Näin paljon kulutin rahaa vuonna 2023 ja näin se jakautui

Olen seurannut vuosikulutustani siitä lähtien, kun muutin pois kotoa opiskelemaan lukion ja armeijan jälkeen. Kaikki tämä lähti tarpeesta. Elin pitkälti pienillä sivutuloilla sekä pelkällä opintotuella, joten jokainen sentti oli laskettava tarkkaan. Tuttu tilanne monelle ihmiselle arkisesta elämästä.

Aivan ensimmäisten vuosien kulutuksesta minulla ei ole luotettavaa tietoa tallessa, koska ne menivät vanhojen tietokoneiden Word-tiedostojen mukana (kyllä, keräsin tiedot Wordiin, en Exceliin alunperin), mutta opiskeluvuodesta 2015 lähtien, samalla kun aloitin kirjoittamaan Omavaraisuushaastetta, olen pitänyt kuluseurantaa pitkälti samalla luokittelulla.

Kulujen jatkuva seuranta ei ole pelkkää Excel-harjoittelua vaan sen paras puoli on, että se auttaa pitämään kulutuksen järkevänä ja vähentämään elämälle täysin turhaa kulutusta. Kun on itselleen joka kuukausi tilivelvollinen siitä, huomaa kyllä, kun kulutus ei ole järkevää – tai on tullut ostettua paljon turhaa – ja korjausliike omaan kulutuskäytökseen tapahtuu kuin itsestään.

Kulutuksen seuraamisen paras puoli onkin se, että se vähentää turhaa kulutusta ja auttaa yleensä keskittämään kulutusta niihin asioihin, jotka aidosti tuovat elämään sisältöä ja hyvää oloa.

Miltä kulutukseni siis näytti vuonna 2023, miten se jakautui aihealueittain sekä miten se vertautuu menneeseen seitsemän vuoden kulutukseeni, jona aikana vuosituloni verojen jälkeen ovat kolminkertaistuneet? Siitä seuraavassa.

Kulutukseni vuonna 2023

Katsotaan alla olevaa graafia kulutuksestani viime vuodelta ja katsotaan, mistä se rakentuu sekä hieman myöhemmin miten se vertautuu aikaisempiin vuosiini.

Kokonaiskulutukseni vuonna 2023 olikin 18 746,94 euroa.

Muutama tärkeä asia ennen kuin mennään siihen, kuinka paljon mikäkin kategoria kustansi vuonna 2023. Asumiskulut sisältävät kotini vastikkeen, veden, sähköt, netin, lainojen korot sekä muut pankkimaksut. Asumiskulut eivät sisällä lainojen takaisinmaksua, koska ne lisäävät nettovarallisuuttani. Jos haluaa harjoituksen vuoksi laskea asuntolainan takaisinmaksun kuluksi, silloin kokonaiskulutukseeni voi lisätä n. 6000 euroa asumiskuluihin.

Puhelimen ja puhelinliittymän saan työpaikalta, joten en laske sitä tuloihin enkä menoihin, työ- ja arkinumeroni on sama. En laske lounaskorttietua ja sen käyttöä tuloiksi enkä menoiksi, koska se tulee palkan päälle ja maksan sillä myös avovaimoni ruokakuluja.

Katsotaan siis kuluja yksi kerrallaan isoimmasta lähtien.

Asumiskulut (5619,96 €) ovat vuoden isoimmat kulut, ja ovat kasvaneet edellisestä vuodesta jopa 70%! Asumme tyttöystäväni kanssa minun 100% omistamassani kaksiossa Helsingissä ja voit lukea täältä, miten olemme kulut jakaneet taloudessamme.

Syy tähän nousseisiin kuluihin on luonnollisesti nousseet korot. Hoitovastikkeemme ei juuri noussut, koska taloyhtiön talouden pito on hyvässä jamassa, se sai hieman lisää rahaa tontin luovutuksesta ja sain suurimman osan vuodesta myös nauttia halvasta kiinteästä sähköstä.

Tavoite on muuttaa uuteen vielä isompaan asuntoon vuonna 2025, mutta sijainti on erittäin lähellä nykyistä asuntoamme. Tämän myötä nykyinen jää vuokralle ja asumiskulut itse asiassa eivät tule kauheasti nousemaan, koska uuden asunnon lainan jaamme puoliksi, joten vaikka se on kaksi kertaa kalliimpi, omaan kirjanpitoon se vaikuttaa suunnilleen yhtä paljon kun nykyinenkin asunto.

