
Taloudellinen itsenäisyys on kiehtonut ihmisiä kautta aikain. Erityisesti epävarmassa palkkatyöjärjestelmässä sekä ennustamattomassa eläkejärjestelmien maailmassa moni nuoremman sukupolven edustaja varsinkin ajattelee, ettei tyypillinen palkkajärjestelmä tule tukemaan heitä, kun on virallisen eläköitymisen aika. Ja monien ennusteiden mukaan tämä voi hyvinkin pitää paikkansa, joten fiksu aloittaa ajoissa.
Kirjainyhdistelmä FIRE pompsahtelee tasaisin väliajoin mediassa ja sijoittajahenkisten nettikeskusteluissa. “Financial Independence, Retire Early” eli taloudellinen riippumattomuus ja aikainen eläköityminen on viime vuosina pinnalla ollut trendi. Ihmiset ovat säästäneet pahan päivän varalle yhtä pitkään kuin taloudellinen rahajärjestelmä on ollut olemassa, mutta taloudellisen riippumattomuuden tavoittelu on pelkkää säästämistä syvällisempi konsepti, johon liittyy myös sijoittaminen ja muu taloudellinen pitkäjänteisyys.
Kuinka aloittaa
Firetyksessä kannattaa aivan ensimmäiseksi istua alas miettimään omat motiivinsa kuntoon. Jo paperin eteensä nappaamalla ja tavoitteensa kirjoittamalla tavoitteesta tulee konkreettisempi ja helpommin ymmärrettävä. Omien tavoitteidensa ja motivaationsa läpi miettiminen on tärkeä asia, sillä vain kirkas ymmärrys omasta tekemisestä on a ja o firetyksen jatkamiselle.
Käytännössä pitää vastata kahteen kysymykseen:
- Miten ja missä haluan elää?
- Miten rahoitan tämän?
Ihmisen on myös hyvä olla rehellinen itselleen kysymyksessä, miksi todella haluaa eläköityä. Jos nykyinen työ tuntuu ankealta, voi ratkaisuja olla myös muita kuin eläköityminen, kuten alan vaihto tai yrittäjäksi ryhtyminen. Todellisuudessa monet firettäjät kuitenkin ovat yrittäjähenkisiä oman onnensa seppiä, jotka eivät välttämättä jää laakereilleen lepäämään edes mahdollisen eläköitymisen jälkeen.
Monet jatkavatkin esimerkiksi osa-aikayrittäjinä tai investoivat energiaansa muihin suunnitelmallisuutta ja strategiaälyä palkitseviin harrastuksiin, kuten shakkiin tai pokeriin. Esimerkiksi monet pokerinpelaajat hiovat pelitaitojaan turnauksia varten netin eri pelisivuilla, kuten 888.

Taloudellisen riippumattomuuden tavoittelun haasteet?
Säästäminen voi olla mitä mainioin asia yksilölle, mutta jos kaikki tekisivät niin, tarkoittaisi se haasteita kansantaloudelle. Tämä on yleisin argumentti firettämistä vastaan. Esimerkki on äärimmäinen, mutta nykyisellä toimintatavalla aiheuttaisi ongelmia globaalissa mittakaavassa. Itse asiassa tämä on vain vastaliike nykymarkkinoille ja eläkejärjestelmille.Voi myös nähdä, että taloudellisen riippumattomuuden tavoittelu on osa suurempaa megatrendiä, jossa yltiöpäinen kulutusyhteiskunta nähdään turhana ja maapallon kantokyvylle haitallisena järjestelmälle. Kaikkiaan firetystä on käsitelty mediassa melko radikaalilla tavalla. Puhutaan vaarallisesta trendistä, nuorison elämäntapaeläköitymisestä. Puhutaan lottoajattelusta ja laiskasta nuorisosta, ja yleisessä keskustelu jakaantuu tosifanien ja moraalipaniikkia valuvien puheenvuorojen välille.
Useimmille taloudellinen riippumattomuuden tavoittelu ei ole kurjistelua nälkäbudjetilla, vaan keskivertoa viisaammin mietittyjä kulutus- ja kuluttamattomuusvalintoja. Aloittaa voi säästämällä, ja pistämällä sivuun prosentuaalisesti itselle sopivan summan palkastaan tai muista tuloistaan. Seuraavassa hyvänä esimerkkinä artikkeli, jossa taloudellista riippumattomuutta on avattu jalat maassa -asenteella.
Miksi kannattaa sijoittaa?
Sijoittamisen ensimmäinen ehto on, että tilillä on rahaa, jota voi siirtää sijoituksiin. Jos elää kädestä suuhun, on katsottava ensin omia tuloja ja kulutustottumuksia. Voiko omia tuloja kasvattaa, ja mistä omassa kulutuksessa voi nipistää. Suomalaiset ovat maineeltaan kansainvälisesti verraten säästäväistä kansaa, mutta itse sijoittaminen ja rahan tuottoarvon nostaminen ei olekaan sitten niin helppo juttu, se kun vaatii säästämisens sijaan erilaisia lihaksia.
Säästämisen yhdistäminen sijoittamiseen on kuitenkin avain taloudelliseen itsenäisyyteen, sillä sijoitusten korkoa korolle -ilmiö on todellinen vipuvarsi, jota ei pelkällä säästämisellä onnistu tavoittamaan. Jos tilillä on säästöjä, käy inflaatiopeikko nopeasti napsimassa hyödyt parempiin suihin, sillä pankkien korot eivät yleensä suojaa inflaatiolta.
