 8 vuoden aikana yli 800 kirjoitusta henkilökohtaisen talouteen ja sijoittamiseen liittyen, joten löydät varmasti etsimäsi!

Muista myös seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista! 

Omavaraisuushaaste Threads
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

11 kommenttia artikkeliin ”Mihin sijoittaa nyt? Nämä osakkeet ovat listallani vuonna 2024”

 1. Take-Two:n ostaminen on heti ensimmäisten GTA VI teasereiden jälkeen kuumotellut ja kiusaus on ollut kova. Jos tulee jostain syystä korjausta alaspäin kurssiin, niin voisi myydä jotain ”tylsää” pois salkusta ja hypätä GTA:n kelkkaan. Jälkiviisastella voisi nyt edellisistä ostopaikoista, ja kohta varmaan nykyisestäkin kurssista. Itse olen vitosta kyllä kokeillut, en rakastunut, mutta ymmärrän kyllä hypen laajuuden.

  Vastaa
  • Samaa olen paljon harkinnut, että jos korjausliike tulisi, saattaisin hyvinkin toimia samalla tapaa käteiskassan ollessa tiukoilla. Mutta tosiaan pidän sitä suhteellisen epätodennäköisenä, koska GTA VI tarjoaa suhteellisen hyvän pohjan osakkeen kurssille todennäköisesti, jopa markkinoiden yleisromahduksessa. Haluan olla väärässä, mutta seuraan Take-Twon kurssia ja tuloskuntoa muutenkin tarkasti koko vuoden.

   Vastaa
 2. USA on myös minun mielestäni myös kohteena ”the one and only”. Kysymyksen muodostaa oikeastaan ainoastaan se, kuinka paljon salkusta uskaltaa yhteen markkinaan kaataa, eteenkin vaalivuonna. Samoin kuinka paljon yhdelle toimialle uskaltaa kohdentaa, jos SP500 on sijoitusvalintana.

  Olisi hieonoa kuulla mielipiteesi siitä, millaisella toimialakattauksella tekisit pelkästään jenkkipörssin yrityksiin pohjautuvan salkun.

  Vastaa
  • Ehdottomasti, Yhdysvaltain talous on osoittanut resilienssinsä aina uudestaan ja uudestaan ja nyt teknologiaetunojassa tuntuu aika pahalta oma suhteellisen matalakin USA-paino. Mutta tuntuu, että nyt USA-markkinoiden arvostustasokin on noussut suhteellisen järkyttävälle tasolle talouden epävarmuudesta huolimatta, niin vähän jännittää myös tämän vuoden kurssikehitys sielläpäin. Ja hyvä teksti-idea, täytyy ottaa harkintaan!

   Vastaa
 3. Onko ajankohtaista mielipidettä talenomista 5 eur paikkeilla? Onko ostoslistalla enää? Itseä mietityttää hieman Ruotsin negatiivinen käyttökate, tämä vuosi näyttänee onko laskeviin kursseihin ostot kannattaneet. Yhtiön fundamenteista pidän kovasti.

  Vastaa
  • Joo tosiaan kirjoitin elokuussa syväanalyysin ja siitä ei ole mikään muuttunut. Siinähän kirjoitin. ”Toinen asia mitä seuraan on Ruotsin automaatioaste ja sen Ruotsin kannattavuuden parantaminen. Järjestelmää alettiin Ruotsissa ottamaan käyttöön 40%:ssa toimistoista jo vuoden 2022 syksyllä ja olen itse laittanut aikajanaan vuoden 2025 ensimmäisen puolikkaan, jolloin yhtiön tuloksessa pitäisi näkyä jo selvästi Ruotsissa tehtävä ohjelmiston käyttöönotto sekä robotiikan hyödyt.”

   En usko, että Talenomin kurssi tänä vuonna paljon hyvää tuottaa, koska itse liiketoiminnassa ei käännettä tule näkymään. Itsellä katseet ensi vuodessa ja jos silloin ei näy käännöstä, niin alan aidosti miettiä, oliko koko sijoitus virhe.

   Vastaa
 4. Taisit jossain podcastissa mainita Lemonaden, jonka olisi tarkoitus disruptoida vakuutusalaa. Oletko vielä seurannut firmaa? Uskotko vielä sen tarinaan ja voisiko se olla potentiaalinen 10baggeri?

  Vastaa
  • Vakuutusala on kaikkialla maailmassa uusille tulijoille äärimmäisen haastava isojen pääomavaatimusten takia. Tämänhän takia Suomessakaan ei kauheasti uusia vakuutusyhtiöitä markkinoilla näy, vaikka Suomen vakuutusmarkkina on yksi parhaista juuri vakuutusyhtiöille lainsäädännöllisistä syistä. Seuraan yritystä edelleen silloin tällöin, ja koen, että yhtiössä on potentiaalia, mutta samaan aikaan yhtiö on koko ajan ollut erittäin korkealle arvostettu. Eli arvostustaso sinällään nojaa jo siihen, että yhtiö kasvaisi entisestään. Jos markkinan odotukset olisivat huonommat Lemonadelta, niin silloin se voisikin olla mielestäni mielenkiintoinen. Mutta potentiaalinen multibagger ehdottomasti, pidemmällä aikavälillä, jos liiketoiminta saadaan kuntoon.

   Vastaa

Jätä kommentti