Tänä vuonna kulut tulevat olemaan todennäköisesti vielä vähän korkeammat koronlaskujen tapahtuessa todennäköisesti vasta tämän vuoden toisella puoliskolla.

Elintarvikkeet ja kulutustavarat (1976,9 €) sisältää kaikki ostokset, joita teen tavarataloissa ja ruokakaupoissa. Taloutemme ruokakoribudjetti on kuukausittain 300-400 euroa sesongista riippuen ja oma osuuteni siitä on suurimman osan ajasta 150 euroa kuukaudessa.

Tavoitteena kodissamme on myös pitää ruokahävikki lähellä nollaa, koska ruokaa lentää Suomessakin160 miljoonaa kiloa ruokaa roskiin joka vuosi – ja suurin osan tästä ruuasta roskiin heittää kotitaloudet.

Olikin hauska nähdä, että vuonna 2023 kulutukseni elintarvikkeisiin oli vain 80 senttiä korkeampi kuin edellisenä vuonna! Ruokabudjetti siis pitää äärimmäisen hyvin inflaatiosta huolimatta – ja oikeastaan myös siksi, että ruuan hintahan on jopa laskenut huippulukemista. En odota muutosta tähän lukuun myöskään tänä vuonna.

Ravintolat ja alkoholi (3548,85 €) on ainoita asioita, jotka ovat nousseet viime vuonna tasaisen varmasti inflaatiota kovemmin. Tänä vuonna kulutinkin näihin 8,5% enemmän kuin edellisenä vuonna. Myös edellisenä vuonna kulut nousivat.

Syy onkin selkeä, olen Woltannut enemmän ruokaa vuonna 2023. Itsellä kuitenkin on sen verran huonoja fiiliksiä aina tullut Woltista, että lopetin Wolt premiumin vuoden alkuun, poistin appin puhelimesta ja pyrin olla käyttämättä ruuankuljetuspalveluita.

Tarkoituksena onkin siis alentaa tätä summaa merkittävästi, toivottavasti alle 3 000 euron jo tänä vuonna, jotta voin syödä terveellisemmin ja hakea ruokani ihan itse.

Harrastukset ja liikunta (1139,44 €) kulut olivat suhteellisen maltillisia ja oikeastaan suurin osa tuli vanhojen Pokémon-korttien ostelusta, kun huomasin, että korttien hinnat olivat tulleet alas ja en omistanut tiettyjä kortteja, joilla kuitenkin nuoruudessani pelasin. Kulutus kasvoi vuodesta 2022 yhteensä 20%, mutta euroissa ero ei ole merkittävä. Uskon tämän tason pysyvän samassa myös tänä vuonna.

Matkustaminen (4348,87 €) nousi vihdoin niin sanotusti luonnolliselle tasolleni eli noin 120% viime vuodesta. Kävin vuonna 2023 Hollannissa, Saksassa, Koreassa sekä Japanissa lomamatkoilla ja haluaisinkin tehdä noin yhden kaukomatkan vuodessa – pitkälti Japaniin/Koreaan tai Yhdysvaltoihin.

Tälle vuodelle suunnittelen Yhdysvaltojen-reissua, jossa selvinnee halvemmalla, joten tuhansista puhutaan myös tänä vuonna, mutta muuten kulutus todennäköisesti laskee.

Viihde, videopelit ja elektroniikka (990,48 €) sisältävät videopelit, erilaiset striimauspalvelut sekä viihde-elektroniikan. Saatat muistaa, että olen aito Nintendo-fanipoika aina siitä lähtien, kun olin 6-vuotias. Kulut ovat siis pitkälti videopelejä, striimauspalveluita sekä kulutuselektroniikkaa.

Kulutukseni nousi 8%, joka selittyy pitkälti Spotifyn hinnan nousulla. Vuonna 2022 kuuntelin Spotifyssa 80 689 minuuttia musiikkia. Vuonna 2023 laitoin vielä paremmaksi ja kuuntelin Spotifyssa 83 035 minuuttia musiikkia eli vieläkin enemmän – tämä tekee 57 päivää vuodesta ja Spotifyn tilastojen mukaan kuuntelen enemmän musiikkia kuin 98% muista käyttäjistä maailmassa. Miten tällaiset luvut ovat mahdollisia? Koska kirjoitan niin paljon ja kuuntelen käytännössä silloin aina musiikkia. Spotify onkin minulle luojan lykky ja auttaa aivan erilaiseen flowhun kirjoittamisessa kuin muuten.

