Elin vuoden 2019 minimalismin ja säästäväisyyden opein. Nyt kun vuosi on kokonaan ohi on aika avata koko vuoden kulutukseni ja jakaa se osiin – miltä kulutukseni näytti ja miten se jakautui minimalismivuoden aikana?
Tässä kirjoituksessa avaan kulutukseni jaettuna niihin 11 osaan, mssä olen niitä koko vuoden seurannut eli seuraavat kategoriat:
– Asumiskulut
– Puhelinlasku
– Elintarvikkeet ja kulutustavarat
– Ravintolat ja alkoholi
– Matkustaminen
– Vaateet, laukut, ulkonäkö
– Viihde, videopelit ja elektroniikka
– Harrastukset ja liikunta
– Terveys
– Muut
– Koti ja sisustus
Mennään suoraan asiaan ja katsotaan, miten graafisesti kulutuksenu vuonna 2019 jakautui – kuvat kun kertovat enemmän kuin tuhat sanaa.
Vuoden 2019 kulutus ja sen jakautuminen
Kulutin vuonna 2019 yhteensä 15 270 euroa. Kuten kirjoitin aikaisemmin tässä kuussa, ei tämä ollut historiallisesti erityisen suuri vuosikulutus eikä toisaalta matala vuosikulutus, sillä vuonna 2018 vuosikulutukseni oli 12 480 euroa ja vuonna 2017 se oli 18 870 euroa.
Vuoden 2019 tavoite oli elää alle 8000 eurolla eli 666 eurolla kuukaudessa. Kuten luvuista näkee, tämä epäonnistui täydellisesti ja kuukausikulutukseksi vuoden 2019 kulutuksella tuleekin 1272,5 euroa. Käytännössä lähes tuplasti enemmän kuin oli tavoite! Suurin pääsyyhän tähän oli muuttoni, uuden asunnon osto ja siihen liittyvät massiiviset kulut.
Katsotaan siis vielä tarkemmin sitä, miten luvut koko vuonna jakautuivat ja kuinka paljon tästä tavoitteen ylityksestä oikeasti selittyy muutolla ja kuinka paljon sillä, että en onnistunut kulutustani ihan kaikkialla minimoimaan. Suluissa vertailun vuoksi saman kulutuskategorian viime vuoden luvut.
Asumiskulut (26%)
Asumisen kuluihin vuonna 2019 meni 3972,97 euroa (2830,53 euroa). Asumisen kuluihin lasken siis niin omistus, kuin sijoitusasuntoni vastikkeen, veden, kotini sähkökuluni sekä asuntolainasta syntyneet kulut (korot ja lainan takaisinmaksukulut). Huvittavaa on se, että itselleni omistusasuminen on ainakin näin laskettuna ollut huomattavasti kalliimpaa kuin vuokra-asuminen opiskelijana. Opiskelijana maksoin kämppiksen kanssa vuokraa puoliksi ja se oli kuukaudessa n. 275 euroa kuukaudessa eli vuodessa 3300 euroa.
Maksoin tänä vuonna asumisesta lähes 4000 euroa ja tähän laskutapaan tarvitsenkin jotain uutta mallia, koska sijoitusasuntoni kuluja ei ole mielekästä laskea omiin asumiskuluihin, vaikka kulut syntyvätkin omistamistani asunnosta. Tavoitteena on saada tänä vuonna vielä yksi sijoitusasunto lisää, joten asumiskulut nousisivat vanhalla laskentavalla vähän turhankin korkeaksi.
Käytännössä asumiskuluja nostivatkin tänä vuonna etenkin kahdesta eri asunnosta maksetut vastikkeet sekä entisestään kasvanut velkamäärä, joka nostaa luonnollisesti myös kuukausittaisia korkomenoja lähes sata euroa per kuukausi. Veis, sähkö sekä netti olivat käytännössä niin minimissään kun pystyi mahdollisesti olla.
Muut-kulut (25%)
Muihin kuluihin meni vuonna 2019 yhteensä 3847,57 euroa (3757,92 euroa). Muut kuluvat olivat vuonna 2018 lähinnä opintolainojen takaisinmaksuja ja tänä vuonna suurin osa muista kuluista syntyi asuntolainan oton myötä kun jouduin maksamaan tuhansi euroja vakuusmaksuja pankille, jotta sain asuntolainan.
Tämä oli pakollinen paha kun ei ole rikkaita vanhempia tai muita asuntolainan takaajia, kuten monella muulla ihmisellä. Nämäkin rahat olivat kuitenkin pitkällä aikavälillä investointeja, joten sinänsä hyvin käytettyjä hyvää rahaa. Ilman asunnon ostoa muiden kulujen osuus olisi ollut erittäin matala – selvästi alle 1000 euroa koko vuonna.
Viihde ja elektroniikka (17%)
Viihteeseen ja elektroniikkaan kului viime vuonna 2603,07 euroa (953,43 euroa). Summa on näin paljon isompi kuin vuonna 2018 siitä yksinkertaisesta syystä, että ostin kotiini aivan uuden TV:n, että erittäin laadukkaat suomalaiset Genelec-kauittimet.
Toivon, että pääsen joskus tekemään Genelecin kanssa kaupallista yhteistyötä tämän blogin kanssa, koska en voi yksinkertaisesti tarpeeksi kehua niitä. Olin kuullut Geneleceistä paljon hyvää ja päätin ottaa riskin nähdä saako rahalla laatua – lyhyt vastaus on, että kyllä saa Genelecin tilanteessa. TV ja Genelec maksoivatkin käytännössä n. 2000 euroa, joten muuten viihteeseen ja elektroniikkaan kului suhteellisen vähän rahaa.
Leikkasin menneenä vuonna kuitenkin kaikki muut striimauspalvelut pois paitsi Spotifyn pois käytöstäni, joka leikkasi kulutusta monta sataa euroa. Uusia videopelejä Nintendo Switchille taisin ostaa vain yhden kappalaan – Astral Chainin, joka on viihdyttänyt allekirjoittanutta jo yli sata tuntia, joten sanoisin, että tämä investointi oli myös äärimmäisen onnistunut.
Elintarvikkeet ja kulutustavara (10%)
Elintarvikkeisiin ja kulutustavaroihin kului viime vuonna 1470,48 euroa (1608,25 euroa). Söin vuonna 2019 paljon terveellisemmin kuin oikeastaan minään vuonna sitä aiemmin (ja etenkin paremmin kuin opiskelijana), mutta samalla kulutin ruokakauppaan rahaa vähemmän kuin koskaan!
Miten tämä oikein onnistui? Vastaus löytyy kauppojen ruokakorivertailusta sekä siitä, että noudatin omieni vertailujeni tulosta. Ostin käytännössä koko vuoden asioita pelkästään Lidlistä sekä Prismasta ja ajoittain S-Marketista. K-markettiin taisin sortua koko vuonna alle 10 kertaa – ja tämä näkyi heti selvästi kulutukseni laskussa.
Mikäli et ruokakorivertailujani lukenut viime vuonna, ota ne haltuun tästä ja pystyt itsekin säästämään huomattavia summia ruokakaupassa (oikeastaan sitä enemmän, mitä enemmän kulutat).
Näin paljon S-Market on Prismaa kalliimpi
Ruokakorivertailu Lidl vs. Prisma
Näin paljon Citymarket on Prismaa kalliimpi
Koti ja sisustus (9%)
Kotiin ja sisustamiseen kului viime vuonna 1415,51 euroa. Tämä on käytännössä kulu, jota ei tavallisesti tarvitse edes mitata, koska en sisusta, mutta koska uuden asunnon takia hankin paljon uusia asioita kotiini (ja päästin vihdoin 15 vuotta matkassani olleet sisusteet kaatopaikalle), syntyi tästä suhteellisen iso summa. Odotan tämän luvun olevan erittäin lähellä nollaa euroa ensi vuonna ja siitä eteenpäin vielä muutaman vuoden kunnes edessä mahdollinen uusi isomman kodin osto?
Ravintola ja alkoholit (4%)
Ravintola – ja alkoholikuluihin meni viime vuonna 599,67 euroa (272,90 euroa). Lasken näihin siis niin alkoholiostokset kaupasta, kuin baaristakin sekä luonnollisesti kaikki ravintolakäynnit. Tämän lisäksi mukaan kuuluu kaikki taksi, kebula jne. käynnit, mitkä usein syntyvät kosteiden iltojen myötävaikutuksesta. Olen aidosti pettynyt tähän tulokseen, sillä minimalistivuodesta huolimatta kulutukseni tuplaantui vuoteen 2018 verraten näissä.
Uskon, että syynä oli niin ravintola, että alkoholikulujen tasainen nousu. Vuonna 2018 en juuri pystynyt nauttimaan ravintolaruuasta tai alkoholista, koska närästys vaivasi minua lähes koko vuoden. Vuonna 2019 kuitenkin pääsin vaivasta eroon ja näköjään aivan itsestään kulut nousivat.
Oudointa tässä on se, että jätin vielä tarkoituksellisesti menemätä festareille viime vuonna ja silti kulutukseni nousi. Tulee olee mielenkiintoista nähdä, mihin kulutukseni asettuu tänä vuonna, koska pyrin saamaan porukan kasaan ainakin yhdelle kesäfestarille, mikä on aina monensadan euron keikka. Tässä täytyy katsoa peiliin.
Loput kategorioista (kaikki yhteensä 9%)
Käytännössä tästä kategoriasta näkee minimalistivuoden osittaisen onnistumisen erittäin hyvin. Viisi kategoriaa täyttivät yhteensä vain 9% kaikesta kulutuksesta eli yhteensä 1414 euroa. Näitä kategorioita olivat:
Matkustaminen
Terveys
Vaatteet
Puhelinlasku
Harrastukset ja liikunta
Näissä kategorioissa on nähtävä paljon hyvää. Matkustaminen rajoittui pelkästään pakolliseen Suomessa matkustamiseen ja vuosi 2019 olikin ensimmäinen varmaan yli 10 vuoteen kun en käynyt ulkomailla! Tämä näkyi selvästi kulutuksessa. Vuonna 2018 kulutin pelkästään matkailuun 1968 euroa eli enemmän kuin matkustamiseen ja neljään muuhun kategoriaan yhteensä koko vuonna 2019! Opinkin minimalistivuonna, että kaipaan aidosti ulkomailla matkailua ja se on jotain, mistä en halua luopua ainakaan tässä kohtaa elämässäni.
Terveys-osion pienuus on myös kaiken puoli hyvä asia. Ennen kaikkeahan se tarkoittaa sitä, että pysyin terveenä, mikä on parasta, mitä voi toivoa!
Vaatteisiin ja ulkonäköön (esim. hiustenleikkuu) kulutin koko vuonna vain 155 euroa. Tämä on jotain mistä olen ylpeä ja hyvä esimerkki siitä, että oikeasti aika vähällä pärjää. Kun tuosta tiputtaisi vielä parturimaksut pois, niin päästäisiin kulutuksessa alle 100 euron, mutta ainakin vielä tykkään käydä ammattiparturilla ja mieluusti siitä maksan.
Puhelinlasku pieneni lähes olemattomiin kiitos Moi Mobiilin-liittymäni*. Vuoden lopussa sain vielä työsuhdekännykän, joka laski puhelinlaskua entisestään nollaan.
Harrastuksiin ja liikuntaan kului viime vuonna 515 euroa, mikä ei ole hyvin, mutta ei huonostikaan. Näihin kuluihin kuuluu esim. blogin ylläpitokuluja parisataa euroa sekä, liikuntavälineitä ja muita pieniä harrastusinvestointeja. En usko, että tämä luku tulee tästä lähivuosina merkittävästi kasvamaan, koska en välitä välineurheilulajeista ja muutenkin nykyiset rakkaimmat harrastukseni ovat suhteellisen pienikuluisia.
Yhteenveto
Vuoden 2019 kulutus näyttää isossa kuvassa pettymykseltä, koska jäin niin paljon vuoden alussa asettamastani tavoitteesta, mutta kun sen katsoi osissa, näkyy siitä hyvin minimalismin ja säästäväisyyden ydin. Kulutin siihen, mihin minun oli järkevä kuluttaa – ei siihen, mihin minun teki mieli kuluttaa – ainoana poikkeuksena ravintola ja alkoholit-kategoria, jossa oli selkeä ylilyönti.
Ja tämä olikin koko vuoden ydin. Käytännössä 90% kuluistani oli ns. pakollisia kuluja elämänmuutosten sekä oman elämänlaadun ylläpitämiseksi ja niihin liittyviä kustannuksia.
Tärkeintä kaikessa kuluttamisessa onkin ennen kaikkea se, että äärimmäisen säästäväisyyden ei pitäisi rajoittaa, vaan tukea elämää. Itseensä ja elämäänsä kannattaa tehdä investointeja, koska raha on kuitenkin elämistä varten.
Jokaista investointia kannattaa kuitenkin miettiä – kannattaako se oikeasti ja tarvitsenko tätä asiaa oikeasti? Vastasin tähän kysymykseen 99/100 kerroista menneenä vuonna ”en” ja lopputuloksena olin aivan yhtä onnellinen kuin aiempiankin vuosina. Onni ei tulekaan siitä paljon kulutat, vaan mihin kulutat.
Yllättävän vähän on tarpeeksi.
P.S. Nyt kun on puhe säästämisestä, mikäli et ole sähkösopimustasi kilpailuttanut vähään aikaan tee se ilmaiseksi nyt Sähkömittarin* kautta – kilpailutus kannattaa erityisesti juuri nyt, sillä jokainen 23.2. mennessä sähkönsä Sähkömittarissa* kilpailuttanut saa ilmaisen risteilylahjakortin!
P.P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tieto uusimmista kirjoituksista.
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville
Omavaraisuushaaste Bloglovin’
Omavaraisuushaaste Blogit.fi
*Affiliate-linkki
Moi! Kerroit, että kulutit ruokaan 1470,48 euroa eli n. 123 €/kk. Itselleni tämä kuulostaa todella vähältä ja kiinnostaisikin kuulla, mitä kaikkea oikein söit? Sanoit, että söit paljon terveellisemmin kuin aikaisemmin, mutta nautitko ruoastasi? Entä suhtautumisesi ruokaan ylipäänsä: onko ruoasta nauttiminen sinulle tärkeää, vai onko syöminen ihmispolttoaineen tankkaamista kuluja minimoiden?
Joo ehdottomasti tämä on erittäin vähän ja siinä näkyykin, että tarkoitus olikin menneenä vuonna minimoida kulut, ei maksimoida nautintoa ja samalla minimoida kuluja. Voit esim. katsoa nyt viimeisintä kuukausikatsaustani, maaliskuun 2020 ajalta, jolloin kulutin ruokaan yhteensä 187 + 100 euroa ravintoloihin/alkoholiin – tämä on ehkä lähempänä perusarjeani – ehkä vähän normaalia korkeampi nyt kun olen vähentänyt lihan syöntiä entisestään.
Kysymys ruuasta nousee useasti esiin ja kirjoitinkin tästä minimalistivuoteni aikana: https://omavaraisuushaaste.com/miten-syoda-halvalla/ Lyhyesti kuitenkin, en ole koskaan ollut kauhean kulinaristinen ja oma prioriteettini on juuri tuossa polttoaineessa ja siinä, että ruoka on niin terveellistä, että pysyn terveenä.