Miten aloittaa rahastosijoittaminen?

Miten aloittaa rahastosijoittaminen on ylivoimaisesti yleisin kysymys, jonka saan sijoittamiseen liittyen – en niinkään lukijoiltani – vaan ihmisiltä, joita tapaan kasvotusten. On ollut ilo nähdä, että etenkin omassa kaveripiirissäni ja kavereiden kaveripiirissä sijoittamisen mielenkiinto ei ole hiipunut kuin sen verran, että kryptojen sijaan ollaan kiinnostuneista rahastoista. Mikä on itse asiassa vain erinomainen asia pitkän aikavälin vaurastumisen kannalta!

Erittäin moni suomalainen sijoittaakin jo rahastoihin, mutta todellisuudessa yli puolet suomalaisista ei vielä sijoita – mihinkään! Tekemistä siis rahastosijoittamisen aloittamisessa ja sijoittamisen ilosanoman levittämisessä vielä on. Nyt kun olen läpi vuoden – ja blogissani kohta jo vuosikymmenen – autellut kymmeniä ihmisiä lähipiiristäni rahastosijoittamisessa alkuun, totesin, että on hyvä aika tiivistää kaikki opit ja neuvot yhteen kirjoitukseen. Seuraavassa siis tiivistetty näkemys siitä, miten aloittaa rahastosijoittaminen, mitä asioita siinä pitää ottaa huomioon sekä millaisia rahastoja itse suosisin. Tämä yksi kirjoitus sisältääkin kaiken oleellisen, mitä tarvitsee rahastosijoittamisen aloittamiseen.

Huom! En voi antaa virallisia sijoitussuosituksia, mutta esittelen silti rahastot, jotka omat omaan makuuni ja joilla on hyvä aloittaa. Tämänkaltaiset Nordnet-linkit tekstissä ovat affiliate-linkkejä, joten jos haluat tukea kirjoitteluani, voit avata Nordnet-tilin tekstin linkkien kautta.

Miten aloittaa rahastosijoittaminen?

Tärkeintä rahastosijoittamisen aloittamisessa on ymmärtää omat tavoitteet, oma taloudellinen tilanne sekä realistinen sijoitushorisontti. Tämän jälkeen pitää erottaa ensin lyhyen- ja pitkän aikavälin säästöt. Jos säästää esimerkiksi parin vuoden päästä tulevaan putkiremonttiin, on parempi vaihtoehto korkeakorkoinen säästötili kuin rahastot. Lyhyellä aikavälillä, kun pörssissä voi tapahtua mitä vain, etkä halua myydä sijoituksiasi juuri silloin, kun pörssissä menee huonosti – silloin haluat ostaa lisää.

Jos putkiremontti taas on vaikka 15 vuoden päästä, silloin rahastosäästäminen tätä varten on erinomainen vaihtoehto. Mitä pitempi aikaväli, sitä pienempi riski rahastosijoittamisessa on, koska pystyt säästämään kuukausittain niin pörssin ylä- kuin alamäissä, jolloin saat sijoituksia välillä halvemmalla ja välillä kalliimmalla, mutta pitkällä aikavälillä lähes kaikki nämä mäet ovat alempana kuin mihin pörssi tulevaisuudessa päättyy.

Tärkeintä rahastosijoittamisessa onkin ymmärtää se, että se kannattaa parhaiten silloin, kun voit laittaa joka kuukausi jonkun määrän euroja rahastoihin. Tämä ajallinen hajauttaminen on tärkein yksittäinen asia, jos haluaa menestyä rahastosijoittamisessa. Tähän ei välttämättä tarvita edes satoja euroja kuukaudessa vaan jopa 15 eurolla kuukaudessa voi aloittaa rahastosijoittamisen.

Kuukausittain sijoitettavaa summaa voi suurentaa, jos oma talous siihen antaa periksi, mutta tärkeintä on, että sijoittaa vain rahoja, mitä ei tule tarvitsemaan pahimmassakaan hätätapauksessa parin vuoden sisään. Yleensä rahaa kun tarvitsee juuri silloin, kun taloudessa menee huonosti, eli silloin kun pörssitkin ovat alamaissa.

