Tämän takia myin kaikki Alibaban osakkeeni

Tämä kirjoitus tulee hieman myöhässä, koska koko loppuvuosi oli sellaista listautumisanti-tykitystä, että en ehtinyt juuri mitään muuta kirjoittaa! Jopa kuukausikatsaukset meinasivat jäädä välistä, kun listautumisanteja tuli marras-joulukuussa ovista ja ikkunoista. Nyt kun joulurauha on kuitenkin laskeutumassa pian myös pörssiin, on hyvä päivitellä ensimmäinen iso muutos kahden vuoden aikana pääsijoitusstrategiassani, josta kirjoitinkin jo marraskuun kuukausikatsauksessa – eli miksi myin jokaisen Alibaban osakkeeni, jonka omistin.

Kiina-riskit toteutuivat Alibabassa liian monella tasolla

Tarinani Alibaban kanssa alkoi lupaavasti. Yritys kasvoi yli 30%:n tahtia, tunnusluvut olivat alhaisia ja näytti siltä, että yritys voittaa kaikilla eri puolilla. Lisää arvoa oli tuomassa Ant Financialin Spin-off IPO Alibabasta, joka nosti Alibaban kurssia entisestään. Olinkin parhaimmillaan Alibaba-sijoitukseni kanssa yli 50% plussalla. Ja sitten alkoi epäonnisten sattumien kierre. Ensimmäisenä Alibaban perustaja Jack Ma alkoi kritisoimaan Kiinan valtion regulaatiota – big mistake. Ja samalla Kiinan ja USA:n kauppasota kävi edelleen kuumana Trumpin aikana.

Tämän jälkeen Ant Financialin IPO peruttiin, lykättiin erittäin pitkälle tulevaisuuteen ja samalla Kiina otti Alibaban silmätikukseen ja alkoi sakottamaan sitä miljardeilla ja miljardeilla euroilla löytäen milloin mitäkin väärinkäytöksiä yrityksestä. Valtion silmätikuksi joutuminen on Kiinassa käytännössä juuri se tilanne, mihin yksikään yritys ei halua joutua eikä yhdelläkään yrityksellä ole siihen varaa. Ei edes Alibaballa, joka on liikevaihdoltaan koko Kiinan isoin ja vaikutusvaltaisin yritys.

Kuten olen monesti kirjoittanut, Kiina on käytännössä peilikuva länsimaista. Länsimaissa olemme tottuneet siihen, että raha tuo valtaa. Kiinassa valta on valtaa. Saatat löytyä Tyynenmeren pohjasta, vaikka olisit maailman rikkain mies, niin kauan kuin olet kiinalainen.

Alibaban perustaja Jack Ma unohti tämän luennoidessaan paljon erilaisissa tapahtumissa länsimaissa ja tässä olikin hyvä muistutus Kiina riskeistä parhaimmillaan, kun Jack Ma unohti olevansa kiinalainen ja alkoi kritisoida Kiinan tiukkaa pankkialan regulaatiota. Iso virhe.

Olen ollut aina tietoinen Kiinaan sijoittamisen riskeistä, sekä niistä aiemmin kirjoittanut. Kaikista yrityksistä kuitenkin juuri Alibaba oli se, mikä tämän kohteeksi joutui, joka oli omalle osakesalkulleni vain huono sattuma. Tällä hetkellä painoni on nollassa Kiinan osalta ja vaikka aikanaan tein ison tilin JD.comin osakkeilla, tulen pysymään ainakin hetken poissa Kiinasta niin päästrategiani kuin spekulointisalkkuni osalta – ennen kuin poliittinen riski kasvaa tai vähenee.

Tästä sijoituksesta ehkä suurin oppini oli se, että jos joskus vielä Kiinaan eksyn, en aliarvioi hallinnon pitkävihaisuutta. Luotin Alibaban tapauksessa liian sinisilmäisesti siihen, että homma kestäisi vain vuoden-kaksi, mutta mielestäni on selvää, että Alibaba ei edes madellen valtion edessä saa Jack Ma:n sanomisia nopeasti anteeksi. Ja niin kauan kuin olet valtion silmätikku, ei pörssikurssissa kauheasti positiivisia katalysteja ole.

