Näin paljon tienasin vuonna 2021 – isoista puroista syntyy vielä isompi joki!

Meinasin kirjoittaa otsikkoon totuttuun tyyliin pienistä puroista syntyy iso joki, kunnes tajusin, että tulojani ei oikein voi sanoa Suomen mittakaavassa pieniksi, vaikka omassa mielessäni kehitettävää edelleen erittäin paljon löytyy ja isossa kuvassa toki tuloni ovat vielä suhteellisen maltilliset. Käynkin tänään läpi tulojeni kaikki eri lähteet tässä kirjoituksessa, kuinka paljon tienasin viime vuonna sekä miten tuloni ovat kehittyneet vuosien saatossa.

Mennään suoraan asiaan eli aloitetaan siitä, miten tuloni rakentuivat vuonna 2021.

Tuloni vuonna 2021

Vuonna 2020 olin laittanut itselleni tavoitteen päästä 100 000 euron vuosituloihin (ennen veroja). En tässä aivan onnistunut, mutta pääsin lähelle. Vuonna 2021 en asettanut omille tuloilleni mitään tavoitetta, mutta tästä huolimatta sain hyvän palkankorotuksen (800 euroa) ja tämän lisäksi hankin toisen sijoitusasuntoni. Samalla pyrin myös tekemään blogilla entiseen tapaan tulosta. Pelkästään palkankorotukseni oli niin merkittävä, että se itsessään nosti tulopotentiaalini vuodelle 2021 huomattavasti.

Mutta kuinka paljon nämä sitten lopputulemana tuottivat talouteeni kassavirtaa? Käyn läpi kaikki talouteni tulot niin verojen jälkeen kuin ennen veroja. Pääluku mitä kuitenkin seuraan on verojen jälkeen. Huom! Numerot ovat oman kirjanpitoni mukaan, joten mukaan kuuluu tuloja, jotka eivät näy verotuksessa (kuten jotkut lahjarahat). Toisaalta toiminimeni kirjanpito ei ole vielä lyöty lukkoon ja otan niistä vapaaehtoiset mätkyt, joten blogitulot ovat vain oma arvioni, mutta lienee tonnin tarkkuudella oikein. Aloitetaan kuitenkin siitä isoimmasta ja tärkeimmästä eli palkka- ja muista ansiotuloista.

Palkkatulot ja muut ansiotulot (52 338,09€)

Palkkatulot ja muut ansiotulot sisältävät kaikki ei-pääomatulot, mitä sain vuonna 2021 palkasta, päivärahoihin veronpalautuksiin, synttärilahjarahoihin ja aina Huuto.net myynteihini liittyen eli kaikki ei ole verotettavaa tuloa, mutta vähintään 90% todennäköisesti on. Tienasinkin vuonna 2021 verojen jälkeen 52 338,09 euroa, joka on enemmän kuin koskaan aikaisemmin elämässäni.

Jos katson palkkakuittiani, näyttää siltä, että ennakonpidätyksen alaista tuloa (eli ns. bruttopalkkaa) viime vuodelta kertyi yhteensä 81 185 euroa. Sain palkankorotukseni vasta maaliskuussa viime vuonna, joten esim. lomarahat tulivat viime vuonna vielä pitkälti vanhan palkan mukaan. Sain kuitenkin hyvän vuosibonuksen (n. 7000 euroa), joka nosti tulojani merkittävästi. En voi olla kuin tyytyväinen vuoden ansiotuloihin, ja kun miettii miten kuukausipalkkani on kehittynyt vuosien varrella, voin olla vain tyytyväinen.


Saanko palkankorotusta tänä vuonna? Se on varmasti isomman kiven takana kuin vuonna 2021, jolloin pystyin rohkeasti pyytämään sitä, koska tiesin tehneeni töitä hyvin, mutta koetan silti. Korotus tuskin on yhtä iso kuin viime vuonna, mutta kaikki on plussaa tästä eteenpäin, kun veroprogressio kuitenkin syö merkittävän osan palkankorotuksesta suoraan pois.