Tämä ei ole se hetki, kun haluat myydä rahastoja, vaan kun haluat ostaa rahastoja lisää. Tärkeintä onkin se, että kun laitat rahat rahastoihin, olet sitoutunut siihen, että ne ovat siellä aidosti pitkän aikaa kerryttämässä korkoa korolle, ja että sijoitat joka kuukausi suunnilleen saman määrän rahastoihin. Yksittäiset välikuukaudet eivät haittaa, mutta niitä kannattaa välttää parhaansa mukaan.

Miten siis itse aloittaisin rahastosijoittamisen? Selitän sen seuraavassa äärimmäisen helpossa viidessä askeleessa.

1. Avaisin Nordnettiin tilin täällä.

2. Avattuani tilin, siirtäisin ensimmäiset sijoitussummat Nordnet-tilille.

3. Valitsisin indeksirahastot sijoituksiani varten. Miksi indeksirahastot? Koska niissä on paras tuotto-odotus sekä pienimmät kulut eli maksimaalinen hyöty juuri sinulle. Rahastosijoittajan ei tarvitse tehdä elämästään liian vaikeata, joten itse suosisin vain maksimissaan kahta rahastoa, jolla saa jo tarpeeksi hajautusta. Nämä kaksi rahastoa ovat:

Handelsbanken USA indeksi (juoksevat kulut 0,2%)
Suomi indeksirahasto ESG (juoksevat kulut 0,0%)

Näillä rahastoilla saa siis niin Yhdysvaltain osakkeiden keskimääräisen kuin Helsingin pörssin osakkeiden keskimääräisen tuoton – erittäin pienillä kuluilla.

Ensimmäiset rahat voi sijoittaa rahastoihin ihan 50-50 tavalla ja sen jälkeen järkevintä onkin automatisoida rahastoihin sijoittaminen kuukaudesta toiseen joko 50-50 jaolla tai miten ikinä parhaaksi näetkään. Tämän voi automatisoida aivan samalla tavalla kuin vaikka e-laskut, joten sinun ei tarvitse nähdä lainkaan vaivaa rahastosijoittamiseen. Seuraavissa askeleissa kerron miten.

4. Automatisoi rahasi siirto palkkapäivänäsi Nordnet-tilillesi. Miksi palkkapäivänäsi? Koska haluat ensiksi säästää itsellesi, ennen kuin annat itsellesi luvun kuluttaa. Tämä on tutkitusti tehokkain tapa onnistua säästö- ja sijoitustavoitteissa, koska jos raha katoaa heti palkan ohessa tililtä, tuntuu, että sitä ei koskaan sinulla ollutkaan.

Pystyt automatisoimaan tämän ihan perinteisellä kuukausimaksulla omalta pankkitililtäsi Nordnet-tilillesi. Nordnet-tilisi maksutiedot löydät Sivuni > Talletus > Viitesiirtotalletus. Tilitiedot löytyvät sivulta alla olevasta kohdasta.

miten aloittaa rahastosijoittaminen nordnetissä

5. Kun rahat menevät automaattisesti Nordnet-tilillesi – voit tehdä kuukausisäästösopimuksen (ilmaiseksi) valitsemallasi summalla ja päivällä niihin rahastoihin, mihin haluat sijoittaa Nordnetistä kirjautumisen jälkeen menemällä Sivuni -> Kuukausisäästösopimus eli täältä. Kuukausisäästösopimuksen päivämäärä kannattaa laittaa pari päivää myöhemmin kuin milloin siirrät rahasi palkkapäivänä, että raha varmasti ehtii siirtyä (yleensä menee 1-2 pankkipäivää).

Ja siinä se! Sinulla on rahastot valittuna, automatisoitu säästäminen ja rahastojen ostaminen päällä. Muuta ei tarvitsekaan siis tehdä kuin unohtaa rahastot ja odottaa, että aika tekee sinusta miljonäärin – tai vähintäänkin vauraan. Ja tietenkin joskus käydä säätämässä kuukausisäästösopimuksen tai automaattisen tilisiirron summia, jos haluat kasvattaa tai vähentää hetkellisesti tai pidemmäksi aikaa kuukausisäästöjäsi.

Suosittelen kokeilemaan tätä aluksi aivan pienelläkin summalla, vaikka se omassa taloustilanteessa saattaa tuntua hankalalta. Saatat yllättyä siitä, kuinka aluksi hankalalta tuntuva juttu saattaakin tuntua helpolta ja omalta, kun sen vain tekee.

Rahastosijoittamisen jatkaminen ja lopettaminen – miten rahastosta saa rahat pois

Entä miten rahastosta sitten saa rahat pois, jos on aivan pakko? Ensinnäkin tätä kannattaa välttää viimeiseen asti, etenkin mikäli rahastot ovat tappiolla. Tappiolla olevia rahastoja kannattaa myydä vain silloin, kun vaihtoehtoina olisi vain pikavippi tai rahastot. Silloin rahastojen myynti on aina parempi vaihtoehto.

Muuten kannattaa huonoinakin aikoina vain luottaa ajan voimaan sijoittamisessa, eikä myydä rahastoja esimerkiksi siksi, että ne ovat juuri nyt – tai vaikka kaksi vuotta sijoittamisen aloittamisen jälkeen tappiolla. Aika on tehnyt indeksirahastoissa työnsä viimeiset 100 vuotta ja vaikka maailmassa on koko ajan uusia kriisejä, ei tämä ole mihinkään muuttunut.

Tärkeintä onkin jatkaa rahastosijoittamista niin hyvinä kuin huonoina aikoina ja lopussa tulet huomaamaan, että vaurastuminen on käytännössä vain ajan kysymys, ei jossittelua tai vain rikkaiden hupia – sijoitit kuinka pienillä summilla tahansa.

Rahastosijoittamisen verotus

Rahastoissa parasta on se, että ne eivät itse joudu maksamaan veroja, niin kauan kuin raha pysyy rahaston sisällä. Tämä on myös syy siihen, miksi korkoa korolle ilmiö pääsee oikeuksiinsa erityisen hyvin rahastojen sisällä – verottaja ei iske siihen väliin samalla tavalla kuin yksityissijoittajan arvo-osuustilillä. Tämän takia et halua sijoittaa kuin perinteisiin indeksirahastoihin, jotka eivät maksa tuottoja ulos rahastosta.

Muuten rahastosijoittamisen verotus noudattaa perinteistä pääomaverotusta. Voit myydä rahastoja verottomasti yhteensä enintään 1 000 eurolla. Ylimenevän osan voitosta maksat 30% tai 34% pääomatuloveron. Tappiollisisista rahastomyynneistä et joudu maksamaan veroa. 

Parhaat rahastot – rahastosijoittamisen aloittaminen omassa pankissa

Sana paras on tosiaan aina tulkinnanvarainen, mutta kun puhutaan parhaista rahastoista, tarkoitan ennen kaikkea halvimpia indeksirahastoja. Jonkin verran keskustelua löytyy vielä siitä, että on tiettyjä aktiivisia rahastoja, jotka jatkuvasti voittavat indeksejä, mutta näitä rahastoja on pitkällä aikavälillä vain noin 5 % kaikista rahastoista.

Itse asiassa siis jopa osakesijoittamalla on parempi todennäköisyys voittaa indeksit kuin sijoittamalla aktiivisiin rahastoihin! Jos juttelet pankkihenkilökunnan kanssa voit olla varma, että he suosittelevat sinulle aktiivisia rahastoja hienoin verukkein, mutta näitä ei kannata uskoa, koska loppupeleissä aktiivisissa rahastoissa voittaa vain pankki.

Keskimäärin suosittelenkin Nordnet-tilin avaamista oman pankin palvelujen käyttämisen tilalle, koska siellä on laajin (ja halvin) valikoima indeksirahastoja. Tämän lisäksi sijoituksia tulee harvemmin katsottua kun ne ovat eri palvelussa, jolloin tulee tehtyä vähemmän impulssipäätöksiä sijoittamisessa, mikä on aina hyvä asia. Jos kuitenkin välttämättä haluat aloittaa rahastosijoittamisen omassa pankissasi, etkä avata tiliä Nordnettiin, alla löydät parhaat rahasto per isoimmat pankit, jotka käytännössä ovat erittäin samankaltaisia kuin yllä olevassa esimerkissä, mutta hieman tyyriimpiä vaihtoehtoja.

