Mikä on ensimmäinen yhdysvaltalainen biljoonan dollarin yritys(FANG)?

Tein ensimmäistä kertaa Twitter-tililläni kyselyn seuraajilleni. Kysyin, minkä yrityksen seuraajani uskovat ylittävän ensimmäisenä maagisen biljoonan dollarin markkina-arvon rajan. Vastausten määrä ja kohteet yllättivät allekirjoittaneen suuresti. FANG -osakkeista Facebook ei ollut mukana, sillä se on kärsinyt viime aikojen tietovuodoista. Ei ehkä niin yllättäen olen hieman eri mieltä kuitenkin massojen kanssa siitä, mikä yritys tulee ensimmäisenä saavuttamaan biljoonan dollarin arvostuksen FANG (M)-osakkeista
FANG osakkeet

Eniten yllätyin siitä määrästä, millä Amazon vyöryi muiden vaihtoehtojen yli. Huomattavaa mielestäni tässä on se, että Amazon tekee ylivoimaisesti vähiten voittoa vertailussa olevista yhtiöistä. Vertailuna vuoden 2017 liikevoitot (nettotulokset) vaihtoehtojen yrityksiltä.

1. Apple: 48,35 miljardia dollaria
2. Microsoft: 21,2 miljardia dollaria
3. Alphabet: 12 miljardia dollaria (3 miljardia dollarin negatiivinen vaikutus Trumpin verouudistuksesta)
4. Amazon: 3,3 miljardia dollaria

Ja kun vertaa äänestyksen tuloksiin tätä järjestystä. Äänestyksessähän Apple sai vain toiseksi eniten ääniä, Microsoft vähiten, vaikka se on toiseksi tuottoisin yritys tällä hetkellä. Alphabet tuli 3. niin äänestyksessä kuin liikevoitossa. Amazon oli tuloksessa ylivoimaisesti huonoin, mutta sai yli 50% äänistä.

Amazon valtaa maailman – mutta Alphabet, Microsoft ja Apple omistaa sen jo

Usko Amazoniin tuntuu olevan vankkumaton ja viime aikoina esim. Verkkokauppa.comin osake on ottanut erittäin kovasti iskua huhujen mukaan, jonka mukaan Amazon olisi saapumassa myös Suomeen. Amazon pystyy valloittamaan tehokkaasti markkinaosuutta verkkokaupassa samalla kun se pärjää erittäin hyvin mukana kilpailussa myös pilvi-ja internet palveluiden tarjojana.

Hauskaahan on se, että mainituista neljästä yrityksestä, jopa 3 (Alphabet, Amazon ja Microsoft) kilpailevat keskenään pilvipalveluiden tarjoajana yrityksille. Apple ei tässä kisassa ole mukana, vaan 4. iso kilpailija on IBM. Monelle näistä yrityksistä pilvipalveluiden tarjoaminen on suurin kasvun ydin tällä hetkellä.

Vaikka Amazoniin menestykseen uskoo, on mielestäni omistuista, että äänestystulos oli noin yksipuolinen. Kuten tuloksista nähdään, muut yritykset pyyhkivät Amazonilla pöytää. Ja Alphabet, Microsoft ja Apple omistavat jo maailman aika samalla tavalla, kun jotkut pelkäävät, että Amazon valtaa maailman. Käytän tälläkin hetkellä 2/4 yrityksen tuotteita varmaan enemmän kuin nukun päivässä. Työt ja blogit kirjoitellaan Windowsilla.

Kaikki muu tehdään Alphabetin Androidilla. Voisihan minulla myös olla iPhone ja Mac, jolloin Apple hallitsisi arkielämääni. Molempiparempi, ei Amazon näy tällä hetkellä elämässäni vielä mitenkään. Enkä usko, että tulee näkymään vielä pitkään aikaan, vaikka se Suomeen tulisi. Ja vaikka näkyisi, ei se kuitenkaan olisi elämässäni samalla tavalla kuin 3 muuta yritystä, jotka tarjoavat käytännössä palvelut, joita lähes jokainen käyttää länsimaissa.

Mikä sitten voi selittää uskoa Amazoniin? Ehkä liikevaihto? Katsotaan liikevaihtoja viime vuodelta.

