Mitä opin sijoittajana vuonna 2023?

En oikeastaan tiedä, miksi en ole aiemmin tehnyt tämänkaltaisia tekstejä, mutta aloitan nyt uuden vuosittaisen tekstisarjan jossa käyn läpi järkevimmät päätökseni ja huonoimmat sijoituspäätökseni eli reflektoin asioita, mitä tein oikein, mitä en tehnyt oikein ja myös päätöksiä, jotka johtivat siihen, etten tehnyt mitään – oli se hyvä tai huono asia.

Ensin nopea kertaus. Yleisellä tasolla sijoitustuottoni on seurannan aloittamisesta lähtien hieman yli tavoitetason 9,5% vuodessa, mutta vuonna 2023 hävisin etenkin yhdysvaltalaisille osakeindekseille merkittävästi – ja sijoitukseni päätyivätkin 5,5% tappiolle viime vuonna. Koko sijoituskatsaukseni vuodelta 2023 löytyy täältä. On siis aivan selvää, että viime vuonna tuli tehtyä virheitä. Aloitetaan siis niistä selvimmistä.

Revenio – kun toimimattomuus osuu omaan nilkkaan

Revenio oli parhaimmillaan itselläni salkussa yli 100% plussalla korona-aikana. Lopulta päädyin myymään sen tappiolla. Miten onnistuin tässä? Syy on yksinkertainen. Kun näin Revenion Q1 osavuosituloksen viime vuoden alussa, aloin epäilemään, että Revenion kasvu sakkaisi vähän pidemmälläkin aikavälillä ja sen arvostuskertoimet, jotka hinnoittelevat pitkää 20% kasvua, olivat ylikireät.

Mitä siis tein? En mitään. En ostanut. En myynyt. Katsoin vierestä, kun yhtiön osake lasketteli alaspäin ja kaikki päättyi fiaskoon, kun Revenio antoi negatiivisen tulosvaroituksen. Tulosvaroitus ei ollut mikään shokki, mutta en vain saanut itseäni myymään, koska en nähnyt markkinoilla sillä hetkellä muuta järkevää sijoitettavaa. Tämä oli rehellisesti sanottuna aika amatöörimäistä toimintaa ja 15 vuotta sijoittaneena, jos teen tällaisen virheen vielä kerran uudestaan – teen tiettyjä toimenpiteitä, josta lisää tekstin lopussa.

Kirjoitan Viisaassa sijoittajassa juuri siitä, että yleensä sijoittajan pahin ongelma on liika aktiivisuus ja näin onkin suurimmalla osalla sijoittajista. Olen pystynyt liian aktiivisuuden omista sijoituksistani poistamaan, mutta olen selkeästi vielä spektrin toisessa väärässä päässä – liian passiivinen. Myyntien osalta minun pitääkin vielä oppia rohkeammin toimimaan näkemykseni mukaan – ostoissa se ei enää ongelma ole.

Oppi: En vieläkään osaa luopua sijoituksistani tarpeeksi aikaisin, vaan passivoidun, kun minun pitäisi toimia etenkin osakkeiden myynnissä.

Meta Platforms – täydellisen ajoituksen ongelma

Kirjoitin Meta Platformsin äärimmäisen matalasta arvostuksesta vuoden 2022 lopussa. Silloin minulla ei ollut käteistä ostaa osaketta ja ostinkin sitä vain isoveljeni salkkuun, jota hallinnoin, koska hänellä oli huomattavan paljon käteistä. Osake nousikin lyhyessä ajassa 50% ja vuonna 2023 minulle kävi kaiken tavoin klassiset.

Sain vuosibonukset vuoden alussa ja totesin, että nyt olisi käteistä laittaa sijoituksiin. Turhauduin kuitenkin siitä, että Meta Platforms oli noussut jo niin paljon, eikä ollut enää täysin no-brainer, toisin kuin 50% takaperin, jos yhtiö ei olisi jatkanut tuloskasvuaan. Pari vuosineljännestä ja vuosi myöhemmin Meta Platformsin osake on noussut vielä tämän 50%:n jälkeenkin 200%. Paikkoja sisään tarjottiin vielä läpi vuoden 2023 ja en sijoittanut vain sen takia, koska minua jäi ärsyttämään selvän tilanteen missaaminen käteiskassan puutteen takia.

Oppi: Käteiskassani pitäisi olla isompi erikoistilanteita varten – koko sijoitusurani se on ollut liian pieni. 

Talenom – average down on huono idea liian isolla käteiskassalla

Käteiskassaa kuitenkin tuli läpi vuoden niin palkasta ja Revenion myynnistä ja tästä merkittävä osa meni Talenomin osakkeeseen, joka sattui lähes puolittumaan vuoden 2023 aikana. Yhtiön liiketoiminta jatkoi edelleen hyvää tahtia eikä siis ollut Viaplayn kaltainen klassinen putoava puukko, mutta korkean velkaantuneisuuden takia ja korkeiden korkojen takia Talenomin osaketta rökitettiin aivan liian kovaa. Koen, että sain Talenomia edelleen pitkällä aikavälillä edulliseen hintaan, mutta aloin ostamaan sitä aivan liian aikaisin.