OP parhaat rahastot

OP-Suomi indeksi (juoksevat kulut 0,39 %)
OP-Amerikka indeksi (juoksevat kulut 0,39 %)

Danske parhaat rahastot

Suomi Osake I K (juoksevat kulut 0,95 %)
USA Indeksi I K (juoksevat kulut 0,30 %)

Nordea parhaat rahastot

Nordea Suomi Passiivinen (juoksevat kulut 0,40 %)
Nordea Maailma Passiivinen I Tuotto (juoksevat kulut 0,40 %)

North American Enhanced A (juoksevat kulut 0,60 %)

Vaikka suomalaisten isoimpien pankkien rahastojen juoksevat kulut saattavat nopeasti vaikuttaa suhteellisen alhaisilta, ero Nordnetin rahastoihin on erittäin selkeä. Ja pitkällä aikavälillä myös 0,2-0,4%:n vuosittainen ero on merkittävä kiitos korkoa korolle ilmiön. Käsittääkseni isoimmissa suomalaisissa pankeissa saa myös rahastosijoittamisen automatisoitua Nordnetin tapaan, joten pystyt tekemään samat temput myös oman pankkisi verkkopalvelussa.

Ero rahastojen kuluissa muuttuu sitä merkittävämmäksi, mitä pitempi aikaväli sijoittamisessa on. Erityisen pettynyt olen erityisesti Dansken sekä Nordean rahastoihin, joissa kulut ovat Pohjois-Amerikan rahastojen osalta jopa tuskallisen korkeat. OP:n parhaat rahastot taas ovat etenkin OP bonusten jälkeen ihan siedettävät.

Kokemuksia rahastosijoittamisesta

Millaisia kokemuksia rahastosijoittamisesta sitten olen nähnyt? Ehkä paras esimerkki on avovaimoni, joka aloitti rahastosijoittamisen aika pian sen jälkeen, kun aloimme seurustelemaan vähän yli viisi vuotta takaperin. Pörssissä on nähty paljon kurssilaskuja ja nousuja jo tämän viiden vuoden aikana, mutta suunta on loppupeleissä aina mennyt eteenpäin ja ylöspäin.


Jo neljässä vuodessa avovaimolleni olikin kertynyt täysin huomaamatta yli 10 000 euron säästöt rahastoihin eikä hän ollut edes huomannut sitä, koska ei sijoituksiaan lainkaan seurannut säästämisautomaation myötä. Tämän pystyi saavuttamaan pelkästään 200-400 euron kuukausisäästöillä, jotka oli automatisoitu. Avovaimoni sijoittaakin pelkästään täysin yllä mainitsemaani Handelsbanken USA indeksiin, koska koki, ettei tarvinnut muuta hajautusta, koska suurin osa Yhdysvaltain yhtiöistä toimii globaalisti. En ole täysin eri mieltä ja yhdelläkin indeksirahastolla pärjää, kunhan sen yhtiöt toimivat tarpeeksi globaalisti kuten yhdysvaltalaisyhtiöt.

Tilanne jatkuu tälläkin hetkellä täysin samanlaisena ja säästöt sekä sijoitukset on automatisoitu. Loppujen lopuksi 10-20 vuoden päästä hänen rahastosijoituksissaan on väistämättä, ja aivan huomaamatta satoja tuhansia euroja, joilla voi sitten mahdollistaa itselleen lisää vapaa-aikaa – tai jotain muuta elämäänsä.

Kannattaako rahastosijoittaminen nyt?

Rahastosijoittaminen kannattaa nyt – ja aina. Rahastosijoittamisen aloittaminen itse asiassa kannattaa nyt enemmän kuin moneen viimeiseen vuoteen. Ensi vuonna Suomessa on taantuma ja tämä näkyy välttämättä myös pörssin osakkeiden pörssikursseissa sekä niin aktiivisten kuin indeksirahastojenkin tuotossa. Viimeksi näin hyvä aika sijoittaa Helsingin pörssiin oli yli 5 vuotta sitten.

Yleisin kysymys indeksirahastoihin liittyen on kuitenkin se, että mitä jos kaikki meneekin päin seiniä. Voiko indeksirahastoihin säästämällä menettää rahaa – myös pitkällä aikavälillä? Tämä kysymys syntyy siitä, että moni aktiivisiin tai yhdistelmärahastoihin – eli Suomen suosituimpiin rahastoihin sijoittanut on saattanut sijoittaa 5-10 vuotta ja käteen ei ole jäänyt melkein mitään.

