Mikä ammatti sopii minulle? Kysyin tätä enemmän kuin sata kertaa, kun yläasteella sekä lukiolaisena olin täysin hukassa elämäni kanssa.
Onneksi käytössäni oli kuitenkin silloin jo (alkukantainen versio) Internetistä, joten pääsin tekemään uravalintatestejä. Kun miettii, että tästä ajasta on jo yli kymmenen vuotta, on Internet sekä erilaiset ammatinvalintatestit kehittyneet järisyttävästi – samalla myös valikoimaa on tullut lisää. On ammattitestejä aikuisille sekä nuorten ammatinvalintatestejä. Ja oikeastaan kaikkea siinä välissä.
Tässä kirjoituksessa käynkin läpi, missä ammatinvalintatestejä voi (ja kannattaa tehdä), mitä ne näyttivät minulle ja mikä minusta sitten ihan oikeasti tuli isona sekä oliko ammatinvalintakoneista minulle mitään hyötyä. Toivottavasti tästä tekstistä on hyötyä sinulle, mikäli painit sen kanssa mikä sinusta tulee – olit sitten nuori miettimässä tulevaisuuttasi tai aikuinen miettimässä uranvaihdosta.
Parhaat ammatinvalintatestit Internetissä
Se, mikä sopii sinulle ammatinvalintatesteistä parhaiten, riippuu ennen kaikkea, siitä mitä mietit. Mietitkö mahdollisesti sitä, mihin menisit opiskelemaan ammattikoulun tai lukion jälkeen? Ehkä olet ollut jo työelämässä jonkun aikaa, mutta totesit, ettei tämä ala ole sinulle? Oli tilanne mikä vain, löytyy netistä sinulle ammattivalintatestejä mihin tahansa tilanteeseen.
Nopea opiskelupaikan valintatesti
Eximian opiskelupaikan valintatesti toimii hyvin suuntaa-antavana testinä heille, jotka miettivät, mikä koulutusala sopisi itselleen kaikista parhaiten. Testi on nopea tehdä ja on sopiva mielestäni etenkin ihmiselle, jolla on suhteellisen varma käsitys, että haluaa opiskella ainetta a, b tai c, mutta ei ole ihan varma, mikä niistä kiinnostaisi tai sopisi eniten, sopii Eximian testi nopeasti näyttämään oikean suunnan.
Tein Eximian testin ja paras linja minulle oli mikä muukaan kuin kauppatieteet! Ja kauppatieteiden maisterihan minä olenkin, joten Eximian testi nopeudestaan huolimatta olisi varmaan minut ihan oikeaan suuntaan laittanut.
Mikä minusta tulee isona testit – osat 1 ja 2
Siinä, missä Eximian testissä on vain 16 kysymystä, hieman laajempia ovat Kun Koulu Loppuu-mikä minusta tulee isona testi (20 kysymystä) sekä syvempi Studentum.fi:n 39:n kysymyksen mikä ammatti sopii minulle -testi.
Eximian ja Kun Koulu Loppuu testit ovat käteviä heille, joilla on tietoa suunnasta jo jonkun verran. 20:llä kysymyksellä ei kuitenkaan saada vielä aivan kauhean syväluotaavaa analyysiä. Jos siis aikaa on (ja tähän asiaan pitäisi olla, koska se kuitenkin määrittää koko elämäsi suunnan), suosittelen Studentumin testiä tai sitten sitä parasta eli…
Ammatinvalintatesti MOL
MOL:n eli TE-palveluiden eli työ- ja elinkeinotoimiston ammatinvalintatesti on mielestäni Internetin parhain. Tässä jos jossain verorahat ovat erittäin hienossa käytössä.
Jos etsit suuntaa tai aivan uuttaa suuntaa elämällesi, voin suositella lämpimästi MOL:n ammatinvalintatestiä, joka itselleni täysin eksyneenä nuorena antoi ihan kirjaimellisesti suunnan. Ammatinvalinta aikuisena ja nuorena on aivan yhtä vaikeaa ja MOL:n testi sopiikin ihan kaikille ja on kaikista syväluotaavin.
MOL.fin testissä on 107 kysymystä ja se antaa sinulle top10 ammatit ammateista, joita et edes todennäköisesti tiennyt olevan olemassa. 107 kysymystä saattaa vaikuttaa paljolta, mutta se on oikeastaan järjettömän vähän kun miettii, että kyse on kuitenkin koko elämän suunnasta.
Muistan edelleen, minkä ammatin MOL:n testi antoi minulle 10 vuotta sitten – ammatin, jota en edes tajunnut olevan olemassa. MOL:n ammattivalintatestin mukaan 18-vuotiaalle Omavaraisuushaasteelle paras ammatti oli lennonjohtaja.
Tutustuin koulutukseen ja työhön erittäin paljon tämän jälkeen, mutta koska tiesin, että en sietäisi vuorotyötä, jouduin luopumaan ajatuksesta. Muut vaihtoehdot kuitenkin neuvoivat siihen suuntaan, että ne helpottivat päätöksen tekemistä kauppakorkeakouluun hakemiseen.
