Näin teet täydellisen CV:n, joka erottuu joukosta

Olen nähnyt elämässäni lukemattoman määrän CV:itä (curriculum vitae) eli suomeksi ansioluetteloita. Olen nähnyt näitä niin työntekijän kuin työnantajan roolissa esihenkilötyössäni. Mitä enemmän CV:n kirjoittamisesta lukee Internetistä, sitä laimeammilta vinkit CV:n rakentamiseen vaikuttavat ja tuntuu, että jokainen teksti neuvoo ristiin.

Kun olen auttanut kavereita ja kollegoitani korjaamaan heidän CV:tään, olen huomannut tämän saman – jokaisella on erilainen käsitys siitä, millainen on hyvä CV. Niillä vinkeillä joita netistä saa, ei pysty luomaan CV:tä, jolla erottuu siitä valtavasta massasta, joka työpaikkoja hakee – koska kaikki lukevat samat ristiriitaiset vinkit – riippumatta siitä, mihin he hakevat.

Tänään pyrinkin avaamaan sitä, miten jokainen pystyy rakentamaan CV:n, jolla erottuu aidosti joukosta. Käyn läpi kaikki yleisimmät virheet CV:n rakentamisessa, kerron, miten CV kannattaa rakentaa sekä paljastan ja annan oman CV-pohjani ladattavaksi kaikkien lukijoiden saataville!

Siitä lähtien kun vaihdoin CV-pohjani nykyiseeni, on onnistumisprosenttini haastatteluun pääsemisessä ollut 100% – eli voin rehellisesti sanoa, että CV:ni erottuu joukosta! Aina en ole onnistunut saamaan itse työtä haastatteluista, mutta se onkin ollut enemmän allekirjoittaneen kuin CV:n syy.

Myös moni henkilö, jota olen CV:n kanssa oikeassa elämässäni auttanut ja blogin lukijat jotka ovat CV-pohjaani käyttäneet, ovat sanoneet sen auttaneen huomattavasti työnhaussa. Vuonna 2023 tästä tekstistä löytyvää CV pohjaa onkin ladattu jo yli 10 000 kertaa.

Tämä on parasta palautetta, jota voin saada ja uskon, että kirjoitukseni auttaa myös sinua parantamaan CV:täsi entisestään, oli se valmiiksi millaisessa kunnossa tahansa. Nykyään koko kaveripiirilläni onkin käytössä tässä tekstissä tarjoamani ilmainen CV-pohja.

Ennen kuin mennään asiaan, pieni huomio. Nämä vinkit ja tämä CV-pohja on tarkoitettu erityisesti heille, jotka hakevat asiantuntija/päällikkötason töitä opiskelujen jälkeen, alku-uralla tai myöhemmin uralla.

Kaikkia CV:tä elämän varrella ei kannata rakentaa samalla tavalla, mutta uskon, että tämä kirjoitus todennäköisesti herättää uusia ideoita myös ihmisille, jotka eivät täsmälleen kirjoituksen kohderyhmään kuulu. Ja myönnettäköön vielä alkuun, että CV-pohja ei ole alunperin omani, vaan pöllin sen isommalta sisarukseltani, joka tuntui aina onnistuvan työnhaussa silloin kun itsellä oli vielä haasteita.

Mennään siis asiaan ja aloitetaan yleisimmistä CV:n virheistä ja niiden korjaamisesta.

Top 7 yleisimmät virheet CV:tä tehdessä (ja miten korjata ne)

Usko tai älä, suurin osa ihmisistä tekee samoja virheitä CV:den kanssa. Olen itse toiminut nyt CV:n saajien päässä työelämässä jo hieman yli 5 vuotta ja on pelottavaa nähdä, kuinka ihmiset toistavat samoja ja samoja virheitä koko ajan. Välillä tuntuu, että yrityksen puutekin on selkeää. Pelkästään välttämällä nämä yleiset virheet, jotka kuka tahansa pystyy pienellä vaivalla välttämään, erotut eduksesi jokaisessa työnhaussa.