Käytännössä pitkällä aikavälillä ei ole mahdollista menettää rahojaan indeksirahastoihin ajallisesti hajauttamalla ellei tule kolmatta maailmansotaa tai maailmanloppua. Näissä tilanteissa kuitenkaan raha harvemmin on se asia, mikä sinulle muutenkaan merkitsee paljoa. Huomioitavaa kuitenkin on, että historiallisesti itse asiassa maailmansotien loppumisen jälkeiset vuodet ovat pörsseissä olleet aina erinomaisia, kun maailmantaloutta on alettu rakentaa uudelleen. Jokainen kriisi onkin mahdollisuus pitkäjänteiselle sijoittajalle.

Loppuun onkin hyvä katsoa yhtä kuvaajaa, joka selittää sen, miksi indeksirahastot ovat niin erinomainen tapa sijoittaa ja vaurastua, vaikka sijoittaminen ei itsessään kiinnostaisi.

miten aloittaa rahastosijoittaminen

Kuvaaja kuvaa Yhdysvaltain S&P 500 pääindeksin kehitystä viimeisen sadan vuoden ajalta. Joskus siis tullaan kovaa alas, mutta pitkällä aikavälillä suunta on aina ylöspäin. Jos sijoittaa esimerkiksi 20 vuotta, ja sijoittaa joka kuukausi, saa ostettua rahastoa paljon myös näistä isoista pörssiromahduksista  – eli erittäin halvalla).

Tällöin ostot osuvat aina väistämättä myös niihin kaikista syvimpiin kuoppiin, jolloin pitkällä aikavälillä ei käytännössä ole mahdollista jäädä tappiolle indeksirahastosijoittamisessa, kun muistaa niin kuukausisijoittamisen kuin sen, ettei vedä rahojaan juuri pahimmalla hetkellä rahastoista ulos.

Miten aloittaa rahastosijoittaminen – yhteenveto

Rahastosijoittamisen aloittaminen on yksi elämän isoista päätöksistä, sillä sen aloittamisen jälkeen vaurastumista on vaikea estää pitkällä aikavälillä. Aika sekä pörssit tekevät tehtävänsä ja sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin luottaa prosessiin. Prosessi on toiminut jo sata vuotta ja tulee toimimaan myös jatkossa – kunhan sinulla on kärsivällisyyttä.

Toivottavasti tämä teksti auttaa sinua rahastosijoittamisessa alkuun ja jos jotain kysyttävää tulee, vastaan mielelläni kommenteissa Eli ei muuta kuin avaamaan oma rahastotili Nordnetissä tai omassa pankissasi, jos et ole rahastosijoittamista vielä aloittanut!

————————————–

Voit tilata huippuarvostelut saaneet sijoituskirjani Viisas sijoittaja nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa erittäin edulliseen 24,9€:n hintaan vain rajoitetun ajan Adlibriksestä täältä tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi alekoodilla: VIISASSIJOITTAJA23!

Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä ja Storytelistä sekä kaikista muistakin suomalaisista äänikirjapalveluista.

Muista seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

11 kommenttia artikkeliin ”Miten aloittaa rahastosijoittaminen?”

 1. Hauska disclamer tämä ”En voi antaa virallisia sijoitussuosituksia”. Kuka näitä sitten VOI antaa? Pankkien sijoitusneuvojat, jotka pyrkivät myymään pankille kaikista tuottoisimpia rahastoja? 😀

  Vastaa
  • Rahastokonkari, et taida olla ihan kartalla. Disclaimeri on useammasta syystä paikallaan. Outoa kommentoida jos asiasta ei tiedä mitään. Ei kukaan halua altistaa itseään sillä tavoin että saisi syytteen tai sakot siitä että Pertsaa laittaa 20 000€ johonkin rahastoon, menettää sen ja sitten syyttää Esaa.

   Sijoitusalan asiantuntemusta edellyttävien suositusten antaminen on säänneltyä toimintaa, ja tällöin on otettava huomioon tietyt kriteerit. Sääntely koskee henkilöitä, joita voidaan pitää asiantuntijoina rahoitusvälineiden suosituksissa. Tämä voi esim. tarkoittaa henkilöä, joka antaa suosituksia koskien rahoitusvälineitä.

   Asiantuntemuksen arvioinnissa otetaan huomioon henkilön kokemus ja tausta rahoitusalalla sekä se, miten henkilö esittää suosituksensa. Lisäksi huomioon otetaan:

   -Henkilön aikaisempi työhistoria
   -Onko henkilö aiemmin antanut sijoitussuosituksia ammattimaisesti
   -Median kiinnostus henkilön suosituksiin
   -Suosituksien taajuus
   -Suosituksien kohderyhmä ja jakelualue

   Sijoitusneuvonta on luvanvaraista toimintaa, ja sääntely koskee sekä yrityksiä että yksityishenkilöitä. Kun suositukset sisältävät suoran osto-, myynti- tai pitämissuosituksen, ja niitä jaellaan laajemmalle yleisölle ammattimaisesti, kyseessä on sijoitussuosituksen antaminen. Joten juridisesti ihan oikein tehty lisäämällä tuo disclaimeri sinne.

   Vastaa
  • Juurikin näin, suosittelua saa antaa lähinnä pankkien ja varainhoitajie sijoitusneuvojat, joilla on luvat siihen. Vähän vinksallaan oleva lainsäädäntö toki, kun eturistiriidat usein ovat aika isoja näissä, mutta sillä täällä Suomessa mennään ja disclaimerit juuri sen takia paikallaan kuten yllä hyvin avattiin kokonaisuutta.

   Vastaa
 2. Nämä Nordnettiä glorifioivat kirjoitukset on kyllä niin nähty, että kerrankin pakko kirjoittaa kommenttia.

  Kuukausisäästämisen kannalta on tärkeintä aloittaminen vaikka pienellä rahasummalla ja jotta aloittaminen olisi helppoa niin ole yhteydessä omaan pankkiisi että saat aloitettua helposti. Ei kannata heti hakea täydellisyyttä Nordnetistä joka ei edes ole välttämättä paras vaihtoehto monelle. Mahdollisimman monen kannattaa kuukausisäästää omista syistään mutta ei siitä kannata tehdä tarkoituksella vaikeampaa heti alkuunsa.

  Jäänyt myös erinomaisesti pois maininta, että Nordean Enhanced-rahastot ovat puolipassiiviisia, jonka takia kulut eivät tietenkään voi olla yhtä matalat kuin passiivisilla. Pankki itsekin jossain kauppalehden artikkelissa sanonut ettei kannata kilpailla matalakuluisilla indeksirahastoilla, koska tarjontaa on jo ennestään.

  Tämän artikkelin otsikko voisi myös vain olla ”Miten aloittaa rahastosäästäminen Nordnetissä”…

  Vastaa
  • Itsellä ei ole mitään syytä yliglorifioida Nordnettiä, koska indeksirahastosäästämisen aloittamiseen kulut mielessä se on yksinkertaisesti halvin vaihtoehto – eli täysin objektiivisestikin paras. Kyseessä ei ole edes mielipidekysymys. Jos joku toinen palveluntarjoaja tarjoaisi vielä paremman ja halvemman valikoiman rahastoja, suosittelisin niitä – erittäin yksinkertaista.

   Nordnet on paras tällä hetkellä sen takia, että sieltä pystyy sijoittamaan juuri muiden palveluntarjoajien rahastoihin kuten erinomaiseen Handelsbanken USA-indeksirahastoon. Tai Storebrandin rahastoihin. Nordnetillä itsessään vanhojen Superrahastojen lisäksi ei juuri oikeasti tosi hyviä rahastoja ole.

   Olen siitä täysin samaa mieltä siitä, että jos homma tuntuu tämän tekstinkin jälkeen vaikealta, niin kannattaa ehdottomasti olla yhteydessä omaan pankkiin.

   Viime aikoina olen kuitenkin kuullut kavereiltani paljon tilanteita, missä juuri näin on tehty, ja sitten pankissa on alettu myymään taas jotain aivan muuta kuin, mitä on pyydetty (eli aktiivisia rahastoja). Jonka jälkeen minulta on pyydetty apua, ja olen etsinyt jokaisesta pankista kavereille ne rahastot, joihin on järkevää sijoittaa. Nämä oikean elämän kokemukset inspiroivat minut tämänkin tekstin kirjoittamaan.

   Ja se, että Nordea, jolla on jo pitkään ollut erittäin vahva markkina-asema Suomessa ja joka tekee ennätystulosta, ei halua lähteä kuluilla kilpailuun mukaan, on vain heidän liiketoimintapäätöksensä. Asiakkaana miljardiluokan palveluntarjoajan sympatisointi on mielestäni vähän outoa – toivon, että kaikki meistä haluavat parhaan hinta/laatusuhteen rahallemme – etenkin sijoittamisessa. Kilpailun koko tarkoitus on tehdä sijoittamisesta halvempaa juuri sinulle ja minulle ja siinä ei voita kuin yksityissijoittaja palveluntarjoajan katteiden kustannuksella.

   Ymmärrän, että Nordnetin tuputtaminen jokaisesta rööristä aktiivisesti sijoitusskeneä seuraavaa saattaa ärsyttää, mutta toisaalta en koskaan suosittelisi Nordnettiä ihmiselle, joka haluaa sijoittaa suoriin osakkeisiin Yhdysvaltoihin – siinä kun kulut ovat turhan korkeat. Indeksirahastoissa se kuitenkin on tällä hetkellä vain paras vaihtoehto. Jenkkiosakkeisiin sijoittaessa taas esimerkiksi Danske ja Nordea ovat hyviä vaihtoehtoja, jonka takia itsellä juuri osakesalkku on Danskessa, mutta avovaimolla rahastosalkku Nordnetissä. Unelmahan olisi se, että kaikki pankit ALKAISIVAT kilpailemaan kaikissa kuluissa, jolloin niitäkin voisi hyvin mielin suositella.

   Vastaa
 3. ”Ensi vuonna Suomessa on taantuma ja tämä näkyy välttämättä myös pörssin osakkeiden pörssikursseissa sekä niin aktiivisten kuin indeksirahastojenkin tuotossa. Viimeksi näin hyvä aika sijoittaa Helsingin pörssiin oli yli 5 vuotta sitten.”

  Jäin miettimään tätä – eikö esim. koronan alussa Helsingin pörssin kurssit olleet alempana kuin nyt, eikö silloin olisi ollut parempi aika kuin nyt? Kysyn vaan mielenkiinnosta, kun olen tonnin säännön turvin irrottamassa rahaa rahastoista, joiden tuottoon en ole tyytyväinen (yhdistelmärahastoja, ihka ensimmäinen sijoitukseni 😅) ja etsimässä niille uutta sijoituskohdetta. Olettaisin siis, että rahojen sijoittaminen tuohon Nordnetin Suomi-indeksirahastoon vaikka hajautettuna seuraavan 6kk aikana ei ole mielestäsi aivan sysihuono idea? 😄 Ja onko tosiaan niin, että voin vanhoista sijoituksista irrottaa sen 999€ nyt ja toiset 999€ heti tammikuun alussa, ilman että näistä tulee veroja?

  p.s. kiitos tosi hyvästä ja informatiivisesta blogista!

  Vastaa
  • Joo hyvä kysymys! Korona oli siitä poikkeuksellinen, että kurssit olivat alhaalla vain sen 1-2 kuukautta eli silloin ajallisesti hajauttavalla ei kauhean isoa hyötyä kurssilaskusta ollut. Nyt kun tulevaisuus on täynnä tummia pilviä, voidaan odottaa, että pörssi pysyy matalalla pitempään – ja saattaa jopa vielä laskea! Sen takia nykyhetki pitkän ajan epävarmuuksineen on siis on erinomainen aika aloittaa, koska saa ajallisestikin hajautettuna todennäköisesti enemmän ja halvemmalla pitkällä aikavälillä.

   Ja tosiaan verotus on juuri noin kuten sanoit, eli voit myydä vaikka 999e nyt ja toiset 999e 1.1. ja koska ne menevät eri verovuosille, et joudu veroa maksamaan voitoista laisinkaan. Tosiaan kuten tekstissäkin käyn läpi, vaikka en sijoitussuosituksia voi antaa, niin Nordnetin Indeksirahasto Suomi kuin Handelsbanken USA ovat molemmat tässä tilanteessa – ja oikeastaan kaikissa maailmantilanteissa todennäköisesti ihan hyviä pitkän aikavälin sijoituksia.

   Vastaa
 4. ”Tämä yksi kirjoitus sisältääkin kaiken oleellisen, mitä tarvitsee rahastosijoittamisen aloittamiseen.”
  Mutta ei kerro esimerkiksi sellaista oleellista asiaa, mitä tarkoittavat rahastojen nimissä olevat K ja T tai Acc ja Inc, eli että osa rahastoista maksaa osinkotuotot ulos, kun osa rahastoista sijoittaa osingot rahaston sisällä. Tai että B(ulleroille) ja I(nstituutioille) on omat versiot rahastoista.

