Näin paljon kulutin rahaa vuonna 2021 – ja näin se jakautui

Tulen toistamaan sitä maailmanloppuun asti – oman talouden hallinta lähtee aina kulutuksesta ja säästämisestä. Olen aina kokenut, että säästäminen on se pohjakivi, jolle oman talouden on perustuttava ja mikään määrä sijoittamista tai tienaamista ei auta, jos tämä peruspala ei ole ensin kohdallaan. Ja tästä syystä tänäänkin perkaan koko viime vuoden rahan kulutukseni auki sekä avaan myös sitä, miten kulutukseni on muuttunut opiskeluajoista tähän päivään. Voin sanoa, että kun kaivoin graafit taas esiin naftaliinista, tulokset yllättivät itsenikin – etenkin sen osalta, miten kulutukseni on muuttunut kuudessa vuodessa.

Tänään siis keskitytään 100%:sesti kulupuoleeni taloudessa ja torstaina vuorossa on samanlainen syväluotaus tämän vuoden tuloihini. Mennään siis suoraan asiaa eli miltä kulutukseni oikein näyttikään vuonna 2021?

Kulutukseni vuonna 2021

Katsotaan alla olevaa graafia kulutuksestani viime vuodelta ja katsotaan mistä se rakentuu, sekä hieman myöhemmin miten se vertautuu aikaisempiin vuosiini.

Muutama pointti tavastani laskea kulutusta muistutukseksi. Asumiskulut sisältävät kotini vastikkeen, veden, sähköt, netin, lainojen korot sekä muut pankkimaksut. Asumiskulut eivät sisällä lainojen takaisinmaksua, koska ne lisäävät nettovarallisuuttani. Jos haluaa harjoituksen vuoksi laskea asuntolainan takaisinmaksun kuluksi, silloin kulutukseen voi lisätä n. 7000 euroa asumiskuluihin. Puhelimen ja puhelinliitymän saan työpaikalta, joten en laske sitä tuloihin enkä menoihin. En laske lounaskorttietua ja sen käyttöä tuloiksi enkä menoiksi, koska se tulee palkan päälle ja maksan sillä myös tyttöystäväni ruokakuluja.

Katsotaan siis kuluja yksi kerrallaan isoimmasta lähtien.

Asumiskulut (3584,81€) ovat luonnollisesti elämäni isoimmat kulut. Asumme tyttöystäväni kanssa minun 100% omistamassani kaksiossa Helsingissä ja voit lukea täältä, miten olemme kulut jakaneet taloudessamme. Koska en tosiaan laske asumiskuluihin lainan takaisinmaksua, luku on näin matala. Yhdessä lainan takaisinmaksun kanssa luku olisi n. 10 000 euroa. Asumiskulut ovat mielestäni erittäin matalat ja oikeastaan tätä alemmaksi en todennäköisesti elämässäni tule enää koskaan pääsemään.

On selvää, että 50 neliötä on juuri ja juuri riittävä minulle ja tyttöystävälleni, ja olen jo pitemmän aikaan ikkunashoppaillut isompia asuntoja. Koska haluan aikanaan lapsia, haluaisin mieluusti asua isommassa asunnossa jo ennen kuin uusia päitä perheeseen syntyy. Uskon, että muutamme isompaan asuntoon kolmen vuoden sisään ja tämän jälkeen asumiskustannukset kasvavat entisestään. Tällä hetkellä ne kuitenkin ovat vielä hyvin maltilliset.

Muut (2765,06€) osio on iso lähinnä sen takia, että sinne sisältyy mätkyt, jotka maksoin tänä vuonna. Maksoin mätkyjä tänä vuonna yli 1500 euroa, joten suurin osa muista kuluista on niitä. Periaatteessa minun pitäisi kehittää joku parempi tapa ottaa mätkyt mukaan laskelmiin (koska käytännössähän ne ovat vähennetyneitä tuloja, ei kuluja), ja jos sinulla on idea, miten tämän voisi kulutuksen ja tulojen seurannassa tehdä, heitä ideoita!

