Miljonääriksi 500 päivässä – suomalaisen lottounelman märkä uni osoittautui juuri sellaiseksi

Miljonääriksi 500 päivässä. Kukapa tätä ei haluaisi? Suomalaisista 40% lottoaa joka viikko ja 70% silloin tällöin. Olemmekin aidosti lottokansaa. Senpä takia kun mediapersoona Lauri Salovaara julisti projektinsa, jossa hän pääsisi miljonääriksi 500 päivässä myymällä vain omaa osaamistaan yrityksille, oli media koukussa.

500 päivää myöhemmin julkaistiin kirja, tehtiin kymmeniä lehtijuttuja ja oman elämänsä peilaavia kommentteja, joissa Salovaara sanoi, että oppi matkalla jotain tärkeää ja läheiset sekä perhe on tärkeintä. Mutta mikä suurta yleisöä kiinnosti on kuitenkin se, pääsikö Salovaara miljonääriksi 500 päivässä? Samalla kun kirjoitettiin kirja, tehtiin lehtijuttuja ja opittiin jotain tärkeää elämästä, päästiin myös samalla miljoonaan! Tarkasti ottaen Salovaara arvioi omaisuutensa arvoksi 1 134 600 euroa.

Uutisia lukemalla mieleen tulee ensimmäisenä, että tässähän kannattaa lopettaa säästäminen ja sijoittaminen alkuunsa, koska tuolla summalla pääsisi helposti taloudelliseen riippumattomuuteen! Ja vain 500 päivässä. Pitääpi siis ostaa Salovaaran kirja, oppia hänen kikkansa ja tulla oman elämäni miljoonäriksi 500 päivässä. Kuulostaako liian hyvältä ollakseen totta? En ihmettele, vaikka kuulostaisi, koska elämässä ylipäätänsä jos jokin kuulostaa liian hyvältä, se on 99% ajasta sitä on. Katsotaanpa siis esiripun taakse, mistä Salovaaran miljoona koostuu.

Salovaaran miljoonan lähteet ja koostumus

miljonääriksi 500 päivässä
Miljonääriksi 500 päivässä – helppoa kuin heinänteko

Kun aletaan kaivaa vähän syvemmälle siihen, mistä miljoona kertyy paljastuu alta ajallemme ominainen vaihtoehtoinen totuus.

Salovaara siis saavutti miljoonan 500 päivässä käytännössä töitä tekemällä. Työt kohdistuivat etenkin start-up yhtiöille. Riihikuivan käteisen sijasta Salovaara otti kaikki korvauksena työstään yritysten osakkeina. Mille yhtiöille Salovaara siis teki töitä ja miten osakkeiden arvo muodostuu?

Katsotaan ensin yritysten listaa, joiden osakkeita Salovaara omistaa.

Top Lounges Oy
Luova Laboratorio Oy

7Figures Oy
Fastball Group Oy
Cafee of Cartoons Oy
Psyon Games Oy
Klever Ab Oy
Healthfactory Oy
iHelp Finland Oy

Tällä hetkellä listan yrityksistä vain yksi tekee voittoa. Tämä ei kuitenkaan ole mitenkään ihmeellistä, koska start-up yritykset usein tekevät alussa tappiota, kun liiketoimintaa käynnistellään. Katsotaankin siis yrityksiä.

Kaksi yritystä listasta ovat rekisteröineet itsensä kaupparekisteriin tämän vuoden puolella, joten en tiedä miten tällaisille yrityksille voi edes antaa luotettavaa arvoa. Osakkeiden arvostuksesta puhunkin enemmän vähän myöhemmin. Toinen näistä yrityksistä on Salovaaran oma sijoitusyhtiö.

Kaksi muuta yritystä ovat käytännössä jo konkursisssa tai menossa konkurssiin. Toisen yrityksen osalta Kaupparekisterissä onkin jo lakisääteinen merkintä yhtiön osakepääoman menettämisestä. Toinen ilmoittanee samasta ainakin numeroiden perusteella piakkoin.

Potentiaalisin kaikista yrityksistä voitollisen Top Loungesin lisäksi näyttää olevan Klever ainakin arvostuksena perusteella. Vaikka yhtiö tekee tappiota, on sen arvostus viime annissa 5,5 miljoonaa euroa. Voisi siis olettaa, että Salovaaran omistuksen arvo näillä luvuilla on jo jonkin verran? No on. Hänen omistustensa arvo on 9 900 euroa viime annin perusteella.

