Modulight listautumisanti-analyysi

Syksyn toinen listautumisanti kuuluu Modulightille, joka on todennäköisesti syksyn mielenkiintoisimpia anteja. Tämä on paljon sanottu, koska myös Inderes on pian listautumassa pörssiin ja siinä jos jossain on listautumisanti, joka herättää lähes jokaisen suomalaisen aktiivisijoittajan mielenkiinnon. Tänään kuitenkin vuorossa Modulightin antianalyysi.

Modulightin listautumisanti alkoi eilen maanantaina 21.9.2021 ja siihen voi osallistua viimeistään 28.9.2021 kello 16.30 mennessä. Anti voidaan keskeyttää aikaisintaan 27.9.2021, jolloin oletan annin myös oikeasti päättyvän. Listautumisanti näyttää mielestäni poikkeuksellisen lupaavalta, vaikka markkinatilanne tällä hetkellä pörsseissä onkin mollivoittoinen.

Kaupankäynti Modulightin osakkeella alkaa arviolta 1.10.2021. Modulight listautuu First North-listalle. Listautumisen pääjärjestäjänä ja vakauttamisjärjestelyistä vastaa Danske Bank.

Modulightin liiketoiminta

Modulight on vuonna 2000 perustettu teknologiayritys, joka suunnittelee ja toimittaa lasereita ja ratkaisuja erilaisiin lääketieteen ja biolääketieteen sovelluksiin sekä muihin valikoituihin korkean lisäarvon sovelluksiin. Modulight on siitä mielenkiintoinen yritys, että se on Tampereen yliopiston spinoff ja tampereella onkin alan kovin osaaminen ainakin Suomessa.

Itselleni oli siistiä nähdä yrityksen listautuvan, koska eräs hyvä kaverini työskentelee Modulightilla ja aina kun yritän ymmärtää kauppis-aivoillani lasereiden optimoinnista jotain, joudun käyttämään jokaisen aivosoluni mitä päästäni löytyy. Oma kosketuspintani Modulightiin onkin sellainen, että yritys tekee pitkälti erittäin sofistikoitunutta teknologiaa, jota vain harva yritys maailmassa tekee.

Modulight tarjoaa lasereihin liittyviä laitteita, ohjelmistoja ja palveluita lääke- ja teknologiayhtiöille ja kohdemarkkinoille ympäri maailmaa. Modulightin tuotteita käyttää käytännössä isoimmat alan yritykset syöpätutkimuslaitoksista, maailman Fortune500 yhtiöihin ja aina yliopistoihin ja kansainvälisiin lääkeyhtiöihin asti. Yhtiön toiminnan ytimessä on erityisesti laser- ja puolijohdeteknologia.

Yrityksen kehittämän laserlaitteen avulla voidaankin hoitaa mm. silmän melanoomaa, kaulan alueen syöpiä, ruokatorven syöpää, aivo- eturauhas- ja keuhkosyöpää. Tämän lisäksi Modulight on mukana erittäin kuumalla alalla eli itseohjautuvissa autoissa ja toimittaakin siruja itseohjautuvien autojen lidar-tutkien lasereihin. Aiemmin lääketieteen laser oli Modulightille ylivoimaisesti isoin osa liikevaihtoa, mutta tällä hetkellä se on noin puolet Modulightin liikavaihdosta, muiden liiketoimintojen kasvaessa nopeammin.

Modulightin kilpailukyky pienenä toimijana markkinoilla perustuu erittäin syvään niche-osaamiseen puolijohdelaserteknologiassa, lääketieteellisten laitteiden suunnittelussa ja valmistuksessa sekä sovelluskohtaisessa tuotteiden ja palveluiden räätälöinnissä pilvipalveluineen. Omien sanojensa mukaan täysin vertikaalisesti integroituneena yhtiönä Modulight uskookin tarjoavansa markkinoille täydellisen paketin, joka näkyy kohdemarkkinakuvassa alla.