Alibaban tulevaisuus

Koska tosiaan teksti on myöhästynyt, en myynyt Alibaboja tänään. Myin kaikki Alibaban osakkeeni heti, kun näin Q3-tulokset (joka taisi olla 18.11.2021). Tämä oli ollut jo pohdinnassa pitempään Kiina riskien realisoitumisesta lähtien ja näin jälkiviisaasti olisi pitänyt painaa nappulaa jo paljon aiemmin, mutta oppia ikä kaikki!

Poliittiset riskit eivät kuitenkaan ollut ainut syy osakkeiden myyntiin, vaikka nekin kasvavat koko ajan ja spekulointi siitä, että kiinalaiset osakkeet siirretään pian Hong Kongin pörssiin Saksan ja Yhdysvaltain pörsseistä kasvaa koko ajan. Tämä nähtiin jo DiDin sekä Luckin’ Coffeen kohdalla ja koska harvalla suomalaisella palvelulla pääsee edes ostamaan osakkeita Hong Kongin pörssistä, oli mielestäni parempi luopua näistä turhan epävarmoista omistuksista.

Tämän kaiken lisäksi olen myös aidosti huolissani Alibaban liiketoiminnan tulevaisuudesta ja sen suunnasta. Alibaban viimeisin osavuositulos mielestäni todisti sen suurimman ongelman sen ainoaan oikeaan verrokkiin – eli Amazoniin verrattuna. Tämä vertailu oli itsellä takaraivossa koputellut jo jonkun aikaa, mutta en ollut ääntä kuunnellut vasta kuin nyt.

Mikä tekee Amazonista niin erityisen firman? Tein Amazonista isomman casen sijoituskirjaani varten (joka edistyy kyllä, älkää huoliko!) ja Amazonista erinomaista ei tee sen verkkoliiketoiminta – vaan sen pilviliiketoiminta, missä se oli monella tapaa uraauurtava ja edelleen maailman huipputasoa.

Alibaba on kuin Amazon, mutta ilman huippukannattavaa ja huippupaljon kasvavaa pilviliiketoimintaa. Amazon on pilviliiketoiminnassa vain yksi yritys muiden joukossa Kiinassa ja maailmanlaajuisesti. Samalla se ei tule koskaan olemaan maailman ykkönen tässä, joten pilviliiketoiminnan kasvulla on rajat.Yksikään länsimaalainen yritys ei tule koskaan ostamaan pilvipalveluita kiinalaisilta yrityksiltä suurten tietoturvapelkojen takia. Alibaban verkkokauppa on kannattavaa toimintaa, mutta timanttinen pilviliiketoiminta on kuitenkin se avain erinomaiseen kannattavuuteen ja on vaikea nähdä, miten Alibaba saisi nykytasosta parannettua merkittävästi pilviliiketoiminnan kannattavuutta järkevällä aikavälillä sijoittajille.

Tämän lisäksi Kiinan kasvu herättää huolta, sillä Alibaba ohjeisti vain hieman yli 20%:n liikevaihdon kasvua ensi vuodelle, joka oli niin itselleni kuin markkinoille aivan valtava pettymys. Jos Googlen kokoiset yritykset pystyvät kasvamaan 40%:n tahtia, ei Alibaban 20%:n kasvuohjeistus ole yksinkertaisesti millään tasolla tarpeeksi. Voi toki olla, että ohjeistus on alakanttiin, ja markkinat yllättyvät positiivisesti ensi vuonna, mutta en halua jäädä tätä itse osakkeenomistajana seuraamaan. Yksinkertaisesti tällä hetkellä koen, että Alibabaa parempia riski/tuotto suhteisia sijoituksia löytyy huomattavan paljon, jonka takia Alibaba salkustani poistuikin nyt täysin.

Mitä teen Alibabasta saadulla käteisellä?

Kun myin kaikki Alibaban osakkeeni osavuositulospäivänä, jäin Alibabassa tappiolle yhteensä n. 3900 euroa, joten tappio ei ollut aivan valtava, mutta merkittävä siihen verrattuna, että muista sijoituksistani kaikki ovat vähintään kaksinumeroisesti plussalla prosentteina – suurin osa kolminumeroisesti. Voin siis iloisesti vähentää Alibaban myynnit verotuksestani sekä nämä rahat tulivat suoraan käteiskassaani.