Elintarvikkeet ja kulutustavarat (2178,69€) sisältää kaikki ostokset, joita teen tavarataloissa ja ruokakaupoissa. Taloutemme ruokakoribudjetti on kuukausittain 300 euroa ja oma osuuteni on siitä 150 euroa. Kesällä nostamme sen yleensä 400 euroon marjojen ja muun tuoreen ruuan takia, mutta tähän mennessä tämä budjetti on riittänyt enemmän kuin hyvin.

Teen suurimman osan ruuasta itse, joten einestä taloudessamme ei juuri syödä. Tämän lisäksi olen erittäin tarkka siitä, että ruokaa ei lennä koskaan roskiin, joten ostan mieluummin liian vähän kuin liian paljon ruokaa. Ruokahävikki on mielestäni yksi modernin maailman suurimpia ongelmia ja siihen on loppupeleissä erittäin helppo vaikuttaa itse – ei vain osta kerralla niin paljon ruokaa.

Ravintolat ja alkoholi (1938,1€) on koronan takia itseasiassa noussut selvästi. Työmiehenä en enää vietä niin paljon baari- ja klubi-iltoja kuin opiskelijana, mutta toisaalta aloin käyttämään Woltia vasta, kun korona alkoi ja myös ravintoloissa on tullut istuttua enemmän kuin tavallisesti silloin kuin koronarajoitukset ovat antaneet myöten. Olin aina aiemmin sitä mieltä, että olen ihminen, joka syö ruokaa vain polttoaineeksi, mutta fakta on, että onhan oikeasti hyvä ravintolaruoka tosi hyvää ja nautinnollista!

Vaikka sisäinen kulinaristini onkin heräilemässä, pyrin pitämään oikean ravintolaruuan jatkossa myös harvinaisuutena, jotta siitä voi oikeasti nauttia tilaisuuden tullen eikä se arkistuisi. Ja kuten tavallinen suomalainen, tykkään juoda alkoholia. Koronan takia olen myös missannut erittäin monta klubi-iltaa, EDM-keikkaa sekä festaria, jotka olisin halunnut kokea, mikä on laskenut alkoholin kulutustani etenkin baareissa paljon. Toivon kuitenkin, että tämä vuosi olisi vihdoin erilainen ja tämän osuuden kulutus nousisi edes vähän itsestään, kun tilaisuuksia tulisi enemmän vastaan. Toisaalta toivon, että etenkin after-workeja olisi vähemmän ja alkoholin juominen kohdistuisi lähinnä viikonloppuihin – en itse välitä tissuttelusta.

Harrastukset ja liikunta (1055,78€) nousivat tänä vuonna uuteen ennätykseen uuden harrastukseni myötä. Liikuntaharrastukseni on suhteellisen pienikuluinen, joten uusi harrastukseni, joka on enemmän älyä ja vähemmän urheilua, kuluttaakin suurimman osan näistä harrastekuluista. Uskon kulujen olevan tänä vuonna huomattavasti matalampi, nyt kun alkuinvestoinnit harrastukseen on tehty.

Matkustaminen (936,8€) sisältää vuodelta 2021 lähinnä kulkemista Suomen sisällä pitkälti busseissa ja junissa. En ole sitten koronan käynyt ulkomailla kuin yhdellä työmatkalla, joka luonnollisesti meni työpaikkani piikkiin. Tavallinen matkailubudjettini vuodessa ilman koronaa liikkuisi yli 3000 eurossa, joten kun maailma joskus normalisoituu, nämä kulut tulevat räjähtämään käsiin, rakastanhan matkailua.