Fun fact: kun kirjoitan suomeksi, kuuntelen englanninkielistä musiikkia. Kun kirjoitan englanniksi (esim. työjuttuihin liittyen), kuuntelen koreankielistä musiikkia. Olen huomannut, että jos kuuntelen sitä kieltä, mitä kirjoitan, se häiritsee kirjoittamista eikä auta.

Videostriimauspalveluissa noudatamme sääntöä, että meillä on vain yksi striimauspalvelu kerrallaan. Arki on sen verran hektistä, että se on enemmän kuin tarpeeksi edelleen. Tällä hetkellä käytössä on Apple+:n kolmen kuukauden ilmainen testiaika ja katsonnassa on Monarch: Legacy of Monsters, joka on ollut tähän mennessä varsin viihdyttävä.

Videopelien osalta vuosi oli aika hiljainen yhtä täysosumaa lukuun ottamatta. Uusi Zelda julkaistiin 7 vuoden odottamisen jälkeen ja otinkin The Legend of Zelda: Tears of the Kingdomia varten lomaa viikon verran ja ilmoitin avovaimolleni, että en ole kauhean saatavilla viikkoon. Lopputuloksena oli, että pelasin Zeldaa kuuteen päivään 90 tuntia. Jokainen voi laskea, kuinka paljon se tekee päivään. Mutta jokainen pelattu tunti oli sen arvoinen ja peli menee helposti top10:iin kaikkien aikojen peleissäni.

Terveys (192,48 €) nousi prosenteissa yli 100%, mutta kulut olivat edelleen erittäin matalat. En ollut tänä vuonna kipeä kuin kerran, mikä oli kehitystä vuoteen 2022 ja toivottavasti tahti jatkuu samanlaisena.

Vaatteet, laukut ja ulkonäkö (398,75 €) Tässä osiossa kulutukseni laski jopa 21%. Mitään merkittäviä isoja ostoksia ei ollut paitsi yhdet uudet lenkkarit. Ulkonäköasioissa menen aina käytäntö edellä ja olen muodissa kerran 10 vuodessa eli silloin, kun muotiin tulee uudestaan ne vaatteet, mitä aina käytän. Olen siis perinteinen suomalainen tuulipuku.

Muut (460,21 €) Muut kulut pysyivät jälleen matalina ja itse asiassa laskivat jopa 32%. Näihin kuuluu muun muassa kaikki talouden vakuutukset, jotka ilman autoa, isoa asuntoa ja lapsia ovat edelleen erittäin edulliset. Muiden kulujen ollessa alle tuhat euroa, kertoo se usein siitä, että mitään älyttömän tyhmää ei tullut ostettua. Tämä on hyvä merkki.

Miten kulutukseni on kehittynyt vuosien varrella?

Tulojeni ja varallisuuteni kasvaessa koko ajan korkeammalle ja korkeammalle, nopeasti voisi luulla, että kulutukseni olisi kasvanut tämän kasvaneen elintason myötä huomattavasti. Todellisuus on kuitenkin huomattavan toinen.

Valmistuin siis KTM:ksi vuonna 2017, joten kuten huomaat, se vuosi on kaikkien aikojen kulutukseni ennätysvuosi, vaikka tänä vuonna lähellä käytiin. Syynä tähän kulutuspiikkiin vuonna 2017 oli Etelä-Korean vaihtovuoteni ennen valmistumista.

Salaisuuteni matalaan kulutukseen ei ole suuri salaisuus, koska kirjoitan asiasta jatkuvasti blogissani. Kirjoitan blogiini joka kuukausi kuukausikatsauksen, jonka avulla tiedän, mitä kulutan ja miten kulutan. Kun käyn kaikki ostokseni läpi joka kuukausi, pystyn korjaamaan tuhlaamista käytännössä heti ja pienten korjausliikkeiden tekeminen onkin paljon helpompaa kuin isojen muutosten tekeminen.

Vuonna 2023 kulutuksessa on muutaman rauhallisen vuoden jälkeen kuitenkin piikki. Mistä tämä johtuu? Kuten kategorioista näki, isoin syy oli asumisen nousseet kustannukset, joihin ei juuri voinut vaikuttaa. Toinen syy oli matkailukategorian muuttuminen tavallisemmaksi.