Puhuin siis paremmista sijoitustilaisuuksista tällä hetkellä markkinoilla. Mitä nämä ovat? Käytännössä tähtäimessä ovat edelleen samat yhtiöt, jotka ovat muutenkin salkussani. Ennen kaikkea Medpace, Talenom sekä oma työpaikkani. Oma työpaikkani ei tosiaan ole pörssilistattu yhtiö (ainakaan vielä) ja emoyhtiö on ulkomaalainen, mutta pystyn ostamaan sen osakkeita kerran vuodessa, kun työntekijöille tarjotaan osakeantia. Koska minulla on ollut mahdollisuus vain kerran osallistua tähän antiin, omistan tällä hetkellä työpaikkaani vain 20 000 eurolla, mutta pyrin käytännössä tänä tammi-helmikuussa kaatamaan jokaisen euroni + koko spekulointisalkkuni työpaikkani osakkeisiin.

Kirjoitan tästä kokonaan oman kirjoituksen, mutta olen nyt sitoutunut työpaikkaani vähintään viideksi vuodeksi ja yrityksessä on sen verran hyvä boogie (ja osakkeita saa henkilöstöantien tyyliin 10%:n alennuksella oikeaan arvoon), että minun ei kannata ohittaa tätä kerran-elämässä-tilaisuutta.

Medpace ja Talenom taas ovat kaksi kolikon eri puolta. Tein koronadipissä aivan ääliömäisiä liikkeitä Medpacen osakkeella, joka on nyt lähes 4-kertaa korkeammalla kuin silloin kun osakkeita myin pois ja kaksi kertaa korkeammalla, kun ostin niitä konservatiivisesti takaisin. Medpace on edelleen äärimmäisen laadukas yritys ja vaikka kiristyneet arvostustasot Jenkkipörssissä vähän ahdistavatkin, pyrin sitä lisäämään salkkuuni taas ensi vuonna.

Talenomin arvostus taas ei ole enää niin överi, kuin se on korkeimmillaan käynyt, mutta uskon, että ensi vuoden Q4:n jälkeen nähdään taas hieman kaasutusta, jos Ruotsin järjestelmien implementointi onnistuu suunnitellusti. Talenom on siitä mielenkiintoinen tarina, että pystyn nähdä siinä Medpacen tavoin mahdollisuutta tasaiseen kasvuun läpi tämän vuosikymmenen – ja ylikin sen.

Kaiken kaikkiaan Alibaban myynti siis entisestään tiivisti vain pääsijoitusstrategiaani, johon olen ylipäätään erittäin tyytyväinen. Vuoden vaihde onkin aivan oven takana, joten pian pääsenkin taas päivittelemään sijoitusstrategiani menestymistä vs. indeksit. Jännittävää!

Yhteenveto

Alibaban tarina alkoi salkussa lupaavasti, mutta kääntyi nopeasti tragediaksi. Tässä olisi allekirjoittaneen pitänyt tehdä riski-analyysi aikaisemmin ja päästää irti, kun vielä plussalla selkeästi oltiin. Pitkäjänteisen sijoittamisen yksi heikkouksia onkin se, ettei kaikkea markkinadataa seuraa enää niin aktiivisesti ja joskus reaktioajat eivät ole parhaita mahdollisia.

Jos jotain positiivista tästä kuitenkin löytää on se, että sijoitusstrategiani on entistä keskittyneempi (joka sijoitusten onnistuessa parantaa mahdollisuutta voittaa indeksi) sekä Alibaba oli sijoitetulta pääomaltani ylivoimaisesti koko salkkuni pienin sijoitus. Jos siis jokin sijoitus epäonnistuu, on se mieluiten se, johon muutenkin olin vähiten omaa rahaani laittanut!

Oppia ikä kaikki kuitenkin ja tällä hetkellä pysyttelen tutumpien länsimaisten osakkeiden parissa enkä tällä hetkellä lisää eksoottisia osakkeita kuin spekulointisalkkuuni.

 

Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

 

9 kommenttia artikkeliin ”Tämän takia myin kaikki Alibaban osakkeeni”

 1. Hyvä kirjoitus, mietinkin jossain vaiheessa syksyllä että koska baba lentää pois portfoliostasi kun mainitsit sen mahdollisuuden aikaisemmin 😀

  ”on vaikea nähdä, miten Alibaba saisi nykytasosta parannettua merkittävästi pilviliiketoiminnan kannattavuutta järkevällä aikavälillä sijoittajille.”