Viihde, videopelit ja elektroniikka (627,33€) sisältävät videopelit sekä erilaiset striimauspalvelut. Saatat muistaa, että olen aito Nintendo-fanipoika aina siitä lähtien, kun olin 6-vuotias. Puolet kuluista ovat siis videopelejä ja puolet striimauspalveluita. Kuuntelen aivan valtavasti musiikkia – Spotifyn tilastojen mukaan viime vuonna 75 000 minuuttia. Tämä tekee siis n. 3,5 tuntia joka päivä, pelkkää Spotifyta. En ole oppinut vielä kuuntelemaan äänikirjoja tai podcasteja, vaikka olen yrittänyt, vaan pidän vain erittäin paljon kaikenlaisesta musiikista. Itselleni musiikki on lähes yhtä tärkeää kuin ruoka.

Olen myös ottanut yhden striimauspalvelun säännön eli taloudessamme ei ole kerralla koskaan yli yhtä striimauspalvelua, josta maksamme (Spotifyta lukuunottamatta). Striimauspalvelujen hinnat ovat nousseet erittäin salakavalasti ja 2-3 striimauspalveluakin aiheuttaa oikeasti merkittäviä kuluja talouteen kuin talouteen. Näiden lisäksi vuosi 2021 oli Nintendo Switch pelien osalta vain 3/5, joten mitään kauhean tajunnanräjäyttävää ei tullut. Tämä vuosi toivottavasti on aivan eri tasoa Bayonetta 3:n sekä Breath of the Wild 2:n muodossa. Toivon myös, että vuosi tuo mukanaan mukavia Nintendo-ylläreitä, joihin pääsen kuluttamaan rahaa.

Terveys (668,06€) sisältää pitkälti vain yksityisen hammaslääkärini käynnit. Olisin päässyt julkiselle, mutta koska yksityinen hammaslääkäri on kävelymatkan päästä kotoani ja koska minulla on jo varaa maksaa siitä, maksoin mielelläni 600 euroa muutamasta käynnistä, paikasta sekä hammaskivenpoistoista. Ajat saa milloin haluaa ilman jonottamista vaikka samalle päivälle, ja huomaankin, että aika ja kätevyys on jotain, mistä olen nykyään valmis maksamaan. Muuten terveyskuluja ei juuri ollut, sillä en ole ollut yli kahteen vuoteen edes flunssassa saati sairauslomalla, josta olen äärimmäisen kiitollinen etenkin nykymaailmantilassa.

Vaatteet, laukut ja ulkonäkö (443,2€) sisältävät käytännössä vain yhden vaatekokonaisuuden sekä kaksi parturikäyntiä. Työmatkaa varten Lontooseen jouduin ostamaan smart casual vaatekokonaisuuden pikkutakista housuihin ja kenkiin. Olen maailman vähiten ulkonäkökeskeisin ihminen ja tämä näkyy vaatekuluissani. Tämä on myös yksi syitä, miksi en ymmärrä oikein nykymaailmaa, joka tuntuu olevan etenkin sosiaalisessa mediassa pelkkää pintaa ilman mitään järkevää substanssia.

Miten kulutukseni on kehittynyt vuosien varrella?

Tulojeni ja varallisuuteni kasvaessa, voisi olettaa, että myös kulutukseni on kasvanut edes jonkun verran. Onhan elämäntasoni noussut opiskelijasta aivan uudelle tasolle nyt, kun jalkani on vahvasti jo työelämän puolella ollut jonkun aikaa. Ja myös urakehitykseni on ollut positiivisen nousujohteista. Katsotaankin siis, miten kulutukseni on kehittynyt sinä aikana, kun olen kulutustani seurannut eli vuosina 2015-2021.

Kuudessa vuodessa elämäni on muuttunut täysin. Vuonna 2015 olin sinkku ja villiä opiskelijaelämää viettävä 24-vuotias kauppisopiskelija, joka asui yhdessä kämppiksensä kanssa TOAS:n vuokra-asunnossa. Kuusi vuotta myöhemmin olen töissäkäyvä oman asunnon omistava, yhdessä tyttöystävänsä kanssa asuva 30-vuotias mies, joka tienaa n. 3-kertaa enemmän kuin opiskelijavuosina. Ja mihin kulutukseni on muuttunut kokonaisuudessa näiden vuosien ja asioiden muuttuessa? Kuvaajan mukaan ei yhtään mihinkään. Ja näin sen pitäisikin olla.