Uskon, että molempien kustannusten ns. perustaso on tällä tasolla pitkään tulevaisuuteen, joten en usko kulutuksen enää palautuvan aivan samalle tasolle kuin opiskeluaikoina, koska isompi asunto sekä koronan jälkeinen matkailu on se tämännäköisen elämän normaali kulutuksen taso.

Vuoden 2023 säästöprosentti oli…

Jos olet lukenut kuukausikatsauksiani, muistat, että lasken säästöprosenttini verojen jälkeen. Tulot sisältävät ansiotuloni, mutta ei pääomatuloja osake- tai asuntosijoituksista eikä toiminimeni tuloja (joka sisältää pitkälti vain blogituloni). Säästöprosenttini on siis puhtaasti koko vuoden kulutukseni jaettuna koko vuoden palkkatuloillani.

Vuonna 2023 tienasinkin verojen jälkeen 64 105 euroa, joten koko vuoden 2023 säästöprosentiksi tulikin siis 70,76%, mikä oli matalampi kuin viime vuonna, mutta aika tarkalleen tavoitetasossani. Tavoitteeni on liikkua yli 70%:ssa säästöprosentissa eli pääsin  tavoitteeseeni. Olen tyytyväinen, että pääsin tavoitteeseeni, vaikka olosuhteet säästämiseen olivat huomattavasti hankalammat kuin edellisinä vuosina monesta syystä johtuen.

Tänä vuonna en tee tuloistani erillistä katsausta, koska en juuri muita kuluja saanut kuin palkkatuloja. En vuonna 2023 juuri blogiani monetisoinut ja kirjailijapalkkakin tulee ensimmäisen kerran vasta tänä vuonna, joten ensi vuonna kirjoittelen sitten erillisen tekstin, missä jaan myös tarkemmin erilaisia tulovirtojanikin.

Toivon, että kulutukseni avaaminen näin tarkalla tasolla oli hyödyllinen myös sinulle!

————————————–

Voit tilata huippuarvostelut saaneet bestseller-sijoituskirjani ”Viisas sijoittaja – tunne itsesi ja osakemarkkinat” nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa edullisesti Adlibriksestä täältä tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi 

Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä ja Storytelistä sekä kaikista muistakin suomalaisista äänikirjapalveluista.

Jos taas olet uusi blogissa, Aloita täältä ja syvenny syvemmälle sijoittamisen ja henkilökohtaisen talouden maailmaan. Olen kirjoittanut blogiin 8 vuoden aikana yli 800 kirjoitusta henkilökohtaisen talouteen ja sijoittamiseen liittyen, joten löydät varmasti etsimäsi!

Muista myös seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista! 

Omavaraisuushaaste Threads
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

19 kommenttia artikkeliin ”Näin paljon kulutin rahaa vuonna 2023 ja näin se jakautui”

 1. Hei!

  Hieno listaus viime vuoden kuluista 👌
  Onko sinulla antaa Excel-mallia (tai jopa sitä jota itse käytät), jolla pääsisin alkuun oman talouden seuraamiseen? Eli sellaista jossa voisi helposti seurata kuluja ja laittaa ne oikeisiin kategorioihin.

  Vastaa
  • Suosittelen pennoa. Penno.fi on ilmainen taloudenhallintasovellus, mielestäni jopa parempi kuin Excel, eikä maksa latin latia. Olen seurannut omaa kulutusta Pennolla jo valovuosia. Ennen kokeilin jopa YNAB-palvelua koeajan, mutta lähes sadan euron vuosimaksu tuntui turhauttavalta siitä, minkä voi saada ilmaiseksi Pennolla, niin kokeilujaksoa ei ole tullut jatkettua. Penno on ollut omassa käytössä jopa ylivoimainen, koska olen päässyt minimoimaan kaikkia kuluja merkittävästi alle oletettujen tasojen kuolematta nälkään.

   Vastaa
   • Penno on kyllä hyvä ja siitä myös tuossa tekstissä mainitsen. Työkaluja tosiaan löytyy monia ja kannattaa katsoa juuri sitä, mikä itsell sopii – kannattaa kokeilla monia, jos heti vaikka juuri Excel tai Penno ei iske.

