Myin 10% osakesalkustani

Joku voisi olettaa, että myin tänään 10% salkustani, koska kurssit ovat korkeammalla kuin koskaan. Otin vähän voittoja itselleni osakesalkustani. Säästän tulevaan pörssiromahdukseen. Kasvatan käteisrahastoani. Oikea syy ei ollut mikään näistä. Oikeasti ostin tällä rahalla mitä muutakaan kuin Bitcoinia!!

Niin varmaan.

Myin salkustani kahta osaketta, ja kolmas on liipaisemilla. Yhteensä näiden osakkeiden osuus salkussani liikkuu hieman yli 7000 euron yläpuolella, joka on n. 10% tämänhetkisen osakesalkkuni koosta. Miksi siis myin ja mistä osakkeista on kyse?

Banco Santander (ADR) (Listattu New Yorkissa)

Myin kaikki Santanderini pois. Takkiin tuli 13,57% eli 750 euroa. Ostin aikanaan Santanderia paljon, koska sen osinkotuotto % oli kutkuttavat 8% ja näytti, että se oli selvinnyt finanssikriisistä ilman osingonleikkaista. Vahva pankki siis. Alunperin näin olikin ja sijoitukseni arvo nousi jopa 20% samalla kun nostelin 8% osinkoa. Olin löytänyt timantin.

Sitten Santander leikkasi osinkonsa puoleen.
Ja pian sen jälkeen nosti 7 miljardia uutta pääomaa markkinoilta omien osakkeidensa myynnillä.

Nämä johtivat osakkeen hinnan lähes puolittumiseen ja osinkotuottoni ostohinnalle laski 4% tasolle. Ei huonosti, mutta oli selkeää, että Santander ei ollut se timantti, miltä se ensin näytti.

Hauska tarina Santander ostoksestani. Saatoit huomata, että omistan Santander AR:ää enkä Santanderin pääosaketta, joka on listattu Espanjan pörssissä. Syynä tähän on se, että kun ostin Santanderia nelisen vuotta sitten olin aloitteleva sijoittaja. Huomasin, että dollari oli erittäin heikko, joten oletin, että on järkevämpää ostaa dollarilistattuja Santanderin osakkeita. Pääsisin siis nauttimaan samalla dollarin mahdollisesta vahvistumisesta sekä Santanderin osakkeen noususta kuten muillakin jenkkiosakkeilla! Olinpa nero. Aloittelijana en kuitenkaan ymmärtänyt, että dollarilistatut osakkeet käyttäytyvät täysin samoin kuin eurolistatut, mutta valuuttakorjattuna. Dollari vahvistui selvästi kuten ennustin, mutta en koskaan päässyt nauttimaan sen vahvistumisen hyödyistä Santanderin osakkeiden kanssa kuten muissa jenkkiostoksissani, koska pörssi ei toimi niin.

Mitä siis ajattelin tehdä tällä lähes 5000 euron uudella pääomalla? Ostan Santanderia Espanjan pörssistä! Vaikka Santander on kohdellut minua huonosti, näen, että pankki on tekemässä hyvää työtä monella alueella. Tämän lisäksi Santander tuo kaipaamaani maantietellistä hajautusta etenkin Brasiliaan. Ja mikä parasta, koska otin niin paljon takkiin Santanderin myynnistä, saan vähentää kaiken tulevaisuuden verotuksessa! Win-win.

GlaxoSmithKline plc (Listattu Lontoossa)

GlaxoSmithKlinen tapaus on vähän samalla tavalla epäonninen kuin Santanderin. Ostin Glaxoa päämarkkinapaikalta Lontoosta, enkä ADR:ää Jenkeistä. Olisi kuitenkin pitänyt tehdä tässä juuri toisinpäin. Briteistä ostettaessa joudut maksamaan veron tavallisen kaupankäyntikulun lisäksi.

Halusin lääkkeitä salkkuuni. Mietin kauan Glaxon ja Pfizerin välillä. Valitsin väärin ja etenkin viime viikkoina Glaxon osaketta on hakattu edestä ja takaa mielestäni ilman syytä. Glaxo maksaa mukavaa 5% osinkoa, mutta en näe siinä kasvupotentiaalia. Myinkin pienen omistuksen Glaxosta 20% eli 360 euron tappiolla.

Ostanko Glaxoa siis jenkkipörssistä tällä samalla summalla? En. Nordea oli tällä hetkellä niin naurettavan aliarvostettu, että lisäsin Nordean osuutta salkussani entisestään. En yksinkertaisesti voi ymmärtää, miten Nordean tasoinen yritys voi tuottaa 6,5% osinkotuottoa samalla kun toimitusjohtaja on tekemässä kaikki oikeat siirrot. Kirjoitan Nordeasta joku toinen päivä, mikäli aikaa on. Nordeaa salkkuuni tulikin lisää 1492 eurolla eli 151 osaketta.

 

Fortum

Fortum on kaikkien aikojen toinen sijoitukseni koskaan erittäin epäonnistuneen Rautaruukki-ostoksen jälkeen. Se onkin jäänyt pienellä osuudella salkkuni unholaan, mutta koska se on maksanut uskollisesti yli 8% osinkoa ostohintaani nähden, en ole tehnyt asialle mitään. Nyt Uniper-uutisen myötä Fortum sijoitukseni on vihdoin muutamia kymmenniä prosentteja voitolla – päivä, jota en koskaan odottanut näkeväni.

Koska kuittaan Glaxosta ja Santanderista yhteensä yli 1000 euron tappiot, mietin nyt tarkkaan, haluanko myydä Fortumin pois osakesalkustani ja ottaa voitot sisään verovähennysten avulla verotta. Tai sitten vähentelen vain luovutustappioni vuosittain saamasti osingoista. En ole päättänyt vielä, mutta voi olla, että myyn Fortumit pois, koska se on vain hometta, joka on unohtunut salkkuni ullakolle.

Salkun puhdistaminen virheistä tuntuu hyvältä. Suurin osa tämän vuoden ostoksistani on hyviä ja salkun alisuoritujat ovat viime vuosina olleet lähes poikkeuksetta osakkeita, joita olen ostanut menneinä vuosina. Tuntuu, että alan oppia valitsemaan hyviä kasvavia osingonmaksajayrityksiä yhä paremmin strategiani avulla. Ja oli jo aikakin, oppirahat olen jo maksanut muutamaan kertaan. Seuraavat oppirahani tulenkin sitten varmaan maksamaan kun seuraava pörssiromahdus tulee.

Jätä kommentti