Miten tehdä kesätyöhakemus? Kun kysyin tätä omilta vanhemmiltani 16-vuotiaana, eivät he osanneet siihen mitään sanoa. Molemmat olivat olleet samoissa duunaritöissä viimeiset 10 vuotta ja he eivät edes muistaneet millaista on hakea töitä.
Kesätyö ei välttämättä kosketa sinua, mutta tänäkin vuonna yli sata tuhatta nuorta hakee kesätöitä erittäin vähällä osaamisella ja tietotaidolla. Mikäli tämä asia ei ole siis sinulle ajankohtainen, toivon, että jaat tekstin henkilöiden kanssa, jolle kesätyöhakemukset ajankohtaisia ovat – meillä lähes jokaisella joku sellainen varmasti lähipiiristä löytyy!
Niin absurdia kuin se onkin, kesätyöhakemus kausi alkaa vuoden 2021 kesälle jo joulu-tammikuussa, vaikka työt usein alkavat vasta touko-kesäkuussa. Ja jotkut isoimmat firmat kuten OP sulkee kesätyöhakunsa jo tammikuun lopussa! Joihinkin paikkoihin kesätyöhaku jo siis sulkeutuu nopeammin kuin monella nuorella käy edes mielessä kesätöihin hakeminen. Aikaisin liikkeellä oleminen onkin etu.
Kesätyö 2021 – ole tietoinen siitä, mitä työnantaja hakee
Kesätyöhakemus lähetetään yleensä joko sähköpostilla tai vaihtoehtoisesti kyseisen yrityksen nettiportaalissa. Kokemukseni mukaan isojen korporaatioiden nettiportaalissa olevat kesätyöhakemukset suodatetaan avainsanojen mukaan, koska hakemuksia tulee niin paljon. Kun tiedostat, tämän, pystyt käyttämään sitä hyväksesi. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa?
Hait sitten pankkiin, isoon teollisuusyhtiöön tai vaikka Fortumille kesätöihin, katso tarkasti millaisiin tehtäviin haet ja laita työhakemukseesi sanoja ja asioita elämästäsi, joiden oletat liittyvän tehtäviin, joita yritykset voivat haluta sinulta. Selvennetään tätä vähän ja otetaan esimerkki eräältä kaveriltani, joka haki isoon suomalaiseen vakuutusyhtiöön kesätöihin lemmikkivakuutus puolelle.
Hän tajusi, että ratsastusharrastuksesta olisi hyötyä, jos halusi lemmikkivakuutuspuolelle töihin (kissa, koira ja hevoset). Niinpä hän korosti ratsastusharrastustaan työhakemuksessa ja laittoi siitä mainintoja läpi työhakemuksen myös avoimissa tekstikentissä yrityksen portaalissa. Tulipa hän myös maininneeksi, että hänen perheellään oli monta kissaa. Tämä oli käytännössä täydellinen match ja kaverini saikin töitä ilman suhteita kyseiseltä vakuutusyhtiöltä juuri kyseisen työhakemuksen kautta.
Minkämuotoinen työhakemuksen sitten kannattaa olla? Tämä riippuu paljon työnantajasta ja siitä, miten kesätöitä pitää hakea. Olen kirjoittanut aiemmin työhakemus mallista nuorelle tai kokeneemmalle työnhakijalle. Löydät työhakemus-mallin täältä.
Kesätyön hakemisessa on myös hyvä muistaa, että älä pelkää työhakemuksen vaatimuksia! Kukaan ei koskaan täytä kaikkia työhakemuksen vaatimuksia, ei nuorena, ei vanhana ja kyseessä onkin ennen kaikkea työnantajan toivelista. Älä anna siis työhakemuksen vaatimusten lannistaa sinua, vaan keskity työhakemuksissa vahvuuksiisi ja nosta ne asiat esiin, mitkä osuvat lähelle työnantajan toiveita.
Miten hakea kesätöitä? Tässä helppo kolmen askeleen ohje
1. Ala hakemaan mahdollisia kesätöitä – ja hae niitä paljon
Kesätyön haussa määrä ja laatu ovat yhtä tärkeitä. Kesätöitä hakevat sadat tuhannet nuoret samaan aikaan ympäri maailman. Jotta pystyt olemaan mukana, tarvitset siis paljon kuponkeja kisaan – eli paljon eri työhakemuksia erilaisiin työpaikkoihin. Jos olet aikaisin liikkeellä, kannattaa sinun aloittaa isojen yritysten kesätyöhauista – ne myös usein avautuvat ensimmäisinä ja sulkeutuvat aikaisimpana. Voit vaikka googlata ”Suomen suurimmat työpaikat”, teet näistä listan ja katsot heidän kesätyöhaustaan sinulle sopivat.