1. Sinulla on vain yksi versio CV:stäsi

Tällä tarkoitan sitä, että liian moni tekee yhden CV:n ja hakee sillä 10 eri työpaikkaa. EI NÄIN. Oikeasti CV pitäisi muokata jokaista työpaikkaa varten erikseen, koska vaikka hakisit samanlaisia työtehtäviä, jokainen työpaikka vaatii hieman erilaista osaamista ja haluat painottaa tiettyjä asioita eri paikkoihin. Myös yritysten, arvot, strategiat ja muut asiat vaikuttavat siihen, mitä asioita haluat korosta CV:tä rakentaessa.

näin teet hyvän CVn
CV:llä erottuminen on haastavaa – mutta mahdollista

Sinun CV:si pitää painottaa samoja asioita, joita työhakemuksessa ja yrityksessä arvostetaan. Hyviä keinoja tähän on esim. tutustua yrityksen arvoihin ja muihin yritykseen liittyvistä asioista. Kannattaako osakesijoittamista mainita harrastuksena, jos haet osuuskunnalle töihin HR-tehtäviin? Entä jos haetkin pörssilistatulle pankille töihin HR-tehtäviin?

CV:n pitää erota jokaisen hakemuksen myötä. Se vaatii sinulta työtä, mutta on sen arvoista ja kokenut työnantaja ja HR-ihminen tunnistaa heti, jos käytät CV:tä, jota et ole kustomoinut juuri tälle työnantajalle sopivaksi. Ja silloin lennät nopeasti pinon pohjalle, ellei osaamisesi ole vain timanttista.

2. Kerrot liikaa itsestäsi ja töistäsi

Tämä on yksi suurimmista virheistä, mitä ihmiset tekevät työhakemuksissaan ja CV:ssään. Ihmiset kertovat liikaa. Tähän liian tiedon kertomiseen on yleensä kaksi syytä. Ensimmäisenä koetaan, että eihän tätä minun kaikkea osaamista ja tekemistä voi tiivistää pieneen tilaan. Spoiler alert: kyllä voi.

Toinen syy on yleensä pelko, että jättää jotain oleellista pois. Tämä on turha pelko ja etenkin kun harjoittelee ja kuluttaa oikeasti aikaa CV:een hiomiseen, huomaa aika raa’asti, että suurin osa asioista, joita kirjoitamme CV:seemme ensimmäisellä kerralla on turhaa.

Tämä sama pätee työelämässä. Mitä tehokkaampi olet, sitä parempi työntekijä usein olet. Hyvä koodari pystyy koodaamaan saman asian kahdessa rivissä, johon huonompi koodari voi käyttää 200 riviä. Tämä pätee kaikkiin työtehtäviin. Ja jos vaikutat CV:ssä tehokkaalta ja hyvältä tiivistämään, antaa se heti hyvän kuvan työnantajalle. Kellään meistä ei ole töissä liikaa aikaa, joten tiivistyksen taito on kallein, mitä voi olla. Aika on rahaa.

Asettaudu hetkeksi myös työnantajan rooliin. Jos hänen täytyy lukea satoja CV:tä yhtä työtehtävää varten, kumpi nousee positiivisella tavalla esiin? Laaja vai tiivistetty CV? Tiivistetty – aina.

CV luonnekuvaus ja profiiliteksti on myös jotain, mitä ihmiset usein kirjoittavat CV:seen. Tämä on täysin turhaa. Mene osaaminen ja taidot edellä ja kun olet päässyt haastatteluun, voit näyttää luonteesi. Se, että sanot olevasi iloinen ja pirtsakka ei kerro mitään, jos ne ovat vain sanoja paperilla.

3. Ellei sinulla ole jotain erittäin suurta nimeä suosittelijana, ovat suosittelijat turhia CV:ssä

Tämä liittyy oikeastaan edelliseen. Suosittelijoita pyydetään usein, mutta loppupeleissä on täysin sattumankauppaa, ovatko työnantajat koskaan oikeasti yhteydessä toisiinsa. Joskus suosittelijaa pyydetään vain sen takia, että se on merkki siitä, että kehtaa laittaa vanhan työnantajansa suosittelijaksi-  joskus heihin ollaan oikeasti yhteydessä.