Jos siis olet tosissasi sen selvittämisessä, mikä juuri sinulle parhaiten, ota itsellesi hetki ja tee MOL:n testi ajatuksella – se voi muuttaa elämäsi, kuten se muutti omani.
Jos testejä on uskominen, mikä ammatti sopii minulle?
Vaikka tällä hetkellä olen erittäin tyytyväinen kauppatieteiden maisterin tutkintoon ja nykyiseen työhöni, joka painottuu pitkälti IT:n sekä erilaisten työprosessien kehittämiseen, tein kaikki testit mielenkiinnosta. Olenko testien mukaan oikealla alalla? Nyt nähdään. Tulokset olivatkin seuraavat.
Eximian koulutussuuntaus testi: Kauppatieteet 87%.
Tämän spoilasinkin jo etukäteen. Olin erittäin tyytyväinen kauppatieteiden opiskeluun ja koulutuksen antamiin mahdollisuuksiin, joten sinänsä Eximiankin testi olisi minut nuorena tyrkännyt oikeaan suuntaan.
Kun Koulu Loppuu-testi
”Tarve itsesi toteuttamiseen on erittäin korkea, ja olet hyvin suorituskeskeinen. Arvostat muita aseman sijasta älykkyyden ja kyvykkyyden perusteella. Sinulla on vahva itseohjautuvuuden tarve, ja koska luotat luoviin kykyihisi, et kunnioita auktoriteetteja etkä sääntöjä. Osaat hyvin kiertää järjettömiltä tuntuvat määräykset.
Organisaation ja työn pitää antaa mahdollisuus tarkastella asioita luovasti ja analyyttisesti. Työ pitkästyttää, jollei se tarjoa jatkuvana virtana uusia haasteita. Sinua saattaa kiinnostaa tiede ja teknologia, ja saatat toimia missä tahansa tehtävässä, joka kiinnostaa – vaikkapa professorina, yrittäjänä, johtajana tai valokuvaajana.
Esimerkkejä tyypillesi yleisistä ammateista tai ammattialoista:
- Henkilöstöjohtaminen – henkilöstöjohtaja, konsultti, rekrytointipäällikkö
- IT-asiantuntija tai -johtaja
- Johtaja (ylin johto)
- Johtava asiantuntija, johdon konsultointi – liikkeenjohdon konsultti, controller
- Journalismi
- Kirjailija, toimittaja
- Lakimies
- Lääkäri
- Markkinointi ja pr-toiminta – markkinointisuunnittelija, pr-päällikkö, luova johtaja, brändikoordinaattori, business manager
- Myyntitehtävät – myyntineuvottelija, asiakaspäällikkö, avainasiakaspäällikkö, lääke-esittelijä
- Näyttelijä
- Opettaja peruskoulussa tai lukiossa”
Siinä on kyllä tuloksissa suhteellisen laaja kirjo erilaisi ammatteja. Kaikkea IT-asiantuntijasta näyttelijäksi. Testin kunniaksi täytyy kuitenkin sanoa, että persoonani testi analysoi suhteellisen hyvin, koska samaistun kyllä kaikkeen, jota kuvailussa minusta sanotaan.
Ja omalla tavallaan taloudellisen riippumattomuuden tavoittelu on juuri tuota auktoriteettien ja totuttujen mallien murtamista. Maailmassa on mielestäni loputtomasti asioita, joita tehdään vain, koska aiemminkin on näin tehty- vaikka parempia malleja olisi paljon tarjolla. Se, miten tämä olisi auttanut ammatinvalintaan, on hieman isompi kysymysmerkki – itsetuntemukseen kyllä!
Studentum ammatinvalintatesti
”Olet Humanistinen
Olet empaattinen ja viihdyt ihmisläheisessä työssä. Omaat hyvän huomiokyvyn ja tulet toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Haluatko kenties opettaa muita? Oletko luova? Onko sinulla runsaasti mielikuvitusta tai olet kiinnostunut historiasta ja eri kulttuureista? Jos vastasit myöntävästi, monipuolinen humanistinen ala saattaa sopia sinulle. Potentialiisia opiskelusuuntauksia ovat mm.
– Sosiologia
– Psykologia
– Filosofia
– Kasvatustiede
– Filosofia
– Yhteiskuntatiede”
Äsken olin suorituskeskeinen. Nyt olen humanisti. Tein nämä testit perän jälkeen, jotta mielialani ei olisi muuttanut vastauksia valtavasti, joten lopputulos tässä testissä on enemmän kuin mielenkiintoinen. Olen kuitenkin törmännyt tähän myös työnhaussa tehtävissä persoonatehtävissä, koska en ole oikeastaan vahvasti jotain tiettyä, vaan vähän kaikkea.
Se täytyy kuitenkin antaa tällekin, että olen montaa näistä asioista. Koen olevani luova. Rakastan historiaa. Mutta todennäköisesti en mihinkään noista opintosuuntauksista olisi koskaan päätynyt, koska tiedän kuinka huonot työllistymismahdollisuudet humanistit tällä hetkellä ovat.