2. Hae paljon töitä, mutta älä hae kaikkiin paikkoihin samalla tavalla
Muista, että kokeneet työnantajat huomaavat kyllä, jos kopioit työhakemuksesi paikasta toiseen ja tärkeää onkin, että muokkaat työhakemustasi hieman jokaisen työpaikan kohdalla, johon haet. Korosta elämäsi ja opiskelujesi asioita, jotka voisivat olla hyödyksi juuri kyseisessä työpaikassa työskentelyyn. Ota tavoitteeksi hakea tammi-helmikuun aikan 50 eri kesätyöpaikkaa – tämä on hyvä alku ja voit tähdätä korkeammallekin, mutta 50 pitäisi usein riittää, että edes yksi tärppää.
Tämän lisäksi voit käyttää myös luovuuttasi työnhaussa. Kun kokeilet 50:n eri työpaikan hakemista, älä pelkää kokeilla ja tehdä hommasta viihdyttävää myös itsellesi. Koeta lähestyä jotain työpaikkaa rennommalla työhakemuksella, jotain vakavamalla ja jotain siltä välillä. Kesätyönhakua ei kannata ottaa liian vakavasti ja usein tärkeää onkin vain erottua joukosta. Voisiko työhakemusta kirjoittaa runomitassa tai tarinan muodossa? Voisitko kertoa itsestäsi jotenkin muuten kuin luettelemalla harrastuksiasi? Ole luova ja kokeile, et menetä siinä mitään.
3. Lähempänä kesää keskity pienempiin yrityksiin ja kausiyrityksiin
Paikat kuten torimyyjät sekä muut kesällä vain toimivat yritykset ja yrittäjät hakevat usein kesätyöläisiä myöhemmin kuin muut. Alkuvuodesta kannattaa siis keskittyä isoihin korporaatioihin, mutta lähempänä kesää, jos kesätyö ei ole vielä napannut, kannattaa keskittyä paikalliseen pienempään toimintaan.
Mikä on oman paikkakuntasi menestynein ja tunnetuin yritys? Entä kuka on tuttu torimyyjä, jolta olet ostanut lapsesta asti mansikoita tai herneitä? Työpaikkoja on kaikkialla ympärillämme ja moni yrittäjä onkin valmis palkkaamaan energisen nuoren kesäksi.
4. Kunnioita työnantajan aikaa
Ei voi liikaa painottaa sitä, että moneen etenkin isoon yritykseen tulee parhaimillaan satoja tai jopa tuhansia työhakemuksia. Suodatettiin näitä hakusanoilla tai ei, hakemuksia on työnantajalla luettavana liian paljon. Harvemmin työpaikoilla ihmisiä, joiden työ on käydä läpi pelkästään työhakemuksia vaan moni tekee sitä normaalin työn ohessa – eli haluaa päästä hommasta eroon mahdollisimman helposti ja tehokkaasti.
Kunnioita siis työnantajan edustajan aikaa ja tee hakemuksesi ja CV:si yksinkertaiseksi sekä suoraan asiaan meneväksi. Älä koskaan kirjoita yli yhden sivun CV:tä. Mitä paremmin pystyt perustelemaan sen, minkä takia sinun kannattaa valita ja kuinka helpoksi pystyt työnantajan perehdytyksen työtehtävään tekemään – sen parempi.
Kesätöiden hakeminen on hyvä peili oikeasta työelämästä
Suhteet, miten niillä on maailman tappiin enemmän väliä kuin sillä, mitä osaat. Tämä on hyvä hyväksyä ja ennen kaikkea käyttäytyä sen mukaan. Niin kesätyön kuin tavallistakin työtä varten kannattaa kääntää jokainen kivi tutuista ja tutun tutuista. Voit yllättyä, mistä töitä voikaan saada.
Vaikka itse aloitin ensimmäiset kesätyöni 13-vuotiaana, en silti saanut kesätöitä 17-vuotiaana, koska en tuntenut oikeita henkilöitä. Minulla oli paljon työkokemusta 17-vuotiaaksi ja CV:ni oli varsin ok. Tästä huolimatta työpaikoilta tuli aina eioo:ta hakemuksiini. Lopulta kuitenkin tajusin, että pitämäni nuorten kerhon jäsenen isä on töissä paikassa, josta hain töitä. Kysyin häneltä, onko kesätyöläisiä palkattu, ei ollut.