    Vastaa
 2. Hei,

  Luin Omavaraisuushaaste-blogin postauksen, jossa käsiteltiin henkilökohtaista kulutusta vuonna 2023. Olen vaikuttunut siitä, miten yksityiskohtaisesti olet seurannut ja analysoinut kulutustasi ja miten olet onnistunut pitämään sen hallinnassa, vaikka tulotasosi on kasvanut. Erityisesti huomioni kiinnittyi siihen, miten tarkka kuluseuranta on auttanut vähentämään tarpeetonta kulutusta ja keskittämään menot niihin asioihin, jotka todella tuovat elämään iloa ja hyvinvointia. Kiitos, että jaat näitä oivalluksia ja kokemuksia, ne ovat varmasti hyödyllisiä monille.

  Ystävällisin terveisin,
  Hannu

  Vastaa
 3. Spotifyn hinta ei ole täälläpäin noussut kyllä, edelleen maksan 10 euroa kk siitä. Kioskilta (R) tai vaikka Prismasta 10 euron 1 kk tai 60 euron 6 kk lahjakortti ostoslistalle ja saat valitun summan musiikkia kuukausissa. Tilillä voi olla aktivoituna lahjakortteja 18 kk edestä.

  Mitä kulutukseen tulee, niin en kommentoi muiden kulutusta. Se on sinulle varmaan hyvä kulutus, varsinkin jos töissäkin tulee käytyä. Itse taidan tosin olla äärimmäisen extreme minimalisti, kun vuosikulutus on kaikkiaan noin alle 11 000 euroa. Ja kaikkea oli arjessa.

  Vastaa
  • Enpä tiennytkään, ettei kaikkia sopimuksia ole nostettu! Maksan itse oman ja avovaimoni Duo-tilausta, niin siinä pienin hinnankorotus tuli.

   11 000 euroa on kyllä kova, koska en päässyt siihen tasoon edes opiskelijana vaikka asumiskulut olivat alle 300 euroa kuukaudessa! Matkustamisen lopettamalla ehkä pääsisin sille tasolle, mutta reissaaminen on sen verran hauskaa, etten siitä halua luopua.

   Vastaa
  • Hyvin muistettu! Voisin kirjoitella tuosta uuden tekstin, kun tosiaan aina ajankohtainen ja mielenkiintoinen vastaus. Mutta lyhyesti, muuten aika samalla tavalla, mutta ainoana erona avovaimoni maksaa nykyään korkojen nousun myötä 150/200e enemmän asumisesta kuin ennen korkojen nousua.

   Vastaa
 4. Kun ruokalasku on noin matala, kuinka terveellisesti tulee syötyä tai onko sillä merkitystä? Tästä (terveellisyyden ja hinnan optimoinnista) olisi mielenkiintoista lukea teksti ja esimerkkibudjetti vaikka viikoksi. Itse urheilen ja pyrin huomioimaan hinnan lisäksi myös terveellisyyden ruokavaliossa, ja väitän, että noin matala ruokalasku edellyttää merkittäviä myönnytyksiä suhteessa terveellisyyteen. Jos esim. syö puoli kiloa kasviksia, hedelmiä ja marjoja päivässä, pähkinöitä 30g, eri kalalajeja vaihdellen 2-3 kertaa viikossa, pyrkii saamaan tarpeelliset makro- ja mikroravinteet ruoasta (vitamiinipillerien sijaan) yms., niin edullisen syömisen yhtälö on huomattavasti vaativampi. Minullakin BMI-indeksillä normaalipainoisia tuttuja, jotka saattavat elää ilman liikuntaa syöden einesmaksalaatikkoa tai vastaavaa, ja säästävät näin ruokakuluissa, mutta kokonaan toinen asia on tietenkin se, onko sellainen ruokavalio pidemmän päälle terveellinen ja järkevä, vaikka lyhyessä juoksussa rahaa säästyisikin, kehonkoostumusmittaus, kuntotestit ja verikokeet antaisivat varmaan aika toisenlaisen tuloksen.

  Vastaa
  • Ah, tämä itse asiassa lempiaiheeni! Ja tulevassa kirjassani on kokonainen luku omistettu tälle aiheelle, joka rakennettu yhdessä ravitsemusterapeutin kanssa – jossa pyrimme nostamaan ihan esimerkkiruokavalion kautta juuri sitä, että terveellisen ruuan ei tarvitse maksaa ihan järkyttävästi. Tästä myös löytyy aivan supermielenkiintoista dataa ja olen rehellisesti äärimmäisen innoissani juuri siitä luvusta, vaikka kirja vasta vaiheessa, haha.