Vuokratulot (9712€)

Vuokratuloni syntyvät kahdesta vuokra-asunnostani, jotka sijaitsevat Tampereella ja Helsingissä. Ostin toisen sijoitusasuntoni niin ikään viime vuoden alussa ja asunnot ovat pyörineet hyvin ilman sen suurempia häiriöitä tai toimintaa itseltäni. Vuokratulot tässä olen laskenut vain vuokrat – 30% pääomavero, vaikka toki reaalimaailmassa en ihan niin paljon maksa veroa, koska vastikkeet sekä korot saa vähentää verotuksessa. Veron jälkeiset vuokratuloni olivat tästä huolimatta n. 10 000 euron pintaa vuonna 2021, joka on mukava lisävirta omaan talouteeni.

Osinkotulot (1766,04€)

Osinkotulot olivat vuonna 2021 suhteellisen pienet – vain 1766,04 euroa. Tämä johtuu siitä, että osakesalkussani ei juuri ole osinkoyhtiöitä, vaan suurin osa on kasvuyrityksiä, jotka eivät maksa osinkoa tai jotka maksavat erittäin matalaa osinkoa. Suurin osinkopotti taisi tulla Aallon Groupilta, joka maksoi salkkuuni verojen jälkeen 406 euron verran osinkoja. Aallon Groupin osinkoprosentti on liikkunut koko ajan 1,5-2%:ssa, joten tämä kuvaa hyvin sitä, kuinka pieni osa osingot ovat nykyistä sijoitusstrategiaani.

Blogi -ja internettulot (12 000€)

Jos löydyn vuoden 2021 verolistalta – eli bruttotuloni ylittäisivät sen maagisen 100 000 euron rajan – on se kiitos blogitulojeni. Ehkä vähän yllättäen, en ole koskaan jaksanut perehtyä toiminimen kirjanpitoon, vaikka henkilökohtaisesta taloudesta pidänkin tarkkaa kirjaan. Olenkin hankkinut toiminimelleni, jonka kautta laskutan tällä hetkellä blogitulot (sekä jatkossa todennäköisesti kirjatulot), kirjanpitotoimiston, joka pitää huolen siitä puolesta. Itse voin keskittyä lähinnä tositteiden lähettelyyn ja kirjoitteluun, joka sopii itselleni hyvin.

Koska kirjanpitoa ei ole vielä lyöty lukkoon tältä vuodelta ja en tiedä, mitkä vähennykset menevät toiminimessäni läpi, 12 000 euroa on todennäköinen tulo kulujen jälkeen. Yhteensä blogilla tienasin tänä vuonna hieman yli 21 521,04 euroa ennen veroja ja vähennyksiä, joka on mukava summa lisää perus palkkatyöni tulojeni lisäksi. Uskon, että tänä vuonna tämä summa pysyy huomattavasti pienempänä, koska vähennän blogilla tienaamista.

Sivuyrittäminen ei kannata hyvätuloisena kuin harrastuksen vuoksi – laskuharjoitus

Jos mietitään ensin, kuinka paljon tienasin suunnilleen tänä vuonna ennen veroja. Summa asettuu noin 120 000 euroon, mikä on valtava määrä rahaa vuodessa! Pääsenkö siis verotulolistalle ensi vuonna? Todennäköisesti pääsen, ellen laskenut toiminimeni tuloja ihan päin prinkkalaa (mitä en usko). Siinä, missä moni hyvätuloinen haluaa piilottaa itsensä listalta nykyään, kun se on mahdollista, itselleni se on ennen kaikkea ylpeyden aihe. Niistä duunariperhelähtökohdista, mistä olen saanut tulotasoni rakennettua tälle tasolle jo 30-vuotiaana, olen oikeasti ylpeä ja tyytyväinen.

Blogitulot ja sivuyrittäminen ovat kuitenkin itselleni se aihe, joka on mietityttänyt ehkä eniten viime aikoina. Yhdysvalloissa on termi ”side-hustle”, joka tarkoittaa juuri jotain tapaa tienata lisää rahaa päivätyön ohessa. Yhdysvalloissa tämä on äärettömän yleistä ja ei ole edes harvinaista, että tavallinen ihminen tekee vaikka kymmentä eri keikkahommaa tai alustatalous hommaa samanaikaisesti. Myös monella on esim. pieni nettiyritys päätyön ohella. Jenkit, kun tuntuvat rakastavan yrittämistä.