Viikko myöhemmin olin allekirjoittanut työsopparin kyseiseen työpaikkaan.
Tässä 0%:ia oli CV:täni, osaamistani tai mitään muutakaan ”pätevyyttä” ja 100% sitä, kenet satuin tietämään.
Häpesin pitkään sitä, että sain töitä suhteilla, vaikka suhteet olivatkin itse luomiani. Mitä kauemmin kuitenkin olen ollut työelämässä, sitä enemmän alan ymmärtämään työelämän hakemisen realiteetteja. Voit olla kuinka hyvä vain myös myöhemmin työelämässä, mutta jos et tunne ketään, on mahdollista, että joku muu menee edellesi. Tämän takia onkin aivan yhtä tärkeää kehittää omaa ammattiosaamista, kuin omia ammattiverkostoja nuoresta asti.
Vaikka olen asiasta tietoinen, yllätyn aina välillä uudestaan siitä, kuinka isoissa yrityksissä edelleen usein palkataan vain vanhoja tuttuja omaan firmaan, oli kyse vaikka varatoimitusjohtajan tai talousjohtajan paikasta. Tämä ei muutu koskaan, koska on paljon helpompaa palkata joku, jonka kanssa tietää, että homma toimii.
Älä kuitenkaan vaivu epätoivoon, suhteita löytyy kaikkialta ja nykyään on myös LinkedIn. Vaikka sinusta tuntuisi, että et tunne ketään, todennäköisesti tunnet. Se voi olla juuri joku harrastuspiirin vanhempi tai omien vanhempiesi kaveri, jos ei muuta. Käännä jokainen kivi, viilaa CV:si ja työhakemuksesi kuntoon ja yritä parhaasi. Mitä aktiivisempi olet, sen todennäköisemmin homma tärppää – oli sinulla suhteita tai ei.
Millaisia kesätyöhakemiskokemuksia sinulla on? Pääsitkö sisään töihin CV:llä vai jollain muulla tavalla? Ja jos olet nuori hakemassa kesätöitä ja sinulla heräsi joku kysymys aiheeseen liittyen, laita kommenttia alle!
Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.
P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville
”Millaisia kesätyöhakemiskokemuksia sinulla on? Pääsitkö sisään töihin CV:llä vai jollain muulla tavalla?”
Voin myöntää, että löytyy aika ikäviä kokemuksia kesätöiden hakemisesta. Asuin alle 70 000 asukkaan talousalueella ja ikävuosina 19-24 tuli kesätöitä haeskeltua. Kaksi kesää meni palkattomissa harjoitteluissa, ja muuten irtosi töitä vain puhelinmyyjänä tai nollatuntisopimuksella tiskarina/muuttomiehenä. Surkuhupaisinta oli, kun menin paikallisen Mäkkärin ryhmähaastatteluun, minne oli kutsuttu yhteensä 5 hakijaa, joista vain 3 saapui paikalle (minä mukaan lukien). En silti tullut valituksi.
Kerran sain suhteilla kesätöitä huoltoasemalta, mutta siellä työilmapiiri oli aivan hirveää ja asiakaskuntakin täynnä juoppoja ja narkomaaneja (hitto mitä lääppimistä ja päällekäymistä heiltä). Lisäksi tarjolla oli vain puolipäiväinen sopimus, joka painostettiin vaihtamaan kesken koeajan nollatuntisoppariin. Tämän jälkeen lyötiinkin käteen työvuorolista (3 viikon) missä oli 4 työvuoroa. Tästä suivaantuneena suuntasin takaisin puhelinmyyjäksi. Sitä pestiä kestin 3 ja puoli viikkoa, kunnes irtisanoin itseni.
Pelastukseni oli, että hain yhteen paikkaan kesäkuussa, ja he sitten soittivat lopulta minulle lokakuussa (!). Tämän lisäksi he soittivat tuntemattomasta numerosta, enkä meinannut vastata, kun ajattelin, että siellä on joku hullu. Onneksi vastasin, ja heti kutsuttiin haastatteluun. Kerrankin oli normaali työhaastattelu, missä ei kysytty ufokysymyksiä ja piilovittuiltu päin näköä CV:n sisällöstä. Kaiken huipuksi saman tien tarjottiin työsopimusta.
Tarinani opetus on, että kannattaa hakea töitä ympäri vuoden ja kerryttää CV:n merkintöjä sillä mitä sattuu saamaan. Kyllä se oma paikka löytyy lopulta, ja ainakin itse osaan nykyistä työtäni (puhelinasiakaspalvelu) arvostaa kaiken edellisissä työpaikoissa kokemani kuran jälkeen.
Niin ja aina kannattaa vastata puhelimeen… 😀
Kiitos erittäin paljon kokemuksesi jakamisesta!
Tuossa oli ehdottomasti tärkeitä juttuja – ja paljon. Kesätöissä kannattaa olla juuri tarkkana noista omista oikeuksista – valitettavan monesti kuulee edelleenkin juttuja etenkin osa-aikaisten työntekijöiden surkeasta kohtelusta…Mutta toisaalta nuo huonot kokemukset usein opettavat eniten ja niistä saa paljon kokemusta sitten jatkoelämää varten, vaikka siinä hetkessä tuntuukin aivan karmealta.
Itsellä on yksi kesätyökokemus viime vuodelta, kun sitä ennen olen ollut kesätöissä hmm. yli 30 vuotta sitten.
Siispä kerrotaan tästä tuoreimmasta. Edustan nyt tosin keski-ikäistä, joten tässä hieman erilaista näkökulmaa asiaa.
En hakenut CV:llä enkä suhteilla, vaan pääsin kesätöihin harjoittelupaikan ansiosta.
Päätin siis yht’äkkiä lähteä vielä opiskelemaan, joten otin kaksi vuotta opintovapaata omista töistäni. Se tarkoitti omalta kohdaltani sitä, että en menisi edes omaan työpaikkaan kesäksi, joten muuta työtä piti keksiä.
Koska opiskelen tutkintoon johtavaan ammattiin, niin tähän meidän opinahjoon kuuluu ”pakolliset”
työssäoppimiset ja sellainen osui juuri sopivasti alkuvuoteen. Päätin ensin katsoa sen ”kortin”, ennen kuin haen mihinkään.
Kyseisen harjoittelujakson aikana minulta kysyttiin, olenko käytettävissä kesätöihin ja aikaikkunaksi tarjottiin touko-elokuu.
Itse tein heti vastaehdotuksen sen perusteella, että miten koulu päättyy ja alkaa eli sen välisen ajan olen käytettävissä. Tämä ehdotus sopi myös työnantajalle.
Kyseinen työ oli vuorotyötä, joten se työaikamalli oli minulle ennestään tuttua, koska olen tehnyt vuorotyötä koko elämäni ajan. Ja koska olen täysi-ikäinen, niin pystyin tekemään mitä tahansa vuoroa.
Nyt, kun koulua, työssäoppimista ja työkokemusta on kertynyt alalta, niin tänä vuonna teen jälleen samalla tavalla kesätyön hakemisen suhteen. Eli kolmannen harjoittelupaikan jälkeen muodostuu kuva, mikä vetää eniten puoleensa.
Haluan vielä tähdentää, että oman opiskeluni tarkoituksena on siis päästä tutustumaan mahdollisimman moneen eri paikkaan tämän opintovapaan aikana ja siksi saada monia oppeja, näkökantoja ja vaihtoehtoja asioihin.
Tämä on siis varmasti erilainen metodi, kuin monella, joten kerron nyt vain omasta tavasta.
Lopuksi haluan vielä kannustaa tämän ajan nuoria käymään itse kysymässä työnantajalta / yrittäjältä kesätyöpaikkaa, jos se suinkin on mahdollista.
Tällä tarkoitan:
On olemassa myös pieniä ja/tai keskisuuria yrityksiä ja tiedän, että jotkut yrittäjät arvostavat sitä, että nuori ihminen kysyy itse sitä paikkaa, ottamalla itse yhteyttä työnantajaan ja mahdollisesti sopimalla vielä tapaamisesta.
(Toki nyt on poikkeuksena tämä erikoinen aika, jolloin ei paljoa tavata).
Tsemppiä kaikille.
Kiitos paljon mielenkiintoisen ja vähän erilaisen kokemuksen jakamisesta! Tilanteesi kuulostaa mielenkiintoiselta ja siltä, että siitä voi oppia aika paljonkin. Jotain, mitä voisin itsekin hyvin ajatella tekeväni juuri vaikka 20 vuoden päästä, kun haluaa vain saada uusia kokemuksia.
Ja eipä tosiaan tullut edes mieleen tuo työpaikalla käyminen juuri tämän korona-ajan takia 😀 Kaikki oikea elämä alkaa vähitellen unohtua, heh. Hyvä lisäys!