Makrotalouden vastatuulet olivat läpi vuoden 2023 erittäin suuria ja olisin pystynyt kasvattamaan käteiskassaani sekä samalla jatkamaan kuukausisijoituksiani. Viimeiset Talenom sijoitukset tein vähän yli neljässä eurossa per osake ja sinänsä käteiskassani loppui aivan oikeaan aikaan, koska osake lähti siitä takaisin kipuamaan ylöspäin, mutta liian aikaiset ostokset laskevaan kurssiin, vaikka liiketoiminta ei olisi huonossa satimissa huonon momentumin aikaan, aiheuttivat turhaa turskaa salkkuun.

Average down siis todennäköisesti toimi tässä pitkällä aikavälillä, mutta lyhyellä aikavälillä tulokset olisivat Talenomin kanssa olleet parempia, jos olisin ollut vain hieman kärsivällisempi jälleen käteiskassani kanssa.

Oppi: Vaikka liiketoiminta ei olisikaan ongelmissa, pörssi voi laskea yhtiön osakekurssia paljon pitempään kuin on järkevää –  aloita average downaaminen mieluummin myöhemmin kuin enemmin.

Medpace Holdings – laatu on laatua, vaikka voissa paistaisi

Ja viimeiseksi edes yksi onnistuminen. Olen ostanut Medpacea oikeastaan vähän kaikenlaisissa tilanteissa lisää läpivuosien – niin laskevaan kuin nousevaan kurssiin. Yhtiö on jatkanut erittäin laadukasta suorittamista ja vaikka olen ostanut sitä paljon nousevaan kurssiin, on sen tuotto salkussani tästä huolimatta yli 100%. Tämä on erinomainen tulos, sillä usein isoihin tuottoprosentteihin pääsee sillä, että ostaa jotain osaketta kerran ja antaa ajan tehdä tehtävänsä.

Medpacen tilanteessa tuotot ovat kuitenkin olleet niin absoluuttisesti euroissa kuin prosenteissakin merkittäviä, jonka takia sijoitus on ollut äärimmäisen onnistunut. Myönnän, että on ollut erittäin tuskallista maksaa 200 euroa osakkeesta, jonka ensimmäiset potit ostin 80 eurolla, mutta se on ollut tämän henkisen vaikeuden arvoista. Medpace onkin siitä harvinainen yhtiö, että vaikka se ei ole teknologia-alalla, voittaa se silti edelleen kovaa markkinaosuutta ja kasvaa koneen lailla.

Tämä jatkuva markkinaosuuden voittaminen on äärimmäisen tärkeää sijoittajalle, sillä kun toimiala kasvaa ja markkinaosuus kasvaa, yhtiö pystyy kasvamaan paljon pidemmän aikaan, kun aluksi näyttää mahdolliselta. Olisi hienoa, nähdä Medpace salkussani menestyneenä sijoituksena vielä kymmenenkin vuoden päässä – ja olisin ostanut sitä koko ajan lisää, mutta aika näyttää.

Oppi: Vanha totuus pitää edelleen paikkansa: winners keep winning, loser’s keep losing.

Jatkossa tulen laittamaan itseni edesvastuuseen virheistäni

Juttelin sijoituskirjailijakollega Heikki Keskivälin kanssa Wärtsilän sijoittajalounaalla joulukuussa vuoden aikana tehdyistä sijoitusvirheistä, kun voivottelin hänelle huonosti mennyttä sijoitusvuotta. Heikki oli perus positiiviseen tapaan, että jokainen virhe on oppi. Koen suurimmassa osassa tapauksissa samaa, mutta samalla koen, että jos toistan jonkun virheen vielä kerran, kyse ei ole siitä, etten voi oppia, kyse on siitä, että en pysty muuttamaan tapojani.

Jatkossa toiminkin seuraavasti. Mikäli toistan sijoitusvirheen, jonka olen tehnyt menneisyydessä – tulen laittamaan sijoitusvirheeseen menneet rahat passiivisiin indeksirahastosijoituksiin. Kyllä, luit oikein. On ok, jos löytyy vielä virheitä, joita en ole sijoitusurallani tehnyt, mutta jos esimerkiksi haksahtaisin osinkoansaan noin 10. kerran sijoitusurallani nuoruuden virheiden jälkeen, ei sille olisi enää oikein mitään perustetta.

Tästä syystä, tulenkin kylmästi siirtämään rahojani indeksirahastoihin, jos tulen toistamaan tässä tekstissä kirjotettuja – tai menneisyyden historian virheitä (joista voit lukea karuimmat esimerkit Viisaasta Sijoittajasta, jossa käyn niitä läpi case-esimerkkien avulla).

Voi olla, että tämä antaa minulle erityisen motivaation olla tekemättä virheitä, koska tiedän, että joudun siirtämään rahat rahastoihin, mutta sijoitustuottojeni kannalta tämä on yksinkertaisesti paras vaihtoehto. Tai sitten minusta tulee indekirahastosijoittaja hitaasti, mutta varmasti. Haluaisin pysyä osakesijoittajana, mutta jos en opi virheistäni, ei se erityisen järkevää ole.

Ja vähän erilaisista sijoituksista puheen ollen, todennäköisesti jo ensi viikolla pääsen myös kertomaan, mihin lyhyen aikaväliin sijoitukseen laitan noin 50 000 euroa vuodeksi, joita säästän seuraavan asunnon käteiskassaani varten!

Mitkä ovat sinun viimeisimmät osakesijoittamisen maailmasta?

————————————–

Voit tilata huippuarvostelut saaneet bestseller-sijoituskirjani ”Viisas sijoittaja – tunne itsesi ja osakemarkkinat” nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa edullisesti Adlibriksestä täältä tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi 

Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä ja Storytelistä sekä kaikista muistakin suomalaisista äänikirjapalveluista.

Jos taas olet uusi blogissa, Aloita täältä ja syvenny syvemmälle sijoittamisen ja henkilökohtaisen talouden maailmaan. Olen kirjoittanut blogiin 8 vuoden aikana yli 800 kirjoitusta henkilökohtaisen talouteen ja sijoittamiseen liittyen, joten löydät varmasti etsimäsi!

Muista myös seurata Omavaraisuushaastetta saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista! 

Omavaraisuushaaste Threads
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

10 kommenttia artikkeliin ”Mitä opin sijoittajana vuonna 2023?”

 1. Oma pieni virheeni on ollut koskea Nokian osakkeeseen uudelleen ja uudelleen. No, en ole ainoa 😉

  Mutta nyt en enään koske siihen✌️

  Vastaa
 2. Minulla useita virtuaalisia menetyksiä. Eli muutama vuosi harkitsin hankkivani tuota ja tuota osaketta. En kuitenkaan niin tehnyt ja nyt niiden kurssi on noussut moninkertaiseksi. Miksi en toiminut. No varmaankin taustalla oli tuoreet epäonnistumiset.

  Vastaa
 3. On ilo lukea näin rehellistä analyysiä omista tekemisistä sijoituksissa, varsinkin kun on kysymys kokeneesta sijoittajasta! Lohdullista, että virheitä tai ei-niin onnistumisia tulee enemmänkin sijoittaneille. Itse olen sijoitushommissa vasta kolmatta vuotta ja napeilla pelaan, mutta hyviä oppeja ja pointteja saan kirjoituksistasi!

  Vastaa
  • Kiitos! Ja juuri näin, se sijoittamisessa juuri onkin lohdullista, että vaikka olisi minä 32-vuotiaana tai Warren Buffet 90-vuotiaana, niin virheitä tulee jokaisen sijoittajan tehtyä. Tärkeintä on kuitenkin juuri niistä oppiminen, niiden jatkossa välttäminen ja oman käytöksen muuttaminen oikeaan suuntaan.

   Vastaa
 4. Tuossa Reveniossa sulle on tullu sellainen pelkoefekti. Et uskalla myydä alaspäin syöksyvää (ehkä edelleen voitollista) positiota koska pelkäät että kurssi kääntyy takaisin ylös hetikohta myyntisi jälkeen. Mutta harvemmin se syöksyyn alas lähtenyt osake yhtäkkiä lähteekin takaisin ylöspäin – etenkään jos se tulosvaroitus on jo annettu.

  Vastaa
  • Ei itse asiassa johtunut siitä, vaan lähinnä vain passivoiduin, vaikka en enää osakkeeseen uskonut – en oikein vieläkään tiedä miksi. Osakkeethan tosiaan lähti myyntiin heti negarin jälkeen, koska se oli selkeä signaali vs. aika hiljaiset signaalit mitä muuten markkinoilta tuli. Laskevaan kurssiin myyminen ei sinällään koskaan ole ollut ongelma, useammin se on tuottanut enemmä menetettyjä tuottoja kuin toisinpäin.

   Vastaa
 5. Hyvä kirjoitus! Itse liian usein sortunut putoaviin puukkoihin.

  Ps. käyppäs tsekkaa Super Micro Computerin (SMCI) päivän kurssikehitys ja positiivinen tulosvaroitus, yhtiö mistä vinkkasin aiemmin. 😉 olisi mukava tosiaan kuulla myös sinun näkemys tästä puljusta.

  Vastaa

Jätä kommentti