Lähde: Modulight.cm

Modulightin johdon mukaan kilpailutilanne on ylläolevan kuvan mukaisesti mielenkiintoinen ja koostuu lääketieteellisten laserlaitteiden tuottajista, lääketieteellisten järjestelmäratkaisujen kehittäjistä sekä puolijohdeteknologiayhtiöistä. Näillä markkinoilla toimivien yhtiöiden tuotevalikoima on huomattavan erilainen kuin Modulightilla ja Modulightin mukaan suurin osa kilpailusta tulee pääosin muista hoitomuodoista, kuten radio-, kemo- ja immunoterapiasta sekä leikkauksista. Näitä hoitomuotoja Modulightin tuottamat hoitomuodot, kuten fotoimmunoterapia, myös pikemminkin tukevat kuin kilpailevat niiden kanssa. ​

Modulightissa ei olekaan tunnistettu yhtään yritystä, joilla olisi suoraan samanlainen tarjonta kuin Modulightilla. Suurin osa teknisesti Modulightin kilpailijoista on itse asiassa Modulightin asiakkaita, koska asiakaslistalta löytyy isoja kansainvälisiä toimijoita, kuten kanadalainen terveysjätti Bausch Health sekä japanilainen Olympus. Teollisten sovellusten asiakkaista Modulightilla löytyy referenssiyrityksistä monelle tuttuja yrityksiä kuten HP ja Vaisala.

Jatkossa Modulight pyrkii kasvamaan etenkin Yhdysvaltoihin ja Aasiaan ja tuotevalikoiman laajennuksessa se aikoo ottaa markkinaa muun muassa laajentamalla silmälääketieteen alustan kattamaan esimerkiksi glaukoomien ja taittovirheiden leikkaushoidot. Yhtiö suunnittelee niin ikään lääkinnällisten laitteiden alustan käytön laajentamista esimerkiksi endoskooppeihin ja hammashoidossa käytettäviin laitteisiin. Katsotaankin, mitkä ovat Modulightin tavoitteet pitemmälle tulevaisuudelle ja miten yrityksen osake on arvostettu.

Modulightin taloudelliset tavoitteet, arvostus sekä osinko

Modulightin osakkeen listautusmishinta: 6,49€/osake
Modulightin markkina-arvo listautumisen jälkeen: 277 miljoonaa euroa
Liikevaihto 2020: 10,06 miljoonaa euroa
Liikevoitto 2020: 4,71 miljooonaa euroa
P/E-luku 2020: 59

Osinkotuotto 2021: 0%

Ensimmäisenä silmään Modulightissa osuu sen liikevaihdon ja liikevoiton suhde. Yritys tekee äärettömän kovaa tulosta suhteutettuna liikevaihtoon. Ja toisin kuin voisi olettaa, tällä kertaa kyse ei ole mistään kertaeristä tai kirjanpitokikkailuista, vaan Modulight on oikeasti erittäin kannattava yritys, kuten tämänkaltaiset korkeateknologiset niche-toimijat usein ovat.

Yritys on viimeisenä kolmena vuotena onnistunut kasvattamaan liikevaihtoaan keskimäärin lähes 30% vuodesta toiseen ja mikäli vauhti pysyy samanlaisena jatkossa tuloksen kasvaessa edes suunnilleen samaa tahtia, P/E-luku 59 ei pitäisi käännyttää yhtään sijoittajaa pois. Korkealaatuista liiketoimintaa kun ei koskaan saa halvalla. P/E-luku on monen silmissä jo vanhentunut tunnusluku, mutta itse olen sen verran old school sijoittaja, että etenkin kasvuyhtiöille se on edelleen mielestäni hyvä tunnusluku kuvaamaan yrityksen kalliutta.

Ehkä sopivin vertailukohta Modulightille Helsingin pörssissä onkin omassakin salkussani oleva toinen terveysteknologiayhtiö Revenio, joka on myös erittäin kannattava bisnes vahvalla kasvulla – ja tietysti korkealla arvostuksella. Reveniolla P/E-luku liikkuu tällä hetkellä 70-80:ssä, joten siihen verrattuna Modulight on jopa halpa! Revenio toki on todistanut jo tuloksentekokykynsä, mutta viime vuosien tuloksia katsoessa, mielestäni samaa voi sanoa Modulightistakin. Huomattavaa on se, että edes korona ei Modulightin kasvua ja kannattavuutta hidastanut vuonna 2020, vaan liikevaihdon- ja voiton kasvu jatkoi koronasta huolimatta vahvana.