Itselleni tällainen side-hustlehan on käytännössä tämä blogi, jolla on isojen lukijamäärien takia oikeasti paljon tulopotentiaalia, jos kaiken siitä tiristäisin irti. Olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, ettei vaiva eurojen maksimointiin blogin avulla ole itselleni yksinkertaisesti järkevää. Syy? Suomen progressiivinen tuloverotus. Koska tuloni ovat päätyöstäni jo sen verran korkeat, toiminimen pyörittäminen (joka verotetaan siis ansiotulona), ei ole superkannattavaa.

Tehdään nopea laskuharjoitus, miksi minun ei kannata edes yrittää maksimoida blogitulojani. Oletetaan, että saan hyvän palkankorotuksen töissä ja bonukset päälle tienaan päivätöissäni 95 000 euroa tänä vuonna. Tällöin veroprosenttini liikkuu n. 32% kohdalla palkan osalta + TyEL ja muut laskut eli käteeni jää n. 60% palkkatulostani. Tämä on mielestäni ihan ok määrä ja kelpaa minulle hyvin. Mutta sitten tullaan blogilla tienaamiseen. Jos tienaan blogillani esim. 15 000 euroa lisää, palkkani päälle, mitä veikkaat, kuinka monta euroa tästä loppupeleissä päätyy pankkitililleni? Mieti arvauksesi ennen kuin luet vastauksen.

Ensinnäkin marginaaliveroprosentti 95 000 euron tuloilla on jo 59,7%. Tämä tarkoittaa, että jokaisesta 95 000 euron jälkeen tienaamastani erosta 59,7% menee verottajalle. Jäljelle 15 000 euron blogituloista jää siis tämän jälkeen 6055 euroa, jonka saisin tililleni. Paitsi, jos laskisin, että yrittäjän työtuloni on 15 000 euroa, joudun alkaa maksamaan myös yrittäjän eläkemaksuja, vaikka olen kokopäivätyössä. Yrittäjän eläkemaksu 15 000 euron työpanoksella olisi n. 301 euroa /kuukaudessa eli yhteensä 2612 euroa. Kuinka paljon 15 000 euron sivuyrittäjätuloistani siis menisi jonnekkin muualle kuin pankkitililleni? Verojen ja yrittäjän eläkemaksujen maksamisen jälkeen 15 000 euron sivuyrittäjätulostani minulle siis jäisi käteen 3 443 euroa (+- tietyt veronpalautukset).

Jep, eli suomeksi sivutuloistani menisi valtion eri toimijoille n. 75%. Kun tein tämän laskelman, en voinut uskoa, että tämä olisi mahdollista, mutta kyllä se vain on. Korkea marginaaliveroprosentti sekä kahden eri eläkemaksun maksaminen on yllättävä yhdistelmä, joka syö suurimman osan lisätuloistani.

Marginaaliveroprosentti on mielestäni ok, koska olen hyvinvointiyhteiskunnan kannattaja ja progressiivinen verotus on mielestäni ok. Olenhan itse nauttinut paljon hyvinvointiyhteiskunnan antimista terveydenhuollon ja korkeakoulutuksen avulla. Kahden eri eläkemaksun pakollinen maksaminen ei kuitenkaan mitenkään mahdu kallooni.

Jos Jenkeissä kuuluu kulttuuriin side-hustlaaminen, Suomessa se on käytännössä säädelty kannattamattomaksi eläkemaksujen takia ja vaikea nähdä, miten se koskaan olisi itselleni kannattavaa aika/raha suhteella niin kauan kuin käyn päivätöissä. Tämä on jotain, minkä en oleta korjaantuvan edes seuraavan kymmenen vuoden aikana, vaikka maailma keikkatöisempään suuntaan meneekin, koska tiedämme kuinka könkkö Suomi on muuttumaan tällaisissa asioissa.