  Nordnetin ihannointi kuuluu tietysti asiaan tässä blogissa, mutta ihan en ole ymmärtänyt mihin perustuu tämä Suomi+USA-markkinoiden ihannointi. Omasta mielestäni helpoin vaihtoehto kun aloittelevalle, ei niin kovin paljon markkinoiden eroista ja niiden seuraamisesta kiinnostuneelle, olisi yhden laaja-alaista indeksiä (MSCI World tai vastaava) seuraavan rahaston valinta oman pankin valikoimasta. Kas kun oman pankin rahastoihin voi sijoittaa myös ihan itse, kuuntelematta pankin myyjien puheita.

  Toki Nordnetin käytössä on pelkälle rahastosijoittajallekin kaksi oleellista etua: Kaikkia munia ei kannata välttämättä laittaa samaan koriin (yhden liikeyrityksen ei todellakaan tarvitse tietää kaikkea minusta) ja lisäksi päivittäis- ja laina-asiakkuuden kilpailutus on helpompaa kun sijoitukset ovat muualla.

  Vastaa
  • Pyrin tekstin tosiaan tekemään mahdollisimman yksinkertaiseksi juuri aloittelijalle – pääpaino siis sanassa tässä on kaikki oleellinen, mitä tarvitsee ALOITTAMISEEN. Ja esimerkiksi juuri noiden asioiden tunnistaminen ei ole millään tavalla oleellista sijoittajalle alussa, saati missään vaiheessa, jos keskittyy vain 1-3 vähäkuluiseen indeksirahastoon.

   Tämän takia nostin esimerkiksi myös avovaimoni, joka ei tiedä sijoittamisesta käytännössä yhtään mitään kuin sen, mitä tarvitaan rahaston kuukausisäästämiseen. Ja tulokset ovat erinomaisia. Rahastosijoittaminen on kuin karkkikauppa, jossa on loputtomasti epäoleellisia vaihtoehtoja ja siitä on turha tehdä liian vaikeaa. Jos sijoittaminen kiinnostaa ja haluaa tehdä aktiivisia valintoja, niin osakesijoittaminen on mielestäni silloin oikea harrastus. Mielestäni meillä ihmisillä on usein tarve tehdä asioista monimutkaisia ja keskittyä epäolennaisuuksiin, vaikka asiat voi usein tehdä äärimmäisen helposti ja yksinkertaisesti.

   MSCI World:ia ei taida olla sellaisenaan tarjolla missään rahastona, ETF:nä toki. Storebrandilla taitaa olla Global rahasto, joka tätä eniten vastaa, mutta siinäkin kulut hieman korkeammat. Se valitseeko yhden globaalin rahaston vai USA:n ja Suomen, tai vaikka USA:n, Suomen ja Aasian, on lähinnä makuasioita. Itse tykkään USA ja Suomi combosta sen takia, että USA:n talous vetää maailmaa ja Suomen pörssi on historiallisesti edelleen maailman parhaimpia.Globaaleista rahastoista on myös hyvä aina muistaa se, että niiden USA-paino on niin korkea (jotain 70%), että loppupeleissä ne ovat USA:n pörssin armoilla lähes yhtä paljon kuin perus Handelsbanken USA-indeksikin. Ja toki nykyhetki on myös erinomainen aika todennäköisesti aloittaa juuri Suomeen sijoittaminen. Väärää ja oikeaa näissä ei toki ole.

   Vastaa
   • ”MSCI World:ia ei taida olla sellaisenaan tarjolla missään rahastona”

    Nordea Maailma Passiivinen tulee ensimmäisenä vastaan. Monet muut maailmarahastot on siirtyneet johonkin ESG-indeksiin, mutta en nyt niitäkään ihan kauhean pahana pitäisi jos tavoitteena olisi löytää yksi kattava rahasto aloittelevalle rahastosijoittajalle.

    Ja tuostakin löytyy Nordean rahastolistasta versiot B ja I, joten aloittelija huuli pyöreänä ihmettelee mitä nää on…

    Vastaa

Jätä kommentti