Katsotaan siis, mikä on Modulightin ansaintamalli ja miten se pyrkii kasvamaan jatkossa.

modulight listautuminen
Lähde: Modulight anti-materiaali

Miltä Modulightin kasvu siis näyttää jatkossa, jos yhtiön suunnitelmat menevät maaliin? Ensinnäkin tämän vuoden alussa – jo ennen IPO-ilmoitusta yhtiö kertoi, että se on tekemässä 23 miljoonan euron tehdasinvestoinnin Tampereelle. Tämän lisäksi tavoitteena on edetä kolmen asiakkaan kanssa tuotteiden laajaan kaupalliseen käyttöönottoon vuonna 2023 (vaihe neljä yllä olevassa kuvaajassa).

Yhdessä tehtaan ja kaupallistumisten onnistumisen kanssa, Modulightin liikevaihdon odotetaan moninkertaistuvan seuraavan viiden vuoden aikana – kannattavuuden pysyessä edelleen korkealla tasolla. Jos kaikki tämä onnistuu suunnilleen askelmerkeilleen, nykyinen Modulightin listautumishinta on jopa edullinen. Koen, että myös tavoitteiden myöhästyessä tai jonkun kaupallistumisen epäonnistuessa, Modulightin listautumishinta on edelleen oikeutettavissa korkean potentiaalin takia.

Lisäksi on vielä hyvä huomata, että perinteisen kasvuyhtiön tapaan osinkoja ei ole näkyvissä lähiaikoina, koska yritys pyrkii panostamaan tuloksensa voitot sekä annista saadut rahat ennen kaikkea teknologian kehitykseen ja lisäinvestointeihin tuotannossa.

Modulightin osakeannin rakenne ja antiin osallistuminen

Yhtiö pyrkii keräämään osakeannilla noin 60 miljoonan euron bruttovarat tarjoamalla merkittäväksi osakeannissa alustavasti enintään 11 071 077 uutta osaketta. Näiden uusien osakkeiden lisäksi muutama nykyinen sijoittaja tarjoaa alustavasti enintään 2 928 905 ostettavaksi annin yhteydessä. Suurin osa annista menee siis aidosti uusien varojen keräämiseen yhtiön kassaan.

Annin rahat Modulight aikoo käyttää omien sanojensa mukaan aineellisiin ja aineettomiin hyödykkeisiin tehtäviin lisäinvestointeihin, erilaisiin yritysjärjestelyihin ja yrityskauppoihin, yhtiön liiketoiminnan maantieteelliseen laajentumiseen ja käyttöpääoman vahvistamiseen. Suomeksi, siis syyt ovat aivan perinteiset listautumisannin syyt, yksinkertaisesti: enemmän rahaa kasvuun.

Yleisöannin koko on vain hieman päälle 5 miljoonaa ja loput annista menee institutionaalisille sijoittajille. Tästä johtuen etenkin yleisöannissa todennäköisesti meidän perussijoittajien osuus jäänee pieneksi. Sama pätenee myös instituutioantiin, sillä jo nyt ankkurisijoittajia on ilmoittautunut mukaan 61,5 miljooonan euron arvosta, joka on yli 75% koko annin koosta, jolloin myös instituutioanti tullaan ylimerkitsemään todennäköisesti moninkertaisesti.

Ankkurisijoittajia annissa ovat Didner & Gerge Fonder, Evli Rahastoyhtiö, Mandatum Asset Management, SEB Investment Management, Swedbank Robur, Teknik Innovation Norden Fonder (TIN Fonder) sekä Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma, joten mukana on oikeastaan kaikki kovan tason institutionaaliset sijoittajat. Näiden institutionaalisten sijoittajien osallistuminen ja innostus antiin puhuu jo pelkästään paljon Modulightin harvinaisuudesta yrityksenä.