Kyseessähän on siis ihan aito first-world problem, kun ihmettelen tätä täällä 100 000 euron bruttotulojeni kanssa, mutta TyEL:n ja YEL:n samanaikainen maksaminen (ja lakien pakottaminen siihen) on jotain, jonka tarkoitusta en ymmärrä. Kannatan pakollista työ TAI yrittäjäeläkemaksuja, koska ihmiset keskimäärin eivät pidä huolta eläketurvastaan (kuten esim. yrittäjät usein alimaksavat eläkemaksujaan, kuitenkin kärsien siitä myöhemmin). Kahteen eri eläkekassaan samaan aikaan maksaminen kuitenkin tuntuu aivokuolleelta ja en ymmärrä, miksi tämä logiikka on eläkejärjestelmään rakennettu. Jos joku osaa kertoa, kuulisin mielenkiinnolla, koska joku historiallinen syy tähän kaiketi on.

Mutta kuten tulen tulevaisuuden kirjoituksessani kirjoittamaan tästä asiasta vielä laajemmin, Suomessa oikeastaan verotetaan paljon töitä tekevää kaikissa elämänvaiheissa, olit sitten opiskelija, työtön, kovapalkkainen tai keskituloinen. Tämä onkin sitten täysin oma – ja erittäin mielenkiintoinen – aihe, josta toivottavasti aikanaan saan järkevän kirjoituksen kasaan.

Yhteenveto

Mielenkiintoista oli, kun satuin etsimään tietoa siitä, mihin n. 120 000 euron bruttotuloilla osun suomalaisten tulojakaumassa. Suurituloisimpaan kymmenykseen pääsee Suomessa edellisenä vuotena, jos ansaitsi verojen jälkeen vuodessa noin 45 403 euroa tai enemmän. Suurituloisimpaan prosenttiin pääsee 92 649 euron tuloilla. Olen pelkästään ansiotuloillani yli Suomen top10%:ssa, mikä on mielestäni erittäin hämmentävää, koska olen vasta työurani alussa. Toisaalta samalla yritän aina muistuttaa itseäni siitä, että tienaan nykyään myös enemmän kuin vanhempani koskaan tienasivat edes yhdessä.

Suurituloisimpaan prosenttiin kuitenkin myös minulla on vielä pitkä matka. Tarkemmin tulotasoni pitäisi todennäköisesti nousta ennen veroja vielä n. 50 000 euroa, ennen kuin pystyisin tätä rajaa koputtelemaan. Siinä, jos jotain on siis haastetta! Johon myös aidosti pyrin, koska kuten maanantaina kulujani analysoidessa kirjoitin, tienaaminen on aivan yhtä isossa osassa oman talouteni hallintaa sekä FIRE-tavoitteeni saavuttamista kuin säästäminen ja sijoittaminen.

Tulen todennäköisesti tulevaisuudessa keskittymään entistä enemmän ammatilliseen kehittymiseeni ja tulojen lisäämiseen tavallisen päivätyön kautta edellämainituista syistä. Teen blogissa tietysti kaupallisia yhteistöitä, kun niitä vastaan tulee, mutta en hae aktiivisesti yhteistyökumppaneita, koska minun ei ole järkeä tehdä paljoa rahaa yrittämällä ennen kuin minulla on Oy kasassa. Tämätaas vaatii lisää paperityötä, lisää kuluja jne. joten sen aika ei ole vielä, mutta uskon Oy:n jossain kohtaan perustavan. Tämä johtanee luonnollisesti siihen, että blogituloni tulevat tänä vuonna laskemaan merkittävästi ainakin puoleen ellei ihmeitä käy. Isossa kuvassa uskon kuitenkin tulojeni kasvavan myös tänä vuonna, mikä onkin päätavoitteeni – tasainen kasvu on avain onneen myös tässä.

Mitä ajatuksia sinulla tuloistani ja pohdinnoistani herää?

Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

23 kommenttia artikkeliin ”Näin paljon tienasin vuonna 2021 – isoista puroista syntyy vielä isompi joki!”