CV:seen suosittelijoiden nimiä on kuitenkin turha lisätä, koska suurin osa työnantajista ei ole heistä kiinnostunut ja jos kiinnostuu, he tulevat pyytämään suosittelijoita varmasti jossain kohtaa työhaastattelukierroksia. Jos haluat ihan välttämättä mainita suosittelijat, suosittelen tekemään sen työhakemuksen saatekirjeessä, jossa voi mainita vain ohimennen ”suosittelijat pyynnöstä”.

Ainut poikkeus on, jos satut tuntemaan Björn Wahlroosin ja laittamaan hänet suosittelijaksi, isoilla ja merkittävillä nimillä alalla pystyy saamaan statusta ja erotut käytännössä heti joukosta. Fakta myös on, että moni ajattelee, että menestyneiden ihmisten piirit ovat pienet ja jos liikut hyvissä piireissä, olet myös todennäköisesti itse menestyjä.

4. Kerrot mitä teit työksesi, et miten teit työsi

CV muuttuu liian usein pelkäksi listaksi työtehtävistäsi. Ja se ei hyödytä sinua, eikä työnantajaa. Fakta on, että työnantajaa ei kiinnosta mitä teit työksesi. Työnantajaa kiinnostaa, kuinka hyvin teit työsi – ja juuri tätä sinun pitää korostaa CV:ssäsi sen sijaan, että luettelet, mitä työtehtäviisi on kuulunut.

Esimerkki kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Tässä esimerkki omasta CV:stäni. Olen kirjoittanut saman asian kahdella eri tavalla – yritä arvata, kumpi näistä versioista lukee oikeassa CV:ssäni. Se ei varmaan ole vaikeaa.

Esimerkki 1. 

Projektipäällikkö

Johdin kansainvälistä tiimiämme, joka rakensi toimivan navigaatiovyön prototyypin, sekä mobiiliapplikaation, joka toimi yhdessä vyön kanssa kolmessa kuukaudessa. Projektin lopputulos valittiin kevään parhaaksi XXX-projektiksi yli 30:n eri projektin joukosta ja projektipartnerimme Yritys Oy oli erittäin tyytyväinen lopputulokseen.

Esimerkki 2.

Projektipäällikkö

Toimin projektipäällikkönä projektissa, jossa rakensimme ja kehitimme navigaatiovyön sekä mobiiliapplikaation siihen liittyen. Tehtäviini kuului tiimin vetäminen, raportointi, käyttöliittymän suunnitellu sekä pitch:n kirjoittaminen ja esittäminen.

Kumpi siis on oikeasti CV:ssäni? Esimerkki numero 1. – luonnollisesti. Korostan kaikissa työtehtävissäni saavutuksiani, en tarkkoja tehtäviäni, koska päällikköjä löytyy Suomestakin tuhansia ja tuhansia. Heillä kaikilla on jotain päällikön tehtäviä ja tiimiin liittyvää osaamista.

Se, miten minä ja sinä pystymme erottumaan töitä hakiessa on se, miten olen onnistunut näissä tehtävissäni. Projektipäällikköjä voi olla kymmeniä tuhansia, mutta voitetun ja kiitellyn projektin päällikköjä onkin sitten huomattavasti vähemmän.

On hyvä myös huomata, että ei tarvitse olla paras, jotta saavutuksiaan kannattaa nostaa CV:ssä esiin. Pienellä luovuudella pystyt nostamaan aivan samalla tavalla menestystäsi siivojaana, kaupan kassana tai vain asiakaspalvelutöissä – kunhan olet oikeasti tehnyt työsi hyvin ja hyvällä moraalilla.