Pienenä rakkausryppynä joillekin sijoittajille saattaa olla yhtiön avainhenkilöiden sitouttamiseksi tehty anti valituille työntekijöille, joka tehtiin syyskuussa 2021. Tällöin Modulight päätti 1 253 536 osakkeen suunnatusta annista 0,32 euron merkintähintaan tietyille yrityksen työntekijöille ja nykyisille yhtiön omistajille. Mielenkiintoista tässä oli, että osakkeita merkittiin yhteensä 815 859 eli kaikkia osakkeita ei edes merkattu, vaikka erittäin halvalla saatiin. Tämä kertoo mielestäni enemmän ihmisten keskimääräisestä ajattelusta sijoittamiseen (ja mahdollisesti varakassan koosta) kuin mistään muusta.

Hyvä esimerkki tulee siitä, että esim. omakin pörssiin listautumaton työnantajani, on monta vuotta yrittänyt saada työntekijöitä sijoittamaan yhtiöön ja silti alle puolet yrityksen työntekijöistä on sijoittanut. Tämä siitä huolimatta, että yrityksen osakkeen arvo on viisinkertaistunut kuudessa vuodessa. Itse sijoitan työnantajaani, koska pystyn ja yritys on mielestäni erinomainen, mutta montaa muuta työntekijää sijoittaminen ei yleisesti suuremmin kiinnosta, jonka takia ns. no-brainer sijoitus on jätetty tekemättä monen toimesta.

Modulightin tilanteessa pitää myös huomata, että avainhenkilöiden halvalla saatuja osakkeita pystyy alkaa myymään asteittan vasta 3-5 vuoden sisään. Tarkoitus on ollut siis aidosti sitouttaa avainhenkilöitä ja osakkeet ovat erittäin järkevä tapa tehdä tämä sekä yksi pörssilistautumisen ehdottomia pluspuolia, kun osakkeet ovat jatkossa oikeasti myytävissä avoimilla markkinoilla.

Omiin silmiini Modulightin järjestely ei siis vaikuttanut yhtään ihmeelliseltä, vaan yksinkertaisesti järkevältä tavalta sitouttaa avainosaajat yrityksen liiketoimintaan keskipitkälläkin aikavälillä. Modulightin liiketoiminta on selkeästi niin korkean teknologisen osaamista vaativaa, että alan osaajien korvaaminen olisi äärettömän vaikeaa ja henkilöriski onkin aito Modulightille, oli kyse kilpailijalle lähtemisestä tai siitä, että joku jää bussin alle.

Yksityissijoittaja voi osallistua Modulightin yleisöantiin perinteisesti Nordnetin sivuilla tai, jos et omista Nordnet-tiliä Danske Bankin sivulla. Pystyt ostamaan annista osakkeita kaikkien pankkien arvo-osuustileille niiden pankkitunnuksilla Danske Bankin sivuilta.

Osallistunko minä Modulightin osakeantiin?

Kyllä vain. Osallistuin myös EcoUpin osakeantiin, joten osa rahoistani on kiinni vielä siinä annissa. Modulightin anti kuitenkin vaikuttaa sen verran lupaavalta markkinatilanteesta ja Kiina-peloista huolimatta, että osallistuin sen antiin 6000 eurolla. Uskon, että niin yleisö-, kuin instituutioanti tullaan ylimerkitsemään moninkertaisesti, joten annissa tulen saamaan vain pienen osan 6000 euron merkinnästä, mutta uskon, että antiin osallistuminen silti kannattaa.

Yleinen hermostunut markkinatilanne yhdessä tulevien listautumisten kanssa kuitenkin aiheuttaa sen, että minun täytyy hallita käteisvarojani hieman tarkemmin kuin aiemmin, jotta pystyn osallistumaan jokaiseen mielenkiintoisen antiin, jota syksy ja talvi tuo tullessaan. Jos ajattelit samaa, suosittelen myös käteiskassan hallintaa tarkemmin, sillä anteja todennäköisesti alkaa loppuvuonna tippumaan lähes joka toinen viikko jouluun saakka!

Yhteenveto Modulightin listautumisannista

Modulightin listautumisanti on mielestäni poikkeuksellinen erityisesti siitä syystä, että kyseessä on korkean teknologian yhtiö, joka listautuu pörssiin jo sen jälkeen, kun se on näyttänyt tuloksentekokykynsä. Tämän vuoden aikana olemme nähneet pörssiin listautuvan Modulightin profiilisia yrityksiä lähinnä start-up vaiheessa, jossa niiden liikevaihto liikkuu lähempänä nollaa kuin miljoonaa ja tappiota tehdään enemmän kuin liikevaihtoa.