 1. Mä olen niin ristiriitainen ihminen tällaisten tekstien lukemisen suhteen… tietyllä tapaa on mielenkiintoista nähdä millaisia varallisuustasoja eri ihmisillä on ja miten niihin on päästy, mutta samaan aikaan kaikki tekstit masentavat niin pahasti, koska itse en edes kykene perinteisiin päivätöihin saatikka mihinkään hyväpalkkaiselle alalle. Aina sopii tosin toivoa, että vastaan tulee joku suurempi onnenpotku :’)

  Vastaa
  • Ymmärrän hyvin! Itse Jenkki FIRE-blogeja lukiessa tulee sama fiilis, kun ihmiset nostavat kasuaalisti 300 000 euron vuosipalkkaa vielä pienemmällä veroprosentilla! Mutta yritän kääntää tämän vain inspiraatioksi, koska maailmassa aina jollain menee paremmin, joten vertailu ei sinänsä mihinkään hyvään usein johda. Ja tärkeintä pitää itsestään huolta! Eipä sillä rahalla mitään tee, jos ei muuten voi hyvin.

   Vastaa
 2. Hieno yhteenveto!
  Tuosta tulikin mileen, että olisi kiva lukea teksti milloin kannattaa vaihtaa toiminnaksi OY.
  Muutamat konkreettiset esimerkit ja plussat ja miinukset vs toiminimellä yrittäminen yms 🙂
  Olisi mielenkiinoinen ja varmasti monella mielessä.

  Vastaa
  • Kiitos! Ja joo hyvä ehdotus, tämä on ollut työn alla, mutta aikaa ei ole ollut kirjoittaa kattavaa tekstiä aiheesta. Venynee varmasti pitkää ja todennäköisesti kirjoitan tekstin, kun asia tosiaan tulee itsellekin ajankohtaiseksi.

   Vastaa
   • Ihan mielenkiinnolla sai lukea sun tarinaa. Kiitos siitä. Vinkkinä, jos saan antaa myös täältä, että äkkiä tuo toiminimi Oy:ksi tai ihan sitten vaikkapa täysi uusi Oy tilalle ja rahat makaamaan Oy:n tilille blogin kirjoittamisesta, sitten kun voitot alkaa kertymään mukavasti tilillä nostat osinkoina. Tietenkin pitää muistaa, että voitosta Oy:ssä joutuu aina maksaa 20% tuloveroa, mutta jos äkkiseltä laskeskelee niin tuo on paljon vähemmän mitä nyt maksat toiminimellä kun sun tulot lyödään yhteen (palkkatulot+liiketoiminnan verotettavaa tulo). Sitten kun Oy:n jakokelpoinen pääoma on riittävää, nostat 8% aina 150 0000 euron asti, ja sen myötä suunnilleen 7,5% veroja. Miltä kuulostaa?

    Ei muuta kuin tsemppiä

    Vastaa
    • Joo tässä ehkä isoimpana syynä on se, että sinällää en haluaisi makuuttaa rahoja tilillä, vaan sijoituksiinhan ne menee pitkälti heti kun haluan. Toiminimi on kätevämpi tapa saada rahat sijoittamisessa heti käyttöön. Toinen vaihtoehtohan olisi aloittaa Oy, joka harjoittaa myös sijoitustoimintaa (niillä rahoilla, mitä bloggaamisesta tienaisin), mutta sijoitusyhtiön perustamiseen sitten kuuluu jälleen uusia juttuja. Jos Oy:ssa ei pitäisi maksaa noita osinkoina pois (ja noin pienissä erissä), niin silloin ehdottomasti voisin harkita atm Oy:ta. Pyrin kuitenkin käteiskassani pitämään koko ajan minimissään ja olemaan suhteellisen 100% osakkeissa viime vuotta lukuunottamatta, kun pörssi oli selkeästi kallis.

     Vastaa
 3. Olen hieman pohdiskellut kannattaisiko vuokra-asunnot siirtää perustettavaan yhtiöön ja/tai pörssivarallisuus perustettavaan sijoitusyhtiöön, saisiko näillä veroetua ?
  Ja olisiko ylipäänsä mielekästä tai vaivan väärti. Millä asuntomäärällä ja/tai pörssivarallisuudella alkaisi olla ns. kannattavaa.

  Kaikki vero-optimointi aina kiinnostaa.

  Vastaa
  • Muistaakseni jostain löysin numeron, että miljoonan asuntovarallisuus alkaisi olla järkevä OY-muodossa. Vaivan väärti onkin sitten aivan eri asia! Itse en ole OY:ta harkinnut vielä juuri sen takia, koska sen paperityöt ja ylläpidon kustannukset ovat huomattavasti korkeammat. Uskon, että kyse on lähinnä omasta preferenssistä ellei kyse ole monien miljoonien varallisuudesta. Mutta tosiaan kirjoitan tästäkin tekstiä, kunhan aihe itselle tulee aiheelliseksi.

   Vastaa
 4. ”Tienasinkin vuonna 2021 verojen jälkeen 52 338,09 euroa”
  Sisälukutaito kunniaan, tämän luettuani ajattelin että ohhoh, mullahan on melkein yhtä suuret palkkatulot, mitenkä ihmeessä.. kunnes tajusin että kirjoitat netosta ja itse ajattelin omaa bruttoani.. masennus 😀

  No ei, en masentunut, hieno saavutus sinulle 🙂 Itse tein aiemmin töitä eri alalla 2700 euron palkalla. Vaihdoin työpaikkaa viime kesänä ja nykyinen palkka oli aluksi 3400 euroa ja jouluna nousi koeajan jälkeen 3600 euroon, mihin olen kyllä tosi tyytyväinen kun on koko työuran tehnyt töitä 2000-2700 eurolla (mutta samalla tämä ”ahneus” tahtoo enemmän ja enemmän).

  Tuli tuosta sinun palkankorotuspohdinnasta mieleen, että miten usein kannattaa pyytää korotusta palkkaan? Ja minkä suuruista korotusta pyydät, tai pyytäisit jos sinulle maksettaisiin tätä minun palkkatasoa. Itselläni nyt on tässä tullut uusia vastuita ja hommia alkuperäisten päälle, joten koen että kun seuraavaksi pyydän korotusta (kenties kesällä) niin siihen olisi perustelut. Miten palkankorotusta pyydetään jos työ on vuodesta toiseen samaa, onko se silloin ihan huuhaa-ajatus? Kirjoitit että vuosi sitten saamasi palkankorotus perusteltiin hyvin tehdyllä työllä – voiko samaa käyttää tänä vuonna vai miten ajattelin perustella tulevaa palkankorotustasi?

  Vastaa
  • Kiitos! 3600 euroa 2700 on jo merkittävä korotus, mistä voi hyvin olla ylpeä! Itse olen palkankorotuksista kirjoittanut täällä: https://omavaraisuushaaste.com/nain-neuvottelet-palkankorotuksen/ missä avaan tarkasti ajatuksiani tuohon liittyen.

   Mielestäni on selkeää, että vastuun kasvaessa palkankorotusta kannattaa pyytää AINA. Ei ole järkeä ottaa vastuuta (joka usein lisää myös haastavuutta, työpäivien pituutta ja stressiä), jos se ei näy kompensaatiossa. Itse olen usein kerran vuodessa kehityskeskustelussa nostanut palkan aina esiin ja se on toiminut itselleni hyvin, koska silloin myös esimies on usein asiaan ja aiheeseen henkisesti valmistautunut. Kannattaa aina myös miettiä, milloin on hyvä aika kysyä esimieheltä tätä, koska kaikki ollaan kuitenkin ihmisiä. Mielestäni täysin samasta työstä voi joskus pyytää astetta korkeampia korotuksia (jos on luova), mutta usein pitänee tyytyä tasokorotuksiin.

   Vastaa
   • Itse toimin esimiehenä, mutta minulla ei ole mitään mahdollisuuksia vaikuttaa alaistensa palkkaan. Työehtosopparissa määriteltyjen lisäksi mitään ei korotuksia jaeta. Jos jollekin tarjotaan haastavampaa työpaikkaa, niin silloin ylhäältä annetaan palkkatarjous ja se on sen jälkeen ota tai jätä.

    Vastaa
    • Tässä tosiaan on selviä työpaikkakohtaisia eroja. Entisessä työpaikassani tuli sama seinä vastaan, että esimies olisi halunnut nostaa palkkaa, mutta se ei ollut enää taulukkomallilla mahdollista. Jouduinkin siis vaihtamaan työpaikkaa, jos halusin palkkani parantuvan.

     Vastaa
 5. Toiminimen muutos Oy:ksi on todella kannattavaa henkilöille, jotka käyvät päivätöissä juuri tämän Suomen progressiivisen verotuksen takia. Mitä Oy:n hallinnollisiin toimiin/tekemiseen liittyy niin muutos toiminimestä ei juurikaan lisää kustannuksia. Monilla on juuri tuo käsitys, että muutos olisi kallista/vaivalloista ja Oy:n pyörittäminen byrokratista.

  Käytännössä tuo muutos vaikuttaa siihen, että rahaa nostetaan vain joko palkkana tai osinkona eikä yksityisotot ole mahdollisia, Oy maksaa tuloveroja aina 20 prosentin mukaan, Oy:lle laaditaan tilinpäätös samoin kuin toiminimelle, mutta Oy:lle tehdään lisäksi liitetiedot ja Oy:llä täytyy pitää minimissään kaksi kokousta vuodessa (hallitus ja yhtiökokous), joista laaditaan kokouspöytäkirjat.

  Juoksevaan kirjanpitoon ei tarvitse tehdä sinällään muutoksia, kirjanpito voidaan laatia joko kuukausittain, kvartaaleittain tai kerran vuodessa sen mukaan miten yhtiö on alv-velvollinen. Lisäksi veroilmoitus täytyy Oy:ltä antaa, mutta niin se täytyy antaa myös Tmi:ltä. Jos miettii hallinnollisten töiden kustannusmuutosta niin, että tilitoimisto laatisi liitetiedot ja pöytäkirjat, muutos on noin 400e/vuodessa. Mielestäni tuo on todella pieni hinta siitä, että tällainen sivutoiminen yrittäjyys on kannattavaa eikä verotus tapahtuisi progressiivisesti.

  Vastaa
  • Yrityksille löytyy edullisia taloushallinnon järjestelmiä ~20 EUR/kk hintaan. Kun ERP on yhdistetty pankkiin niin monet kirjanpitotapahtumat menevät automaattisesti. Esimerkiksi, kun teet järjestelmässä laskun järjestelmä laittaa automaattisesti myynnin oikealle tilille, vastakirjaus myyntisaatavista. Kun laskusi maksetaan ja pankkiyhteys on kunnossa tulee automaattisesti kirjaus, että myyntisaatavat on saatu. Veroilmoituksenkin saa lähtemään ERP:stä viranomaiselle napin painalluksella.

   Vastaa
   • Kiitos erittäin hyvistä vinkeistä molemmille! Mun täytyy katsoa noita ehdottomasti tarkemmin, kun löydän aikaa. Jos siitä tosiaan saisi samaan aikaa vähävaivaista JA taloudellisesti edullista, muutosta voisi harkita nopeammin kuin ehkä oletin. Samalla pääsisi noista ongelmistakin eroon. Otanpa tämän työn alle, kun niin paljon kiinnostusta ja vinkkejä tähän nyt on jo tullut.

    Vastaa
 6. Ehdottomasti, yrittäminen palkkatyön ohella olisi mielenkiintoinen artikkeli. Asuntoja sinne ei varmaankaan kannata siirtää ennenkuin niitä on niin paljon, että pankki laskee sinut yrittäjäksi ja marginaalinsa sen mukaan.

  Mutta muuten jos löytyy kymppitonnilla tai parilla sivupuuhastelua niin ymmärtääkseni oy yrittäminen olisi järkevää ja samalla olisi raamit mahdollisesti kasvattaa toimintaa ja saada täysi verohyöty.

  Vastaa
  • Joo Oy on muuten erittäin jepa, sieltä rahan saaminen ulos on vain vähän kinkkisempää. Pitäisi siis varmaan perustaa sijoitusyhtiö, jossa voisin sijoittaa suoraan tienaamiani rahoja siirtämättä niitä omalle tililleni. Sijoitusyhtiön perustaminen Oy:na sitten vaati kaiketi vielä vähän jotain lisäbyrokratiaa, niin oikeestaanhan tässä on kaksi aihetta, Oy:n perustaminen sekä sijoitusyhtiön perustaminen Oy:nä, joihin molempiin pitää perehtyä tarkemmin itse ja kirjoittaa niistä, kun aika tulee.

   Vastaa
 7. Tämä erityisesti:
  >Siinä, missä moni hyvätuloinen haluaa piilottaa itsensä listalta nykyään,
  >kun se on mahdollista, itselleni se on ennen kaikkea ylpeyden aihe.
  >Niistä duunariperhelähtökohdista, mistä olen saanut tulotasoni rakennettua
  >tälle tasolle jo 30-vuotiaana, olen oikeasti ylpeä ja tyytyväinen.

  Itse olen yli 50-vuotias, vaatimattomista oloista lähtöisin, ja odotan vihdoin pääseväni tälle ”kateuslistalle”. Bruttopalkkani on jo jonkin aikaa pyörinyt 100 kilon hujakoilla ja pääomatulojen kasvaessa tämän merkkipaalun varmastin saavutan. Koulutukseltani olen DI ja takana on jo pitkä ura asiantuntijatehtävissä. Iso kiitos kuuluu tietenkin loistavalle yhteiskunnallemme jossa elämme ja jossa jokaisella on mahdollisuus hankkia kunnon koulutus ja ammatti jos vain tahtoa löytyy.

  Kiitos hyvästä blogista ja erityinen kiitos hyvistä antianalyyseista. Oma sijoitusstrategiani on hyvin erilainen kuin bloggaajalla – vaikka tässä tarttuikin puolivahingossa yksi kiinteistö sijoitussalkkuun 😉

  Jokaisen on löydettävä oma tapansa saada raha poikimaan.

  Vastaa
  • Kiitos japljon ja juurikin näin! Ja sen takia en viitsi veroprogressiosta valittaa (vain tuosta Yel-jutusta, hehe), koska kiitos juuri tämän veroprogression olen itse päässyt siihen tilanteeseen, jossa moni alkaa siitä valittaa vaikka lähtökohtani ovat olleet huomattavasti keskimääräistä heikommat. Samaa mieltä, että jokaiselle sopii jokin tapa sijoittaa, oli kyseessä osakkeet, indeksirahastot, asunnot, metsä jne. Mutta jokaisen jokin tapa kannattaa itselleen kehittää.

   Vastaa
 8. Hei!
  Mahtava blogikirjoitus!
  YEL-maksut ovat kokonaan verovähennyskelpoisia.
  Voit vähentää maksamasi YEL-vakuutusmaksut omassa henkilökohtaisessa verotuksessasi täysimääräisesti. Vähennysoikeus on sillä, joka maksut on maksanut.

  Vastaa
 9. Hyvää settiä blogi täynnä!

  Hieman irrallinen kysymys liittyen ansioveroihin, ajattelin että olet varmaan optimoinut tämän asian 🙂

  Kannattaako tulot edelleen arvioida alakanttiin? Raha tänään kuitenkin niin paljon arvokkaampaa kun raha mätkyjen tullessa ehkä vuoden päästä. Tein ennen näin ja ajattelin tarkistaa mikä tilanne tällä hetkellä, vai onko verottaja jotenkin pyrkinyt tällaista ajattelua estämään 😀

  Vastaa
  • Tämä kommentti olikin mennyt ohi, sori! Sanoisin, että aina kannattaa aliarvioida alakanttiin. Verottajalle on sinänsä turha antaa ilmaista lainaa, koska sieltä saatava korko on niin pieni. Itse suosinkin siis ehdottomasti mätkyjen hankkimista, vaikka suurin osa suomalaisista todennäköisesti on tästä eri mieltä (veronpalautuksia on yksinkertaisesti ”kivempi” saada vaikka se ei rationaalisesti ole paras vaihtoehto).

   Vastaa

Jätä kommentti