Näillä tiedoilla olemme käyneet läpi jo 5/9 yritystä, ja tämän perusteella näiden viiden yrityksen Salovaaran omistuksen arvo on aika tarkalleen tuo 9 900 euroa. Neljästä jäljelle jäävästä yrityksestä pitäisi siis jotenkin kaapia kasaan käytännössä yli miljoonan arvosta osakkeita. Faktoja katsomalla miljoonaaa on vaikeaa löytää, koska 3/4 jäljelle jäävästä yrityksestä ei ole koskaan tehnyt vielä liikevoittoa ja ainoan voittoa tekevän yrityksen koko arvostukseksi arvioitiin vähän yli 100 000 euroa. Vaikka Salovaara omistaisi koko yrityksen (jota hän ei tee), ollaan suunnilleen yhtä kaukana miljoonasta kuin minä olen tällä hetkellä.

 

Mielikuvitus-miljonääriksi 500 päivässä

Aina voidaan arugmentoida, että esim. Teslahan on vaikka kuinka monta kymmentä miljardia dollaria, vaikka se ei ole tehnyt yhtään voitollista vuotta. Se, miksi voidaan kuitenkin sanoa, että Salovaara saavutti miljonääriyden vain mielikuvituksensa tasolla löytyy kuitenkin vastauksesta yhteen häneltä kysyttyyn kysymykseen. Salovaaralta kysyttiin onko hän realisoinut vielä yhtään osaketta tai onko hän edes tarjonnut osakkeita myytäväksi, jotta hän saisi jonkinnäköisen arvion siitä, mikä osakkeiden tämänhetkinen arvo oli.

Vastaus molempiin kysymyksiin oli ei.

Tämä on sinänsä huvittavaa, koska aloittaessaan projektia, Salovaara sanoi, että pelkkä ostotarjousten kokonaisuuden ylittäessä miljoonan on hän onnistunut. Projektin lopuksi hän kuitenkin sanoo saavuttaneensa tavoitteen ilman yhtään tarjousta tai kunnon arvioita osakkeiden arvosta. Hän on siis päättänyt, että hänen palkkioksi saamansa osakkeet ovat yhteensä 1 134 600 euron arvoisia. Ja siksi hän saavutti tavoitteen. Logiikka on sama kuin, että perustaisin itse yrityksen ja vuoden päästä toteaisin, että yrityksen valuaatio on miljoona. Olisin miljonääri! Kyseessähän ei ole siis vaihtoehtoinen totuus vaan aivan suora totuuden vääristely ja valehtelu. Teslan osakkeesta tarjotaan julkisesti tällä hetkellä n. 300 dollaria kappale, Salovaaran osakkeista 0 euroa.

Median vastuusta ja laadusta

Tästä pääsemmekin median vastuuseen äkkirikastumistarinoissa. Koska Salovaara on tottunut toimimaan median parissa, osaa hän myös pitää ääntä itsestään. Olinkin aidosti yllättynyt kun sain asiakasviestin verkkopankkiin Danske Bankilta liittyen Salovaaran kirjajulkaisuun ja tapahtumaan. Dansken sivuilla Salovaara sanookin:

”Minulle tärkeintä on aloitus. Jostakin täytyy vain aloittaa. Me suomalaiset olemme yleensä hyvin tunnollisia ja tarkkoja, jolloin emme välttämättä uskalla lähteä liikkeelle vajavaisin tiedoin. Täytyy muistaa, että kokemus karttuu ja tiedot kasvavat matkalla. Toinen tärkeä neuvo, jonka olen miljonääriprojektin aikana oppinut, on kysyminen. Niinkin yksinkertainen asia voi muuttaa monta asiaa. Tiesin jo alusta lähtien, että yksin en tähän pystyisi, joten pyysin mukaan neuvonantajia. Sama koskee esim. sijoittamista. Pyydä apua ja aloita”, Salovaara kiteyttää.

Ja liibalaaba. Toivon, että kenellekään ei tullut uutena asiana, että asioista kannattaa kysyä tai ottaa itse selvää, jos ei tiedä. Itse suosittelen aina ottamaan asioista itse selvää, koska silloin voi esim. selvitä, että Salovaara ei ollutkaan miljonääri vaan monopolirahamiljonääri. Hänen osakkeiden arvostustaan todennäköisesti ei kukaan tiedä, mutta se on varmaa, että osa osakkeista on jo nyt pyöreän nollan euron arvoisia.

Valtamedia kuitenkin osti tarinan sellaisenaan ilman mitään kritiikkiä ja uutiselta oli vaikea tämän viikon maanantaina välttyä. On hienoa, että yrittäjyyttä korostetaan Salovaaran tarinalla, mutta aina jos uutisen sisältö on 90%:sesti täyttä roskaa. Olisin toivonut, että Salovaara olisi keskittynyt entistä enemmän siihen, mitä hän oppi elämästä ja siitä, miten hän priorisoi elämäänsä enemmän ja ehkä samalla myöntää, että epäonnistuminen elämässä on ihan ok.

Sen sijaan kuvitteellinen miljoona oli pakko saada kasaan, jotta projekti ei ollut ”epäonnistuminen”. Salovaara on kuitenkin media-ammattilainen ja projekti oli omiaan nostamaan hänen profiiliaan, joten varmasti työtarjouksia ja erilaisia projekteja riittää jatkossakin. Sen verran helposti hän sai median syömään kädestään. Ehkä joku jopa erehtyy ostamaan hänen kirjansa. Yrittäjyys on mielestäni ihailtavaa, mutta tämä projekti kuuluu mielestäni samaan kastiin kuin enkeli – ja yksisarvishoidot.

Muusta valtamediasta poiketen täytyy antaa Kauppalehdelle erityiskunniamaininta jutun kriittisestä tarkastelusta, koska Kauppalehden juttu inspiroi tämänkin kirjoituksen. Valitettavasti Kauppalehden kirjoitus oli maksumuurin takana, joten moni ei siitä pääse lukemaan, samalla kun jokainen hypetysuutinen on kuluttajalle ilmainen.

On omalla tavallaan erittäin surullista, mutta samalla loogista, että laaduton tiedon jako on ilmaista, ja kriittistä ajattelua kehittävä uutisointi on vain maksavan asiakkaan saatavilla. Tällainen median järjestely onkin omiaan lisäämään laadukkaan informaation epäsuhtaa ja tekee samalla totuudesta ja valheesta yhä vaikeampaa erottaa. Tosin ilmainen on harvoin elämässä muutenkaan laadukasta.

Miljonääriksi 500 päivässä saarnaa media, osakemarkkinat rikkovat ennätyksiä kauppasodasta huolimatta ja EKP uhkailee jo koronnostoilla. Kaikki merkit ovat ilmassa siitä, että nyt on ratsastettu jo syklin huipun ohi. Vai onko nousu vasta alkanut? Mitä ajatuksia tämä kaikki sinussa herättää?

12 kommenttia artikkeliin ”Miljonääriksi 500 päivässä – suomalaisen lottounelman märkä uni osoittautui juuri sellaiseksi”

  1. Osakkeiden arvostustasot ovat yhtä tuulesta temmattuja kuin monet Leijona Luola -ohjelmaan osallistuvilla yrityksillä. Mitään käsitystä osakkeiden oikeasti hinnasta ei näytä näillä firmoilla ja Salovaaralla olevan. Tietty näin pääsee helposti miljonääriksi. Jopa alle 500 päivässä 😀

    Vastaa
  2. Haluan kuitenkin nostaa hattua yrittämisestä ja kuten eräästä toisesta blogista luin, varallisuus alkaa tai koostuu pienistä puroista, joista tulee jokia ja sitten meriä. Veikkaan, että Laurin matka aidosti on vasta pääsemässä vauhtiin kun julkisuutta on kertynyt lisää ja joku näistä omistusyrityksistä puhkeaa kukkaan tms 🙂

    Realismi kuitenkin matkassa mukana ja varmasti erityisen mielenkiintoinen vuosi takana!

    Vastaa
    • Jep yrittäjyys on mielestäni myös aina hienoa. Paskan puhuminen ja äkkirikastuminen on kuitenkin en asiat, joista media voisi (ja pitäisi) yrittää päästä eroon. Ihmisten taloudellinen käyttäytyminen on valmiiksi jo tarpeeks irrationaalista, mutta jostain syystä suurin osa haluaa edelleen uskoa siihen, että äkkirikastuminen on mahdollista. Tästä ei ole mitään hyötyä kenellekään. Ja taisimme lukea saman blogitekstin, jossa tuo taisi kyllä olla ainut järkevä lause, haha.

      Vastaa
  3. Kyllä miljoona mahdollista on, vaikka casen valuaatiot nyt haiskahtavatkin.

    Myimme oman firmamme joku vuosi sitten 10M valuaatiolla. Myyntiä edeltävän vuoden pohjalta valuaatio olisi ollut pyöreä nolla sillä kaikki investoitiin tuolloin. Seuraavan vuoden eli myyntivuoden pohjalta fair value oli kuitenkin jo pikkuisen yli 10M ja pohjautui ihan oikeaan tulokseen. Firma ehti vanheta kolme vuotta jonka jälkeen oli myyty. Eli kyllä tuo on ihan mahdollista mutta ehkä ei välttämättä ihan 500 päivässä.

    Vastaa
    • Luonnollisesti on! Hyvänä esimerkkinä esim. oikeastaan mikä tahansa videopelifirma, joka pystyy viikossa tai kahdessa pelin julkaisun jälkeen päästä tuollaisiin numeroihin kun vain osuu tuuri ja taito juuri oikeaan kohtaan. Pointtihan olikin juuri siinä, että Salovaaran omistukset ovat osin jo konkurssissa ja osa menossa kohti konkurssia. En usko, että Salovaaran omistukset tulevat edes 10 vuoden päästä olemaan miljoonassa.

      Vastaa

Jätä kommentti