Modulight on äärimmäisen piristävä poikkeus tähän ja vaikka ei välttämättä pysty saavuttamaan pörssin tähtien Revenion ja QT Groupin kasvuprosentteja skaalautuvan puutteen takia, on kyseessä silti äärimmäisen kannattava yritys, jolla on vahvat kilpailuedut ja vahva track-record menneisyydestä. Otan itse Modulightin tarkempaan seurantaan ja mikäli osakkeen hinta ei lähde täysin käsistä ja tarina vaikuttaa johdonmukaiselta myös jatkossa, arvioin vakavasti Modulightin lisäämistä pääosakesalkkuuni.

Edit: 27.9.2021: Modulightin yleisöanti on ylimerkitty ja merkintäaika on keskeytetty.

Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

28 kommenttia artikkeliin ”Modulight listautumisanti-analyysi”

 1. Hei,

  Kiitos artikkelista. Ihmettelen, miksi sanot ”osallistuin sen antiin 6000 eurolla” mutta ”tulen saamaan vain pienen osan 7000 euron merkinnästä”. Miksi joudut maksamaan 1000 € ylimääräistä?

  Terv,
  Kvaak

  Vastaa
 2. Hei!
  Kiitos hyvästä analyysistä. Olinkin jo rahapussin pohjia kaivellu tätä antia varten ja mietteesi vahvistaa omiakin päätelmiä.

  Vastaa
  • hyvä kysymys! Kaikki sijoitukseni tosiaan löytyvät täältä: https://omavaraisuushaaste.com/portfoliostrategia/ ja tosiaan niistä aina kuukausikatsauksessa kirjoittelen reaaliajassa. Eli tosiaan kuten sijoitusstrategiaani tällä hetkellä kuuluu, sijoitan vain suoriin osakkeisiin ja asuntoihin. Saattaa olla, että jos en pysty ylituottoa tekemään sijoituksillani sanotaan 5 vuoden sisään, vaan häviän jatkuvasti indeksille, siinä kohtaa vaihdan suoraan vain passiiviseen indeksijoittamiseen, joka sisältää robo-advisorit.

   Vastaa
 3. Onko tietoa miten näissä listautumisanneissa nuo jyvitykset yksityisille menevät? Merkkasin Spinnovan annissa minimin, koska silloin ei pelivaraa enempää ollut ja sain muistaakseni puolet minimimerkintämäärästä. Onko niin, että jos merkkaan esimerkiksi nyt suuremmalla summalla voi olla kuitenkin, että saan vain puolet minimimerkintämäärästä vai puolet siitä suuremmasta määrästä mitä merkitsin? Eli toisin sanoen, saavatko kaikki yksityissijoittajat saman verran merkintäsitoumuksesta riippumatta vai tietyn osuuden merkintäsitoumuksestaan. En pikaisesti antiesitettä selaillessa löytänyt tästä käytännöstä mitään mainintaa. Olettaen siis, että tämä ylimerkitään, mutta eiköhän tämä ylimerkitä.

  Vastaa
 4. Hei! Osallistuin ensimmäistä kertaa ipo:n Modulightin kohdalla ja nyt saapui osakkeita arvo-osuustilille. Itse päätökseni tein, mutta blogisi antoi vahvistusta päätökselle, kiitos!

  Minulla olisi kysymys, osaisitkohan auttaa? Seuraan osakesalkkuani (alkeellisesti, eli käytännössä kurssitieto) google sheetissä ja google financen kaavalla, esim (=GOOGLEFINANCE(”NASDAQ:AAPL”) olen saanut exceliin reaaliajassa päivittyvät kurssit. Google finance ei ilmeisesti toimi Firsth North osakkeissa. Yritin netistä löytää suoraa kaavaa millä Modulightin kurssin saisi exceliin, mutta esim inderesin keskustelupalstan ohjeista en ymmärrä yhtään mitään. Onko siis olemassa suoraa copy-paste kaavaa (kuten yllä), jolla excel-untuvikko saisi Modulightin kurssin google sheetsiin?