MOL.fi testi
MOL.fi ammativalintatesti on, kuten aiemmin sanoinkin, aivan omassa ulottuvuudessaan. Lennonjohtaja ei ole enää top10 listalla laisinkaan! Sen sijaan apteekkarin muistan olleen top10:ssa myös 10 vuotta sitten. Some things never change.
Hauska myös huomata, että luova puoleni nousee myös kaikissa testeissä esiin. Rakastan kirjoittamista ja elokuvia, joten elokuvatuottajan ammatti ei olisi yhtään hassumpi – jos sellaista täällä Suomessa olisi kauhean montaa täytettävinä…
Mielenkiintoistahan on se, että top10:ssa on niin asianajaja kuin ykkösenä oleva tuomioistuinlakimieskin (käytännön ero?). Arvoin lukion loppuvaiheilla erittäin pitkään kauppatieteellisen ja oikeustieteellisen välillä. Syy, miksi en edes yrittänyt hakea oikeustieteelliseen oli surkea ylioppilastodistukseni ja se, että tiesin, että vaikka nauttisin lakimiehen työstä, en nauttisi siitä kirjojen paljoudesta, pikkutarkkuudesta ja lukemisen määrästä, joka minua odottaisi oikeustieteellisessä.
Meninkin kauppatieteelliseen sen takia, että tiesin, että siellä opiskelu olisi helpompaa ja tulevaisuudessa minulla olisi paljon laajempi vaihtoehtokenttä siihen, mitä voisin tehdä. KTM:n tutkinto kun ei sinällään valmista sinua miksikään, mutta mahdollistaa sinulle loputtomasti uria. IT-alalle tähän mennessä painottunut urani todistaa sinänsä tämän hypoteesin oikeaksi ja voinkin suositella kauppatieteiden opiskeluja oikeasti ihan minkälaiselle ihmiselle tahansa.
Nykyinen työnimikkeeni onkin geneerisistä geneeriisin eli kehityspäällikkö.
Mikä ammatti sopii minulle – yhteenveto
Toivon, että näistä vinkeistä ammatinvalintakoneisiin on sinulle hyötyä tai vähintäänkin hupia elämäntilanteestasi huolimatta. Aivan kuten sijoittamisen kanssa, koskaan ei ole liian myöhäistä vaihtaa alaa, jos oma elämä alkaa tökkimään.
Sen sijaan, jos olet nuori opiskelija, nyt on se hetki kun sinun kannattaakin kuluttaa aikaa tämän pohtimiseen ja erilaisten testien tekemiseen. Koulutus on paras sijoitus, mitä voit elämässäsi tehdä, joten sen tarkkaan valitseminen kannattaa. Toivottavasti teksti auttoi myös sinua miettimään enemmän itseäsi ja laajentamaan käsitystä elämän mahdollisuuksista.
Ja mikäli sinulla on aikaa tehdä ja kommentoida tuloksia tämän kirjoituksen kommentteihin, olisi mielenkiintoista kuulla minkälaisia ammatteja juuri sinä sait ammatinvalintakoneista ja tunnistatko itseäsi testien tuloksista?
P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksistani.
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville
Omavaraisuushaaste Bloglovin’
Omavaraisuushaaste Blogit.fi
Ei oo nii yksinkertast vaihtaa alaa jos kaikki opintotuet jo kulutettu
Ihan totta, mutta onneksi Suomessa on sinänsä hyvät tukisysteemit, että jos on vielä opiskelija, yksi vaihtoehto on toimeentulotuki ja niiden vuosien pusertaminen läpi (pari kaveriani on opiskellut toimeentulotuella).
Toki helpompi vaihtoehto, niin opiskelijana kuin työssäkäyvälläkin on käydä osa-aikaisesti töissä ja pyrkiä opiskelemaan täysipäiväisesti. Usein tämä johtaa siihen, että joutuu olemaan matalapalkka-alalla pari vuotta, mutta uskoisin, että se on tulevaisuuden arvoista, minkä haluamastaan koulutuksesta saa. Itsekin kävin töissä koko opiskeluaikani ja vaikka se vähän hidasti valmistumistani, ei se silti mennyt hukkaan. Kokemus on aina kokemusta.
Kolmantena, jos on ollut työelämässä jo pitempään, voi toki hakea esim. aikuiskoulutustukea. Mikään teistä ei ole helppo, mutta kouluttautuminen usein kyllä kannattaa.
Löytyykö minulle jokin ammatti? Yritin päästä yrittäjän ammattitutkintoon mutta minua ei siihen valittu. Opiskelin viime vuonna koodaajaksi mutta sain potkut siitä kun en ollut kiinnostunut tehtävistä. Haluan koulutuksen jonka
voi käydä tietokoneella vain. Mistähän minulle löytyisi jotain uraa? Voisiko jossain työskennellä tieteen parissa?
Aika paljon etäopetuksia nykyään löytyy. Esim. LUT:sta löytyy paljon mielenkiintosiia eri tieteenalojen koulutuksia ja suurimman osan niistä voi tehdä suurimmaksi osaksi etänä. https://www.lut.fi/opiskelu/kandidaattiohjelmat;jsessionid=3E631E71B8941EE05BADA6EC64C00979.wwwlut2