Kaupan kassoja on jälleen tuhansia ja tuhansia, mutta esim. kuukauden työntekijän-palkinnon saaneita kaupan kassoja, jotka ovat kehittäneet myös työvuorojen jakoa, ei olekaan niin montaa. Kaikessa työssä menestyy – kunhan osaa nostaa oikeat asiat esiin – ja on tehnyt muutakin kuin ”ollut vain töissä täällä”.

5. Kirjoitusvirheet

Tämä on yksinkertaista ja itsestään selvää, mutta ei siltikään. On uskomatonta kuinka monessa CV:ssä näkee kirjoitusvirheitä. Ja vaikka en usko yltiöpäiseen yksityiskohtien viilaamiseen (ovathan omat blogitekstinikin usein kirjoitusvirheitä sisältäviä), on CV sellainen paikka, missä ei kirjoitusvirheitä kannata tehdä. Voin luvata, että tämä on ehkä kaikista helpoin tapa erottua hyvällä CV:llä, sillä yli 50 % CV:istä ON kirjoitusvirheitä.

6. Et ole kirjoittanut CV:seesi kaikkia perustietoja – LinkedIn on pakko

CV on ansioluettelon ohella myös ns. käyntikorttisi. Siinä on hyvä olla kaikki perustiedot koko nimestäsi, syntymäajasta, henkilötunnukseen sekä linkki luonnollisesti LinkedIn-sivullesi. Liian moni jättää perustietoja kirjoittamatta CV:lle, jonka takia työnantajalla voi olla haastavaa hahmottaa esim. sitä missä kaupungissa edes asut!

Ja vaikka iällä ei pitäisi olla väliä, kyllä sillä on. Aivan kuten naamakuvallasikin. Siisti peruskuva kasvoista riittää. Ja ei selfieitä. Suosittelen, että pyydät vain kaveriasi ottamaan itsestäsi kuvan, missä näytä siistiltä ja se riittää pitkälle. Oikeastaan CV-kuvaan pätee aivan samat lainalaisuudet kuin Tinder-kuvan ottoon. Tavallinen, hyvälaatuinen ja siisti kuva on parempi kuin 99%:lla kilpailijoista.

Kirjoitan asiasta myöhemmin, mutta jos et ole jo LinkedIn:ssä tee sinne tili NYT. LinkedIn toimii samalla CV:si jatkeena kuin myös alustana sille, että potentiaaliset headhunterit voivat löytää sinut. Nykyään ihan perus-asiantuntijatyöhönkin haetaan jos head huntereilla porukkaa, joten käytännössä lähes ketä tahansa meistä voidaan nykyään lähestyä LinkedIn:in kautta – kunhan vain olemme siellä.

7. CV:si on yli YHDEN SIVUN pitkä

Tämä on usein mielipiteitä jakava asia. Mikäli googlaa asiantuntijoiden mielipiteitä CV:n pituudesta, usein sanotaan 1-2. Itse olen kuitenkin ehdoton tämän suhteen. CV:n asioiden pitää mahtua yhdelle sivulle. Mikäli ei mahdu, sinulla on CV:ssäsi jotain turhaa tai CV:ssi asettelu vie turhan paljon tilaa.

Kuten sanottu, laita itsesi työnantajan HR-henkilön rooliin. HR-henkilö tai päällikkö tekee työhakemuksen moneen eri kanavaan. Ja saa 100 työhakemusta. Kuka erottuu joukosta? Ne, joiden CV:t ovat 3 sivua, vai ne, joilla kaikki tieto on mukavasti yhdellä sivulla ja yksi katsaus kertoo kaiken oleellisen. Ihmisillä on usein tarve venyttää ja tarinoida CV:ssä, koska moni luulee, että enempi on parempi. CV:ssä asia ei ole näin.

Ja ymmärrät tämän, jos olet edes kerran joutunut selaamaan työnantajan edustajan työhakemuksia ja CV:tä. Irrota siis itsesi työnhakijan roolista ja mieti ihmistä, joka tulee tarinasi lukemaan. Tee elämä hänelle helpoksi ja hän todennäköisesti tekee sinulle vastapalveluksen ja kutsuu sinut haastatteluun.

Ilmainen CV pohja kuvalla täältä

Jotta päästän sinut hieman helpommalla kuin, että joutuisit itse rakentelemaan tekstissä kuvaamani Word-tiedoston, johon saa helposti kaikki yhdelle sivulle, voit ladata minulla käytössä olevan CV-pohjan seuraavasta linkistä! Lataa ilmainen CV-malli täältä omalle koneellesi (latauksia on jo yli 10 000!).

HUOM! Ladatkaa tiedosto ensin koneellanne (lataa tiedosto Google Drivesta omalle koneelle ja avaa tiedosto omalla koneella), ennen kuin lähdette muokkaamaan tiedostoa. Näin esimerkkitiedosto pysyy kaikille saatavilla tuolla Google Drivessä. Nyt monta kertaa joku on lähtenyt muokkaamaan linkin takana olevaa tiedostoa, jolloin asettelut menevät miten sattuu. Lataukseen ei myöskään tarvitse pyytää lupaa. 

Myös jos huomaat, että linkin takana oleva CV näyttää epämääräiseltä, niin laita kommentti tähän blogikirjoitukseen ja käyn korjaamassa linkin takana olevan tiedoston – tätä on tapahtunut jo pariin kertaan.

Suosittelen muokkaamaan pohjaa Wordissa kun olet sen koneellesi ladannut, mutta kun olet valmis CV:n kanssa, tallenna se PDF-muodossa ja lähetä CV työnantajalle aina PDF-muodossa. PDF-muoto on siistimpi ja virallisempi kuin Word-tiedosto ja näyttää aina paremmalta.

Olen kirjoittanut CV-pohjaan lisäksi myös hieman yleisiä muistutuksenaiheita, joita tässäkin blogikirjoituksessa käsittelen siitä, miten CV:n kirjoittamista kannattaa lähestyä. Toivottavasti muistutuksista on apua, mikäli innostut CV:täsi päivittämään mallini avulla.

Miltä hyvä CV siis näyttää ja miten sellaisen onnistuu tästä tekemään? Ja miksi olen luottavainen omaan CV-malliini. Ensimmäisenä luonnollisesti kokemuksen rintaäänen takia. Se on toiminut minulla 100%:sesti ja kun tuttavani ovat vaihtaneet samaan malliin, on heidänkin työhakemisensa helpottunut huomattavasti.

CV-pohjani onkin ennen kaikkea yksinkertainen. Tietyt asiat vasemmalle – työkokemus keskelle. Lisää visuaalisuutta omalla kuvallasi ja yritysten logoilla ja voilá! Yksi tiivis CV-sivu, joka kertoo kaiken, mitä tuleva työnantajasi haluaa sinusta tietää.

Lopuksi muistutus: CV ja saatekirje (cover letter) kulkevat aina käsi kädessä ja niiden pitäisikin olla samalla linjalla ja täydentää tosiaan samaan aikaan. Senpä takia sinun pitäisi käyttää lähtökohtaisesti jokaiseen työpaikkaan mitä haet, hieman erilaista CV:tä ja täysin erilaista cover letteriä.

CV ja cover letter ovat yksi yksikkö, eikä niinkään kaksi toisistaan eriävää asiaa. Tulen palaamaankin cover letterin kirjoittamiseen ja sen yhdistämiseen CV:n kanssa pian jo ensi viikolla, joten stay tuned!

CV malli nuorelle, video CV, visuaaliset CV-pohjat sekä muut vaihtoehtoiset CV-muodot

On hyvä muistaa, että tässä kirjoituksessa puhun ennen kaikkea CV:stä, joilla haetaan vain tietynlaisiin työpaikkoihin – taiteellisuutta vaativat työpaikat ovat osaamiseni ulkopuolella, koska blogini perustamiseen en CV:tä tarvinnut. Video CV:t, visuaaliset CV:t ja muut enemmän taiteellista osaamista korostavat CV:t ovat täysin oma lajinsa ja vaatisivat oman tekstinsä.

Oma vahvuuteni ja se, minkä haluan, että muistat tästä kirjoituksesta on rönsyjen karsiminen. Minimalismi on kaunista työnhaussa ja vain teroittamalla juuri niitä oikeita kärkiä osaamisestasi, nouset työnhaussa heti esille. Älä pelkää sitä, että et muista mainita kaikkea, kun mainitset oleelliset, asiat voit tiputtaa loput 80% pois.

Käytännössä esittämäni vinkit ovatkin omalla tavallaan yleismaailmallisia ja voivat parhaassa tapauksessa sopia myös taidemaailman tai muunlaiseen ei perus konttori/duunarityöhön, mutta vahvimmillaan CV-vinkkini ovat ennen kaikkea ns. tavalliseen konttorityöhön haettaessa.

CV:n tekeminen – yhteenveto

CV:n tekeminen nykymaailmassa on käytännössä tärkein osa työnhakua heti LinkedIn-käyttäjän tekemisen jälkeen.

Tulenkin tulevina viikkoina ja kuukausina kirjoittamaan myös Linkedin-profiilin tekemisestä (LinkedIn-profiilini oli se, joka nykyisen työni minulle antoi ja joka on kuitenkin etenkin ihmisille, jotka eivät omaa suhteita ylivoimaisesti tärkein paikka etsiä töitä) sekä luonnollisesti myös cover letterin kirjoittamisesta, koska se kulkee niin käsi kädessä CV:n profiilitekstin ja muun tiedon kanssa.

Netti on CV:n tekemisen ohjeita väärällään, joten toivonkin, että kirjoitus herätti sinussa täysin uusia ajatuksia ja näkökulmia CV:n suhteen ja inspiroi sinua päivittämään CV:si! Ja muistathan lukea myös, miten tehdä saatekirje ja työhakemus, joka tukee CV:täsi täydellisesti, jos olet töitä tällä hetkellä hakemassa.

————————————–

Voit tilata huippuarvostelut saaneet sijoituskirjani Viisas sijoittaja nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa Adlibriksestä täältä 29 euron hintaan tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi.

Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä ja Storytelistä sekä muista suomalaisista äänikirjapalveluista.

Jos olet uusi lukija ja olet kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa jo yli 700 tekstiä, joten olen varma, että löydät etsimäsi. 

Muista seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

28 kommenttia artikkeliin ”Näin teet täydellisen CV:n, joka erottuu joukosta”

 1. Olen juuri etsimässä uusia hommia, joten täytyy miettiä tämän pohjan käyttämistä, kiitokset. Kannattaa kuitenkin korjata, kun typoja ei saa olla, että ”MUUT TAIDOT” tietysti ilman väliviivaa ja ICT-TAIDOT väliviivalla.

  Vastaa
 2. Ah mahtavaa, kiitos vinkeistä! Itsellä just nyt työnhaku käynnissä, joten hieno ”ajoitus” tälle postaukselle. Varsinkin tuo 2. virhe on hyvä tietää, itse aina tuskailen että miten saan mahdollisimman paljon mahtumaan siihen KAHDELLE sivulle, mutta pitääkin kokeilla uutta tapaa 😀

  Vastaa
  • Mahtavaa! Ja kyllä, ehdottomasti kannattaa haastaa itsensä saamaan kaikki yhdelle sivulle – silloin vasta alkaa tajuamaan, että kuinka paljon on yleensä tullut laariteltua CV:ssä epäolennaisia. Tämä usein auttaa myös itseä ymmärtämään paremmin oman työhistorian pääkohdat, joka auttaa myös työhaastattelussa.

   Vastaa
 3. Olen palkannut työurani aikana reilu kymmenkunta ihmistä, kahden vuoden aikana 5 henkilöä.
  Henkilö profiilit ovat olleet asiantuntija toimenkuvasta managereihin.
  CVitä katsellessani itse kiinnitän huomiota hieman eri asioihin, riippuen palkattavasta profiilista.
  Teknisissä rooleissa minua kiinnostaa enemmän teknologiat, ehkä niiden skaala ja teknologia osaamisen syvyys.
  Manageri osaamisessa mahdollisesti pehmeämmät arvot, työkokemus, aiemmat vastuut ja projektit.
  Mielestäni CVstä on hyvä tulla esiin ”henkilö”, eli oma kädenjälki, itsevarmuus, kokemus ja mahdollisesti sekin, että mistä kulmasta asioita esittää ja ajattelee.
  Toimenkuvia ja palkkaavia esimiehiä on moneen lähtöön ja varmasti ajatusmallit ja tekemisen prioriteetit voivat kohdata vaikka tekisi CVn ”omalla tyylillä”, ehkä mahdollista että pomon ajatusmaailma kohtaa hakijan logiikkaan.
  Tietysti kirjoitusvirheet ja ylimääräinen lätinä kannattaa jättää pois, varsinkin jos olettaa että paikkaa hakee satoja hakijoita, koska tällöin hakemuksesta ei välttämättä silmäillä esi screenauksessa muuta kuin alku johdanto.. siihen kannattaa panostaa.
  Manageri positioon saatetaan kaivata suuria linjoja ja tiettyä aroganssia, arvomaailmaa ja oman arvon tuntemista, kun taas varsinkin alku taipaleen asiantuntija tehtäviin saatetaan hakea tunnollista tekijää, joka vielä selkeästi hakee paikkaansa.
  Itse en ole kokenut kuvia tarpeelliseksi, palkkaan osaamisen, en ulkonäön perusteella.
  Sitäpaitsi ensivaikutelma syntyy jo siitä kuvasta, positiivinen, tai negatiivinen ja ihminen voi olla hyvinkin erilainen luonnossa.
  Mielestäni jutussa on hyviä vinkkejä, mutta eri profiilia hakevilla saattaa toimia erilaiset hakemukset, joten kannattaa sitäkin funtsia.

  Vastaa
  • Kaikki mitä sanot on aivan totta. Tämän takia halusinkin sanoa tekstissä, että kaikilla on kuitenkin pohjiltaan omat tarpeensa CV:lle ja uskon, että kyseinen CV pohja toimii etenkin juuri ns. koville asiantuntijoille – ja myös varmaan esimiehille, kunhan korostaa siinä työssä tärkeitä asioita.

   Kuva on mielestäni erittäin mielenkiintoinen kysymys työnhaussa, koska kuten itsekin sanoit, olemme hyviä tuomitsemaan ensivaikutelmasta – ja juuri tämä kuva antaa hyvän ensikuvan. Uskon myös siihen, että kaikki meistä pyrkivät palkkaamaan osaamisen, ei ulkonäön mukaan, mutta monesti kaikissa tutkimuksissa on todistettu, että ulkonäkö on myös työelämässä etu – ja ulkonäöllä on oikeasti väliä – ja esim. vaatetuksella voi viestiä monia asioita lähestyttävyydestä yrityksen arvoihin.

   Vastaa
 4. Sori offtopicista jo etukäteen.

  Olet useasti maininnut meinaavasi kirjoittaa autoilusta, mutta tietääkseni sellaista kirjoitusta ei ole vielä tullut. Joko olisi sen aika? Ainakin omalla kohdallani kiinnostaisi valtavasti, koska auton hankinta on väistämättä edessä.

  Olen ajanut viimeiset 7 vuotta aikanaan n. 5000€ hankitulla autolla (vm. 2001) ja se on nyt tullut käyttöikänsä päähän. Huoltaminen on kallista, bensaa kuluu paljon, verot on korkeat ja kaiken päälle vakuutuskin on hintava merkille. Auto on ollut hajalla jo pari kuukautta ja olen oikein iloisesti kulkenut pelkällä pyörällä joka paikkaan ja säästänyt reilusti rahaa. Ikävä kyllä harrastukseni kuitenkin vaatii autoa kesäisin, jotta pääseen kilpailupaikoille ympäri Suomea varusteideni kanssa. Tästä päästääkin kysymykseen…

  Oletko tehnyt jonkinlaista pientä tutkimusta, että minkä merkkinen, kuinka vanha, minkä hintainen yms. auto voisi olla järkevin tällaiseen tarpeeseen? Eli tarve on päästä edullisesti varusteiden kanssa suht pitkiä matkoja paikasta A paikkaan B ja takaisin, mutta mitään status/egoilutarvetta ei ole tippaakaan.

  Vastaa
 5. Näitä ”miten erotut 200 hakijan joukosta” -ohjeita on aina mielenkiintoista lukea. Lähinnä sillä mielellä, että onneksi ei tarvitse…

  Oma ala on pieni ja käytännössä kaikki tuntevat vähintäänkin jonkun, joka tuntee hakijan. Tarkoittaa että on yksi lysti, millaiset viralliset paperit hakuun jättää, kun haastatteluun kutsuttavat valitaan ihan muilla perusteilla. Oleellisin asia on selvittää etukäteen, onko paikka oikeasti auki vai onko siihen jo joku valittuna.
  Huonona puolena tällaisella alalla on tietenkin se, että paikkoja ei kovin usein ole auki…

  Vastaa
  • Olisi mielenkiintoista kuulla, millä alalla olet, noin spessualaa ei kauheaan montaa ole. Tulee mieleen lennonjohto tai vastaava erittäin niche-ala.

   Mutta tosiaan pienissä aloissa on varmasti juuri tuo ongelma, että suhteet ja muut meriitit menevät ihan ns. kovan osaamisen edelle. Toisaalta näin menee liian usein ihan tavallisessakin työelämässä, joten eipä siinä sinänsä mitään uutta ole..

   Vastaa
  • Hienoa, että tämä herätti ajatuksia!

   Joo, pieni tila on mielestäni suurin haaste CV:ssä myös itselleni. Tekisi mieli kertoa se ja se, mutta en usko, että kun kustomoi jokaisen CV:n jokaista työhakemusta varten erikseen, että yhden sivun formaatti olisi mahdoton. Jos ei kustomoisi CV:tä jokaiseen työpaikkaan erikseen, silloin yksi sivu tuntuukin usein liian tiukalta.

   Vastaa
 6. Moi!
  Hieno CV-pohja. Latasin sen koneelleni ja se on siellä ihan ok. Sitten palasin tänne katsomaan sitä ja minulle se ei enää näykkään tuolla laittamassasi drive-linkissä oikein. En tiedä, että onko omassa koneessani vika vai sainko jotenkin tehtyä alkuperäiselle vahinkoa.

  Vastaa
  • Niin ja jatkoa tuohon, että drivessä voit myös jakaa tiedoston siten, että muilla ei ole siihen muokkaamisoikeutta. Kopiointi ja tiedoston lataaminen onnistuu tällöin kyllä silloinkin kun linkki on jaettu vain katseltavaksi.

   Kiitos muuten blogista muutenkin! Sitä on hyödyllistä lukea.

   Vastaa
   • Käynpä muokkamaassa. Joo voisin kokeilla tuota, että laitan sen vain ladattavaksi enkä muokattavaksi, säästyy vaivalta. En ollut varma, pystyikö sitä ladata ilman muokkaamatta, mutta hyvä ku sanoit niin muokkailenpa. Hienoa kuulla, että kirjoituksista on ollut hyötyä!

    Vastaa
 7. Kuinka insinööri jolla ei ole päivääkään insinöörin työkokemusta voi tehdä hyvän CV:n varsinkin jos inhoaa itsensä kehumista ja esille tuomista?

  Vastaa
  • Samalla tavalla kuin oikeastaan opitaan tekemään kaikkea muutakin, joka tuntuu vaikealta – harjoittelemalla! Itse olen aina vihannut esiintymistä, mutta tein erittäin paljon töitä, että tulin hyväksi siinä ja ei se vaatinut mitään muuta kuin epämiellyttävän olon sietämistä ja toistoja. Kuten monen muunkin asian oppiminen – vaikka CV:n tekeminen.

   Vastaa

Jätä kommentti