   Syön varmaan nykyään terveellisemmin kuin koskaan elämässäni ja avovaimolla paljon tekemistä tämän kanssa, kun hän kasvissyöjä pitkälti, niin helpompaa tehdä samaa ruokaa molemmille. Toinen syy on tosiaan, että kävin duunin kautta puolitoista v sitten ravitsemusterapeutilla ja sain sieltä hyvin apua, koska kävin juuri laajoissa verikokeissa jne. ja esim. juuri kalalle allergisena en voi ihan kaikkea syödä, mitä haluaisin ja omega3:t kerään pitkälti purkista. Haluan tämän avun myös tuoda kaikille tuossa kirjassa, koska ammattilaisen kanssa keskustelu oli itselleni silmiä avaava kokemus.

   On itse asiassa hauskaa, että suurin osa kalliista kulutuksestani ruokaan tulee juuri ravintolasta – ja usein juuri roskapikaruokaloista eli eniten maksan juuri epäterveellisestä ruuasta, mikä sinänsä on aika nurinkurista.

   Vastaa
   • Plant based whole food -tyyppisellä ruokavaliolla pääsee aivan hurjan halvalla kiristelemättä sen kummemmin. Soijarouhe ja -suikaleet, linssit, pavut, tofu, kaura, täysjyvätuotteet, satokauden kasvikset ja pakastevihannekset ovat tosi halpoja. Pähkinät, siemenet ym. ovat toki kalliimpia, mutta muut tarvikkeet ovat niin halpoja, että niiden avulla onnistunee pähkinöidenkin ostaminen pienemmälläkin budjetilla. Omasta kokemuksesta totean, että nämä ”terveellinen ruoka maksaa” -kommentit yleensä tulevat ihmisiltä, joiden on pakko saada lihaa tyyliin joka aterialla.

    Vastaa
    • Näinpä juurikin. Ylivoimaisesti vaikeinta siinä, että syö halvalla ja terveellisesti on sen takana oleva selvittely ja vaiva. ja toki tietysti mistä pitää ruuassa eniten. Mutta mahdollista kyllä ihan kaikille – vähän ruokarajoitteisimmillekin.

     Vastaa
     • Mukava kuulla, että kirjaan tulee tästäkin teemasta asiaa, pitää laittaa ostoslistalle jahka ilmestyy 🙂 Itselläkin kasvisproteiinit ja pakastekasvikset suuresti käytössä, ja kuten aiemmassa kommentissa totesin, terveellisen ja edullisen ruoan yhtälö ei ole mahdoton vaan vaativampi. Hyvä muistaa, että esimerkiksi liikuntaa harrastamattoman, kestävyysurheilijan ja voimaurheilijan energian ja makroravinteiden tarve on täysin erilainen, mikä vaikuttaa merkittävästi laskuun. Käytännössä laadukkaat proteiinit ja rasvat maksavat huomattavasti laadukkaita hiilihydraatteja enemmän. Itsellä tulee suosittua Härkistä, mikä ei ehkä edullisinta kasviproteiinia, mutta tulee sitten Raision osinkoina takaisin 😀

      Vastaa
 5. ”En laske lounaskorttietua ja sen käyttöä tuloiksi enkä menoiksi, koska se tulee palkan päälle ja maksan sillä myös avovaimoni ruokakuluja.”
  Soosoo
  T: Verokarhu 🙂

  Vastaa
 6. Ihan hyvä on seurata menoja vuositasolla, tulee jänniä havaintoja. Meidän perheessä elintarvikkeisiin ja kulutustavaroihin meni viime vuonna pari sataa vähemmän rahaa kuin toissavuonna. Inflaatiopuheet saivat varmaan katsomaan tarkemmin, mitä ostoskoriin laittoi. Ruoan terveellisyydestä ei ole tingitty.

  Vastaa
  • Ehdottomasti, sen lisäksi, että tämä on aidosti hyödyllistä, on se myös mielenkiintoista. Omaa kulutustaan ei kuitenkaan muutenkaan juuri ajattele ennen kuin sen numeroilla näkee ja juuri voi tehdä noin, että muuttaa kulutustaan, terveydestä tinkimättä.

   Vastaa

Jätä kommentti