  Vastaa
  • Kiva kuulla! Ja tosiaan Googlella ei vielä ole First North-osakkeita, joten sen trackaaminen suoraan Google Financen kautta ei onnistu. Käsittääkseni Suomesta ei tällä hetkellä löydy sellaisia palveluita, mistä nämä saisi Exceliin helposti ilman lisäkoodaamista First Northin osalta. Jos joku lukija tietäisi paremmin, niin kommentoikaa!

   Vastaa
   • Moi,
    En tiedä onko tämä nyt noin kahdeksassa kuukaudessa muuttunut, sillä Modulightin löytää Sheetsillä: =GOOGLEFINANCE(”HEL:MODU”)

    Viime vuonna First North kyllä toimi, mutta ei voinut suoraan käyttää yrityksen yleistä osakekoodia, vaan piti hakea tarkempi tunniste esim. Yahoo Financen avulla (se näyttää tarkemmat tiedot).

    Näin vinkkinä niille, jotka sattuvat huomaamaan tämän kommentin mainiossa blogissasi.

    Vastaa
    • Hyvä tietää! Ja kiitos vinkistä, voisin itseasiassa tehdä aikanaan kirjoituksen siitä, miten tuota Google Sheetsiä voi käyttää oman salkun seurannassa, koska se kyllä on erittäin kätevä kun vähän viitsii aikaa nähdä.

     Vastaa
 5. I wish I had came across this article before the offering closed. I acquired modulight today at 16.94. I am in for a long hold, atleast 4-5 years. I am just waiting for the day they open their new factory and have full commercialization and hope the profit margin remains in similar range.

  Vastaa
 6. Coming here after about 11 months with about 90% down from the peak. Going up or down is part of this game for sure but can you explain why this extreme volatility? Anchoring the base price to all time is fool’s errand but even compared to the offer price which was oversubscribed if I remember, it’s 70%. What do you see in next 2-3 years, I am not asking about the share price but the overall outlook for the company.

  Vastaa
  • Modulight is in an interesting situation now, because it pretty much let down all the promises and expectations. I think for any investor, it’s better to concentrate on companies that can be trusted and which are transparent enough to analyze correctly – the business model of Modulight is also a question mark at the moment, because the company was highly profitable and growing for a couple of years, but is a return to profitability even possible in the next 2-3 years due to the looming recession?

   Vastaa
 7. Ensimmäisenä silmään Modulightissa osuu sen liikevaihdon ja liikevoiton suhde. Yritys tekee äärettömän kovaa tulosta suhteutettuna liikevaihtoon. Ja toisin kuin voisi olettaa, tällä kertaa kyse ei ole mistään kertaeristä tai kirjanpitokikkailuista, vaan Modulight on oikeasti erittäin kannattava yritys, kuten tämänkaltaiset korkeateknologiset niche-toimijat usein ovat.

  Näin kirjoitit blogissasi aikanaan. Totuus oli kuitenkin tarua ihmeellisempi. 4 milj. € ilmaa. Toivottavasti ipo:ssa kerätty kassa riittää uuteen ”todelliseen” lentoon????Tätä odotellessa, pitäisikö yrityksen hallituksen kuitenkin tehdä joitakin johtopäätöksiä?

  Vastaa
  • Modulight on kieltämättä yksi mielenkiintoisimmista IPO:ista juuri sen takia, koska yhtiö ei tehnyt pelkästään IPO:a edeltävänä vuotena, vaan monta vuotta ennenkin IPO:a erittäin kovaa tulosta. Tuntuu kuitenkin, että kaikki tämä katosi aika pitkälti samaan aikaan kun IPO tehtiin.

   Koska kyse oli kuitenkin lähinnä uuden rahan keräämisestä, ei tästä IPO:sta sinällään melkein kukaan rahallisesti hyötynyt (edes nykyiset omistajat), joten perus rahastusannistakaan ei ollut kyse. Modulightin koko tarina varmasti aukeaa vasta seuraavina vuosina ja mielenkiinnolla jään kyllä seuraamaan, mitkä ovat seuraavat askeleet.

   Vastaa

Jätä kommentti