  Miksi pilviliiketoiminnan kannattavuutta on vaikea nähdä järkevällä aikavälillä? Vaikka kasvu onkin hidastunut viime- ja edellis vuodesta ja ottaen huomioon että Huawei on varmaankin CCP lempi pilvipalveluiden tarjoaja, mihin huolet alibaban pilvipalvelun kannattavuudesta perustuu? Ihan uteliaisuudesta vain pohdin.

  Riippuu tietysti miten pitkä aika on järkevä aikaväli, mutta itse olen ollut siinä ajatuksessa että nimenomaan pilviliiketoiminnan kautta alibaba voisi saada sitä vetoapua kasvuun- ja kannattavuuteen, itse kiinan kasvun hidastuessa.

  Vastaa
  • Haha, joo pohdinta oli pitkään käynnissä ja tuo Q3:n tulos sekä ohjeistus vain olivat viimeinen naula arkkuun.

   Ja avainsanan tuossa sanoitkin. Huawei kun on selkeä lemppari, jolloin erittäin todennäköisesti suurin osa merkittävistä hankinnoista menee suoraan Huaweille tästä johtuen (esim. Jenkeissä kova kilpailu puolustusviraston valtavankokoisesta pilvestä, joka käytiin, ei olisi edes ollut kilpailu Kiinassa). Alibaban pilvessä mielestäni huolestuttavin osa on se, että se on 11 vuoden aikana ollut vasta pari neljännestä kannattava – ja silloinkin vain lievästi kannattava.

   Samaan aikaan Amazonilla sen 21 miljardin nettoliikevoitosta 13 miljardia tulee pilvipalveluista. Uskon, että tämä johtuu pitkälti kovemmasta kilpailusta ja markkinaympäristöstä Kiina vs. länsimaat. Pilvipalvelut länsimaissa ovat poikkeuksellisen kannattavia ja mielestäni kannattavuustasolla, jotka eivät ole kestäviä pitkällä aikavälillä, kun kilpailu kasvaa. Ja en usko, että Alibaban pilven kannattavuus pääsee tälle tasolle. Samalla, pilvi on alle 10% liiketoiminnasta tällä hetkellä, joten saa nähdä, kuinka paljon se onnistuu liikevaihtoa vetämään mukanaan jatkossa, vaikka se kasvaisikin myös jatkossa kovaa. Tässä voinkin olla hyvin väärässä!

   Vastaa
 2. ”Jos Googlen kokoiset yritykset pystyvät kasvamaan 40%:n tahtia, ei Alibaban 20%:n kasvuohjeistus ole yksinkertaisesti millään tasolla tarpeeksi.”

  Googlen liikevaihdon odotetaan kasvavan vuonna 2022 noin +17%.

  Vastaa
  • Joo tämä olikin viittaus tähän kolmanteen quarteriin, kun Googlen liikevaihto kasvoi n. 40% ja ja samalla Alibaba kasvoi ”vain” 29%. Kun ennätyskuukaudet jäävät noin vaisuksi ja kasvu jatkossa on vielä vaisumpaa, on motivaatio Alibabaa omistaa erittäin matala, kun länsimaiset teknologiafirmat pystyvät kasvamaan suunnilleen saman verran – ja usein myös enemmän.

   Vastaa
 3. Jos olisin Alibaban omistaja, olisin seurannut tätä todella peloissani. Nyt voin vain huokaista helpotuksesta kun en lähtenyt Mungeria peesaamaan.

  Kun kehuin rohkeuttasi keskitetyssä sijoitusstrategiassa, niin nyt sitten riskien realisoituessa täytyykin kysyä, että missä vaiheessa olet valmis toteamaan että hajautus on sittenkin way to go? Vaikka keskittämällä enemmän parannat mahdollisuuksia lyödä indeksi, niin samalla lisäät yhtiökohtaista riskiä huomattavasti.

  Itse painiskelen edelleen sen pulman kanssa, että olisi varmaan fiksua rajata osakemäärää, mutta pörssissä on hyviä yhtiöitä enkä uskalla lyödä vetoa sen puolesta että X on tulevaisuudesssa parempi yhtiö kuin Y. Ja vaikka salkkuun päätyisikin vain keskinkertaisesti performoivia yhtiöitä, niin ainakin pystyn nukkumaan yönä rauhassa.