Kun yleinen hintataso nousee ja hyödykkeistä tulee kalliimpia, saa samalla summalla kuin viisi vuotta sitten tänä päivänä huomattavasti vähemmän. Tällä hetkellä inflaatioprosentti on kahden prosentin luokkaa, eli tuottoa on saatava vähintään tuon verran, ettei säästöjen arvo käänny negatiiviseksi.
Säästeliäästi eläminen
Säästäminen on suomalaisilla verissä. Pankeilla on ollut vuosikymmeniä tarjolla uutta sukupolvea säästämiseen säästölippailla, kuten säästöpossulla, jonne laittaa rahaa säästöön, ja nykypäivänä rahan siirtyessä yhä enemmän sähköiseen muotoon on tarjolla myös virtuaalisia säästölipasratkaisuja.
Muutakin kuin osakkeet
Suurin osa ajattelee osakkeita, kun puhutaan sijoittamisesta. Mutta on olemassa myös vaihtoehtoisia sijoittamisen muotoja, joista yksi ja merkittävin lienee asuntosijoittaminen. Tämä onkin suomalaisten keskuudessa ehkä suosituin tapa laittaa raha poikimaan.
Osakenäkökulma
Oikeiden osakkeiden valinta investointiportfolioon on avain menestykseen. Tämä ei tapahdu hetkessä, vaan vaatii aikaa ja kantapään kautta oppimista. Ennen kuin lähtee investoimaan rahojaan, voi harjoitella pörssiosakevirtuaaliohjelmilla, joissa voi investoida leikkirahaa ja katsoa, kuinka omat investoinnit pärjäävät. Etuna tässä on, että rahoja ei menetä, koska ei investoi oikeaa rahaa, mutta samasta syystä ei myöskään tee voittoa.
Oman investointipersoonan ymmärtäminen on erittäin tärkeää. Onko riskinottaja vai sijoittaako mieluummin maltillisemmin. Muista kuitenkin se, että sijoittamisessa mikään ei ole täysin riskitöntä, vaikka pankit tarjoaisivatkin matalan riskin paketteja. On parempi ottaa itse asioista selvää ja kantaa vastuu valinnoistaan. Tämä tekee sijoittamisesta muutenkin mielekkäämpää.
Yksi asia kuitenkin, mikä vähentää riskiä sijoittamisessa, on omistusten hajautus. On hyvä ostaa osakkeita sellaisilta alueilta, jotka eivät ole bisnesnäkökulmasta liian lähellä toisiaan. Sanotaan vaikkapa, että metsäyhtiö Stora Enso ja ravintolaketju Hesburger ovat tarpeeksi kaukana toisistaan, tai toisena esimerkkinä tilanne, jossa ostaa osakkeita sähköyhtiö E.onilta, niin ei välttämättä kannata lähteä ostamaan toiselta sähköyhtiöltä, vaan sijoittaa vaikkapa matkapuhelinoperaattoriin.
Hajautustapoja on kolme, ja jos vain paukkuja riittää, voi niitä kaikkia harjoittaa samanaikaisesti. Alueellinen hajautus, eli maantieteellinen näkökulma. Seuraavaksi jo aiemmin esitetty sektori- eli alanäkökulma. Kolmantena on hajautus erilaisten sijoitustyylien tuotteisiin.
Valitsi minkä hajautustavan tahansa, on hyvä tarkastaa, kuinka valitut yritykset ovat toimineet pitkällä aikavälillä ja etsiä raportteja alan tulevaisuudennäkymistä. Fiksu sijoittaja toimii ennen muita ja ostaa huokealla hinnalla aliarvostettuja osakkeita – näistä, mikäli valistunut arvaus osuu oikeaan, voi saada merkittäviä voittoja.
Yhteenvetona: jos yksi sijoitussektori ottaa osumaa, niin hajautetulla salkulla tämä ei tunnu liian pahalta. Mutta ostitpa sitten miltä tahansa osakkeita, niin on hyvä ymmärtää alasta ja sen tekijöistä jotain. Ostaessasi osakkeita muista se, että sinulla on oltava mielenkiintoa yritykseen ja alaan liittyvien uutisten lukemiseen, joten valitse sellaisen yrityksen osakkeita, jotka sinua kiinnostavat.
Kritiikkiä
Tosiasia on, että sijoittaminen on moniuloitteinen asia epävarmoilla markkinoilla, ja vaatii taitoa. Tämän takia nykyisin hajautusnäkökulma nähdään myös kiistanlaisena, sillä se on myös hyvin aikaavievää. Lue artikkeli minimalistisesta sijoitustyylistä, joka kritisoi yltiöpäistä hajautusta.
Sijoittamiseen kuluu aikaa, joten sitä kannattaa kohdella kuin osa-aikatyötä, tai ainakin kuin intohimoista harrastusta. Jos on täydellisen aloittelija sijoittamisessa, voi ajatus osakkeisiin sijoittamisesta tuntua kuumottavalta. Aloittelijalle turvallinen aloitustapa ovat indeksirahastot.
Paniikki on aloittelijoille
Mikään hyvä elämässä ei tule hetkessä. Anna sijoituksille aikaa, ja opiskele koko ajan lisää matkalla taloudelliseen riippumattomuuteen. Ainoa neuvo, mitä kannattaa todella noudattaa on se, että kannattaa aloittaa mieluummin aiemmin kuin lykätä aloittamista jonnekin tulevaisuuteen.
Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.
P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville