Kun on kirjoittanut sijoitusblogia noin neljäsosan elämästään nimimerkin ja logon takaa, tuntuu erittäin oudolta laittaa oma naama ja nimi blogitekstin artikkelikuvaksi, mutta niin se maailma muuttuu.
Kuten viime kirjoituksessa kerroin, pitkään valmisteilla ollut sijoituskirjani Viisas sijoittaja – tunne itsesi ja osakemarkkinat on vihdoin ulkona ja onkin saanut huippuarvostelut ollessaan kaikkien aikojen parhaat arvostelut saanut suomalainen sijoituskirja koskaan! Kirja on myynnissä Tammen verkkokaupassa sekä Adlibriksessä täältä erittäin edulliseen 29 euron hintaan. Tämän lisäksi kirja löytyy myös kaikista hyvin varustelluista kirjapaupoista Suomalaiseen ja Akateemiseen sekä kaikista suomenkielisistä äänikirjapalveluista.
Kuten aiemmin blogissa olen kirjoitellut, tänään on kuin onkin vihdoin se päivä kun seitsemän vuoden anonymiteettini loppuu.
Omavaraisuushaaste on Esa Juntunen
Nimeni on siis Esa Juntunen, ja jos olet lukenut blogiani pitkään, tiedät minusta todennäköisesti yllättävänkin paljon, koska olen lähes kaiken täällä elämästäni avannut ajan saatossa. Kerrataan kuitenkin tärkeimmät perusasiat minusta.
Olen syntynyt ja kasvanut Hyvinkäällä duunariperheessä, jossa vanhempani olivat ammatiltaan matkatoimistovirkailija ja kodinkonemyyjä koko työelämänsä. Olin koko lukion täysin hukassa, siitä mitä halusin elämälläni tehdä ja myös arvosanani romahtivat tämän myötä, mutta vuoden 2008 finanssikriisi herätti minut teiniangstistani.
Olin aina kiinnostunut kaikesta, mikä oli niin vahvuuteni, että heikkouteni, mutta finanssikriisin voima ja merkitys koko maailmalle herätti kiinnostuksen liekin talouden ymmärtämiseen, joka ei ole sammunut tähänkään päivään mennessä. Samalla aloitin sijoittamisen suoraan osakkeilla säästämilläni kesätyörahoilla ja päätin, että haen kauppakorkeakouluun. Varallisuuteni on rakennettu nollasta kesätyörahoista alkaen, jotka aloitin 14-vuotiaana juniorifutiksen tuomarina.
Hyvinkäältä muutin ensin opiskelemaan Vaasan kauppakorkeakouluun vuodeksi armeijan jälkeen (en päässyt ensimmäisellä yrittämällä edes Vaasaan, mutta armeijan välivuoden takia tämä ei haitannut). Vaasa ei tuntunut omalta paikalta, joten hain vuoden Vaasa-opiskelujen jälkeen Tampereen kauppakorkeakouluun opiskelemaan ja siellä viihdyinkin sen verran hyvin, että kävin vain Etelä-Koreassa vaihdossa, jonka jälkeen valmistuin lopulta kauppatieteiden maisteriksi pääaineenani vakuutustiede ja riskienhallinta. Pian tämän jälkeen muutin töiden perässä Helsinkiin, jossa asun edelleen.
Opiskeluaikoinani Tampereella aloitin myös Omavaraisuushaasteen kirjoittamisen ja kimmokkeena siihen oli se, että autoin paljon opiskelukavereitani opintolaina- sekä tukiasioiden kanssa sekä paljon muissa oman talouden hallinnan asioissa. Olin myös aloittanut sijoittamisen monta vuotta takaperin, mutta en oikein tiennyt, miksi sijoitan. Huomasin, että minulla oli valtavasti tietoa asioista, joista todennäköisesti moni muukin hyötyisi ja pian blogin aloittamisen jälkeen huomasin, etten välttämättä ollut väärässä.
FIRE:n löydettyäni, löysin myös merkityksen sijoittamiselle ja oikeastaan tajusin, että tämän takia todennäköisesti alun perinkin talous minua veti puoleensa. Aloitin blogin nimimerkin takaa, koska muutkin niin tekivät sekä influensserit ja muu henkilöbrändäys ei ollut vielä silloin juttu muualla kuin lifestyle-blogeissa. Isoin inspiraatio suomalaisista blogeista oli Pohatan blogi ja se on edelleen blogi, mitä eniten kaipaan. Tänään maailma näyttääkin hyvin erilaiselta sijoitusblogien ja -influensserien osalta.
Erittäin aikaisin opiskeluissa aloitin myös työt vakuutusalalla, Tapiolassa (nykyisessä LähiTapiolassa), jossa viihdyinkin yli 7 vuotta kiertäen perus korvausneuvojasta vähitellen IT-kehityksen pariin ja vastasinkin pari vuotta korvausautomaation kehittämisestä uusiin järjestelmiin. Hauskaa kyllä, kirjoitin sielläkin blogia firman Intranettiin, josta tuli myös erittäin suosittu. Siitä jatkoin headhunter soiton siivittämänä kehityspäälliköksi vakuutusmeklaritalo Howden Finlandille, jossa tänäkin päivänä samoissa IT-kehitystehtävissä työskentelen.
Yhtiö on osa vielä pörssiin listaamatonta lontoolaista vakuutusmonipalvelutaloa Howden Group Holdingsia, joka on suurelti työntekijäomistuksessa ja johon olen myös itse sijoittanut. Howden Group kilpailee globaalisti etenkin suurelle yleisölle todennäköisesti hieman tutumpien Aonin, Marshin ja Willisin kanssa samasta markkinasta ja on nopeasti kasvanut haastaja markkinassa.
Itse asiassa vaikka en ollut nykyisestä työnantajastani koskaan aikaisemmin kuullut, headhuntereiden soittaessa kiinnostuin paikasta juuri ennen kaikkea sen takia, että yhtiö kannusti työntekijäomistukseen. Olen itse suuri fani, jos työnantaja kannustaa työntekijöitään omistamaan itseään ja uskoisinkin viihtyväni vielä pitkään nykyisessä työpaikassani.
IT-kehitys on minulle myös luonnollinen paikka, koska pystyn yhdistämään siitä rakkauttani liiketoimintoihin sekä sisäistä nörttiyttäni. Sijoittamisen lisäksi erityisen lähellä sydäntäni on Nintendon videopelit ja lempipelisarjoihini kuuluvatkin: The Legend of Zelda, Metroid, F-Zero, Super Mario, Super Smash Bros., Astral Chain, sekä tietenkin kaikkien tietämä Pokémon, josta seuraavassa vähän lisää.
Elämäni kasvattavin harrastus ennen sijoittamista
Ehkä hauskin anekdootti itsestäni, mitä en ole anonymiteetin takia pystynyt mainita, koska silloin minut olisi ollut erittäin helppo tunnistaa, on tämä: olen aito Pokémon-mestari. Jep, luit oikein. Jos olet lukenut blogiani pitempään, saatat muistaa, että minulla oli nuorempana harrastus, joka vei paljon aikaa.
Tarkemmin olen siis kuusinkertainen Pokémon-korttipelin Suomen mestari ja kilpaillut Pokémonin MM-kisoissa Yhdysvalloissa kymmenenä eri vuotena. Vaikka lopetin harrastuksen noin vuonna 2013-2014, minulla on edelleen yhden maan mestaruuksia eniten maailmassa, josta olen äärimmäisen ylpeä. Maailmanmestaruutta en koskaan kuitenkaan onnistunut voittamaan, vaan paras sijoitukseni MM-kisoissa oli viides. Kaksi muuta hyvinkääläistä sen sijaan maailmanmestaruuden onnistui voittamaan! Pitkään Pokémonin maailmanmestareita olikin vain kolmesta paikasta: Yhdysvalloista, Japanista ja Hyvinkäältä.
Yksi parhaista muistoista harrastuksen parissa on se, kun aivan ”urani” loppupuolella voitin Tokion aluemestaruuden Japanissa turistimatkallani vieraillessani. Parempaa lopetusta en olisi oikeastaan voinut toivoa, koska Japani on kuitenkin Pokémonin synnyinmaa ja siellä turnauksen voittaminen oli jotain aivan erityistä, jonka muistan loppuelämäni – ja tosiaan, en siis osaa sanaakaan japania, pelasin japanilaisilla korteilla, mutta Pokémon-kortit ovat universaali kieli. Kirjoitin blogia myös tästä harrastuksesta ja vaikka kirjoitin blogia vain pari vuotta, tuli siitä kansainvälisesti erittäin luettu ja tienasin sillä myös alkuopintojen ohessa rahaa.
Jos lukijoita kiinnostaa, voin kirjoittaa pitemmän tekstin koko Pokémon-matkastani, sillä tarina on oikeastaan äärimmäisen mielenkiintoinen aito rääsyistä menestykseen tarina ja kattaa lapsuuteni vuodet seitsemästä aina aikuisuuteen asti. Se täytyy kuitenkin sanoa, että harrastus kasvatti minua uskomattoman paljon. Harrastus maksoi itsensä ja opin erittäin nuorena rahan arvon. Samalla se kasvatti niin paineensieto- kuin päätöksentekokykyäni. Samalla se opetti käsittelemään pettymyksiä sekä onnistumisia aivan erityisellä tavalla, koska kuten korttipeleihin kuuluu, joskus syy löytyi pelaajasta, joskus puhtaasta sattumasta. Harrastus on auttanut sijoittamisessa ja työelämässä enemmän kuin olisin koskaan osannut ajatella.
Mutta nyt mentiinkin aika kauaksi sijoittamisesta! Pelasin juuri ne vuodet kun Pokémon oli vähiten suosittu ja suuren yleisön silmissä unohdettu ennen kuin Pokémon GO teki Pokémonista jälleen jättimäisen ilmiön, joka luonnollisesti tällaista jatkuvaa Pokémon-elämää elänyttä ihmistä lämmitti sydämessä. Lyhyesti sanottuna omistan siis jonkun verran aidosti harvinaisia kortteja, vaikka olenkin aina ollut pelaaja enkä keräilijä.
Tässä tilanteessa arvokkainta korteissa ovat ne ovat muistot, joita kortit kantavat mukanaan. Ja rehellisesti sanoen, etenkin Pokémon-korttien markkina on erittäin epälikvidi ja hinnat liikkuvat rajusti, joten korttien arvotus ei ole edes mielekästä.
Sijoituskirjailija ja -bloggaaja Esa Juntunen
Omavaraisuushaaste on siis Esa Juntunen. Se, millä nimellä jatkan blogissa ja somessa on itselläni vielä vähän auki. Omavaraisuushaasteen nimi ja logo on monelle tuttu, mutta toisaalta kuten olen pohtinut aiemmin ääneen, Omavaraisuushaaste ei lennä kielen päällä ja sitä ei ole niin helppo muistaa.
Myös kirjan markkinoinnin luonnollisesti teen omalla naamallani ja nimelläni, joten jos luet talousmediaa tai kulutat talouspodcasteja, nimeni, ääneni ja naamani tulee todennäköisesti tutuksi seuraavien kuukausien aikana. Kyllä, ajattelin kiertää käytännössä kaikki mahdolliset mediat ja podcastit läpi mihin pääsen kirjaa markkinoidakseni, vaikka siitä rankkaa tuleekin.
Vaikka en välitä henkilöbrändin rakentamisesta, välitän kirjastani ja uskon aidosti, että jokainen sijoittaja, niin aloitteleva kuin kokenutkin, pystyy kirjastani paljon ottamaan oppeja käyttöön ihan jokapäiväiseen sijoittamiseen. Haluaisin, että kirja olisi sijoittajien keskuudessa tunnetumpi kuin sen kirjoittaja – kiitos kirjan ansioiden. Vaikka tavoite kova onkin, pyrin tekemään yhden kaikkien aikojen parhaista suomalaisista sijoituskirjoista ja olen työlle myös niin paljon tunteja uhrannut. Tulenkin panostamaan henkilökohtaisesti kirjan markkinointiin valtavasti aikaa ja toivon, että kirja tulee kiitos sen paljon myös blogin ulkopuolisia lukijoita saavuttamaan!
Palaute tähän mennessä on antanut entisestään rohkaisua asiaan ja yli tuhannen arvostelun jälkeen keskiarvolla 4,5/5 erilaisissa kirjapalveluissa, uskallan kirjaa hyvin kenelle tahansa suositella.
Toki samalla toivon, että mahdollisimman moni blogin lukija, joka teksteistäni on nauttinut myös kirjan ostaa – voin hyvin omin tunnoin luvata, että kiitos ammattimaisen kustannustoimittajan ja yli 10 henkilökohtaisen oikolukukierroksen takia kirja on ylivoimaisesti laadukkainta ja sujuvinta tekstiä, mitä olen koskaan sijoittamisesta tuottanut.
Voi siis hyvin olla, että vaikka blogin osoite tulee samana myös jatkossa pysymään, somessa, sijoitusfoorumeilla ja muualla mediassa menen koko ajan enemmän oman nimeni taakse. Voikin siis hyvin olla, että vuodessa kahdessa oma nimeni on korvannut Omavaraisuushaasteen kaikkialla ja muistat minut helpommin Esana kuin Omavaraisuushaasteena. Ja toisaalta, onhan se nykyaikaa, kun katsoo kaikkia muita sijoitusinfluenssereita (vaikka termiä kammoankin). Vaikka olen vanhan koulukunnan tyyppi ja pidin Internetistä paljon enemmän 90-luvulla ja 2000-luvun alussa ennen somea, on minunkaan turha tuulimyllyjä vastaan taistella.
Siinäpä se! Blogi ei tosiaan ole mihinkään menossa vaikka kirja ulos tuleekin ja anonymiteettiä blogilla ei enää ole. Myöskään blogin sisältö ei juuri tule muuttumaan, vaan kirjoittelen pitkälti myös jatkossa ihan kaikista talousaiheista, isomman painon ollessa puhtaassa sijoittamisessa. Kuten olet ehkä huomannut, kirjoittajaidentiteettini on ollut aina suhteellisen vahva ja ollut aina elämässäni mukanani. Kirjoittaminen onkin itselleni elämän perustarve – elämä tuntuisi erittäin ankealta ilman sitä.
Ehkä teen vierailijatekstejä muualle enemmän kuin aikaisemmin, mutta blogin pidän myös jatkossa mainoksista suhteellisen vapaana, koska vaikka lisäraha aina kelpaa, tiedän että blogini arvo on juuri puolueettomassa analyysissä ja mainoksettomuudessa. Myöskin osakesalkkuni, tuloni, kulutukseni ja varallisuuteni tulee olemaan myös jatkossa aivan yhtä julkisia kuin ennenkin. Kohta onkin vuorossa taas vuoden tilinpäätös sekä sijoitussalkkuni päivitys, mikä on aina vuoden jännimpiä hetkiä itsellekin!
Kiitos, että olet ollut Omavaraisuushaasteen matkassa kaikki nämä vuodet ja toivotaan, että tulevia vuosia on vähintään yhtä paljon jäljellä kuin menneisyydessä.
——————–
Voit tilata huippuarvostelut saaneet sijoituskirjani Viisas sijoittaja nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa Adlibriksestä täältä tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi erittäin edulliseen 29 euron hintaan!
Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä ja Storytelistä sekä muista suomalaisista äänikirjapalveluista.
Jos olet uusi lukija ja olet kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa jo yli 700 tekstiä, joten olen varma, että löydät etsimäsi.
Muista seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville
Harvoin tänne kommentoin, mutta äijän matka ja vinkit ovat todellakin olleet kultaakin kalliimmat. Kerro ihmeessä lisää Pokémon-matkasta ja kiva nähdä myös kasvot tämän blogin takana.
Kiitos ja mahtavaa kuulla, että blogista on ollut hyötyä – antaa aina uutta pontta kirjoittamiselle.
EsaBest!
Kiitos!
Hei Esa
Yritin tilata uutta kirjaasi Tammen verkkokaupasta, mutta siellä yritettiin periä kirjasta 35 euroa. Miten saisin tilattua sen lupaamaasi hintaan 24,50 euroa?
Sinulla on ollut mielenkiintoinen työ-/ sijoittajaura.
Ittekin olen sijoittanut 50 vuotta. Tällä ajanjaksolla on ollut nousuja ja laskuja, mutta mielestäni olen pärjännyt sijoituksissani melko mukavasti 😉
Olen myös tehnyt atk-alalla 40 v työuran (v.1970-2010) ja nyt olen ollut jo 12v eläkkeellä_(Etelä-Pohojanmaalla)
Ohjelmointia 1970 luvun alussa Nokialla
Cobol-ohjelmakoodikirjoitettiin käsin lomakkeelle, josta tiedot lävistettiinreikäkorteille, jotka vietiin konekeskukseen ohjelman käännöstäja testiajoa varten. Tämä kierros kesti 1 – 2 viikkoa ja jos/kun ohjelmassa oli virheitä, niin sama kierros uudelleen. Tämänvuoksi yhden ohjelman valmistuminen tuotantokuntoon kesti useitaviikkoja! Nykyään ohjelmoija kirjoittaa ohjelmakoodin suoraantietokoneelle, kääntää sen konekieliseksi ja testaa heti, tekeetarvittavat korjaukset ja kääntää/ testaa uudelleen, jolloinohjelma saadaan valmiiksi tuotantokuntoon muutamassa minuutissa senjälkeen, kun ohjelma on koodattu ja tallennettu tietokoneelle.
Onnekkaita ”sattumuksia” työurallani
Nokialla sain käytännön atk- kokemusta ohjelmoinnista jaatk-suunnittelusta Riihimäen hyvän teoreettisen atk-opiskelunjälkeen. Kun kyselin atk- hommia Metsä-Botnialta Kaskisissa,niin sanottiin, ettei heille tule omaa atk-osastoa (kaikilla muillametsä-firmoilla siihen aikaan oli!) vaan atk ostetaan palveluna. Hetarjosivat laskenta-assistentin paikkaa, josta sain käytännönkokemusta kirjanpidosta ja investointilaskennasta (taloushallinnonperusteet olin jo opiskellut Seinäjoen kauppaoppilaitoksessa).Jonkin ajan kuluttua siirryin atk-yhdyshenkilöksi hoitamaanyhtiön (palveluna ostettavia) atk-systeemejä. Sitten talousjohtajatarjosi minulle budjettipäällikön paikkaa (itse en olisitätä ”älynnyt” kysyä/ hakea!) ja tästä sain hyvänkokemuksen sisäisestä laskennasta/ budjetoinnista ja pystyin hyvinseuraamaan yhtiön talouden kokonaistilaa tämän kautta. Emme muuttaneetkaan Äänekoskelle (kuten oli jo sovittu) vaan meninLänsitiedolle, jossa sain oppia uusinta atk- tekniikkaa(relaatiotietokannat yms.), josta oli iso hyöty siirtyessänitakaisin Metsä-Botnialle Kaskisiin tietohallintopäälliköksihoitamaan palveluna yhtiölle ostettavia atk- kokonaisuuksia.
Täten työurani välillä atk- tekniikassa (Nokia,Länsitieto) ja välillä ”elävässä” yrityksessä(Metsä-Botnialla (atk-palvelut, laskenta)) ovat rikastuttaneetomaa työuraani. Samoin työurani tähtihetkiä ovat ne, että olensaanut olla mukana sellutehtaiden investointiprojekteissa (Kaskinen,Äänekoski, Rauma) suunnittelemassa/ toteuttamassa uutta atk-ympäristöä ”käyvän” tehtaan tietohallintokokonaisuudenhoidon ohella/ välissä.
Yt. -MattiH 😉
Kiitos mielenkiintoisesta tarinasta! Ja 50 vuotta markkinoilla kyllä varmasti todistaa erinomaisesti juuri sitä, että kyse ei ole ajoituksesta osakemarkkinoilla, vaan ajasta osakemarkkinoilla. Pystyn vain kuvitella millaisiin tuottoprosentteihin pääsee pitkäjänteisellä sijoittamisella 50 vuoden ajan – äärimmäisen kunnioitettava saavutus!
Hei Esa
Yritin tilata uutta kirjaasi Tammen verkkokaupasta, mutta siellä yritettiin periä kirjasta 35 euroa. Miten saisin tilattua sen lupaamaasi hintaan 24,50 euroa?
Sinulla on ollut mielenkiintoinen työ-/ sijoittajaura.
Ittekin olen sijoittanut 50 vuotta. Tällä ajanjaksolla on ollut nousuja ja laskuja, mutta mielestäni olen pärjännyt sijoituksissani melko mukavasti 😉
Olen myös tehnyt atk-alalla 40 v työuran (v.1970-2010) ja nyt olen ollut jo 12v eläkkeellä_(Etelä-Pohojanmaalla)
Yt. -MattiH 😉
Hei Esa
Sain tilattua kirjasi hintaan 24,50e, kun ”älysin” käyttää alennuskoodia!
-MattiH ;_)
Hei, hienoa, että kirjan tilaus onnistui ja kiitos paljon!
Terve
Onko tuota kirjaasi saatavilla sähköisessä muodossa?
Ennakkotilauksessa ei ole vielä sähköistä muotoa vaihtoehtona, mutta on tulossa myös sähköisessä muodossa myyntiin itse julkaisupäivänä!
Suuret kiitokset siitä, että tuotat kirjoittamisellasi niin paljon arvokasta informaatiota! Tämä blogi on ainoa jota jaksan aktiivisesti seurata, mutta Omavaraisuushaaste tuleekin sitten avattua viikottain uusien tekstien lukemiseksi.
Blogisi on vaikuttanut elämääni yllättävänkin paljon. Parhaimmillaan sen lukeminen tuntuu kuin voisin saada neuvoa muutama vuotta vanhemmalta itseltäni. Esimerkiksi ensiasuntoa ostamassa -juttusarja on tullut luettua pariinkin otteeseen nyt, kun ensiasunnon osto on minunkin elämässäni ajankohtainen aihe. Lisäksi listautumisantianalyyseistäsi saa loistavan yleiskuvan anneista tiiviissä paketissa. Myös CV:tä ja työhakemusta käsittelevät tekstisi saivat minut paremmin hahmottamaan tiiviin esillepanon sekä työnantajan perspektiivin ymmärtämisen tärkeyden, näin pari esimerkkiä mainitakseni.
Satuinpa jopa päätymään nykyiseen työpaikkaani luettuani mielipiteesi firmasta: ”Samalla se on yritys, jossa pystyisin nähdä itseni myös työskentelemässä, koska ala on mielestäni niin äärimmäisen mielenkiintoinen!” Ja oikein hyvin olenkin siellä viihtynyt :D.
Kirjasi lähtee ehdottomasti tilaukseen viimeistään silloin, kun e-kirjan tilaaminen mahdollistuu. Onko siitä muuten varmuutta, että tarjotaanko myös e-kirjalle ennakkotilausmahdollisuus?
Mahtavaa kuulla, että noista kaikista teksteistä on ollut hyötyä juuri niin kuin ne tarkoitinkin! Kulutin niihin kyllä paljon aikaa ja ajatusta, joten uskoin, että niistä varmasti hyötyä on, mutta hienoa kuulla että näin ihan käytännössä jollekin tosiaan oli. Hauska myös tuo DW-antiteksti, ja hienoa kuulla, että on löytynyt itselle mieluinen työpaikka – se on aika valtava osa myös henkistä hyvinvointia.
Tarkistan tuon sähköisen kirjan ennakkotilauksen vielä kustantajalta erikseen ja palaan asiaan tähän kommenttiin, kunhan vastauksen saan. En ajatellut, että e-kirjalle olisi niin paljon kysyntää kun itse olen paperi old school lukija, mutta sen verran sitäkin jo kyselty, että pitää selvittää!
Kirja tilattu ja tervetuloa myös omalla naamalla jatkossa tänne runoilemaan! Tosin pienellä salapoliisityöllä sen pystyi aiemminkin selvittämään. 😉
Kiitos! Ja tosiaan niin pystyi, en niin salassa pitänyt, koska olisi rajoittanut sitä, mistä olisi voinut kirjoittaa 😀 Pokémon-kortit eivät onneksi ole kauhean kannattavia pöllittäviä, kun tosiaan niitä on lähes mahdotob myydä eteenpäin (ostajia niin vähän kummiskin suhteessa kalleille korteille) ja usein myyjältä vaaditaan todennus siitä, miten on kortin saanut haltuunsa. Loppujen lopuksi ne eivät myöskään niin arvokkaita ole. Usein ihmiset ostavat kortteja juuri vain todennetuilta kerääjiltä tai pelaajilta. Suomesta löytynee siis vähintään miljoona parempaa ja helpompaa ryöstökohdetta kuin Pokémon-kortit.
Onnea kirjan valmistumisesta!
Itse en Pokemonista juuri mitään tiedä, mutta mietin sitä, että edellyttääkö Pokemon-mestaruuksien voittaminen jotain sellaista erityistä taitoa, josta on hyötyä myös sijoittamisessa? Vai mikä on ”salaisuutesi” Pokemon-mestaruuksiin? Äärimmäinen harjoittelu ja motivaatio, hyvä muisti, keskittymiskyky tms.? Millaisia taitoja siinä tarvitaan? Tuskin on kuitenkin sattumaa, että olet pärjännyt Pokemonissa maailman huipulla…
Itse lähinnä maallikkona olen seurannut shakkimestareita ja heidän taitojaan, ja pärjätäkseen shakissa maailman huipulla ainakin erinomainen muisti on avainasemassa, samoin kuin ilmeisesti positioiden nopea spatiaalinen hahmottaminen sekä korkea älykkyys.
Salaisuus oli sama kuin varmaan kellä tahansa menestyneellä huippu-urheilijalla – aivan järjettömän monta toistoa (enemmän kuin kellään muulla) tekemistä yhdistettynä kilpailunnälkään sekä siihen, että rakasti sitä mitä teki. Lopetinkin harrastuksen juuri sen takia, että se alkoi maistua puulta, vaikka menestystä edelleen tulikin.
Monessa korttipelissä on paljon samaa kuin shakissa (kuten esim. pokerissa) ja koska korttipeleissä on satunnaisia tekijöitä jotka voivat kääntää pelin, toisin kuin shakissa, jossa virhe on aina pelaajan, niin korttipeleissä tarvitaan myös ihmistuntemusta ja vastustajan lukemista.
Koen, että isoimmat taidot, jotka opin Pokémon-korteilla pelaamisesta / jotka auttoivat siinä olivat: nopea päässälaskutaito, pokerinaama (näytän aina kuulemma tylsistyneeltä kun pelaan tiukassa paikassa), vastustajan lukeminen hänen eleistään, korttien muistaminen (uusia kortteja tulee koko ajan, mutta usein kaikki kilpapelaajat muistavat kaikki kortit ulkoa vähän kuin shakkipelaajat osaavat kaikki perusstrategiat ulkoa – pakollinen taito huipulla pelaamiseen) sekä korkea paineensietokyky etenkin silloin, kun on kovassa paikassa ja näyttää siltä, että on häviämässä peliä.
Kiitos mielenkiintoisesta, monipuolisesta, aktiivisesta, asiallisesta ja asiantuntevasta blogista.
Aito intohimo aiheeseen tosiaan huokuu kirjoittamisestasi.
Laitoin kirjan tilaukseen tänään ja se alennuskoodikin näytti edelleen toimivan.
Kiitos paljon! Ja tosiaan, eipä tätä hommaa jaksaisi näin pitkään tehdä, jos tästä ei niin paljoa tykkäisi. Ja hyvä, että alekoodi edelleen toimii, pitäisi olla toiminnassa ainakin tämän ennakkotilausajan.
Onnittelut kirjan valmistumisesta! Tätä on odotettu ja kirja meni tilaukseen. Tämä blogi on ollut minulle isossa roolissa sijoittamisen aloittamisessa. Vaikka vielä säästöt ovat pieniä, niin ajatusmaailmani muutos säästämiseen ja sijoittamiseen kuluttamisen sijaan, on ollut itsessään jo tärkeä saavutus.
Kiitos paljon! Ja mahtavaa kuulla, että blogista on ollut aidosti pitkäaikaista hyötyä. Ja juurikin näin, jokaisen pitää ensin saada ajatusmaailmansa oikeaksi ja sen jälkeen vaurastuminen onkin oikeasti vain pitkäjänteistä tekemistä.
Pokemon seikkailuista olisi hauska kuulla. Mainitsit myös futistaustan, mikä ei yllätä. Olen huomannut, että siitä lajista tulee fiksuja ja määrätietoisia tyyppejä.
Itsellä kokemusta urheilussa oikeastaan lajista kuin lajista, että urheilu lapsena auttaa kyllä määrätietoisuuteen ja myös useasti tekemisen meininkiin vanhemmalla iällä. Futiksessa ehkä kasvattavinta oli juuri ehkä tuo erotuomarointi teini-iässä, vanhempien huutelu kasvatti teflon pintaa hyvin.
Mun mielestä omavaraisuushaaste on oikein hyvä nimi, kaappasi mut ainakin mukaansa, koska se tiivistää sen miksi itse haluan säästää ja sijoittaa: ollakseni omavarainen eli riippumaton. Sana haaste lisää innostusta, koska kukapa ei löytäisi enemmän motivaatiota itsensä haastamisella.
Onnea kirjasta! Et näytä kirjailijalta. (Se oli kohteliaisuus 😉 )
Hyvä kuulla, että nimi toimii joillekin! Tosiaan, noita asioitahan nimi pyrki kuvaamaan, mutta ehkä tähän someaikaan se on vähän liian pitkä.
Ja kiitos kehuista! Yritin parhaani mukaan kanavoida sisäistä kirjailijaminääni noihin virallisiin kuviin, mutta toki massasta erottuminenkin on aina hyvä asia!
Onnea kirjan valmistumisesta! 😊 Minäkin, kuten useimmat, ovat innostuneet sijoittamisen aloittamisesta juuri tämän blogin myötä. Itse sijoitan vain indekiäsirahastoihin, mut strategia se on muiden joukossa (ja toimiva laiskalle!). Pokemon-korttimenneisyys kiinnostaa ehdottomasti, samoin kokemukset junnuerotuomarina toimimisesta. Sisarenpoikani on samassa hommassa ihka ekana työpaikkanaan, mutta hänestä ei saa suurempi kommentteja irti 😂
P.s. Tosiaan sitä e-kirjaa odotellessa
Kiitos paljon!
Indeksirahastoihin sijoittaminen on ennen kaikkea viisaan ihmisen merkki! Se vie vähemmän aikaa, energiaa ja siinä myös usein menestyy paremmin! Tätäkin asiaa kirjassa sivuan, koska suurimalle osalle meistä indeksirahastosijoittaminen on oikeasti kaikin puolin parempi vaihtoehto.
Ja teineistä tosiaan tietyssä vaiheessa yleensä ei kauheasti saa irti 😀 Mutta uskon, että vähintään kasvattava kokemus myös hänelle, ainakin itselleni se oli sitä huomattavasti kasvattavampi henkisesti kuin rahallisesti nuorena.
Hei, Tilasin kirjasi muutama viikko sitten ennakkotilauksena. Tiedätkö millä aikataululla kirjoja aletaan lähettämään kun ainakaan postista ei ole mitään kuulunut?
Kiitos paljon! Tosiaan taisin mainita julkaisupäivän vain tuossa aikaisemmassa tekstissä. Eli kirjan julkaisupäivämäärä on 2.3. Eli ei pitäisikään vielä näkyä postissa! Julkaisu hieman venyi suunnitellusta, kun editointivaihe vei kauemmin kun siihen oltiin suunniteltu, mutta tämä toivottavasti näkyy kirjan sisällössä positiivisesti! Ilmoitan blogissa heti, kun tiedän että ensimmäiset kirjat ovat painosta tulleet.
Kiitos hyvästä blogista. Aika monta sijoitusblogia on säännöllisessä luvussa ja tämä on mielenkiintoisin. Monet tekstisi ja ajatuksesi voisivat olla suoraan omiani niin hyvin ne täsmäävät 🙂
On myös hienoa, että kerrot sijoituksistasi avoimesti, summat yms.
Blogisi on ollut niin mielenkiintoinen, että piti itsekin alkuvuodesta tehdä salapoliisityötä ja selvittää nimesi 😉
Kiitos paljon! Nettisalapoliisointi on kieltämättä hauskaa – itsekin sitä aika usein teen! 😀