Mutta mikä on salaisuuteni siihen, että kulutukseni ei ole noussut, vaikka olen kaivanut itseni köyhästä duunariperheestä, koulun penkkien kautta Suomen top10%-kovatuloisimpien joukkoon? Saatat muistaa, että on tavallista, että edes 100 000 euron vuosipalkka ei riitä elämiseen kovatuloisilla, koska kulut kasvavat joskus jopa nopeammin kuin tulot.

Salaisuuteni on yksinkertainen – seuraan kulutustani joka kuukausi. Koska kirjoitan blogiini kuukausikatsauksen joka kuukausi, pysyn hereillä siihen, mitä kulutan ja miten kulutan. Käyn kaikki ostokseni läpi joka kuukausi, kun teen kuukausikatsausta ja varoitusmerkit ovat aina ilmassa, jos en muista, mikä mikäkin transaktio menneenä kuuna on (lukuunottamatta baari-iltoja, jolloin huonomuistisuus voi johtua monesta syystä). On merkittävää, jos ei muista mitä on ostanut mistäkin edes 30 päivän sisään – tällöin onkin todennäköistä, että ostos on ollut usein täysin yhdentekevä.

Kulutuksen selaamiseen ei mene kuin pari minuuttia kuukaudesta ja silloin tulee aina tilivelvolliseksi itselleen siitä, mitä on tullut ostettua. Tämä on harjoitus, joka toimii ihan jokaiselle oman kulutuksen hallitsemiseen. Kuten kaikessa muussakin oman käyttäytymisen muuttamisessa, aina ensin pitää katsoa peiliin. Liian usein ihmiset eivät edes uskalla edes katsoa pankkitililleen, saati sitä, mihin rahansa laittoivat menneen kuun aikana. Kun tätä alkaa tekemään, saa karsittua tehokkaasti huonot ja turhat kulutustavat ja rahaa tulee käytettyä vain pakollisiin sekä niihin oikeasti tärkeisiin ja nautinnollisiin asioihin. Yksinkertaista, mutta ei helppoa, koska se vaatii aina omaan itseensä menemistä.

Yhteenveto

Kun olen seurannut ja analysoinut kulutustani jo niin monta vuotta, on tässä oppinut aivan valtavasti itsestään. Suosittelen ihan jokaiselle ihmiselle elämäntilanteesta riippumatta omien kulujen seuraamista, edes joksikin aikaan. Ajatukset ja totuus omasta rahankäytöstä voivat erota valtavasti toisistaan ja vain kulutusta rehellisesti seuraamalla, oppii nopeasti, mihin rahaa tulee käytettyä. Ja toisaalta myös sen, mikä rahan kulutus oikeasti lisää omaa hyvää oloa. Asioita, jotka ovat yleisen hyvinvointimme kannalta äärimmäisen tärkeitä.

Toivottavasti teksti oli mielenkiintoinen ja hyödyllinen sekä toi uusia ajatuksia. Olisi myös mukava kuulla millaisia ajatuksia tulo- ja kulurakenteeni herättää sekä miten oma vuotesi meni koronasta johtuen / huolimatta!

Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

12 kommenttia artikkeliin ”Näin paljon kulutin rahaa vuonna 2021 – ja näin se jakautui”

 1. Hei,

  Hyvät erittely. Voiko ihan mielenkiinnosta kysyä, mikä on uusi harrastuksesi? Satuin itsekin tässä jatkuvassa etätyössä aloittamaan uuden harrastuksen ja huomannut, että tämä on yksi asia missä ei tule tinkiä liikaa vaan mieluusti satsata, jotta eläminen olisi nautinnollisempaa. Halvalla aloitettu harrastus tahtoo paljon helpommin jäädä pois nopeastikin ilman kunnollista investointia.

  Vastaa
  • Joo itseasiassa olen aikanaan maininnut, että harrastin nuorempana pitkään korttipelejä, joissa olin aikanaan maailmanhuippuja. Niin tämä kyseinen harrastus on nyt uusi korttipeli, joka on osaltaan fyysinen, osaltaan digitaalinen (ei pokeri). Korttipeleissä on se, että niistä tulee yleensä jatkuvia kuluja, mutta onneksi teemme sitä yhdessä tyttöyästäväni kanssa, niin kulut jakautuvat suunnilleen tasan.

   Vastaa
   • Joo tuo on tervettä ottaa minkä tahansa fyysisen harrastuksen rinnalle. Pitää mielen virkeänä ja muutenkin kaikki harrastukset, mitkä on parisuhteessa yhteisiä on plussaa. Itse aloitin tässä koronan aikaan kitaran soittamisen, joka sekin pitää mieltä sopivan virkeänä, kun tarpeeksi haluaa kehittyä.

    Tässä muuten hyvä kirjotusvinkki eli harrastuksista ja miten pitää keho ja mieli virkeänä, jotta voi sitten sijoittaa paremmin tulevaisuudessa eikä kerryttää liikaa alzheimeriin johtavaa mömmöä aivoihin 😀

    Vastaa
    • Hyvä ehdotus! Tuosta aiheena saisi montakin tekstiä, voisi ottaa oman näkökulman fyysiselle ja ei-fyysiselle harrastukselle. Jos ei harrastaisi yhtään mitään, itsestäni tuntuisi, että elämässä olisi jonkinnäköinen aukko. Harrastukset pitävät hyvin virkeänä ja antavat energiaa myös arkeen.

     Vastaa
  • Mahtavaa, että sisälukutaito elää ja voi hyvin. Koska juuri tätä tarkoitin 😀 Tissuttelu yleensä alkaa itseäni nopeasti väsyttää, mutta samalla tuhoaa unen laadun, niin koen sen olevan lose-lose vrt, kunnolla päätyyn.

   Vastaa
 2. Minusta mätkyt eivät ole kulutusta vaan tulojen vähennys. Eli miinustaisin vuoden 2020 tilinpäätöksen tuloista enkä laskisi 2021 menoihin. Menot ja kulutus ovat pitkälti oma valinta. Mätkyt sunuun kohdistuva viranhaltijapäätös.

  Vastaa
 3. Hyvä kirjoitus jälleen kerran ja itsekin nuorena tyyppinä alkanut seuraamaan menoja/kuluja heti alusta alkaen, jotta elämä ei vahingossa lähde kulkemaan väärille raiteille. Niin helppo ja konkreettinen toimenpide, mutta toisaalta vaatii aktiivisuutta tämänkin asian seuraaminen.

  Pieni huomautus kohtaan: ”Suomen top10-kovatuloisimpien joukkoon”, tarkoitat varmaan top10%-kovatuloisimpien joukkoon?:)

  Vastaa
 4. Kerroit että sinulla on vain työpaikan puhelinliittymä käytössä. Käytätkö siis työnumeroasi myös kotinumeronasi. Itse olen miettinyt samaa säästökikkaa, mutta haluaisin pitää kuitenkin numerot erillään.

  Vastaa
  • Joo käytän! Tarjolla tosiaan oli myös Dual-sim vaihtoehto, eli minulla olisi ollut kaksi eri numeroa, mutta en jaksanut lähteä kikkailemaan, joten käytän omana numerona myös työnumeroani. Tähän mennessä tästä ei ole mitään haittaa ollut, koska ei ole juuri tullut työpuheluita vapaa-ajalle. Jos jossain kohtaa alkaa tältä vaikuttaa, otan varmaan yhteen puhelimeen vain sitten kaksi sim-korttia ja kaksi puhelinnumeroa ja vaihtelen niitä sen mukaan, olenko töissä vai vapaa-ajalla.

   Vastaa

Jätä kommentti