1. Apple: 229 miljardia dollaria
2. Amazon: 117 miljardia dollaria
3. Alphabet: 110 miljardia dollaria
4. Microsoft: 89 miljardia dollaria

Amazon nousee yhtäkkiä 2. listalla. Tästä huolimatta Apple on aivan ylivoimainen. Oikeastaan kaikissa kategorioissa. Tästä huolimatta yritysten markkina-arvot tällä hetkellä ovat:

1. Apple 851 miljardia dollaria
2. Amazon 700 miljardia dollaria
3. Alphabet 720 miljardia dollaria
4. Microsoft 702 miljardia dollaria

Apple on voittaja kaikilla mittareilla tällä hetkellä, kuten näkee myös markkina-arvoltaan. Mutta tekstissä esiteltyjä kolmea numeroa vertailemalla voidaan tulla kahteen lopputulokseen. Joko Amazon, Alphabet ja Microsoft ovat täysin yliarvostettuja tai Apple on aliarvostettu. Samoilla arvostustasoilla, Applen pitäisi jo nyt olla 1,6 biljoonaa dollaria markkina-arvoltaan. Mutta se ei ole. Vaan 851 miljardia.

Tulevaisuus ja FANG (M)

Kun veikataan, mikä yritys tulee olemaan ensimmäinen, joka ylittää biljoonan dollarin rajan markkina-arvossa, ei tuloksilla rehellisesti sanoen ole tässä kauheasti mitään tekemistä. En yllättyisi, vaikka selkeästä ykkössijasta huolimatta, Apple ei ylittäisi ensimmäisenä biljoonan dollarin rajaa. Ja mikäli Twitter-seuraajieni otos olisi ollut vaikka tuhat ihmistä ja tulos olisi ollut samanlainen, puhuisi se jo aika vahvasti siitä, että Amazon todennäköisesti tulisi ylittämään biljoonan dollarin rajan ensimmäisenä.

Pörssikursseihin vaikuttaa lyhyellä aikavälillä enemmän odotukset kuin itse tulos. Apple on luvannut huomattavasti paranevaa tulosta myös ensi vuodelle, mutta tästä huolimatta se ei numeroissa näy. Microsoft ja Apple ovat myös ainoat yritykset, jotka maksavat osinkoa neljästä jättiyrityksestä. Amazon kuitenkin kasvattaa liiketoimintojaan joka suuntaan koko ajan ja liikevaihtoo kasvaa sitä myötä, tuloksessa tämä ei kuitenkaan näy vielä ja saa nähdä näkyykö koskaan samalla tavalla kuin Applella. Markkina-arvosta ja äänestystuloksesta päätellen ihmiset luottavasti vahvasti siihen, että näkyisi.

Entäpä minä? Minkä yrityksen uskon ensimmäisenä yrityksenä ylittävän biljoonan dollarin rajan.  Ja se on yksi FANG -osakkeista. Tekstin alussa sanoin, että olen eri mieltä massan kanssa. En usko, että se on Amazon. Uskon vahvasti, että se on Apple. Apple on ainoa yritys tällä hetkellä, jonka tulos oikeuttaa arvostustasoon, jota vertailun yrityksillä nähdään. Apple ja Microsoft ovat myös mukana sijoitusstrategiasani ja voi olla, että mikäli niiden arvo laskee tulevaisuudessa, ilmestyy niitä myös allekirjoittaneen salkkuun. Muiden yritysten osakkeiden hinnat ovat täynnä toiveita tulevaisuudesta. Minkä sinä veikkaat olevan ensimmäinen yritys, joka yrittää biljoonan dollarin haamurajan(ja miksi)?

2 kommenttia artikkeliin ”Mikä on ensimmäinen yhdysvaltalainen biljoonan dollarin yritys(FANG)?”

  1. Amazon on nyt kovassa pyörityksessä jenkeissä veronkiertosyytösten takia. Presidenttikin hyökännyt kovaan ääneen Amazonia vastaan. Mutta niin se on usein likaista peliä kun yrityksellä alkaa olemaan kokoa tuon verran. Ei jatkoon Amazon. Itse lähden myös Applen kannalle.

    Vastaa
    • Trump on kieltämättä ottanut Amazonin erittäin kovaan tarkasteluun, tosin en usko, että se tulee Amazonin toiminnassa käytännössä näkymään koskaan. Fakta kuitenkin on, että yritys kuin yritys ja ihminen kun ihminen yrittää kiertää veroja parhaansa mukaa, sitä mukaa kun tulot kasvavat. Se, minkä tielle Trumpin silmätikuksi joutuminen kuitenkin tulee on todennäköisesti juuri markkina-arvon kasvu.

      Vastaa

Jätä kommentti