  Vastaa
  • Keskittäminen-hajauttaminen on äärimmäisen tärkeä kysymys oikeastaan kaiken tämän oman tekemiseni keskuksessa. Ensimmäiset 10 sijoitusvuotta ammuin sinne tänne umpimähkään ja salkustani kasvoi 20 osakkeen monsteri, jossa ei ollut mitään päätä ja häntää. Ja samalla kutsuin tätä ”hajautetuksi”. Sijoitusstrategian muutos kuitenkin oli tietoinen muutos tästä ja osakesijoittamisessa on keskitettävä salkkua ehkä tavallistakin enemmän, jos haluaa oikeaa ylituottoa.

   Olenkin antanut itselleni viisi vuotta aikaa uuden strategiani kanssa (josta on kohta mennyt kaksi vuotta). Jos olen voittanut indeksin selvästi 5 vuoden aikana, jatkan suoraa osakesijoittamista tuttuun tyyliin. Jos en ole vaihdan puhtaasti rahastosijoittamiseen yksittäisiä osakkeita / spekulointisalkkua lukuunottamatta. Vaikka sijoittaminen on äärimmäisen mielenkiintoista, mieluummin sijoitan indeksirahastoihin ja nukun yöni oikeastaan ajattelematta sijoittamista ollenkaan, kuin, että kuluttaisin aikani uusien yritysten jatkuvaan etsimiseen. Tämä tulee ehkä etenkin siitä, että nykyään itselläni on vapaa-aikaa vähemmän kuin opiskelijana ja en usko, että joskus ehkä tulevan perheen myötä aika ainakaan lisääntyy, joten jostain pitää aikaa säästää – jos se ei ole taloudellisesti kannattavaa.

   Vastaa
 4. Upea teksti taas kerran ja mielenkiintoisesti kirjoitettu, kiitos sinulle!

  Mulla on yksi kysymys ohi aiheen, mutta menkööt. Olen rahastosijoittanut nyt useamman vuoden niin että laitan tietyn siivun palkastani neljään maantieteellisesti hajautettuun rahastoon. Nyt kuitenkin olen lähdössä rauhanturvaajaksi jolloin tulotasoni nousee miltei kolminkertaiseksi 8 kk ajan ja samalla myyn myös autoni pois josta saan useamman tonnin. Mietiskelen tässä kuinka jatkan sijoittamista nyt, pistäisitkö itse nyt vaan isompaa summaa rahastoihin kuukaudessa, jopa 2-3k enemmän kuin normaalisti? Ei kai niitä rahoja tililläkään kannata säilyttää ainakin näin olen ymmärtänyt 😀 Autosta tulevat rahatkin könttäsummana vai pitäisikö pitkäaikaisesti? Oma sijoitussuunnitelmani on kuitenkin olla pitkäaikaissijoittaja.

  Vastaa
 5. Ymmärrän hyvin päätöksesi Alibaban suhteen. Siihen liittyy niin paljon riskejä, että jos mullakin olisi isompi summa investoituna Alibabaan, niin olisin saattanut toimia samoin. Koska kuitenkin olen hyvin erilaisessa tilanteessa, olen myös valinnut hyvin erilaisen lähestymistavan.

  Ostin Alibabaa ensimmäisen kerran vasta tämän vuoden syyskuussa noin tuhannella eurolla. Tuolloin ajattelin, että kannattaa ostaa, koska Alibaban arvo oli jo siinä vaiheessa tippunut runsaasti. Eli osake näytti halvalta. Alibaba kuitenkin jatkoi halpenemistaan, joten jatkoin ostamista. Ostin taas lokakuussa osakkeita noin tonnilla. Ja tein saman taas joulukuussa. Alibaban osuus koko osakepotistani on edelleen niin pieni, että vaikka pahin tapahtuisi ja osakkeet menettäisivät koko arvonsa, ei menetys olisi tähän mennessä kuin kolme tonnia. Toisaalta ajattelen, että on paljon todennäköisempää, että osake lähtee jossain vaiheessa selvään nousuun. Saa nähdä, miten käy.

  Vastaa
  • Jep, tämä on mielenkiintoinen ja aika uniikki case sijoitusmaailmassa, kun kiinalaiset osakkeet elävät niin omaa elämäänsä. Itse en tosiaan kestänyt enää sitä, että en riskiä pystynyt arvioimaan mitenkään, vaan tuntui, että homma on mennyt koko ajan enemmän ja enemmän kolikonheitoksi. Toivotaan, että kaikki menee hyvin!

   Vastaa

Jätä kommentti